Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 57/106 ÝlkÝlk ... 747555657585967 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 449 - 456 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alýntý Originally Posted by temettü emeklisi Yazýyý Oku
    Sizi büyük bir ilgiyle takip ediyorum Erhan Bey. Kolay gelsin
    ilginiz için teþekkür ederim. Sitenizde gezdim aslýnda bana marjýnal þekilde karþý olmanýz gerekýr yazdýklarýnýzdan bunu anladým.

Umarým sýzde bir okuyucu olarak farklý bakýþ acýlarý katabýlmýþýmdýr.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. benim objektif baktýgýmý anlayabileniniz varmý ?

kýsaca diyorumký somut gerekçeler olan bilanco rakamlarýna bak. en iyi 5 þirketi cýkar.

Bu þirketlern ilk 5 e yatýrým yap. Bu ilk 5 þirket temettü daðýtan þirket olmasýnda hiçbir mahsur yoktur. temettü daðýtmayan olmasýndada hiçbir mahsur yoktur. Ýyi þirket somut gerekçelerle iyi þirkettir. Kötü þirkette somut gerekçelerle kötü þirkettir.

Bu cumlede temettüyü kötüler bir durum varmý temettü vermeyenler daha iyi gösterir bir tablo varmý. Yok oldukça ortadan objektif bir bakýþ acýsý öyle deðil mi ?

Fakat sizde durum farklýlaþýyor. Soyut kavramlar oluþturup bu kavramlarý temettü ile bagdaþtýrýp birde yetmezmiþ gibi kendimiz içinde deðil bir baþkasýna tavsiye niteliðinde sunuyoruz. Kendi bu soyut kavramlarýn temettü ile kanýtlandýgýný idda ediyorsan bile buna sadece sen inanabilirsin. Bir baþkasýna bu soyut kavramlara inandýrmaya calýsýp propagandasýný yapmak beni benden alan.

Tamam sen gulyabaný olduguna ýnanýyor olabilirsin. bir baþkasýnada gulyabanýlere inan deme sen inanýyorsan ýnan. Zaten eðer savundugun þeyi bir baþkasýnýnda inanmasýný istiyorsan ýspatla mukellefsýn.

Soyut olan bir kavramý nasýl ýspatlayacaksýn asýl soru iþaretide o zaten.

ilginç bir örnek vereyim sonsuzluk Sonsuzlugu ispatlayabilirmisiniz ?

Bu arada temettüden felsefeye gittik ne derin konuymuþ bu.

Sonsuzlugu ýspatlayamazsýnýz örnegýn bu magra sonsuzdur dedim. sende dedinki ýspatla. :D

Bir kere sonsuz olabilmesi için içine girinecf sürekli gitmem lazým bir yerde durup yaw bak okadar yol gittim sonsuzmuþ hala bitmiyor diyemem ya 1 kýlometre sonra sonu gelecekse ? O yüzden sonsuzlugu ispatlayamazsýnýz. Cunku ýspatlamanýz için gidip sonuszlugu görmeniz lazým peki sonsuzluk görülebilir mi bana bu magranýn sonsuzlugunu ýspatlamaya muhtemelen ömrüm yetmez. Çünkü habire ilerleyeceðim ve sonu gelmeyecek.

temettüye yüklenen anlamlarda soyut anlamlardýr. Bir baþkasýný inandýracak ýspat ve delilin olmadýgý için zaten ýspatlayamazsýn. O yüzden kendi içinde yaþa ki objektif olmuþ ol.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

3. Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

4. Yazýnýn yayýn tarihine ve içeriðine bakýlýrsa bu baþlýk altýndaki tartýþmalardan esinlenmeler olduðu çok açýk bence.

SM-G920F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

5. Bu profumuzu takip edin çok zeki bilgili bir insan sýkýlmadan dinleyin.

6.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    yazýyý okumakta oldukça zorlandým bu yuzden alýntý yaparak yanýtlamaya gerek yok bir dahaki sefere öyle yapalým.

BÝR KAÇ GÜNDÜR YOÐUNDUM BU MESAJINIZA CEVAP YAZAMADIM. BENÝM MESAJ GERÇEKTEN KATMAN ÇORMAN OLMUÞ, KUSURA BAKMAYIN.

1. madde diye isim koyalým buraya

hocam abd bomba patlama olayýn nasýl olurda temettü veren hissede extra gelir elde edildi anladým cidden ?

okadarda baktým acaba nerede diðer hisseyi daha fazla düþürdü veya daha az cýkardý dedim ikinci kez okuyacagým ama extra kazancý nasýl yarattýgýný anlamadým normalde imkansýz extra kazanç saglaman.

haa asorunu buldum iki hissede 9 lýraya kadar geriliyor.

9 lýradan temettüyü kopyalamak için hisse satan vatandaþ bir kýsým hisseyi satýyor ayný gün temettü alan arkadaþ.

9 lýradan 1,2 TL temettü alýrsa yeni hisse fiyatý 7,8 TL olur.

7,80 TL nin 15 TL olmasý için hissenin %92 yükseliþe ihtiyacý var. 7,80 TL nin %92 si 15 TL

ayný þekilde diðer þirket 9 lýrada olan temettüyü kopyalayan adamýn hissesinide %92 cýkart 17,28 TL eder.

yani temttü veren hisse 15 e cýkarken temettü vermeyen hisse 17,28 TL eder.

hesaplama yaparken verilen temettüyü hisse fiyatýndan düþmemiþsiniz.

BU konuda aklýnýza taklýlan varsa 1. maddeye cevap atýyorum þeklinde yazýn ve cevabýnýzý yazarsýnýz.

SANIRIM YAZIM ÇOK KARIÞIK OLDUÐU ÝÇÝN BU ÖRNEK ANLAÞILMAMIÞ. BOMBALAMA, TEMETTÜ VEREN HÝSSEDE EXTRA GELÝR YARATMIYOR. AYNI ÖRNEÐÝ ÞURAYA KOPYALAYALIM ÜZERÝNDEN GÝDERÝZ.

YARATTIÐINIZ BU SENARYO ÝÇÝN BU ÝKÝNCÝ ÖRNEK GAYET DOÐRU OLMUÞ ÝTÝRAZIM YOK.ANCAK SENARYO KOÞULLARINI DEÐÝÞTÝRELÝM BAKALIM NASIL DURACAK.

"ÞÝRKETÝN ETTÝÐÝ KAR ÞUBAT AYINDA BELLÝ OLUYOR. BAKIYOR YATIRIMCI KAR GAYET GÜZEL. BU ARADA ÞÝRKET HEM "ÝYÝ" HEMDE "TEMETTÜ DAÐITAN ÞÝRKET". DOLAYISI ÝLE BU SENEDE TEMETTÜ DAÐITILCAÐI BEKLENTÝSÝ YÜKSEK.

KARIN AÇIKLANDIÐI GÜN HÝSSE 12TL. 5-10 GÜN SONRA ÞÝRKET MART AYININ SON HAFTASINDA HÝSSE BAÞI 1,2 TL KAR PAYI DAÐITACAÐINI AÇIKLIYOR.

HEM TEMETTÜCÜ ARKADAÞIN HEMDE HÝSSE SATARAK KAR PAYI YARATAN ARKADAÞIN ELÝNDE 10.000 ADET HÝSSE VAR.

MART AYINA GÝRÝLÝYOR HÝSSE ÝLK HAFTA 14TL, ÝKÝNCÝ HAFTA 16TL, 3.HAFTA 18TL'YE FIRLIYOR. TEMETTÜCÜ ARKADAÞ BÝLE SATSAM MI ACABA DÝYE DÜÞÜNÜYOR HER ÝKÝSÝDE BEKLEMEYE KARAR VERÝYORLAR.

3 HAFTANIN HAFTA SONUNDA AMERÝKA GÝDÝP BÝR YERLERÝ BOMBALIYOR, PAZARTESÝ AÇILIÞ FÝYATI 12TL! ÝLK ETKÝDÝR NASILSA YÜKSELÝR DÝYE DÜÞÜNÜYOR HER ÝKÝSÝDE. AMA O NE TÜRKÝYE'DE BOMBALIYOR AYNI ÜLKEYÝ VE FÝYAT DÜÞÜYOR 9TL'YE. GÜNDE TEMETTÜ ALMA GÜNÜ.

ÞÝMDÝ;
    TEMETTÜCÜ TANESÝ 1,2 TL OLAN 10.000 HÝSSESÝ KARÞILIÐI 12000TL'SÝNÝ YARIN ALACAÐINI VE YETERÝ KADAR BEKLERSE PÝYASANIN HÝSSEYÝ YÝNE YUKARI TAÞIYACAÐINI BÝLÝYOR. AMA ZATEN HÝSSENÝN FÝYATI UMRUNDA DEÐÝL ÇÜNKÜ SEÇTÝÐÝ ÞÝRKET "ÝYÝ" GELECEK SENE YÝNE KAR EDÝP YÝNE "TEMETTÜ" DAÐITACAK VE TEMETTÜCÜ ARKADAÞ YÝNE TEMETTÜSÜNÜ ALIP CEBÝNE KOYACAK. ÖYLE YA ÞÝRKETÝN ETTÝÐÝ VE DAÐITTIÐI KARIN, ÞÝRKETÝN BORSADAKÝ FÝYATLA HÝÇ BÝR ÝLGÝSÝ YOK.

HÝSSE SATIP TEMETTÜ KADAR GELÝR YARATAN ARKADAÞ ÝSE PANÝKTE, 12.000TL GELÝR YARATMASI ÝÇÝN TANESÝ 9TL'DEN 1333ADET HÝSSE SATMASI LAZIM. ÞÝMDÝ SATMAZSA YARIN FÝYAT 7.8TL OLACAK VE 1538ADET SATMASI GEREKECEK. ADAM GELÝR YARATACAK YA SATIYOR. AKILLI OLDUÐU ÝÇÝN 9TL'DEN SATIYOR TABÝÝ. ELÝNDE 8667 ADET KALIYOR.

GELGELELÝM 2 AY SONRA BOMBALANAN ÜLKE EL AMAN DÝYOR AMERÝKA'YA. ÜLKEMÝZDE BÝRDEN HERÞEY GÜLLÜK GÜLÜSTANLIK. BORSA FIRLIYOR DOLAR DÜÞÜYOR. BU ARADA BU ARKADAÞLARIN HÝSSESÝDE GENELE UYUP YÜKSELÝYOR. FÝYAT OLUYOR 15TL.

TEMETTÜCÜ BÝR BAKIYOR ELÝNDE 150.000TL'LÝK BÝR PORTFOY VE BÝRDE DAHA ÖNCE ALDIÐI 12.000TL VAR. TOPLAM DEÐER 162.000TL

HÝSSE SATIP GELÝR YARATANDA BAKIYOR PORTFOY DEÐERÝ 130.005TL BÝRDE HÝSSE SATIP YARATTIÐI 12.000TL GELÝR VAR. TOPLAM DEÐER 142,000TL
    HÝSSE SATAN ARKADAÞ BÝR HESAP YAPIYOR DÝÐERÝNDEN %14 AZ DEÐER VAR SONUÇTA.

BU SENARYO NASIL BEÐENDÝNÝZ MÝ? OLMAZ MI? OLABÝLÝR DEÐÝL MÝ? ÝLLA BOMBA OLMAZDA FED OLUR, RUSYA NIN UÇAÐI DÜÞÜRÜLÜR, ÝSRAÝL BÝZÝ "SÝZÝ BOMBALARIZ DÝYE TEHDÝT EDER" FALAN FÝLAN.OLURSA NE OLACAK? EVDEKÝ HESAP ÇARÞIYA UYMADI DERÝZ OLMAZSA

SENARYOYU DOÐRU OKURSAK, YUKARDA YAPTIÐINIZ AÇIKLAMALARIN BÝR ANLAMI OLMADIÐINI SÝZDE GÖRECEKSÝNÝZ.
    BU ÝÞ SADECE MATEMATÝKLE OLMAZ DERKEN SÝZE BUNU ANLATMAYA ÇALIÞIYORUM.

DÝYORUM KÝ KENDÝ KENDÝNE GELÝR YARATMAYA ÇALIÞAN ADAM TEMETTÜ GÜNÜ SATAMADI. ÇÜNKÜ PSÝKOLOJÝ DEVREYE GÝRDÝ, KORKULAR BEKLENTÝLER DEVREYE GÝRDÝ. ADAM NASILSA YÜKSELECEK DÝYE DÜÞÜNDÜ OGÜN SATAMADI.

ÝLK MESAJIMDA BU KONUYADA DEÐÝNMÝÞTÝM. O DA ANLAÞILMAMIÞ DEMEKKÝ. ÞÖYLE KOPYALIYALIM ÝLGÝLÝ BÖLÜMÜ;

HÝSSE SATIP TEMETTÜ KADAR GELÝR YARATABÝLÝRMÝSÝN SORUSUNUN CEVABI BENÝM ÝÇÝN ÞÖYLE "EVET BU TEORÝDE KESÝNLÝKLE MÜMKÜN VE GERÇEKLEÞTÝRÝLEBÝLÝR. ANCAK ÞÝRKET YAÞADIÐI VE SAÐLIKLI BÝR ÞEKÝLDE TEMETTÜ VERDÝÐÝ SÜRECE ZAHMETSÝZCE TEMETTÜSÜNÜ ALIP CEBÝNE ÝNDÝRME SEÇENEÐÝNÝ SEÇEN BÝR YATIRIMCI MODELÝDE HOÞ DURUYOR AÇIKÇASI.

HÝSSE ALIP SATMAK SADECE MEKANÝK BÝR DURUM DEÐÝL, ÝÞÝN ÝÇÝNDE ÝNSAN PSÝKOLOJÝSÝ VAR. YANÝ ÝNSAN DÜÞÜNDÜÐÜNÜ HÝSSE ALIR SATARKEN UYGULAYAMAYABÝLÝYOR.

YA DAHA ÇOK YÜKSELÝRSE, YA DAHA ÇOK DÜÞERSE, ÞURADAN DÖNECEK, KESÝN BURADA YÜKSELME BAÞLAYACAK VB DÜÞÜNCELER YA PEÞÝNÝZÝ BIRAKMAZSA?

YA TEMETTÜ GÜNÜ KARAR VERMENÝZE RAÐMEN SÝZÝ BU TÝP DÜÞÜNCELER SATMAKTAN VAZGEÇÝRÝR VE UMDUÐUNUZ YÜKSELÝÞ GERÇEKLEÞMEZSE NE OLACAK?

DEDÝÐÝM GÝBÝ TEORÝDE HESAP DOÐRUDUR MÜMKÜNDÜR AMA GERÇEKLEÞTÝRÝLEBÝLÝRMÝDÝR, BU YATIRIMCININ PROFÝLÝNE BAÐLI.

BUNLAR OLMAZ, HÝÇ OLMADI ASLA OLMAYACAK DÝYEBÝLÝRMÝSÝNÝZ? ÖRNEÐÝN SÝZ HÝÇ, BÝR SENEDÝ UMUTSUZCA YÜKSELECEK VEYA DÜÞÜÞTE YAKALANDIÐINIZDA BURADAN DÖNECEK DEMEDÝNÝZ MÝ?

NÝHAYETÝNDE BU SÖYLEDÝÐÝNÝZ ÝLLA ROMANLARDAKÝ GÝBÝ MUTLU SONLA BÝTECEK HERKESÝN BAÞINA 3 ELMA DÜÞECEK ÞEKLÝNDE BÝTMEYEBÝLÝR YANÝ DEÐÝL MÝ?

Gelelim 2. maddeye Temettü hiç dagýtmayan hissenin lot mýktarýnýn artacagýndan temettü yaratmakta zorlanacagý hikayesine.

Evet seneler sonra bir hissenin 1 lotu cok yüksek mýktarlar edebilir. Bu durumda sadece bir lot satýsý bile cok yüksek oranda temettü yaratýlacagý anlamýna gelýr. Bu konuda haklýsýnýz. Fakat en küçük yatýrýmcý bazýnda hesaplasanýz dahi. yani portfoyu 10,000 TL olan biri. hatta 50 TL degerýnde býr hýsseyý almýþ olsa bile.

ve bu hýsse her sene %100 yukarý gýtse býle 50 yýl sonra yatýrýmcýnýn 1 lotu hala 2,500 TL para edecek. yani sizin 50 yýl sonra alacagýnýz temettüden bile cok daha küçük bir oranda. temettü verimliliði cýkýyor 1 lotla bile.

YANÝ DÝYORSUNUZ KÝ 30 MÝLYON ÝÞÇÝ ÝÞÝ 1 SANÝYEDE YAPAR.
    BÖYLE ÞEY OLUR MU? SADECE MATEMATÝKLE ÝÞ YÜRÜRMÜ? KOÞULLAR HEP ÝSTEDÝÐÝNÝZ GÝBÝ MÝ GÝDECEK, HÝÇ MÝ PSÝKOLOJÝNÝZ SÝZÝ KANDIRMAYACAK, YA HÝSLERÝNÝZ DUYGULARINIZ? BUNLARSIZ BÝR YATIRIMCI VAR MI BU DÜNYADA. KUSURA BAKMAYIN AMA TAMAMEN TEORÝ OLAN ASIL SÝZÝN ÖRNEÐÝNÝZ.

Yani bizlerin ömrü yetmiyor böyle bir olasýlýga kaldý ki þirketler bunu bedelsiz sermaye arttýrýmýyla düzeltebilme ihtimalleride yadsýnamaz. Bu yuzden ornegýnýz teoride kabulumken gerçekçi deðil.

BEDELSÝZÝ ÇOK ANLAMLI BULMUYORDUNUZ. BÝRDEN ANLAMLIMI GELMEYE BAÞLADI
    YA BEDELSÝZ VERMEZSE NE OLACAK? MADEM TEORÝLERÝNÝZ ÜZERÝNDEN GÝDÝYORUZ. ALIN SÝZE BÝR VARSAYIM. ÜSTELÝK VARSAYIMDAN DA ÖTE GERÇEK! PEK ÇOK ÞÝRKET VAR ÇOK UZUN YILLAR BEDELSÝZ VERMEYEN.

ALLAH UZUN ÖMÜR VERSÝNDE NEYE GÖRE ÖMRÜNÜZ YETMÝYOR. NE ÇIKIÞTAKÝ LOT SAYINIZ BELLÝ NE HÝSSE FÝYATI NEYE GÖRE ÖMRÜNÜZ YETMEDÝ ANLAMADIM?

gelelim 3. maddeye evet kendi temettünü kendin yaratma durumu kiþinin piskolojisi ve kiþilik yapsýýyla mutlaka ilintili olacaktýr. her adam onceden býr tarih belirleyip bu tarihte fiyat kaç olursa olsun þu kadar temettü yaratmak için satacak dese bile o gün kararlarý deðiþebilir. BU konuda temettünün zorunlu þekilde bunu belirlemesi bir avantaj olarak görülebilir katýlýyorum itirazým yok.

ÇOK ÞÜKÜR BUGÜNLERÝDE GÖRDÜK. ZATEN BUNU KABUL EDÝYORSANIZ GERÝSÝNÝN ÖNEMÝ KALMADI. ÇÜNKÜ KENDÝ TEMETTÜ GELÝRÝMÝ KENDÝM YARATIRIM YAKLAÞIMIZIN SADECE BÝR TEORÝ OLDUÐUNUDA ÝTÝRAF ETMÝÞ OLUYORSUNUZ BÖYLELÝKLE
    geleim 4. maddeye demiþsinizki

5-UYGUN KOÞULLARDA KREDÝ ALMAKTA SIKINTI YAÞAMAYAN.6-ETÝK KURALLARI OLAN VE BUNLARI UYGULAYAN 7-EHÝL VE ADALETLÝ YÖNETÝCÝLERÝ OLAN8-ÞEFFAF YÖNETÝLENÇOÐALTILABÝLÝR.

Farkettýnýz mý ? neyi ????? farkedeceksýnýz. koydugunuz diger maddeler soyut kavramlar.

Soyut ne demektir ? Beþ duyu organýndan biriyle algýlanamayan, maddesi olmayan, varlýklarý inançla ve his ile bilinen kavram ve varlýklara soyut denir.

benim saydýgým 4 madde somut cunku býlancoda görülebiliyor. His ve inanç deðil rakam. Fakat sizin saydýgýnýz maddeler ise soyut.

Bir yöneticinin etýk kurallarý oldugunu nasýl anlayacagýz. adaletlý oldugunu sefafa oldugunu nasýl anlayacagýz. Hiçbirþey yaptýgý ve yapacagý hiçbirþey bu þirketlerin adeletlý sefaf etýk oldugunu gösteremez. Fkaat temettücülerinin genelinin yaptýgý hata hata deðil bu bir maniplasyon çeþidi daha öncede yazdým. soyut olan bu kavramlarý temettü veren hissede oldugunu idda ediyorlar. Önce ortaya atýlan kavramlara bakmak lazým ortaya atýlan kavramlar soyut zaten kanýtlanamaz kavramlar. kanýtlanamaz bir kavramýn var olduguna nasýl inanýlýr ? Yada kaç kiþi inanýr. Biraz derin konulara gireceðim ama Gulyabani bence vardýr desem inanýrmýsýnýz. Aklýclý yaklaþan bir insan gulyabani diye birþeyin olmadýgýna inanýr varsa bile gösterilemediði için inanmaz. temettücülerin genelinin yaptýgý maniplasyon soyut kavramlar üzerine hisselerine veya patronlarýna öyle olmasa bile temettü sayesýnde öyledir anlamý yüklüyorlar :D

Hatta ornegýnýzý biraz daha ilginçleþtirelim. Örnegýn eðer saydýgýnýz bu soyut kavramlar temettü ile kanýtlanabilir birþey ise. YÜksek temettü verenler daha etik daha adaletlý filan demelýyken. düþük temettü verenler daha adaletsiz hisseler olur. Kaldý ki bugun temettü kralý diyebileceðimiz bir kaç hisse. borsaya acýldýgý ilk zamandan beri temettü dagýtmýyorlar hepsi büyüdüler geliþtiler belirli bir aþamaya geldikten sonra temettü dagýtmaya basladýlar. Yönetici ayný yönetici idi Dolayýsýyla bu yönetici ilk önceleri adaletsiz. þefaf olmayan etik kurallarý olmayan düzenbaz bir yönetici iken 20 yýl sonra kafasýna taþ düþmüþ de dogru yola girmiþ gibi biranda etik þefaf ve adeletlý mý oldu ?

Lütfen ama lütfen temettü severlerden ricam beþ duyu organýndan biriyle algýlanamayan, maddesi olmayan, varlýklarý inançla ve his ile bilinen kavramlarý alýp temettü hisselerinde bunlar vardýr maniplasyonu yapmayalým.

EYVALLAH SÝZÝN DEDÝÐÝNÝZ GÝBÝ SOMUT ÞEYLER OLSUN. BUNU TARTIÞMAYA GEREK YOK. BEN BUFFET'ÝN KREÝTERLERÝNDEN BAZILARINI YAZMIÞTIM AMA SÝZ DAHA ÝYÝSÝNÝ BÝLÝRSÝNÝZ. NASILSA ODAK NOKTAMIZ BU KONU DEÐÝL. ÝYÝ ÞÝRKET KRÝTERLERÝNÝ SÝZÝN DEDÝÐÝNÝZ ÞEKÝLDE KABUL EDÝYORUM.

madde 5 diðer yazdýgýnýz þeylerin ek cevabý zaten yukarýdakýlerle ilinili oldugu için cevap vermedim. cunku soyut kavram üzerine cýkarýmda bulunmuþsunuz halka acýlamadý cunku temettü dagýtamayacakmýþ demekki þirkete ragbet olmadý cunku temettü dagýtmayýnca soyut olan adaletsiz þefaf olmayan gizli iþ ceviren þirket olarak düþünülüp alýnmadýgýný idda etmiþsiniz. Dediðim gibi soyut olduklarý için kanýtlanamaz.

AÞAÐIDAKÝ ORJÝNAL METÝNDEN ALINTILADIÐIM YAZINI NERESÝNDE YANLIÞLIK VAR? BAKINIZ SÝZÝN "SOMUT" KRÝTERLERÝNÝZ ÜZERÝNDEN ÖRNEKLEME YAPMIÞIM, "ÝYÝ" ÞÝRKETÝ BELÝRLEMÝÞÝM. BENÝM BUFFET'TAN ESÝNLENEREK ALDIÐIM GEREKSÝZ "SOYUT" KRÝTERLERÝMÝ ATLAYIP ÖRNEÐÝ ÖYLE OKUYALIM BAKALIM METNÝN NERESÝ YANLIÞ YADA GERÇEK DIÞI?

DÝÐER YANDANDA BAKALIM O HALDE. KÜÇÜK BÝR ORANDA AÇIK AMA ÝYÝ YÖNETÝLEN, ETÝK AHLAKÝ DEÐERLERÝ OLAN, FÝNANSAL YAPISI GÜÇLÜ, SÝZÝN 4 KRÝTERÝNÝZDE UYAN "ÝYÝ" VE "TEMETTÜDE DAÐITAN" BÝR ÞÝRKET HALKA AÇILMA PAYINI ARTTIRMAK ÝSTEDÝÐÝNDE 4 KRÝTERE UYMAYAN YANÝ "ÝYÝ OLMAYAN" VE "TEMETTÜDE DAÐITMAYAN" BÝR ÞÝRKETE ORANLA ÇOK DAHA FAZLA TALEP GÖRECEK VE BEDAVA FÝNANSMAN YARATACAKTIR.

EÐER ÝLGÝLÝ ÞÝRKET BÝR ÞÝRKETLER GRUBU ÝSE VEYA BÝR HOLDÝNG ÇATISI ALTINDAKÝ BÝR ÞÝRKETSE, O ÞÝRKETLER GURUBUNA/HOLDÝNGE BAÐLI DÝÐER ÞÝRKETLER ÝÇÝNDE TALEBÝ ARTTIRACAK VE BEDAVA FÝNANSMAN KAYNAÐI YARATACAKTIR.

BORSA TARÝHÝ "ÝYÝ OLMAYAN" VE "TEMETTÜ DAÐITMAYAN" BÝR ÞÝRKETÝ YÜZÜNDEN, DÝÐER ÞÝRKETLERÝ HALKA AÇILDIÐINDA TALEP GÖRMEYEN BÝR SÜRÜ ÞÝRKET HÝKAYESÝ ÝLE DOLU.

KENDÝSÝ "ÝYÝ" OLMADIÐI ÝÇÝN VE "TEMETTÜ DAÐITMA YANLISI OLMADIÐI ÝÇÝN" HALKA AÇIKLIK ORANINI ARTTIRMAYA ÇALIÞIPTA, TALEP OLMADIÐI ÝÇÝN SÜRECÝ ÝPTAL EDEN BÝR SÜRÜ ÞÝRKET ÖRNEÐÝDE ORTADA. YAKIN ZAMAN ÖNCE BÝR TANESÝ YAÞANDI DAHA.

NE OLDU BUNLAR? BEDAVA FÝNANSMANI YARATAMADILAR VE BELKÝDE GÝDÝP KREDÝ KULLANDILAR.SADECE BU AÇIDAN BÝLE TEMETTÜ DAÐITIMI ÞÝRKET AÇISINDAN DAHÝ ÖNEMLÝ OLABÝLÝR.

LÜTFEN ARTIK TEMETTÜNÜN ETKÝSÝZLÝÐÝ SÖYLEMÝNÝ BÝR KENARA BIRAKIN. ÝKÝZ YUMURTA ÞÝRKETLERÝNÝ BÝR KENARA BIRAKIN, GERÇEK HAYATA UYGULANAMAYACAK MATEMATÝK HESAPLAMALARI BÝR KENARA BIRAKIN, TEMETTÜ GÜNÜ TEMETTÜ KADAR FÝYAT DÜÞER ÇUKURUNDAN ÇIKIN, GERÇEK HAYATA DÖNÜN. CANLI KANLI ÝNSANLARIN OLDUÐU, HÝSLERÝ DUYGULARI OLAN KORKAN ÞAÞIRAN YANLIÞ KARARLAR VEREBÝLEN ÝNSANLAR OLDUÐU GERÇEÐÝNÝ KABUL EDÝN.

Bu sefer yazýlar düzgün çýktý sanýrým

7. tugrul hocam oncelýkle amacýmýz burada bir yarýþ deðil sen haklý ben haklý davasýda deðil boyle býr modda olmayalým ikimizde.

Mantýklý geçerli sebeplerle gidelim konunun üzerine. Yanlý degil objektif bir noktadan bakmaya calýsalým.

Yazýnýzdan hissettiðim þey bir taraf olarak yazmanýz.

Örnegýnýzden baþlayalým. BU hisselerin fiyatlarý ayný deðilmi Ýki þirkette ayný % ile düþüyor abd olayýnda ve düþtüðü yerden ayný % ile yukarý gidiyor deðil mi ?

% sel hareketler ayný oldugunu ve ayný gün temettü yarattýklarýný düþünerek cevap yazýyorum

9 TL de Temettü 1,2 TL temettü aldýgýnda Fiyat o gün 9 TL mi Görünür yoksa 7,8 TL mi görünür ????????

Yani temettü aldýgýmýz gun ben 9 TL den hissemi satarken senin hissen 7,8 TL den acýlýs yapar. SOnra demiþsin ki iki hissede 15 TL olur. Ozman burada bir haksýzlýk var.

7,8 TL nin 15 TL ye gitmesi % kaçlýk bir yükseliþ. 9 TL nin 15 TL ye gitmesi %kaç Ýki hisseyide ayný % ile yükseltmemiþsin.???

Bunu býr onceký mesajda sýze cevap olarka yazmýþtým. Dikkat etmemiþsiniz.

-----------------------------------------------------------------

Geçelim diðerlerine Dediðiniz gibi psikolojýk durumlar. Piskolojýk durum yatýrýmcý tipine göre deðiþkenlik göstereceði için bu durumu bir kýyaslama biçimine sokamayýz sen dersýnký pýskolojým bozulacak diye hisse aþaðýda iken temettü yaratýr. veya yaratamaz.

Bende derimki en tepede iken temettü almak ister cok kazandým diye bu durumda senin alacagýn temettü günü fiyat belirsizken ben görülen en yüksek fiyattan temettü yaratarak hisseler týpa týp grafikleri ayný hareket etse bile daha yüksek fiyattan temettü aldýgým için senden daha cok kazanabýlýrým. Yani piskolojýk durumu ve yatýrýmcýnýn bakýþ açýsýný baz alarak kýyaslama yapamayýz.

Örnegýn temettü alan býr yatýrýmcý bir kaç gün sonra hisse yukarý fýrladýgýnda yaw dur bu hýsse gýdýyor temettü parasýný tekrar hýsseye sokarým diyerek yuksek fýyattan temettü parasýný ayný hýssede kullanabýlýrken temettü dagýtmayan bir hissede hiç temettü alýnmadýgý yaratýlmadýgý ýcýn temettü almayan avantajlý duruma düþer vesaire...yatýrýmcýnýn yapacagý hareketleri veya pýskolojýk durumunu baz alýrsak her iki taraf içinde olumlu ve olumsuz senaryo çizmek basit.

insanlarýn piskolojýk durumlarý veyahutta yatýrýmýna duydugu guven veya guvensýzlýk durumu TEMETTÜYÜ ETKÝLÝ yapmaz. Zaten ETKÝSÝZLÝK olarak bahsettiðimiz þey bu sistemin diðer þekillerdede yaratýlabiliyor olmasý üstelik bu teori noktasýnda deðil isterseniz deneyebilirsiniz. tEMETTÜ ETSÝZLÝÐÝ ÞU ÞEKÝLDE DE KANITLANABÝLÝR

TEMETTÜ VEREN BÝR HÝSSEDE TEMETTÜDEN BÝR GÜN ÖNCE TOPLAMDA 1000 LOTUNUZ VAR DÝYELÝM ORTALAMA FÝYATTAN 1000 LOT SATIÞ YAPILIP ERTESÝ GÜN ACILIS ÝLE HÝSSEYE 1000 LOT ÝLE GÝRDÝÐÝNÝZDE TEMETTÜ VEREN BÝR HÝSSEDE ÞÝRKETÝN DAGITTIGI TEMETTÜYÜ ALMAMIÞ OLURSUNUZ AMA KENDÝ TEMETTÜNÜZÜ KENDÝNÝZ YARATMIÞ OLURSUNUZ.

SADECE BU DURUM BÝLE TEMETTÜ ALMANIN VE ALMIÞ OLANIN ARASINDA BÝR ETKÝNÝN OLMADIGINI SERMAYEDE BÝR DEÐÝÞME OLMADIGINI GÖSTERMEKTEDÝR. DOLAYISIYLA ETKÝSÝZLÝÐÝNÝ GÖSTERMEKTEDÝR. ÜSTELÝK BU SEÇENEK ÇOK DAHA VERÝMLÝDÝR CUNKU VERGÝDEN MUAF OLURSUNUZ. T+2 GÜNÜ BEKLEMENIZEDE GEREK KALMAZ ERTESÝ GÜN TÜM LOTLARINI KULLANABÝLÝRSÝNÝZ. FAKAT TEMETTÜYÜ BEKLEYEN BÝRÝ MEVCUT LOTLARINI KULLANABÝLMESÝ ÝÇÝN T+2 YÝ BEKLEYECEKTÝR.

------------------------------------

DEDÝÐÝM GÝBÝ PÝSKOLOJÝK ETKÝNÝN NE OLACAÐI BELÝRSÝZDÝR KÝMÝSÝNE KÖTÜ ETKÝ YAPAR KÝMÝSÝNE ÝYÝ. BU YUZDNE BU DURUM TEMETTÜNÜN ETKÝLÝ OLDUGUNU GÖSTERMEZ. YUKARDA PÝSKOLOJÝ ÝLE NE KADAR FARKLI SERNAYOLAR YARATABÝLECEÐÝNÝ AKTARDIM. OBJEKTÝF BÝR BAKIÞ ACISI HER ÝKÝ PÝSKOLOJIK DURUMUDA BAZ ALMALI HER ÝKÝ YATIRIMCI TÝPÝNÝDE BAZ ALARAK ÖRNEKLENDÝRMELÝYDÝNÝZ.

---------------------------------------------

ÞÝRKETÝN BORSAYA ACILMASI KONUSUNA GELELÝM.

NÝÇÝN TEMETTÜ DAGITACAGINI SÖYLEYEN HÝSSE DE DAHA FAZLA TALEP GÖRECEKTÝR ? BUNUN BAZI GEREKÇELERÝ OLMASI LAZIM DEÐÝL MÝ ? NEDÝR BU GEREKÇELER BU TALEBÝ OLUÞTURAN TEMETTÜNÜN ALTINDA YATAN ÞEY NEDÝR MESELA ?

YÝNE SOYUT KAVRAMLARIMI SAYACAKSINIZ ???????

---------------------------------

TUGRUL HOCAM SÝZÝ OBJEKTÝF OLMAYA DAVET EDÝYORUM VERDÝÐÝNÝZ ÖRNEK NE KADAR YANLI BAKTIGINIZI GÖSTERÝYOR KÝÞÝNÝN PÝSKOLOJIK DURUMU DÝYORSUNUZ BUNU BÝLEMEYÝZ BAZI YATIRIMCILAR DÝRENÇLÝ DÝRAYETLÝDÝR BAZI YATIRIMCILAR HEMEN KORKAR BAZILARI TECRÜBELÝDÝR SOGUKKANLILIGINI KORUR. ÖRNEKLER COGALTILABÝLÝR DEDÝÐÝM GÝBÝ EN TEPEDE TEMETTÜ YARATMAK MESELA VEYA BELÝRLEDÝÐÝN X ZAMANDA HÝSSENÝN TESADUFEN EN TEPE NOKTAYA DENK GELMESÝ GÝBÝ.

8.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    tugrul hocam oncelýkle amacýmýz burada bir yarýþ deðil sen haklý ben haklý davasýda deðil boyle býr modda olmayalým ikimizde.

Mantýklý geçerli sebeplerle gidelim konunun üzerine. Yanlý degil objektif bir noktadan bakmaya calýsalým.

Yazýnýzdan hissettiðim þey bir taraf olarak yazmanýz.

ERHAN BEY ZATEN TARTIÞMANIN ÖZÜNDE TARAF ALMAK VAR. HER BÝR TARAF KENDÝ GÖRÜÞÜNÜ ORTAYA KOYAR. YOKSA ÇOK SESLÝ TSM KOROSU OLUNURDU. TARAF OLMANIZDA VEYA TARAF OLMAMDA BÝR YANLIÞ YOK.

Örnegýnýzden baþlayalým. BU hisselerin fiyatlarý ayný deðilmi Ýki þirkette ayný % ile düþüyor abd olayýnda ve düþtüðü yerden ayný % ile yukarý gidiyor deðil mi ?

% sel hareketler ayný oldugunu ve ayný gün temettü yarattýklarýný düþünerek cevap yazýyorum

9 TL de Temettü 1,2 TL temettü aldýgýnda Fiyat o gün 9 TL mi Görünür yoksa 7,8 TL mi görünür ????????

Yani temettü aldýgýmýz gun ben 9 TL den hissemi satarken senin hissen 7,8 TL den acýlýs yapar. SOnra demiþsin ki iki hissede 15 TL olur. Ozman burada bir haksýzlýk var.

7,8 TL nin 15 TL ye gitmesi % kaçlýk bir yükseliþ. 9 TL nin 15 TL ye gitmesi %kaç Ýki hisseyide ayný % ile yükseltmemiþsin.???

Bunu býr onceký mesajda sýze cevap olarka yazmýþtým. Dikkat etmemiþsiniz.

ERHAN BEY DÝKKAT ETMEYEN BENMÝYÝM SÝZMÝSÝNÝZ ANLAMADIM KÝ? HER ÝKÝ YAZIMDADA ÞU ALTTAKÝ CÜMLEYÝ KULLANDIM.

DÝYORUM KÝ KENDÝ KENDÝNE GELÝR YARATMAYA ÇALIÞAN ADAM TEMETTÜ GÜNÜ SATAMADI. ÇÜNKÜ PSÝKOLOJÝ DEVREYE GÝRDÝ, KORKULAR BEKLENTÝLER DEVREYE GÝRDÝ. ADAM NASILSA YÜKSELECEK DÝYE DÜÞÜNDÜ OGÜN SATAMADI.

SÝZ HALA ÖRNEÐÝNÝZÝ TEMETTÜ GÜNÜ SATTI ÜZERÝNDEN VERÝYORSUNUZ. VERDÝÐÝNÝZ ÖRNEK KONUYU SAPTIRIYOR SADECE. BENÝM SÝZE SORDUÐUM SORUNUN CEVABIDA DEÐÝL ZATEN.

KENDÝ, "BEN TEMETTÜ GÜNÜ SATARIM KENDÝ TEMETTÜMÜ ÇIKARIRIM" SAVINIZI KANITLAMAYA YÖNELÝK DAHA ÖNCE VERDÝKLERÝNÝZDEN HÝÇ BÝR FARKI OLMAYAN BÝR ÖRNEK. BÝZ BUNU KONUÞMUYORUZ.

BUNUN YAPILABÝLÝRLÝÐÝNÝ SORGULUYORUZ.
    2X2=4 DÜZLEMÝNDE DEÐÝLÝZ ARTIK. ORAYI GEÇTÝK.

-----------------------------------------------------------------

Geçelim diðerlerine Dediðiniz gibi psikolojýk durumlar. Piskolojýk durum yatýrýmcý tipine göre deðiþkenlik göstereceði için bu durumu bir kýyaslama biçimine sokamayýz sen dersýnký pýskolojým bozulacak diye hisse aþaðýda iken temettü yaratýr. veya yaratamaz.

Bende derimki en tepede iken temettü almak ister cok kazandým diye bu durumda senin alacagýn temettü günü fiyat belirsizken ben görülen en yüksek fiyattan temettü yaratarak hisseler týpa týp grafikleri ayný hareket etse bile daha yüksek fiyattan temettü aldýgým için senden daha cok kazanabýlýrým. Yani piskolojýk durumu ve yatýrýmcýnýn bakýþ açýsýný baz alarak kýyaslama yapamayýz.

Örnegýn temettü alan býr yatýrýmcý bir kaç gün sonra hisse yukarý fýrladýgýnda yaw dur bu hýsse gýdýyor temettü parasýný tekrar hýsseye sokarým diyerek yuksek fýyattan temettü parasýný ayný hýssede kullanabýlýrken temettü dagýtmayan bir hissede hiç temettü alýnmadýgý yaratýlmadýgý ýcýn temettü almayan avantajlý duruma düþer vesaire...yatýrýmcýnýn yapacagý hareketleri veya pýskolojýk durumunu baz alýrsak her iki taraf içinde olumlu ve olumsuz senaryo çizmek basit.

ZATEN TEK YAPILANDA BU SÜREKLÝ SENARYO ÇÝZÝLÝYOR. BEN SÝZE SENARYO ÇÝZMEYEYÝM GERÇEK OLAN BÝR ÞEY SÖYLEYEYÝM. GERÇÝ SÖYLÜYECEKLERÝMÝ SÝZDE ÇOK ÝYÝ BÝLÝYORSUNUZ ZÝRA DENEYÝMÝNÝZ APAÇIK ORTADA. AMA ARTIK ORTAYA BÝR GÖRÜÞ ATTIÐINIZ ÝÇÝN PEÞÝNÝ BIRAKAMIYORSUNUZ.

ORTADA VAR OLAN GERÇEK OLAN ÞEY YATIRIMCILARIN %99.5'ÝNÝN YATIRIMLARINI DUYGULARININ, HÝSLERÝNÝN , KORKULARININ YÖNETTÝÐÝDÝR. BU KONU "YATIRIMCI PSÝKOLOJÝSÝ" ADI ALTINDA PEK ÇOK UZMAN TARAFINDAN ÝNCELENMÝÞ BÝR KONU. HAL BÖYLE OLUNCA YANÝ YATIRIMCIYI PSÝKOLOJÝSÝ YÖNETÝNCE, MANTIK VE MATEMATÝK MAALESEF GERÝDE KALIYOR. BAKIN SÝZE MANTIK VE MATEMATÝK YANLIÞ OLUYOR DEMÝYORUM, GERÝDE KALIYOR BU KONUDA HAYATA GEÇMÝYOR GEÇEMEYEBÝLÝYOR DÝYORUM.

HAL BÖYLE ÝKEN ETKÝYÝDE, ETKÝSÝZLÝÐÝDE BU ALANDA YATIRIMCISNIN PSÝKOLOJÝSÝ BELÝRLÝYOR. MAALESEF JANJANLI SENARYOLAR VE MATEMATÝK FORMÜLLER DEÐÝL.

SÝZE BASÝT BÝR ÖRNEK VERDÝM. ÝNSAN PSÝKOLOJÝSÝNÝN TEMETTÜYÜ NASIL ÖNEMLÝ HALE GETÝREBÝLECEÐÝ ÝLE ÝLGÝLÝ. SÝZDE KABUL ETTÝNÝZ ZATEN ÖNCEKÝ YAZINIZDA.

insanlarýn piskolojýk durumlarý veyahutta yatýrýmýna duydugu guven veya guvensýzlýk durumu TEMETTÜYÜ ETKÝLÝ yapmaz. Zaten ETKÝSÝZLÝK olarak bahsettiðimiz þey bu sistemin diðer þekillerdede yaratýlabiliyor olmasý üstelik bu teori noktasýnda deðil isterseniz deneyebilirsiniz. tEMETTÜ ETSÝZLÝÐÝ ÞU ÞEKÝLDE DE KANITLANABÝLÝR

HALA AYNI ÝDDÝA. YAPILABÝLÝRLÝKLE, GERÇEKLEÞEBÝLÝRLÝK AYNI ÞEYLER DEÐÝL ERHAN BEY. EVET SÝZÝN DEDÝÐÝNÝZ YAPILABÝLÝR AMA GÖRÜNEN O KÝ YATIRIMCILARIN %99,5'ÝNÝN BAZI KOÞULLARDA GERÇEKLEÞTÝREBÝLECEÐÝ BÝR ÞEY DEÐÝL.

TEMETTÜ VEREN BÝR HÝSSEDE TEMETTÜDEN BÝR GÜN ÖNCE TOPLAMDA 1000 LOTUNUZ VAR DÝYELÝM ORTALAMA FÝYATTAN 1000 LOT SATIÞ YAPILIP ERTESÝ GÜN ACILIS ÝLE HÝSSEYE 1000 LOT ÝLE GÝRDÝÐÝNÝZDE TEMETTÜ VEREN BÝR HÝSSEDE ÞÝRKETÝN DAGITTIGI TEMETTÜYÜ ALMAMIÞ OLURSUNUZ AMA KENDÝ TEMETTÜNÜZÜ KENDÝNÝZ YARATMIÞ OLURSUNUZ.

ELÝNÝZDEKÝ TEK ARGÜMAN BU "TEMETTÜDEN SONRAKÝ GÜN TEMETTÜ KADAR DÜÞER VE BEN KENDÝM BÝR GÜN ÖNCE SATAR TEMETTÜMÜ ÇIKARIRIM" ARGÜMANI. BU "YAPILABÝLÝR" AMA "GERÇEKLEÞTÝRÝLEMEYEBÝLECEK" BÝR ARGÜMAN. YUKARDADA AÇIKLADIM BUNU.

SADECE BU DURUM BÝLE TEMETTÜ ALMANIN VE ALMIÞ OLANIN ARASINDA BÝR ETKÝNÝN OLMADIGINI SERMAYEDE BÝR DEÐÝÞME OLMADIGINI GÖSTERMEKTEDÝR. DOLAYISIYLA ETKÝSÝZLÝÐÝNÝ GÖSTERMEKTEDÝR. ÜSTELÝK BU SEÇENEK ÇOK DAHA VERÝMLÝDÝR CUNKU VERGÝDEN MUAF OLURSUNUZ. T+2 GÜNÜ BEKLEMENIZEDE GEREK KALMAZ ERTESÝ GÜN TÜM LOTLARINI KULLANABÝLÝRSÝNÝZ. FAKAT TEMETTÜYÜ BEKLEYEN BÝRÝ MEVCUT LOTLARINI KULLANABÝLMESÝ ÝÇÝN T+2 YÝ BEKLEYECEKTÝR.

BENÝM ÖRNEÐÝMÝ SAPTIRIP SAPTIRIP KENDÝ ÖRNEÐÝNÝZE ÇEVÝRMEDEN CEVAP VERÝRSENÝZ SEVÝNÝRÝM. O ÖRNEKTE TEMETTÜ ETKÝ YARATMIÞMI YARATMAMIÞ MI? TEMETTÜ ALAN MI DAHA KARLI TEMETTÜ ALMAYAN MI DAHA KARLI?

T+2'YE GÝRMEYECEÐÝM BÝLE ARTIK BU KONUDAN TAMAMEN SAPMAK OLUR VE BUNU KONUÞMANIN BÝR ÖNEMÝDE YOK.

------------------------------------

DEDÝÐÝM GÝBÝ PÝSKOLOJÝK ETKÝNÝN NE OLACAÐI BELÝRSÝZDÝR KÝMÝSÝNE KÖTÜ ETKÝ YAPAR KÝMÝSÝNE ÝYÝ. BU YUZDNE BU DURUM TEMETTÜNÜN ETKÝLÝ OLDUGUNU GÖSTERMEZ. YUKARDA PÝSKOLOJÝ ÝLE NE KADAR FARKLI SERNAYOLAR YARATABÝLECEÐÝNÝ AKTARDIM. OBJEKTÝF BÝR BAKIÞ ACISI HER ÝKÝ PÝSKOLOJIK DURUMUDA BAZ ALMALI HER ÝKÝ YATIRIMCI TÝPÝNÝDE BAZ ALARAK ÖRNEKLENDÝRMELÝYDÝNÝZ.

SENARYOLARI BOÞ VERÝN GERÇEKLERE BAKIN. ÞU FORUMDA YÜZLERCE YATIRIMCI VAR. KAÇ TANESÝ ÇIKIP SÝZÝN DEDÝÐÝNÝZÝ YAPMIÞ, YAPABÝLMÝÞ. BURADA AHKAM KESÝP, TEMETTÜ HÝSSELERÝNÝN SAYFALARINDA ELÝNÝ OVUÞTURUP "TEMETTÜMÜZÜ NE ZAMAN ALIYORUZ ARKADAÞLAR" DÝYEN KÝÞÝLER VAR. SAKIN ÝSÝM SORMAYIN, VERMEM ZÝRA KÝÞÝLERLE POLEMÝÐE GÝRECECEK DEÐÝLÝM.

DEDÝK YA YAPILABÝLÝRLÝKLE , GERÇEKLEÞTÝRÝLEBÝLRÝLÝK AYNI ÞEYLER DEÐÝL. BURADA FARKLI KONUÞUP ORADA TEMETTÜ PEÞÝNDE KOÞANLAR BÝLE BUNA BÝR ÖRNEK. ETKÝSÝ OLMASA KOÞMAZDI ADAM DEÐÝL MÝ?

---------------------------------------------

ÞÝRKETÝN BORSAYA ACILMASI KONUSUNA GELELÝM.

NÝÇÝN TEMETTÜ DAGITACAGINI SÖYLEYEN HÝSSE DE DAHA FAZLA TALEP GÖRECEKTÝR ? BUNUN BAZI GEREKÇELERÝ OLMASI LAZIM DEÐÝL MÝ ? NEDÝR BU GEREKÇELER BU TALEBÝ OLUÞTURAN TEMETTÜNÜN ALTINDA YATAN ÞEY NEDÝR MESELA ?

YÝNE SOYUT KAVRAMLARIMI SAYACAKSINIZ ???????

SOYUT KAVRAMLARLA ÝLGÝLÝ SORUNUNUZ NEDÝR ANLAYAMIYORUM. HER ÞEY SOMUT MU BU DÜNYADA. ÝNSANLARI SADECE SOMUT ÞEYLER MÝ ETKÝLÝYOR DÝYE DÜÞÜNÜYORSUNUZ YOKSA. ÖYLEYSE BU BÜYÜK BÝR YANILGI.

SOYUT ÞEYLERÝN ÝNSANLAR ÜZERÝNDE ÇOK AMA ÇOK BÜYÜK BÝR ETKÝSÝ VAR VE BORSA DEDÝÐÝNÝZ ÞEYÝDE, BORSADA ÝÞLEM GÖREN ÞÝRKETLERÝDE ÝNSANLAR OLUÞTURUYOR YÖNETÝYOR. O SOYUT ÞEYLERE ÖNEM VEREN ÝNSANLAR.

BU KONUYU SÝZÝN DEYÝMÝNÝZLE "OBJEKTÝF" DEÐERLENDÝRMENÝZÝ ÖNERÝRÝM.

ÖRNEÐÝN SÝZ SADECE SOMUT ÞEYLERE MÝ ÖNEM VERÝYORSUNUZ? KENDÝNÝZÝ BÝR SORGULAYIN BAKALIM. HAYATINIZI, DÜÞÜNCELERÝNÝZÝ, DAVRANIÞLARINIZI, KARARLARINIZI ETKÝLEYEN O KADAR ÇOK SOYUT ÞEY VAR KÝ. NEDEN BU ETKÝNÝN BORSADAKÝ YATIRIMCI ÝÇÝN GEÇERLÝ OLAMIYACAÐINI DÜÞÜNÜYORSUNUZ?

---------------------------------

TUGRUL HOCAM SÝZÝ OBJEKTÝF OLMAYA DAVET EDÝYORUM VERDÝÐÝNÝZ ÖRNEK NE KADAR YANLI BAKTIGINIZI GÖSTERÝYOR KÝÞÝNÝN PÝSKOLOJIK DURUMU DÝYORSUNUZ BUNU BÝLEMEYÝZ BAZI YATIRIMCILAR DÝRENÇLÝ DÝRAYETLÝDÝR BAZI YATIRIMCILAR HEMEN KORKAR BAZILARI TECRÜBELÝDÝR SOGUKKANLILIGINI KORUR. ÖRNEKLER COGALTILABÝLÝR DEDÝÐÝM GÝBÝ EN TEPEDE TEMETTÜ YARATMAK MESELA VEYA BELÝRLEDÝÐÝN X ZAMANDA HÝSSENÝN TESADUFEN EN TEPE NOKTAYA DENK GELMESÝ GÝBÝ.

DAHA ÖNCEDE SÖYLEDÝM TARAF OLMAK ÝÞÝN DOÐASINDA VAR ZATEN. AMA OBJEKTÝF OLMA KONUSUNDA HAKSIZLIK YAPTIÐINIZI DÜÞÜNÜYORUM. BAKIN BEN SÝZÝN TEORÝDEKÝ FÝKÝRLERÝNÝZÝN HEPSÝNE "YAPILABÝLÝR" ÞEKLÝNDE YANAÞTIM ZATEN. BÝRDE SÝZ AYNISINI YAPABÝLÝRSENÝZ NE GÜZEL OLACAK.
    Yazýlarým koyu ve farklý renklerde sizin mesajýnýzýn içindededir.

Sayfa 57/106 ÝlkÝlk ... 747555657585967 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •