Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 58/106 ÝlkÝlk ... 848565758596068 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 457 - 464 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Tuðrul bey yukarýdaki örneðiniz güzel. Ama tüm dayanaðýnýzý yatýrýmcý psikolojik etkenleri üzerine kurmuþsunuz. Erhan 9 dan dan deðil de 7.8 den de satabilirdi demiþsiniz, haklýsýnýz. Ama göz ardý ettiðiniz birþey var. Abd bombalarken Türkiye bombalarken 12 liradan 7.8 liraya inmiþ bir senede yatýrým yapmýþ temettücü ky çekirdek çitleyip "amaaan nasýlsa piyasa düzelir yakýnda 15 lira olur ehi ehi ehi" diye düþünmez. Düþünmedi de zaten. Bkz >>> 2008 dünya krizi, 2013 Gezi Olaylarý, 17-25 Aralýk 2013.

O anlý þanlý temettü firmalarýnýn hisseleri nasýl da müthiþ boyutta düþmüþtü. Yani sýradýþý katastrofik olaylarda kimse dayanamaz herkes zarar eder. Aynen sizin dediðiniz gibi ky nýn sadece %5 i dayanabilir belki kalanlarý satar hisseyi.

Temettü etkisizliði konusunda ceteris paribus (diðer tüm koþullar aynýyken) prensibine göre bakýyoruz olaya.

Tencereye doldurup piknik tüpünün üzerine koyduðunuz 1 lt su örneðin 11 dk da kaynar Ýstanbul'da. Ama ayný malzemeyi Aðrý Daðý'nýn tepesine götürüp denerseniz oksijen azlýðýndan dolayý 18 dk da Everest tepesinde denerseniz ise 45 dk da kaynar. Neden? Diðer tüm koþullar eþit iken kuralýný çiðnedik. Oksijen oraný deðiþti çünkü.

Ýþin içine psikoloji girerse bahsettiðiniz örnekte olduðu gibi kimse dayanamaz. Millet grafikleri açýp açýp þimdi 100 lira olan Tüpraþa Ahhh ahh 2008-09 da 4-5 liraymýþ neden diyor? Ya sa baþka güzel hisselere? Çðnkü krizden dolayý yoðun satýþlar olmuþ.

2. Oncelikle evet hayat felsefem somutluk uzerine kurulu benim. Ýspat ve delillere bagli yani bilime ve matematige bagli diyelim.

Ornegin gunese tapmam mesela gunumuz teknolojisi gunesin yaratici olmadigini kanitladi. Dolayisiyla sen gunes tanridir dersen soyut olur ve inanmam. Eger bilim kanitlanmadiysa inanabilirsin ama kanitlanacak ispat ve deliller varsa inanmazsin.

Once suradan gidelim madem bole anlasamayacagiz.

Etkiszlikle benim neyi kasteddigimi anlayabildinizmi ?

Etkiszligin tanimi su yatirimcilar temettu veren bir hisseyi temettu vermia gibi kopyalayabilir. Yatirimciya kattigi bir arti bir pozitiflik etkisi yoktur bedelsiz nasilnbirseyse temettude oyle birseydir.

Temettuyu degil temettu etklilik etkisizlik meselesini konusalim.

Olayin bilimsel ispata dayali argumanlariyla konusalim.

Zaten bu basligin amaci insanlari dogruya sevk etmek pesinde kosanlarin bir cogu konuya hakim olmadan kosuyor sorun bu zaten temettunun mantigini bilmeden kosuyorlar. Bilsede alsa sorun.yok bana bak mesela temettunun mantik ve mantalitesini bilerek temettu veren bir hisse seciyorum. Temettu verdigi icin degil iyi sirket diye seciyorum insanlar ben.gibi bakmiyor olaya temettu veriyormu evet tmm aldim gectim diyorlar.

Temettuyu extra kar zannederek hesaolama yapiyorlar temettu verilince airketin cebinden para eksildigini ve bu cikan paranin sirketin yatirim borclarini ve oz kaynak yapisini olumsuz etkileyecegini bilmiyorlar temettuyu bir odul gibi goruyorlar.

Temettu veren sirketin durst oldugunu saniyorlar vesaire.

Bende bakin temettunun etkisi sunlardir ve su sekilde temettu almadanda temettu yaratilabilir cebinizde bir extra olmaz hala daha niye ustte saydigim seylere inaniyorsunuz diyorum.

Orneginize gecelim bir gun.gec sattigi icin daha zararli sonuc elde eder. Dogru ne anlamaliyiz simdi bundan bak temettuyu sirket kendi verse daha iyi olacakti anlamimi cikar bu ornekten ?

Neyin kaniti bu ayni senaryoyla devam et korktu satmadi o gun fiyat dusuk nasilsa cikar diye hic temettu yaratmadi ama sen.temettunu aldin

Yukselt bakalim.hisseleri simdi kim daha cok kazanmis oyle ya psikoloji dedin adamda enayimiyim bu dusuk fiyattan hisse satacak beklerim nasilsa cikar dedi ve bekledi 15 lirayi 15 e cikinca yaratti temettusunu siz demedinizmi hissem dustugun bekledim zarariim ciksin vesaire die ayni onu uyguladim psikoloji geregi.

Ee simdi bu benimi hakli yapar. Bunlarla sorunu cozemeyiz sen oyle senaryo yaratirsin ben boyle buda psikoloji. Kac kisi satar o fiyattan hissesinin bir kismini.

sole yapalim.gel ben.sana.temettunun iyi yonlerini sen.ise bana.temettunu.kotu etkilerinden.bahset boylece empati yapmis oluruz
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3.  Alýntý Originally Posted by Oralet_Osman Yazýyý Oku
    Tuðrul bey yukarýdaki örneðiniz güzel. Ama tüm dayanaðýnýzý yatýrýmcý psikolojik etkenleri üzerine kurmuþsunuz. Erhan 9 dan dan deðil de 7.8 den de satabilirdi demiþsiniz, haklýsýnýz. Ama göz ardý ettiðiniz birþey var. Abd bombalarken Türkiye bombalarken 12 liradan 7.8 liraya inmiþ bir senede yatýrým yapmýþ temettücü ky çekirdek çitleyip "amaaan nasýlsa piyasa düzelir yakýnda 15 lira olur ehi ehi ehi" diye düþünmez. Düþünmedi de zaten. Bkz >>> 2008 dünya krizi, 2013 Gezi Olaylarý, 17-25 Aralýk 2013.

BAKIN NE GüZEL ÖRNEKELEMELR BUNLAR, PÝYASA ADAMLARIN DÜÞÜNMESÝNE DAHÝ ÝZÝN VERMEDÝ DÝYORSUNUZ. ÖYLE BEKLEYÝP BEKLEYÝP TEMETTÜ GÜNÜ BEN SATARIM DEMEKLE OLMUYOR DEMEKKÝ. ÖYLE DURUMLAR OLUR KÝ SÝZÝN NE DÜÞÜNDÜÐÜNÜZÜN, SOMUT DÜÞÜNCEYE DAYALI SÝSTEMÝNÝZÝN HÝÇ BÝR ÖNEMÝ KALMAZ.

O anlý þanlý temettü firmalarýnýn hisseleri nasýl da müthiþ boyutta düþmüþtü. Yani sýradýþý katastrofik olaylarda kimse dayanamaz herkes zarar eder. Aynen sizin dediðiniz gibi ky nýn sadece %5 i dayanabilir belki kalanlarý satar hisseyi.

HARÝKA HARÝKA. NE GÜZEL BAK FÝYATLAR DÝBE VURDU DÝYORSUNUZ. BÝZDE DÝYORUZ KÝ ZATEN TEMETTÜ YATIRIMCISI DENEN ARKADAÞLARIN SÝSTEMÝ HÝSSENÝN FÝYATINA ENDEKSLÝ OLMADIÐI ÝÇÝN PANÝK OLMADILAR, TEMETTÜ GÜNÜ HÝSSE SATMA MANTIÐI YANÝ HÝSSENÝN FÝYATI ÜZERÝNE KURULU MANTIKLA ÝÞ YAPAN ARKADAÞLAR PANÝK OLDU HEP.

O KRÝZLERE BENDE YAKALANDIM. STRATEJÝMÝ FÝYAT ARTIÞI ÜZERÝNE KOYDUÐUM SENETLERDE BÜYÜK KAYGI YAÞARKEN, TEMETTÜ HÝSSLERÝME HÝÇ DOKUNMADIM BÝLE. ZAMANI GELDÝÐÝNDE DE TEMETTÜMÜ ALDIM.

Temettü etkisizliði konusunda ceteris paribus (diðer tüm koþullar aynýyken) prensibine göre bakýyoruz olaya.

E BÝZDE DÝYORUZ KÝ GERÇEKTE ÝÞLER BÖYLE YÜRÜMÜYOR. ZATEN YÜRÜMEDÝÐÝNÝ SÝZDE YAZMIÞSINIZ

Tencereye doldurup piknik tüpünün üzerine koyduðunuz 1 lt su örneðin 11 dk da kaynar Ýstanbul'da. Ama ayný malzemeyi Aðrý Daðý'nýn tepesine götürüp denerseniz oksijen azlýðýndan dolayý 18 dk da Everest tepesinde denerseniz ise 45 dk da kaynar. Neden? Diðer tüm koþullar eþit iken kuralýný çiðnedik. Oksijen oraný deðiþti çünkü.

BEN ONU BASINÇ FARKLILIÐI DÝYE BÝLÝYORUM. OKSÝJENDE MÝ ETKÝ EDÝYORMUÞ? NEYSE.
    BU DOÐRU BÝR ÖRNEK ZÝRA KOÞULLAR SABÝT KALMIYOR ZATEN. BAKIN SU BÝLE KAYNARKEN FARKLI YERLERDE FARKLI SÜRELERDE KAYNIYOR. VERÝLEN ÖRNEKLERDE ÝKÝDE BÝRDE EÞÝT KOÞULLAR, ÝKÝZ ÞÝRKETLER, EÞÝT FÝYATLAR GÝBÝ ANLAMSIZ GERÇEKLÝKLE BAÐDAÞMAYAN ÞEYLER SÖYLENÝYOR.

"DÝÐER KOÞULLAR AYNI ÝKEN" PRENSÝBÝNÝ TEMETTÜNÜN ETKÝSÝ ÝÇÝN KULLANMAK YANLIÞ ZATEN EN BAÞTA. BURADA ÝNSAN ELÝNDEN ÇIKMA EÞÝTLÝK ÖZGÜRLÜK VB TARZI FRANSIZ DEVRÝMÝ YAPMIYORUZ. ZÝRA ONUN BÝLE ÝÞLEDÝÐÝ ÞÜPHELÝ.

Ýþin içine psikoloji girerse bahsettiðiniz örnekte olduðu gibi kimse dayanamaz. Millet grafikleri açýp açýp þimdi 100 lira olan Tüpraþa Ahhh ahh 2008-09 da 4-5 liraymýþ neden diyor? Ya sa baþka güzel hisselere? Çðnkü krizden dolayý yoðun satýþlar olmuþ.

ÝÞÝN ÝÇÝNE PSÝKOLOJÝ GÝRERSE DEÐÝL, PSÝKOLOJÝ ZATEN ÝÞÝN ÝÇÝNDE HEP.
    BAK NE GüZEL ÖRNEKLEME YAPMIÞSINIZ, DEMEKKÝ YAPILABÝLÝRLÝKLE GERÇEKLEÞTÝRÝLEBÝLÝRLÝK AYNI ÞEY DEÐÝLMÝÞ.

Cevaplarým sizin yazýnýzýn üstünde koyu renklerle verilmiþtir.

4.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Oncelikle evet hayat felsefem somutluk uzerine kurulu benim. Ýspat ve delillere bagli yani bilime ve matematige bagli diyelim.

Ornegin gunese tapmam mesela gunumuz teknolojisi gunesin yaratici olmadigini kanitladi. Dolayisiyla sen gunes tanridir dersen soyut olur ve inanmam. Eger bilim kanitlanmadiysa inanabilirsin ama kanitlanacak ispat ve deliller varsa inanmazsin.

ÇOK SARKASTÝK OLMUÞ. SANKÝ BÝZ DOGMATÝK ÝNSANLARIZ. SABAH KALKIP GÜNEÞE AKÞAMDA ÜÞENMEYÝP AYA FALAN TAPINIYORUZ.

SOYUT KAVRAMDAN BUNU ÝMA ETMEDÝÐÝMÝ ÇOK ÝYÝ BÝLÝYORSUNUZ. AMA POLÝTÝKA BECERÝNÝZLE KONUYU TACA ATMAYA ÇALIÞMIÞSINIZ.

Once suradan gidelim madem bole anlasamayacagiz.

Etkiszlikle benim neyi kasteddigimi anlayabildinizmi ?

Etkiszligin tanimi su yatirimcilar temettu veren bir hisseyi temettu vermia gibi kopyalayabilir. Yatirimciya kattigi bir arti bir pozitiflik etkisi yoktur bedelsiz nasilnbirseyse temettude oyle birseydir.

Temettuyu degil temettu etklilik etkisizlik meselesini konusalim.

Olayin bilimsel ispata dayali argumanlariyla konusalim.

Zaten bu basligin amaci insanlari dogruya sevk etmek pesinde kosanlarin bir cogu konuya hakim olmadan kosuyor sorun bu zaten temettunun mantigini bilmeden kosuyorlar. Bilsede alsa sorun.yok bana bak mesela temettunun mantik ve mantalitesini bilerek temettu veren bir hisse seciyorum. Temettu verdigi icin degil iyi sirket diye seciyorum insanlar ben.gibi bakmiyor olaya temettu veriyormu evet tmm aldim gectim diyorlar.

Temettuyu extra kar zannederek hesaolama yapiyorlar temettu verilince airketin cebinden para eksildigini ve bu cikan paranin sirketin yatirim borclarini ve oz kaynak yapisini olumsuz etkileyecegini bilmiyorlar temettuyu bir odul gibi goruyorlar.

Temettu veren sirketin durst oldugunu saniyorlar vesaire.

Bende bakin temettunun etkisi sunlardir ve su sekilde temettu almadanda temettu yaratilabilir cebinizde bir extra olmaz hala daha niye ustte saydigim seylere inaniyorsunuz diyorum.

Orneginize gecelim bir gun.gec sattigi icin daha zararli sonuc elde eder. Dogru ne anlamaliyiz simdi bundan bak temettuyu sirket kendi verse daha iyi olacakti anlamimi cikar bu ornekten ?

Neyin kaniti bu ayni senaryoyla devam et korktu satmadi o gun fiyat dusuk nasilsa cikar diye hic temettu yaratmadi ama sen.temettunu aldin

Yukselt bakalim.hisseleri simdi kim daha cok kazanmis oyle ya psikoloji dedin adamda enayimiyim bu dusuk fiyattan hisse satacak beklerim nasilsa cikar dedi ve bekledi 15 lirayi 15 e cikinca yaratti temettusunu siz demedinizmi hissem dustugun bekledim zarariim ciksin vesaire die ayni onu uyguladim psikoloji geregi.

Ee simdi bu benimi hakli yapar. Bunlarla sorunu cozemeyiz sen oyle senaryo yaratirsin ben boyle buda psikoloji. Kac kisi satar o fiyattan hissesinin bir kismini.

sole yapalim.gel ben.sana.temettunun iyi yonlerini sen.ise bana.temettunu.kotu etkilerinden.bahset boylece empati yapmis oluruz

HAYIR BU DEDÝKLERÝNÝZÝN HÝÇ BÝRÝNÝ YAPMAYALIM. ÖNCE ÝNSANLARIN DUYGULARI, KORKULARI, KARARLARINI ETKÝLEYEN BEKLENTÝLERÝ OLDUÐU KONUSUNDA ÖNCE BÝR ANLAÞALIM.

ZÝRA SÝZÝN "GEL ÞÖYLE YAPALIM" DEDÝÐÝNÝZ ÞEY ZATEN BAÞLIÐIN EN BAÞINDAN BERÝ KONUÞULAN ÞEY. YÝNE BÝZÝ AYNI ÇUKURA ÇEKER.

BÝLÝME, ÝLÝME, MATEMATÝÐE SÝZÝN SÖYLEDÝÐÝNÝZ ANLAMDAKÝ SONUT ÞEYLERE ÇAÐDAÞ BÝR ÝNSAN OLARAK BENDE KATILIYORUM. BUNUN AKSÝNÝ SÖYLEMEK BENÝM ÝÇÝNDE MÜMKÜN DEÐÝL.

AMA SÝZÝN ORTALAMA YATIRIMCININ BORSADA DUYGULARDAN, KORKULARDAN, ENDÝÞELERDEN ETKÝLEMEZ ETKÝLENMEMELÝ MATEMATÝKLE ÝÞÝNÝ HALLETMELÝ YAKLAÞIMINIZ HÝÇ GERÇEKÇÝ DEÐÝL.
    Yazýlarým koyu renkli olarak yukardadýr.

5. valla hocam sadece savunmak içni savunuyorsunuz su an gerçekten.

Taktýnýz psikolojýye tamam sizin dediðiniz gibi psikolojiden gidelim.

Öncelikle yaratýlan durumdan bahsedelim.

örnek 1
    x hissesinden aldýk bende y hissesinden aldým iþte cýktýn düþtü filan düþtü düþtü ee sonra temettücü adam temettüsünü aldý diðer adam temettüsü yarýn alem bari cýkar belki dedi psikolojiden ötürü hakim olmadý. bekledi belki tugruldan daha iyi temettü alýrým dedi.

ertesi günde düþtü el mecbur temettü yaratmak için tugrulun aldýgý kadar temettüyü satarak aldý. diðer günlerde hisselerin ikiside uctu kaçtý bir baktý ki tugrul geçmiþ. toplam sermayesi daha fazla.

OKEY Bu durumda temettüyü þirketin vermesi avantajlý oldu kabul ediyorum.

örnek 2.

x hissesinden aldýk bende y hissesinden aldým iþte cýktýn düþtü filan düþtü düþtü temettü yaratacak olan düþüyor hisse bu dahada düþebilir diye temettüsünü yarattý aldý cebýne tugrul ise mecbur temettünün dagýtalacagý günü bekleyecek 2 gün sonrada tugrulun temettü günü. hisse ler bu 2 gündede düþtü. tugrulda aldý temettüsünü sonra ortalýk güzelleþti çiçekler böcekler ortaya cýktý hisseler uçtu. sonra baktýký tugrul'u geçmiþ temettüsünü yaratan adam toplam sermayesý daha fazla.

OKEY MI bu durumda temettüyü kendi yaratan avantajlý kabul ediyormusun ?

OBJEKTÝF BAKIÞ AÇISI BUDUR. kendi menfaatine uygun psikoloji yaratýyorsun hocam.

Diyorum ya yine diyeceðim iki örnegede bak ve cýk hadi iþin içinden. Psikolojik argumanlarla ikimizde haklý cýkamayýz sendee bende haklý cýkamayýz. örnek 2 saçma bir örnek mý sence ? hatta en gerçekçi senaryo temettünün bilincinde iç matematiðini bilen birisi temettü yaratma iþini düþük fiyata býrakmaz.

Psikolojý iþiyle bu iþte sende bende sýyrýlamaz. O yüzden bunu þu an boþ yere tartýsýyorsun benle.

ayrýca sürekli benim temettü yaratmam gerekirmiþ gibi konuþuyorsun. senin þirketin nasýl kafasýna göre istediði zaman dagýtýyor veya daðýtmak istemiyorsa bende savaþ cýktýgýnda temettüyü hiç yaratmam olur biter. Ýlla temettü yaratmam þart deðilki.

Kaldý ki temettü dagýtmayan bu þirketin iç dinamikleri temettü daðýtanda daha güçlü bir sermaye yapýsý olacaktýr. Bunun ilerde þirketin yatýrýmlarýnda veya borçlarýnda yaratacagý pozitif etkiyi görmezden gelebilirmisin.

Poltikacý meselesýne çok güldüm :D öyle olmadýgým için deðil, bunu bir iltifat olarak baz aldým.

Soyut kavramlarla neyi idda ettiðini anlamadým.

Peki erhan bunlardan bahsedemeyecegýz cunku sen kendýne göre ben kendýme göre psikolojik olarak haklýyýz diyebildi isen. nerdne gýrecegýmýzden bahsedelim.

Temettü veren hisseyi iyi yapan þey nelerdir önce bir madde madde sýralayalým.
    SOnra bu maddeller üzerine konuþalým. sýra ile çözelim olaylarý.

Ýddalý cumleler kurmayalým. Özellikle senden bunu ýstýyorum. Neden býlýyormusun. Benle tartýsan çok fazla kiþi oldu bu konuyla ilgili 4 senedir bir fiil yatýrýmcýlarla bunlarý tartýstým. muhtemelen bu yuzden politik cevap konusunda iyiyim :D Neyse asýl mesele o deðilde benle bunu tartýsan ve koca koca laflar eden hatta bir tanesiyle telefonla görüþmüþtüm. KOCA KOCA cumleler kurdu bana en son biz senle anlaþamayýz filan diye biraz kýzgýn ve sert bir biçimde telefonu kapatmak zorunda kaldýk. Muhtemelen telefon kapanmasý sonrasý bana küfretmiþ olabilir arkadaþ BU adam tam bir angut diye.

Neyse ne oldu diye sor aradan 1-2 ay geçti ismini vermeyecem Herhalde söylediðim þeyler aklýna geldi lan bu adam telde bile benle anlaþamadý dur býr hesaplayayým yapayým dedi tahmýnen neyse bu arkadaþ geldi temettü savunucu birine cevap olarak benim yazmak istediðim þeyin aynýsýný yazdý.

BU nasýl olur benle telefonda neredeyse kufredecek boyuta geldi þimdi ise temettü savunucusuna bizi savunan bir yazý yazdý.

Bende tebrik ettim. kendisini ve telefon konuþmasýndan hiç bahsetmedim. Sonra nasýl hesapladýn bunu dedim. Arkadaþ dediki ben zaten b,iliyordum dedi.

ÝNanýn bana hiçbirþey yazmadým. Niye biliyormusun sýrf okadar yazdýgý ters yazýyý sanký yemiþ gibi küçük düþmesini istemedim.

Sonra özele geçtim biliyordunda kardes telefonda niye beni 1 saat boyunca ugrastýrdýn dedim. Erhan ben farkýndaydým olayýn zart zurt gibi cumleler kullandý. Konuyu kapattým dedim ya bozmak istemedim. Çok buyuk konusuyordu formda yencek yutulacak cinsten deðil beni herkese ve heryere rezil etmeye filan calýsýyordu. yazýlarýmý altýný yapýyor gidiyor baska býr baslýga bu adam boyle demiþ hahahaha sakýn soyledýklerýne inanmayýn diye propaganda yapýyordu. Düþünün içindeki hýncý

BU olay 4 5 sene öncesine dayanýyor yakýn gelecekten deðil. O yüzden hep insanlarýn hýrsa kapýlarak cevap vermesini istemiyorum. düzgünce yazmasýný kýzmadan yazmasýný ýstýyorum cunku eðer benim dediðimi anlarsa DÖNÜÞ YAPMASI ZOR OLUYOR LAN OKADAR YAZI YAZDIM ÞÝMDÝ NASIL KABUL EDEBÝLÝRÝM diye gurur meselesi yapýlýyor gerçeði görse bile yazmak istemiyor yazmak içinden gelmiyor cunku okuyucularýn gözünde küçük düþebilir vesaire.

Bunu niye diyorum biliyormusun çok fazla kiþiyle tartýstým. Ve cok kiþi gururundan ötürü yazmadýgýnýda biliyorum.

Bu konu hakkýnda büyük büyük laf etmeden konusalým eðer birbirimize karþý anlayýþlý davranabilirsek. Gurur yapacak hiçbirþey ortada kalmaz.

Burada konustugumuz ve tartýstýgýmýz þey temettü kötüdür deðil. Tartýstýgýmýz þey temettü olsada olur olmasada olur Bunu demeniz. Yani gurur yapýlacak birþeyde yok aslen nolacak ya temettü olsada olur olmasada dagýtmadýgý zamanda uzulmeye gerek yok dagýtýldý zamanda sevýnmeye gerek yok nýhayetinde þirketin finansallarý iyi ise o hisse her turlu kazandýrýr.

Bunu demek zor deðil. AMa bana dersenizki erhan sende sunu diyemezsin hadi sen de sýkýyorsa diye bana sunacagýz sey su diye düþünüyorum erhan sunu de temettü hisse diðer hisselere göre daha iyidir BU yuzden iyi þirket seçerken mutlaka temettü veren hisselerden seçin cümeslini kurmamý istiyorsunuz muhtemelen.

Fakat bunu diyebilmem için elinizde yeterli ýspat delil ýkna edici sebepler yok.

Ama sizin beni kabul edebilmeniz için bir suru ýspat ve delil var warren buffetin kendi þirketi ve kendi acýklmasý var temettü ile ilgili. temettüsü ile övülen abdnin en büyük þirketlerinin temettü dagýtmýyor oluþu var.

Temettünün bilancoda kaynaklarý eksiltmesi var. Temettü olmadanda temettüyü kopyalayabileceðimiz argumaný var.
    Temettü hissesinin durust yonetýcýler ilkeli kurumsal vesaire þeklinde soyut kavramlara dayandýrýlarak maniple edilmesi var. Lot durumunun artýyor olmasýný kazancý etkilemediði argumaný var vergi ödeme argumaný var. Sinyal etkisi var. Kötü sinyal iyi sinyal.

Düþünün arkadaþlar "temettü hissesi iyidr"? NEYE GÖRE ÝYÝ KARDESIM SAY ARGUMANLARINI ARGUMAN YOK NÝYE E GEREK YOK CUNKU ALI ÖLE DEDÝ MEHMET OYLE DEDÝ BUHUR OYLE DEDÝ.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

6. 26.04.2017 de özetle þöyle yazmýþým…..206 nolu ileti 26.sf

BÝST TÜM de sonuçlar þöyle :

(1)SADECE TEMETTÜ VERÝMÝ………...............%20.000 getiri saðlamýþ.
    (3)SADECE ÖZVARLIK KARLILIÐI (yýllýk)……..%2000 " "
    (5)SADECE ÖZVARLIK KARLILIÐI (önceki döneme göre)……… % 2200 " ""
    (6)ÖZVARLIK KARLILIÐI + TEMETTÜ VERÝMÝ……….. % 21.000

01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasýnda ; NET KARINI BÝR ÖNCEKÝ YILIN AYNI DÖNEMÝNE GÖRE EN ÇOK ARTTIRAN BÝST TÜM HÝSSELERÝNDEN, ÝLK 10 HÝSSELÝK POTFÖYÜN GETÝRÝSÝ……. % 2700 getiri
    NET KARINI BÝR ÖNCEKÝ BÝLANÇO DÖNEMÝNE GÖRE EN ÇOK ARTTIRAN 10 HÝSSELÝK PORTFÖYÜN GETÝRÝSÝ…….% 3000 getiri.
    AYNI DÖNEMDE TEMETTÜ VERÝMLÝLÝÐÝ GETÝRÝSÝ…….. % 27000.

---- Ýspat ve delillere yani bilime ve matematiðe baðlý ,
    ……. Objektif bakýþ açýsýna sahip,
    ……. Hatasýný gördüðünde gurur yapmayacak kadar alçakgönüllü birisi yukarýdaki veriler ýþýðýnda nasýl davranýrdý ?
    Verilerle ikna olursunuz sanmýþtým, yazmaya devam ettiðinize göre yanýlmýþým……

458 ve 461 nolu iletilerinizde yazdýklarýnýzla ÝRONÝ yaptýnýz herhalde......

bol kazanç....

7.  Alýntý Originally Posted by DRÝZM Yazýyý Oku
    26.04.2017 de özetle þöyle yazmýþým…..206 nolu ileti 26.sf

BÝST TÜM de sonuçlar þöyle :

(1)SADECE TEMETTÜ VERÝMÝ………...............%20.000 getiri saðlamýþ.
    (3)SADECE ÖZVARLIK KARLILIÐI (yýllýk)……..%2000 " "
    (5)SADECE ÖZVARLIK KARLILIÐI (önceki döneme göre)……… % 2200 " ""
    (6)ÖZVARLIK KARLILIÐI + TEMETTÜ VERÝMÝ……….. % 21.000

01.01.2005 ile 24.04.2017 tarihleri arasýnda ; NET KARINI BÝR ÖNCEKÝ YILIN AYNI DÖNEMÝNE GÖRE EN ÇOK ARTTIRAN BÝST TÜM HÝSSELERÝNDEN, ÝLK 10 HÝSSELÝK POTFÖYÜN GETÝRÝSÝ……. % 2700 getiri
    NET KARINI BÝR ÖNCEKÝ BÝLANÇO DÖNEMÝNE GÖRE EN ÇOK ARTTIRAN 10 HÝSSELÝK PORTFÖYÜN GETÝRÝSÝ…….% 3000 getiri.
    AYNI DÖNEMDE TEMETTÜ VERÝMLÝLÝÐÝ GETÝRÝSÝ…….. % 27000.

---- Ýspat ve delillere yani bilime ve matematiðe baðlý ,
    ……. Objektif bakýþ açýsýna sahip,
    ……. Hatasýný gördüðünde gurur yapmayacak kadar alçakgönüllü birisi yukarýdaki veriler ýþýðýnda nasýl davranýrdý ?
    Verilerle ikna olursunuz sanmýþtým, yazmaya devam ettiðinize göre yanýlmýþým……

458 ve 461 nolu iletilerinizde yazdýklarýnýzla ÝRONÝ yaptýnýz herhalde......

bol kazanç....
    Yukari istatistikten almamiz gereken ders nedir ?
    Temettu veren hisseler kazandirir mi ? Ne anlamaliyiz.

8. Cikaan istatistigin dogrulugun teyit edebilmemiz icin sirketlerin karliliklarinin benzer olmasi lazim baz alinan istatistik temettu hisseleri olarak cogu bist 30 iken diger tarafa adi sani duyulmamis ama donemlik cok yuksek kar eden sirketlerde var.

Karsilastirmanin rasyonelligi acisindan bir birine uc sirketlerle degil finansal yapi olarak sektor olarak benzer sirketler arasinda karsilastirma yapilmasi gerekmiyormu ?

Tartisma konumuz hangi hisseden daha cok kazaniriz meselesi degil bu sirketin temettu vermesinden cok aciklanan bilancolarin finansal yapisina dayaniyor.

Sordugum soruya cevap vermeden baska konulara giriyorsunuz surekli hocam temettuyu iyi yapan ne madde madde say maddelerle gidelim

Sayfa 58/106 ÝlkÝlk ... 848565758596068 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •