Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
13,09 10% 9,09 Mn 13,09 / 13,09
30,16 9.99% 1,79 Mr 28,14 / 30,16
136,70 9.98% 199,02 Mn 127,20 / 136,70
37,96 9.97% 123,49 Mn 37,02 / 37,96
12,46 9.97% 57,78 Mn 12,30 / 12,46
1.053,00 -10% 2,05 Mn 1.053,00 / 1.053,00
13,35 -9.98% 33,28 Mn 13,35 / 13,35
12,48 -9.96% 395,13 Mn 12,48 / 12,79
14,64 -9.74% 744,93 Mn 14,60 / 17,35
3,37 -7.42% 164,91 Mn 3,29 / 3,49
309,25 -1.67% 7,84 Mr 305,25 / 310,75
275,75 4.45% 7,07 Mr 260,00 / 277,50
426,75 0.29% 5,07 Mr 421,50 / 431,00
3,16 -1.25% 5,04 Mr 3,15 / 3,22
73,75 0.07% 3,93 Mr 72,85 / 74,05
18,81 1.07% 246,22 Mn 18,36 / 18,88
275,75 4.45% 7,07 Mr 260,00 / 277,50
736,50 1.31% 1,81 Mr 720,50 / 739,00
95,85 -1.34% 317,15 Mn 94,25 / 96,75
112,00 -0.27% 105,78 Mn 111,30 / 112,40
31,14 0.71% 35,51 Mn 30,10 / 31,32
10,32 0.98% 61,26 Mn 10,21 / 10,34
82,95 -0.24% 194,86 Mn 82,35 / 83,75

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 62/106 ÝlkÝlk ... 1252606162636472 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 489 - 496 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Cikarilan getiri hesaplamalarinin bir anlami olmuyor birine sari cizmeli mehmetin dukkanini aloyor birine bimasi aliyor yaristiriyor.

Birine frotoyu aliyor birine galerici mehmet agayi sonra yaristiriyor.

Sizde buna dayandirilarak temettu etkilidir i mi aciklamaya calisiyorsunuz.

Yapilan calisma icin gervekten rasyonel olduguna inaniyormusunuz ?

Ayni calisma farkli ulkelerdede ayni sonucu veriyormu ?

Vermiyorsa neden vermiyor ? Ýkiz sirket gibi dusununce bu calismayi tekrar yaptiginizda hala daha temettu verenin daha yuksek getiri saglayacagina inaniyormusun.

Biraz objektif bakin olaylara sorular sorun kendiniz ve sorulara cevaplar verin

Ayni calisma baska ulkelerdede ayni mi ayni degilse neden degil bor tarafta iyi bir tarafta nie kotu sonuc cikarmis olabilir

Ýkiz.sirket bulsan ve ayni hesaplamayi yaptirsak mantigin tenettu vermeyeni soyleyecek ama sen temettu veren daha iyidir diyeceksin mantigin neden senle celisiyor neden temettu dagitmayanin daha fazla parasi ve daha fazla yatirim kaynagi olacagini bildigin halde mantisizmissin gibi hayir yinede oteki kazanir diyebiliyorsun

Bir fizikçi bir kimyacý ve bir ekonomist ýssýz bir adaya düþmüþ.
    Yiyecek bir þey yok. Lakin bir bakmýþlar, sahile vuran bir konserve kutusu… Dolma!
    Fizikçi demiþ ki… “Bir taþla vurup açalým, yeriz.”
    Kimyaci demiþ ki… “Ateþe atalým hem piþer hem de kutu açýlýr.”
    Ekonomist… Farzedelim ki elimizde bir konserve açacaðý var…”

Paul Samuelson

2.  Alýntý Originally Posted by Oralet_Osman Yazýyý Oku
    Ýstatisklerin objektifliðini ve doðruluðunu bir yana koyarak bu tablodan çýkarmamýz gereken ders bence þudur: ''Hisse senedi almak istiyor ve borsa hakkýnda hiçbir þey bilmiyorsan, net karýný düzenli bir ivmeyle sürekli bir þekilde artýrabilen firmalara bak.''

Tüpraþ, Froto gibi firmalar bu kurala uyduðu için temettü vermeseler de en çok kazandýran firmalar olacaktý. Düzenli artan ve süreklilik arz eden karlarý olduðu için böyle büyüyebilmiþler ve kar ettikleri için temettü daðýtabilmiþler. Kar var temettü var, kar yok temettü de yok.
     Alýntý Originally Posted by mrhzr Yazýyý Oku
    ''net karýný düzenli bir ivmeyle sürekli bir þekilde artýrabilen'' firmalarý bulan adam zaten bu iþte ilerlemiþtir. Temettü verimi, ulaþýlmasý ve kavranýlmasý en basit verilerden birisi.
    .....dediniz, aþaðýdaki çalýþmayý yaptým....

Alýntý Originally Posted by DRÝZM Yazýyý Oku
    01.01.2005 ile 09.06.2017 tarihleri arasýnda;

ENDEKS…………NET KAR BÜYÜMESÝ…….NET KAR BÜYÜMESÝ+TV…………NET KAR BÜYÜMESÝ+TV
    ……………………..(yýllýk)(NKB göre sýralý)………..(NKB göre sýralý)……………………...(TV göre sýralý)

XU100…………………..%1000……………………………… % 4000………………………………………..%6630
    XU50……………………..% 450………………………………. % 4000………………………………………..%4000
    XU30……………………..% 540………………………………. % 3806…………………………………………%3720
    TEMETTÜ25…………..% 970………………………………. % 3200…………………………………………%3720
    XUGIDA………………..%1370……………………………… % 6500………………………………………….%6500

Net kar büyümesi(yýllýk) : önceki yýlýn ayný dönemine göre net karýný ençok arttýranlar
    NKB sýralý: net karýný en çok arttýrandan en az arttýrana doðru sýralanarak ilk 10 hisse alýndý.
    TV sýralý : Temettü verimine göre büyükten küçüðe sýralanarak ilk 10 hisse alýndý.

Orta sütunda görüldüðü gibi TEMETTÜ VERÝMÝNÝN formüle dahil edilmesi ile getiriler KATLANMIÞTIR…
     Alýntý Originally Posted by Oralet_Osman Yazýyý Oku
    Cumhur bey,
    Temettüyle yeniden hisse alýrým, þirketteki ortaklýðým artar, seneye daha çok temettü alýrým, yine hisse alýrým, böylece temettü vermeyen þirketin hissesinden daha çok kazanýrým ehi ehi ehi,

Diye inanmýþ bir ky ya daha baþka nasýl anlatabiliriz bunu? Temettü verdiði için bu þirketlerin bu kadar deðerli ve kazançlý olduðunu sanýyorlar. Forum "Üstad"larýndan, yatýrým kuruluþlarýnýn "X þirketi %10 verimle temettü daðýtacak, hisseye etkisi: pozitif" diye yazdýklarý raporlardan etkilenip temettünün iyi birþey olduðuna inanmýþlar.

Hala daha tablolarla temettü veren þirketler daha çok kazandýrmýþ diye kanýt sunuyorlar. Aselsan gibi kazandýraný var mý? Verdiði temettü yok hükmünde birþey. Tek tek cýmbýzla örnekler vererek olayý saptýrmayalým.

Artýk kesin olarak kanýtlandý. Una 16 çeþit katký maddesi katýlýyormuþ beyazlasýn diye. Beyaz un saðlýða zararlýdýr. Ama ben fýrýn açacak olsam beyaz undan ekmek üretirim bunu bile bile. Saðlýklý, tam buðday veya çavdar ekmeðini ya üretmem ya da numunelik üretirim. Niye? Ekmek alanlarýn %99'u beyaz ekmek yer. Ýstediðin kadar anlat zararýný. Tüketicinin talebi bu. Biz de suyun akýþýna uyarýz. Matematiksel, týbbi, kimyasal, fiziksel vs tüm pozitif bilimler olarak istediðin kadar ispat et beyaz ekmeðin zararýný halk ona ilgi gösterip alýyorsa fýrýncý olarak para kazanmak için ben de onu üretirim.

Temettü veren þirket hisse fiyatý bazlý olarak daha fazla yükseliyorsa ben de alýrým kazanmak için ne olacak yani? Ben, sen, o hepimiz alýnca daha da yükselir. Sonra da "temettü baþka abi yeaaa, gördün mü koçum benim nasýl getiri vermiþ 5 yýlda" der dururuz. Olayý temettü daðýtmasýna baðlarýz.
    1 ) 22.10.2007 – 11.06.2017 (2008 KRÝZÝ ÖNCESÝ ZÝRVE)

ASELSAN……………………………………… % 2.300 GETÝRÝ (bu tarih aralýðýnda en iyi kazandýran hisse)

TEMETTÜ VERÝMÝ (10HÝSSE)…………....% 5.400
    “ “ (5 HÝSSE)……………...................%7.230

2 ) 01.01.2009 – 11.06.2017 (2008 KRÝZÝ SONRASI DÝP)

ASELSAN……………………………………….%%7.000 (bu tarih aralýðýnda en iyi kazandýran hisse)

TEMETTÜ VERÝMÝ (10HÝSSE)…………..% 8.150
    “ “ (5 HÝSSE)................…………….%10.600

3 )01.01.2005 – 11.06.2017

ASELSAN…………………………………………%8.500 (bu tarih aralýðýnda en iyi kazandýran hisse)
    TEMETTÜ VERÝMÝ (10HÝSSE)…………..%21.600

3. Daha öncede söylediðim gibi temettüyü iþaretlemek týpký endeks ayýrmak gibi.

Bist 30'daki en saglam þirketlerin dýþýnda hisse seçimini engellemekte.

Yaptýgýnýz calýsmayla ilgili 2 tarafýnda hisse senetlerini gösterin mesela.

Birinde dandik hisseler diðerinde ise bist 30 un hacimli saðlam þirketleri cýkacaktýr.

Dolayýsýyla buradaki istatiksel kazanç temettüden deðil hisselerin kendi iç dinamiklerinden kaynaklandýgý ortaya cýkacaktýr.

Temettü kriterini doðru bir þekilde analiz edebilmemiþz için benzer iki þirket seçilmeli buda mumkun deðil. Bizim piyasamýz için mumkun deðil. Ayrýca yapýlan istatistiksel calýsmanýn diðer dünya ülkelerindede benzer sonuçlar üretmesi gerekiyor.

Bizim begendiðimiz güzel dediðimiz þirketlerimizn cogu aile þirketi ve temettü daðýtmak istiyorlar. Dolayýsýyla aile olmayýpta cok büyük bir þirket ortaya cýkamýyor bizim ülkemizde. Buda yapýlan çalýþma da temettü daðýtmayan büyük firmalarýn olmadýgýný göstermekte ve irasyonel sonuçlar üretmesini saðlýyor.

Ayný çalýþmayý abd hisse senetlerinde yaptýgýnýzda sonucun farklý cýktýgýný göreceksiniz.

Yapýlan calýsma Rasyonel bulabiliyorsanýz bu yolda devam edin ben yapýlan karþýlaþtýrmanýn irasyonel oldugunu düþünüyorum. Ayný programla denemeler yaptým. Seçilen hisse senetlerinide gördüm.

Herþeyi bir kenara atýn bu mantýga aykýrý bir durum mantýk diyorki hisse senediniz temettü daðýtmadýgýnda kasasýnda para kalýr bu parayý yatýrýmlarýnda borçlarýnda vb diðer faaliyet alanlarýnda kullanarak katma deðerini arttýrabilir finansal yapýlarýný güçlendirebilir.

Bu mantýgý herhalde herkes kabul ediyordur böyle bir durum var iken nasýl olurda temettüsünü sürekli daðýtan bir hisse dagýtmayandan daha deðerli daha kazançlý olabilir. BU mantýksýz.

Hadi buna raðmen daha fazla deðerlendiðini bir þekilde gördüðümüzü düþünelim. Yani her ne kadar mantýksýz olursa olsun temettü veren hissenin daha fazla deðerlendiðini görüyorsak.

Yine sorun var yatýrýmcýlar yanlýþ bir þekilde yanlýþ birþeyi gerçek dýþý bir fiyatlama yaptýgýný ortaya koyar.

Bu durum týpký mantýksýz gelen birþeyi mantýklýymýþ gibi sunulmasýdýr.

Örnegýn dünya düz olamaz niye cünkü bir yerden sonra uzaya düþmen gerekir. dünyaýn bir ucundan bir ucuna gittiðinde ayný noktaya tekrar gelirsin yani düz olsa uzaya ucman gerekirdi demekki yuvarlak dersin. Bu mantýk seni dunyanýn yuvarlak olkduguna götürür.

Fakat irasyonel sonuçlara göre dunyaýn düz olduguna inanýyor olmasý dünyanýn düz olduguna kanýt deðildir. Eðer öyle kabul görülecekse buda yanlýþtýr uyarmak lazým. Cunku mantýga aykýrý olacaktýr. Ayný o hesap Yukardaki sonuçlar rasyonel bile olsa mantýkla uyuþmamakta.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

4. Ünlü Deðer Yatýrýmcý Gurularýnýn Stratejileri ve Strateji Tarzlarýný BORSA ISTANBUL’da Uygulanmasý

ýa.Benjamin Graham’ýn Stratejisi ve BORSA ISTANBUL’da Test Edilmesi,
    b. Bill Miller Stratejisi ve BORSA ISTANBUL’da Test Edilmesi,
    c. David Dreman’ýn Stratejisi ve BORSA ISTANBUL’da Test Edilmesi,
    d. John Neff’in Stratejisi ve BORSA ISTANBUL’da Test Edilmesi,
    e. Josef Piotroski’nin Stratejileri ve BORSA ISTANBUL’da Test Edilmesi,
    f. Kenneth Fisher’in Stratejisi ve BORSA ISTANBUL’da Test Edilmesi,
    g. John Templeton’ýn Stratejisi ve Stratejisi ve BORSA ISTANBUL’da Test Edilmesi,

Ünlü Büyüme Yatýrým Stratejistleri ve Stratejilerinin BIST’de Uygulamasý

a. T Row Price’ýn Stratejisi
    b. Jim Slater’ýn Stratejisi ve BIST’de Test Edilmesi,
    c. James O'Shaugnessy’in Stratejisi ve BIST’de Test Edilmesi,
    d. Peter Lynch’in Stratejisi ve BIST’de Test Edilmesi,
    e. Martin Zweign’in Stratejisi ve BIST’de Test Edilmesi,
    f. Robie Burns’ün Stratejisi ve BIST’de Test Edilmesi,

Ünlü Kalite Yatýrým Stratejistleri ve Stratejilerinin BIST’de Uygulamasý

a. Warren Buffett-HagStrom Screen,
    b. Piotroski High F-Score Screen,
    c. Richard Sloan- Cash Accruals Screen,
    d. Warren Buffett- Esque Historical Growth Screen
    e. Muhlenkam,p's ROE Screen,
    f. Warren Buffett -Esque Sustainable Growth Screen,
    a. James O'Shaughnessy-Tiny Titans
    b. Jack Hough- Value Momentum Screen

5. açýkalma bekliyorum
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

6. Amerikada benzer stratejileri kullanan tanýnmýþ yatýrýmcýlardan benim bildiklerim......

7.  Alýntý Originally Posted by DRÝZM Yazýyý Oku
    Amerikada benzer stratejileri kullanan tanýnmýþ yatýrýmcýlardan benim bildiklerim......
    Bunlarýn kriterlerinin içinde temettü veriminin neyiyle ilgilenmiþler ? Deðerlendirme yaparken temettüyü ne kadar çok ödendiðine mi ýstýkrarlý daðýtmasýnamý hiç dagýtmamasýna mý sürekli yükselmesine mi ? Temettü verimine verdikleri aðýrlýk ne kadar ?

kalýn yazdýklarýn en tanýnmýþlarý bildiðim kadarýylada peter lnchynin baðlantýsý hatýrlayamadým ancak benjamýnle warren buffet baglantýlý öðrencisi diye biliyorum.

diðerlerinin borsaya kote þirketi varmý bilmiyorum bildiðim warren buffetin þirketi var.

benjaminden öðrendiði yöntemlerle ve bu bilgilerle kendini geliþtiren en büyük borsacýlardan buffetin eðer temettü kriterinide benjamýnden öðrenip kullanýyorsa kendi yatýrýmcýlarý için mevcut þirketi niçin bu kriteri kullanmalarýný engellemiþ.

Acaba bu konu hakkýnda yatýrýmcýlarýna ne demiþ buffet.

Dönüp dolaþýp buffetin temettü mektubuna geri mi dönelim hocam.

artýk yoruldum ben gerçekten yoruldum. Ýlk defa anlatmaktan sýkýlmaya baþladým. Bir yerlere kadar ilerliyor sonra tekrar baþa sarýyoruz baþý halledememiþsiz ki sona gelelim.

Yukarýdaki malzemeleri kullanan birisinin buffetin temettü daðýtmamasý ve mektubu hakkýnda bir bilgisinin olmasý gerek miyormu sizce.

Baz aldýgýnýz adamýn temettü hakkýnda soyledýklerý neden görmezden geliniyor.

Yapmanýz gereken kendi mantýgýnýzý calýstýrmak deðil mi ? Niye baþka kaynaklar bulup bulup one suruyorsunuz abilerim arkadaþlarým.

bende sizlere bir sürü kaynak tartýsma çeþitli strateji ve savlar bulabilirim. Akýlcý ve mantýklý düþünmenizi istiyorum. Yapmanýz gereken bu niye sürekli olarak Bak arif ünver söyle demiþ. Bak veli böyle Demiþ Bak Peter boyle yapmýþ ?

Ýstediðin strateji ve yöntemi kullanabilirsin borsada bir sürü çeþitli strateji ve yöntem vardýr. Bunda sorun yok. Fakat stratejinin içinde kullandýgýn temettüyü extra bir kritermiþ gibi sunman pozitif bir kritermiþ gibi sunman benim hoþuma gitmiyor.

Temettüyü kriter yap kullan ama extraymýþ gibi sanki o olmazsa benim kriterim tamamlanmýyormuþ gibi sunuyorsun.

Bak temetüyü koymazsam böyle oluyor diyorsun. Yani temettü vermeyen firmalarý at çöpe diyorsun. BU hoþuma gitmiyor benim.

Sanki her sene senin þirketin temettü daðýtýyor an geliyor hiç temettü daðýtmýyor ee yöntemin patladýmý yani ?

yeri geliyor temettü parasýyla yatýrým yapacam diyor kötümü yapýyor ama yok senin kriterin eksik kalýr sat.

Ýþte bu mantýksýzlýklar beni çilleden cýkaran. neden sattýn e temettü kriterim eksik kaldý bu sene haa evet cok mantýklý temettü parasýyla yatýrým yapacam diyen hisseyi sat e niye e kriterim cýkmýyor :D

Ýnsanlarý anlayamýyorum örnek aldýklarý biri var bunlardan iþine gelenlerý ornek alýyorlar iþine gelmeyenlerý almýyorlar. üstelik bu kiþiler týpký buffet gibi uzun vadeli yatýrýmcý olmak istiyorlar. Buffeti bu kadar övüp onunla ayný yolda oldugu için kendýyle gurur duyan yatýrýmcýlar. ONUN SOYLEDIKLERINI NASIL DEÐERSÝZ BULABÝLÝYORSUNUZ.

ADAM NE DEMÝÞ "YATIRIMCILARIMIZ TEMETTÜ ALMADIGI ÝÇÝN ÞÝMDÝ DAHA ZENGÝNLER"

BU CUMLENIN SÝZÝN GÖZÜNÜZDE HÝÇMÝ DEÐERÝ YOK HÝÇMÝ DÜÞÜNMEZSÝNÝZ BU ADAM NE DEMEK ÝSTEMÝÞ DÝYE. SÝZÝN KALPLERÝNÝZMÝ MUHURLU SÝZÝN GÖZLERÝNÝZMÝ MUHURLU KUALKLARINIZ DUYUP ÝÞÝTMEZMÝSÝNÝZ.

Baþkalarýnýn cumlelerýný tutup tutup getirirseniz bende size getirdiðiniz cumlelerden böyle þeyler getiririm.

Ben sizin KENDÝ AKLINIZIN muhasebe etmesini istiyorum. Buffet bunu diyor lakýn bunu bile sallayýn diyorum kendi aklýnla bir mucade et Kendi aklýnma muhasebe ettiðin zman anlayacaksýn.

Buffet oyle demiþ ee ozman tamam temettü hissesi almayalým olay buda deðil ki. HAA doðru ama temettü severlerin genelinin yaptýgý iþ bu alýnýn arifin mehmetýn dediði ve söylediðiyle iþ yapmak.

AMAN YA UGRASAMAYACAM

8. Þimdi bir kitapçý açtýðýmýzý farzedelim. 1. Yýl 500 tl. kazandýk, 200 tl daðýttýk, bir de ikiz þirketimiz olsun. Bu da 500 tl kazandý ama hiç daðýtmadý. Þimdi bu durumda………..ÞAKA, ÞAKA, ÞAKA…….ÞAKA YAPTIM.

Ben baþka bir örnek vereceðim :

Örnek bu ya ; bir portföy yönetim þirketininin yönetim kurulundaki 10 kiþi 09.06 2017 de 2005 yýlýndan bu yana çalýþanlarýn performanslarýný deðerlendiriyorlarmýþ. Bu 10 üyenin tamamý da TEMETTÜ HAKKINDA aynen Erhan ve Osman bey gibi düþünürken, benim ve ctugrul beyin yazdýklarýndan hiç hazzetmiyor hatta okumadan geçiyorlarmýþ. Kendileri de temettü daðýtmýyormuþ. (uzatmýyorum konu anlaþýldý herhalde...)

Sýradaki 3 çalýþanýn verileri þu þekildeymiþ :

Alýntý Originally Posted by DRÝZM Yazýyý Oku
    01.01.2005 ile 09.06.2017 tarihleri arasýnda;

ENDEKS…………NET KAR BÜYÜMESÝ…….NET KAR BÜYÜMESÝ+TV…………NET KAR BÜYÜMESÝ+TV
    ……………………..(yýllýk)(NKB göre sýralý)………..(NKB göre sýralý)……………………...(TV göre sýralý)

XU100…………………..%1000……………………………… % 4000………………………………………..%6630
    XU50……………………..% 450………………………………. % 4000………………………………………..%4000
    XU30……………………..% 540………………………………. % 3806…………………………………………%3720
    TEMETTÜ25…………..% 970………………………………. % 3200…………………………………………%3720
    XUGIDA………………..%1370……………………………… % 6500………………………………………….%6500

Net kar büyümesi(yýllýk) : önceki yýlýn ayný dönemine göre net karýný ençok arttýranlar
    NKB sýralý: net karýný en çok arttýrandan en az arttýrana doðru sýralanarak ilk 10 hisse alýndý.
    TV sýralý : Temettü verimine göre büyükten küçüðe sýralanarak ilk 10 hisse alýndý.

Orta sütunda görüldüðü gibi TEMETTÜ VERÝMÝNÝN formüle dahil edilmesi ile getiriler KATLANMIÞTIR…
    1 -Bu 10 yönetici hangi çalýþana “kapýyý gösterir?”

a)Sadece net kar büyümesini dikkate alan çalýþan

b) orta sütundaki formülü kullanan çalýþan

c) saðdaki sütundaki formülü kullanan çalýþan

2 -Atýlan Çalýþanýn, yöneticileri “getirinin önemli olmadýðýna” -bu topikteki argümanlarý da kullanarak- ikna edebileceðini düþünüyor musunuz?

3- Konu þirketlerinin getirisi olduðunda yöneticilerin “temettü hakkýnda ne düþündüðünün” aldýklarý kararda önemi var mýdýr?

Sayfa 62/106 ÝlkÝlk ... 1252606162636472 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •