Artan
Azalan
lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Dk / Yksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 85/106 lklk ... 3575838485868795 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 673 - 680 aras.

Konu: Temettu Etkisizligi

1.  Alnt Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazy Oku
    Beynim durdu bu soru zerine...

3 tane teori ortaya atyorum kn iin iinden ben kamadm

Ayn kar elde eden ve ayn zarar elde eden 2 tane irket var A irket temett datmayan, B irketi temett datan.

z sermayeleri 100 TL hisse fiyatlar 100 TL pd/dd oranlar 1

lk sene her ikiside 25 TL kar elde ediyor. Yani z sermayelerine 25 TL ekliyorlar B irketi eklenen 25 TL yi temett olarak datyor.

Dier sene -25 TL zarar yazyorlar yani z sermayeleri 25 TL eksiliyor. Hisse fiyat deiimleri ve pd/dd deiimleri resimde belli.

imdi 3 adet teoride A irketi zaten ayn ekilde nce A irketini bir kere anlataym. nk 3 teoride de A irketi standart. Ancak A irketinin kopyas ancak temett datan 3 teoridede farkl bir sonuca iaret ediyor.

A irketini anlatyorum 3 teoridede A irketi.

lk sene 25 TL kar elde eder. z sermayesi 125 TL ye kar Hisse fiyatda bunu fiyatlar oda 125 TL ye kar Bylece PD/DD oran deimez. Temett datmaz seneye -25 TL zarar eder. z sermaye gerisin geri 100 TL ye der.
    Hisse fiyatda bunu fiyatlar hisseyi %20 drerek 100 TL ye indirir. Pd/DD 1 kar.

imdi TEOR-1 E gre B irketi;

25 TL kar elde eder z sermayede hisse fiyatda 125 TL ye kar pd/dd 1 ckar haliyle. O sene sonunda 25 TL temett datr. Dolaysyla z sermaye 100 TL ye iner. hisse fiyatda 100 TL olarak dzeltilir ki Pd/dd yine 1 ksn. Seneye ise irket -25 TL zarar eder A irketinde oldugu gibi. O halde z sermaye zaten 100 idi 75 TL ye iner.
    z sermaye 75 E inecekse hisse fiyatnnda 75 inmesi gerekir ki Pd/Dd saptmasn. Lakin hisse fiyat 75 TL ye inecek ve pd/dd saptmayacaksa A irketine gre B irketi %25 inmi oluyor. Yani temett veren hisse senedi daha fazla der Yatrmcy korumaz yatrmc iin kt gibi bir senaryo ortaya kyor.(Yeil-Krmz renklerle belirttim.)

TEOR-2 E gre B irketi;

Herey ayn kar ediliyor temett olarak datlyor. Temett sonras z sermayede hisse fiyatda ayn. haliyle pd/dd ayn. Peki seneye -25 TL zarar edecekler ya. Sonucta ikiside ayn hisse ayn zarar elde ediyorlar tek fark temett. Dolaysyla -25 TL zarar ettiklerinde B irketinin z sermayesi 75 TL ye dyor. Fakat hissenin fiyatlamas A irketiyle Ayn % yi yapacaksa(z sermaye nemli deilse), Hani yatrmclar iki irkette ayn zarar etti abi o halde ayn % ile dmeli kararn vermilerse B irketi 80 TL ye kadar debilir o zaman iki hissede %20 dm olur. Yanlz B irketi A ile ayn % ile derse PD/DD oran 1,07 ye kyor ve ben pahalym sinyali veriyor B irketi. Hayda..............

TEOR-3 E gre B irketi;

Yine herey ayn kar elde ediliyor temett olarak datlrken z sermaye doal olarak drlyor. Ancak hisse fiyat dzeltilirken 94 TL olarak dzeltiliyor. Olur ya belkide dzeltilen fiyat hataldr. nceki teorilerde. Tamam 94 diyelim. Bu seferde temett sonras yeni fiyata gre pd/dd ucuz grnyor. Bu da mantksz temett sonras dzeltilen fiyatla pd/dd deitiine ucuzladgna hi rastlamadk. Zaten mantkende ucuzlamamas lazm. Ancak yinede zorladm yle oldugunu varsaydm Bu sefer seneye -25 TL zarar ettiklerinde her iki hisseyide ayn % ile drnce Pd/DD ler dzeldi her 2 hissede ayn % ile d gerekletirmi oldu.

Sonu; elinizde baka teori yok ise bu teorilerden herhangibiri doru ise bile A irketinden daha az bir d senaryosu hibir ekilde kmyor. Zorlarsak ayn eit % ler ile drebiliyoruz. O teorilerde de pd/dd oranlar ya pahal gsteriyor yada ucuz gsteriyor. Pd/DD lerin hibir senaryoda deimemesi lazm mantken ama birde siz deerlendirin bakalm.

-Elde ettiim bulgulara ve izlenimlerime gre temettnn yatrmcy koruduu yada daha az tedirgin ettii vermeyene gre daha az dtyle ilgili birey elde edemedim.

Ancal JoNaThAn hocamzn teorisi 3 e gre uyarlanm gibi Fakat bu durumu nasl aklayabiliriz. Temett datld gn PD/DD oranlarnda bir farkllk oluyor mu ? Eer bir farkllk oluyorsa mantg br kenara atarsak daha yksek oranda verilen temett PD/DD orann daha da ucuzlatacaktr. O halde en yksek temett veren hisseyi temett sonras satn alp bir sonrak temett tarihinden bir gn nce satmak neredeyse kesin kazan anlamna gelecek.

Selamlar..

Bence yaz ve dncenin ilerleme biimi fazlasyla teorik olmu. irketlerin dlerde pd/dd 1 orann korumas ve buna gre deerlenmesi gibi bir ey bence sz konusu deil. Piyasann irketlere bitii bir minimum piyasa deeri rakam/olgusu var. Bunu dolar bazl ya da duruma gre tl bazl ele alabilirsiniz. Ereli 2 milyar dolarn altna gelmez diyebilirsiniz. Petkim ya da Thy iin de aynsn syleyebilirsiniz. Dnem dnem dlerde ve bu irketlerin hi kar olmad zamanlarda bu durumu defalarca gzlemlemiimdir.

Btn hesab dorudan pd/dd'ye indirgemek bence yanl. Bir de btn karn datlmas durumu yanl. Ben 500 milyon kar edip bunun 200 milyonunu modernizasyon ve piyasadaki konumunu korumak, glendirmek iin kullanacak trde irketlerden rnek verdim. O 500 milyon kar seneye 650 milyon olmal benim denklemimde. Birka yl sonra 850 milyon-1 milyar olmal. Zaman getike temettler artt gibi kasada tutulan parada artmal. Her iki ynden de irket glenmeli. Yoksa bu sene 25 milyon kar. nmzdeki 10 sene 25 milyon kar. Dat onu, sermaye ayn kalsn.. Olmaz. Crdfa gibi. Bu gzel bir rnek. Yllardr ne kar art var, ne bir ey. Yerinde sayar. Ama o da ite finansal sektr. Parasn en datmamas gereken irketlerden biri. Sonra dardan borlanyor. Bu hesaplamalar yaparken Froto, Ereli ile Crdfa, Akbank gibi irketleri ayn kefeye koyamayz.
    ...

2. Selam hocam. imdi geldik zurnann zrt dedii yere....

Mesela bam baka bir ey siz bam baka bir yerden girmisiniz.

Sizin Hipoteziniz ne Temett veren hisse senedi bir kriz karsa veya ite zarar ederse daha az der. Neye gre daha az der temett vermeyenlere gre daha az der koruyucudur yatrmcy ok strese sokmaz fazla d olmayaca iin dediniz.

Doru muyum ? Ben ise bu yanl dedim mi ? demedim. BU doru dedim mi ? onuda demedim. Niye nk gerein ne olduunu renip bulduktan sonra ite bakn byle oluyormu dorusu buymu sebebi de u u oturun sizde hesaplayn diyeceim.

Sonu olarak her ikimizde ve dier okuyucular bu meselenin dorusunun ne olduunu renmek ister. Aslnda varsaymnz sizin spatlamanz gerekirken sizin yaklamnz ounlukla u rnkteki gibi oluyor ayaklarm aryorsa yagmur yaacaktr. Bilimsel mi deil mantkl bir nedeni var m yok ? belkide tesadufen yamur yaacakt ve sizinde ayaklarnz agrd anlatabildim mi ?

imdi tane tane gidelim hem siz hemde dier okuyucular ne konutuumuza hakim olsun istiyorum bu sebeple zaten hem uzun yazar hemde aklayc biimde yazmay severim.

Hipotez: Bir problemle ilgili geici zm yoluna denir. Hipotez bilimsel bir tahmin saylabilir. Hipotez gzlemler sonucunda karlalan bir soruna nerilen bir cevap veya bir zm olabilir. nerilen hipotezin gereklilii, doruluu teste tabi tutulur.

Teori : Bir hipotez ksmen dorulanr ve yeni bulgularla desteklenirse teori haline gelir. Bilimsel bir teori, gzlenen bir doa olayyla ilgili olarak yaplan genellemelerin aklamalardr.

Ben herhangibir hisse ismi vermedim A hissesi dedim B hissesi dedim eregliymi tuprasms petkimmi. NEML deil ki. Meselemiz EREGLi yle hissedir Tpra byle hissedir meselesi deil. Efendm 25000 TL kar etse ne 250000000000 TL kar etse ne 25 TL temett datsa ne 2500000 TL temett datsa ne bunlarn hibirinin nemi yok ki. A olmu B olmu 25 olmu 50 datm 10 datm Mesele;

Mantksal olarak bir karmda bulunmak "nk matematik yalan sylemez." Verdiim rnei istediiniz ekle evirebilirsiniz. 25 TL Kar edip 5 TL datn farkeden birey yok ki matematik yine ayn matematik bireyi deitirmeyecek. Ben o rnekleri tamamen hesaplamas kolay olsun kafanz karmasn diye basite rnek verdim. Tam saylar karmak iin zellikle aba sarfettim taraflar hesaplarken zorlanmasn diye. Teori dememin sebebi bu aklma gelen tm ihtimalleri deerlendirip teori haline evirdim. Hesaplamalarmda hatada olabilir. Niye bu ekle evirdim sadeletirme yapyorum mant naslm ne oluyorda hisse daha az debiliyormu veya daha ok debiliyormu bunun mantn bir kavrayalm da sonra gidelim erelide tek tek hesaplayalm bu durumu veya tprata nasl oluyormu grelim. BU ikinci aama nce bi kafamza otursun bunun nasl gerekletiini anlayalm. SOnra gidelim istediin hissede test edelim. Benim meselem bu yani elinde birey olsun sonra git bu yaklam dorumu bu teori dorumu diye hisselere bak. Nasl olduunu veya gerekletiini anlamadan neye bakacaksn ?

imdi gelelim yantlarnza;

pd/dd yi elemisiniz bu konuya sonra deinirim devam edelim. yle bir rnek vermisiniz ki hocam ok zr diliyorum ama bilimsel veya matematiksel bir taraf yok. Kim biliyor ereli u kadar piyasa deerinin altna dmeyeeini ? 5 yllk borsaclara soralm Eregli kan altna gelmez sizce desek, biri 5 lra diyecek biri 8 lra diyecek. Hangi piyasa deerinin altna gitmez. Bunu hangi hesaplamayla kartyor veya buluyorsunuz. Bir yntemi varm bu hesaplamada her hisse iin u piyasa deerinin altna gelmez diyebileceimiz bir formul var m ? Anladgm kadaryla yok. nk olamaz mantkl deil. irketin z sermayesi 0 Olduunda i biter z sermaye 0 ne demek reelde o irketin bulunduu adrese git bom bo bir arazi greceksin nk o irket yok olmu olacak dolaysyla olmayan bireyin borsadaki deeri olabilir mi. Hayali bir irket satn alm veya satm olursunuz.

TKNSA mesela piyasa deeri kan altn grmez. garanti verebiliyormusunuz. irket zarar ettike z sermaye eriyecek. z sermayesi den bir hissenin deeri ayn kalr m ? kalmaz demeniz lazm z sermayenin ne oldugunu biliyorsanz o halde herhangibir hisse iin u fiyatn altna dmez diyebilmemiz iin z sermayenin bilmem ka milyon dolarn altna gelmeyeceini garanti altna alm olmamz lazm.

Hibir hisse iinde byle bir garanti veremeyiz Yarn Tpran fabrikas Patlasa Hisse u fiyatn altn grmez diyebilirmiyiz. Borsann mantgna aykr birey bu Bir irket halka alr z sermayesi bellidir. Buna gre belli bir piyasa deeri belirlenir ve halka alr irket bydke z sermaye byr z sermaye bykdke irket bym olur ve piyasann bitii deer artar. z sermaye kldke piyasa deeri geriler gerilemekk zorundadr. z sermaye dzelmeden de veya dzelme grlmeden de d durmaz.

z sermaye nedir ? kendimizde rnek verelim. Cebimde 5000 TL Nakit para var 10,000 TLlik araban var 2000 TL kredi kart borcum var.
    5000 + 10,000 - 2000 = 13,000 TL z sermayeye sahibim. Benim piyasa deerim 13,000 TL normalde yani pd/dd 1. ANcak yatrmclar benim piyasa deerime 14,000 de diyebilir 12,000 de diyebilir. Ancak 18,000 veya 25,000 diyemeyeceklerdir. nk rasyonel deil. 13,000 e yakn tutacaklardr. Glecekte mirasdan 5,000 TL kalacaksa 18,000 TL piyasa deeri bierler. bu ekilde fiyatlama yaparlar vesaire. Dolaysyla pd/dd normali 1 dir ya. yatrmclar gelecek beklentlerne gre bunu 2 3 tutabilirler veya 0,50 tutabilirler gelecei kt bekliyorlardr vesaire. ancak 10 15 20 tutamazlar. Rasyonel deil. o raonlara speklasyon ve maniplasyonla kar geici sreliine sonra akldn grrz.

2. paragrafta konu yine dalm verdiim rnekte hisse isminin ne oldugunun bir nemi yok mantg matematiini bir anlayalm nasl olabiliyor ne olabiliyor bir bakalm sonra gidelim eregl daham saglam duruyor okey test edelm.

PD/DD sizin nerinizi dorulayacak birey Eer hisse daha az dyorsa pd/dd yksek grnecektir.

Dolaysyla 20 yldr temett datan hisseler var. Gemi pd/dd eyrek eyrek bende mevcut. ozman 1 ise pd/dd herhalde 20 yldr temett data data ve normalden az de de u an pd/dd nin 20 belki 30 larda seyretmesi lazm. PD/DD senin hissenin normal dnm sergiliyor yoksa normalden azm dtn lmek iin kullanacaz.

Dn stteki teorileri kartrken Ya siz hakl kacaksnz yada iki hissede ayn der herhalde diye dnyordum. Ancak hesaplama yaparken ardm yanl bireymi yaptm bilmiyorum. En mantsz teorilerde bile hisseler eit derken hi ummadm bir biimde mantkl olmas en yakn teori-1 temett vermeyenden daha ok dt. BU benmde beklemedgm bir sonutu.

Vel hasl bende henz bir kanya varamadm yaptm matematik dorumu bilmiyorum. Emin olamadm. Sizin dediiniz gibi temett veren hisseler daha defansifse, defansftr ite diyerek deilde. bunu gerekten bir teorisini mantgn anladktan sonra gerek sonulara bakp yle emin olmak isterim. Szde bizde hepimizde bu sonularn bilimsel ve matematiksel olarak kantlandn grmek istemezmisiniz ? yoksa varsaymsal olarak ya byledir herhalde mantylam yatrmlarnz ekillendirmek istersiniz ? Ayn kanaldamyz onu anlamaya alyorum.

Gemi pd/dd lere hi baktnz m elinizde bir bilano program mevcut mu beaber inceleyelim. PD/DD anlaml bir bak asm anlamsz bir bak asm katyor deerlendrelm. Ayn kanalda deilsek siz beni ikna edin.

Mesela benim elimde gemi istatistikler mevcut z sermaye ile piyasa deeri ilikisini gsteren excel istatistikleri var. BU tabloda ne grdm syleyeyim.

z sermaye ve Piyasa deeri kolonlarndak renk uyumunu grebiliyormusunuz ? Krmzdan balyor yeile doru gidiyor her 2 satrda biribiriyle uyumlu yeil yeil sar sar eklinde. Yani z sermaye bydke hisse fiyatda bym. Renk uyumlarnda marjnal farklarn oldugu yllardak pd/dd oranna bakn. ve Dikkat edin hisse sonrak sene kendn nasl dzeltmi ve tekrar ayn renge nasl gelmi. BU ne demek z sermaye byd srece para kazanacaksn demek. Bu ikisi arasndak lskye bakan ey PD/DD oran. ikisi arasnda br uyumsuzluk oldugunda bu oran bze uyumsuzlugu gsteriyor. Zaten uyumsuzluk oldugu anda en fazla 2 sene ierisinde dzeltiyorlar hisseyi.

ASELSAN niyemi akld aha tabloda kabak gibi ortada niye akld irket zarar m yaynlad hayr z sermayemi dt hayr. z sermaye ile piyasa deeri arasnda uyumsuzluk ortaya kt pd/dd 6 ya kt. Yani haddinden fazla bir fiyatlama oldu. Bak 2018 e naslda aklm. Bunu bilenler AIRDI m ? armadk. ama bilmeyenler ben aldm dt der. bir sr hisseye baktm bu tablonun dnda da hatta 1990 lardak hsselerdede baktm bu ilikiye. BU iliki hep var. Daha tersinin olduguna rastlamadm.

2008 krizinde bir sr uyumsuzluklar var farketmisinizdir en ok ilgi eken yl oras zaten. Uyumsuzluklar grdnz. imdi 2009 a bakn hisse fiyatnn % larak ykselilerinide yazdm. 2009 da bu uyumsuzluklar naslda dzeltmiler hemen.

BU tablo PD/DD ne kadar nemli bir gsterge oldugunu anlatmyormu hocam. Anlatmama bile gerek yok tablo zaten kend kendn spatlyor. Bu tabloya gre hangi hisseler alnmal Z sermayesini EN OK arttran hisseyi aldgnzda aslnda en ok kazandracak hisseyi alm olacaksnz. Yine keza z sermaye ile piyasa degeri arasndak uyumsuzluk pahal yondeyse mthi bir noktaan hisseyi satm, ucuz ynnnde bir uyumsuzluk var ise mthi noktadan hisseyi alm olacaksnz.

CRFDA rnei verdiniz elde ettii karn hepsini dagtyor diyen sizsiniz. CRFDA y bu tabloya koysam z sermayede hisse fiyatda sabit kacak dorumuyum. z sermayeyi ok ok kk boyutta bytebiliyor bu sebeple hisse fiyatda kk kk ilerliyor.

Konumuza dnersek z sermayeden der temetty. O halde temett snras z sermaye dpte Piyasa deeri drlmez veya yeteri kadar drlmez ise PD/DD uyumsuzlugu greceksiniz. DOLAYISIYLA RENK UYUMUNU ETLEMEK ZORUNDALAR.... EEE RENK UYUMUNU ETLYORLAR SE TEMETT VEREN HSSE NASIL DAHA DEFANSIF OLABLECEK ? BENM MANTIGIM ALMIYOR. Veriler nmde teoriler nmde bilanolar nmde. Hala kesin konumuyorum. Byle birey acaba olabilirmi tereddt ierisindeyim ancak hipoteziniz doruysa tabloda niye PD/DD uyumsuzluklar gremiyorum.

Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3. "Hakikati bulmak zordur ve ona giden yol etindir. Hakikati arayanlar olarak sizler, hemen hkm vermeyecek ve eskilerin yazlarna ylece gvenmeyecek kadar bilge olmalsnz. Sorgulamal ve o yazlar her adan eletirel biimde incelemelisiniz. Yalnzca delil ve deneyi dikkate almalsnz, herhangi bir kiinin sylediklerini deil. nk her insan, kusurun her trlsne kar savunmaszdr. Hakikati arayanlar olarak bizler, nyarg veya dikkatsiz dnten kanmak iin almalarmzda kendi fikirlerimize de kuku ve sorguyla yaklamalyz. Bu dersi karn ve hakikat gzlerinizin nne serilsin."

bn-i Heysem (Al-Hasan, Alhazen)

Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..

4. ok ilgin,
    Bugn 50 bin liraya bi arsa al, 20 yl sonra sana o arsa karl 10 tane daire versinler ama 20 yl kuru alamayacaksn dense pek ok kimse ses kartmaz, ki bunun binlerce rnei vardr hepimizin etrafnda.

Ama ayn ey hissede olunca ou kii bunu kabul etmiyor.

50 bin liraya aldm senet hi temett vermesin ama her yl hisse fiyat %25 artsn seenei yerine,

Her yl bana %7 net temett versin ama hisse fiyat oynak olsun ben kabulm seeneini daha ok kii tercih ediyor.

Bu temett iini kim icad etmise ok uyankm haa.

5.  Alnt Originally Posted by Oralet_Osman Yazy Oku
    ok ilgin,
    Bugn 50 bin liraya bi arsa al, 20 yl sonra sana o arsa karl 10 tane daire versinler ama 20 yl kuru alamayacaksn dense pek ok kimse ses kartmaz, ki bunun binlerce rnei vardr hepimizin etrafnda.

Ama ayn ey hissede olunca ou kii bunu kabul etmiyor.

50 bin liraya aldm senet hi temett vermesin ama her yl hisse fiyat %25 artsn seenei yerine,

Her yl bana %7 net temett versin ama hisse fiyat oynak olsun ben kabulm seeneini daha ok kii tercih ediyor.

Bu temett iini kim icad etmise ok uyankm haa.
    Hadi bir ekilde icad edilmite populer olmasn salayanlara kzyorum bende.

Twitterda alakasz bir meselede bile #temett kullanyorlar.

Bunu kullanmak yetmiyor. temett ile balayan baz hesaplar bile var bunlardan bir ka tanesi.

Hesaplarn ad soyad blmleri;

T.C_Temett_Yatrmcs
    Temett Emeklilii Sistemi(TES) ⚓️
    TEMETT | Robotu
    Borsa Zengini
    Temett | 101
    Temett Emeklisi (Aday)
    Temett Yatrm
    Temett Can dr
    Temett Efendi
    Uzun Vade Temett Emeklilii
    temett fidan
    Temett Dkn Adam
    Temett Sever
    deniz(temett hisse)(sabr..mtevazilk..merhamet)
    Temett rencisi
    Temett Peinde
    Temett demeli Yatrm

Temett kelimesinden ne tretilebilir ise tretmiler

6.  Alnt Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazy Oku
    "Hakikati bulmak zordur ve ona giden yol etindir. Hakikati arayanlar olarak sizler, hemen hkm vermeyecek ve eskilerin yazlarna ylece gvenmeyecek kadar bilge olmalsnz. Sorgulamal ve o yazlar her adan eletirel biimde incelemelisiniz. Yalnzca delil ve deneyi dikkate almalsnz, herhangi bir kiinin sylediklerini deil. nk her insan, kusurun her trlsne kar savunmaszdr. Hakikati arayanlar olarak bizler, nyarg veya dikkatsiz dnten kanmak iin almalarmzda kendi fikirlerimize de kuku ve sorguyla yaklamalyz. Bu dersi karn ve hakikat gzlerinizin nne serilsin."

u cmle o kadar hakl ki herhangibir meseleyi gerekten bu ekilde deerlendirmemiz gerektii konusunda ok fikir veriyor.

Ben temettden katka temett nme kyor algortma srekli twitleri nme karyor. lgileniyorum diye.

Okuyunca da yazamadan edemiyorum. nk bir speklasyon var.

Bir arkada twit atm u ekilde.

2-#temett irketlerin ve onu alan yatrmcnn bir nevi sigortasdr.Neden mi? borsa endeksi geriye giderken yani sat yerken bu #hisselerdeki d nispeten daha az olur,nk dlerin bir ksm alm frsat olarak grlr ve fiyatlar uzun sre ok dk seviyelerde kalmaz,

Burada bir sknt var. Aklayacaz ancak arkadan baka bir twitini daha kopyalayacam aradak eliki gzler nne serilecek.

#temett emeklilii yolunda karlaabileceimiz muhtemel olumsuzluklar;
    1-#temett (kar pay) alabilmek iin seip #portfymze koyduumuz #hisselerin bir ou tabiat gerei #defansif hisselerdir.
    defansif hisseler bazen #endeksteki ykselie annda tepki vermeyebilir,

Demekki temet hissesi bir ayrcalk salamyor yatrmcya kazan olarak Yani varsaym doru kabul ettiimizi dnelim.

Hisse dmesi gerekenden daha az dt diyelim. karkende daha az kacak ne kazandk ? Ayn eyi kazandk.

Objektif olmak gerekirse unu syleyebilirsiniz. Tamam kazan deimiyor ancak stabil giden bir hisse psikolojk olarak daha rahat hissettirecektir. ok haklsnz stabil olmas kazanc deitirmesede psikolojk olarak iyi bireydir. Fakat bunu spatla mkellefiz. Byle olduunu varsaymamalyz. Ispatlamalyz. Ne demi Al-Hasan sorgulamal hemen hkm vermemelisiniz. yanlzca delil ve deneyi dikkate almalsnz demi.

Eskiden temettclerin dilinden dmeyen TTRAK'a bakalm an grafiini hala temett verir. Temett ile tekrar lot alnm haldeki grafii 2013 ylndak fiyatnda. Defansiflik nereye gitti ?

Burada ne yapyoruz ? Al-Hasann da syledii gibi.

Sorgulamal ve o yazlar her adan eletirel biimde incelemelisiniz.

Daha durun att twitlerde eitli elikileri yanllar greceiz ve zinciri birletireceiz.

5-Dzenli #temett veren ve #temett verimi yksek irketlerin hisselerinin halka ak tarafnda yani #borsada ilem gren ksmnda #yabanc oran yksek olur.Tahmin edersiniz ki yabanclar paralarn bir eye yatrmadan bizlerden ok daha fazla aratrma yaparlar,

imdi yabanclarn bizlerden daha iyi olduklarn ve akllca yatrm yaptklarn varsayarak temett hisselerinin yabanc paynn yksek olduu iddia edilmekte.

ncelikle yabanclarn gerekten bizden iyi olduklarn spat etmemiz gerekiyor. BU birinci mesele

Bir ikincisi Yabanclarn paylar en ok banka hisselerindedir. En ok hacmi yaratanlarda yine bankalardr.

O halde yabanclar ne yapyor ? Onlar bizden daha akll gryorsak onlarn ne yapt ortada onu yapmamz gerekiyorsa. stteki twit eliiki dourmaz m ?

baka bir twit

4-Dzenli #temett veren irketler elde ettikleri karlardan bir ksmn hisselerini alan yatrmclarla paylar yani kar pay datr,dier irketler gibi hep bana diyerek yatrmcsn kstrmezler,

Speklasyonu grebiliyormusunuz. Bu tiwitteki algya odaklann Yani diyorki temett verildiinde elde edilen kar kasadan kartlp bu sizin karnz diye verilir diyor algladnz bu deil mi dier irketler ise kasadaki paray kendsne alr mesaj veriyor. BU meseleyi defalarca kez anlattk spatladk.

Bunu deneyerek grebilirsiniz Kasada elde edilmi kar, al bu senin diye hibirzaman verilmez. Temettden bir gn nce hisseyi aln.
    Szde elde edilen kar kasadan karp size verecekler ya. Ertesi gn paranz gelecekmi bir bakn bakalm
    Paranz gelir ancak ana sermayenin eksildiini farkedersiniz. Sizce neden ? Hani kasadaki paray almanz kar almanz gerekirdi nereye kayboldu sizin kasadaki karnz ?

Algy anlayabildiniz mi twite tekrar bakn tekiler kasadak paray kendlerne alr szn paranz kullanrlar demeye getiriyor ama temett verenler hemen kasadak paray size verirler diyor. Verirse nasl oluyorda benim kar paym kayboluyor ?

Arkadalar yaplan ey udur. Siz irkete ortak olursunuz paranz sokarsnz. Daha sonra irket kar eder. Kar edince kasaya para girer. Kasaya para girecekse irketin hisse fiyat yukar gider. irketin hisse fiyat yukar gittike sizin kar paynz ortaya kar yukar gitmezse irket ne kadar kar ederse etsin tek kuru kar paynz olmaz. Zincirini birletirin.

Hisse fiyat yukar gitmeli peki hisse fiyat nasl yukar gider Kar elde edilirse gider. Peki bu yeterli mi deil. BU kar z sermayeyi arttryorsa yukar gider hisse arttrmyorsa yukar gitmez gidemezzz. Baknz: TTRAK irket temett datyor Kar olmadan temett datlmaz yle deil mi ? demekki kar var ki temett datyor O halde hisse fiyat niye yukar gitmemi.? hatta dm. nk z sermaye dyor. Bir taraftan kar geliyor z sermayeye eklenecek hemen ardndan elde edilen kardan daha fazla kredi ekildii iin z sermaye dyor.

2013 ylnda 10,000 TL TTRAK ortak olan yatrmc
    2013 yl kar 4,000 TL deniyor bunun atyorum %5 i veriliyor onunla gidip lot alyorsun.
    2014 yl kar 6,000 TL %7 si datlyor lot alyorsun.,
    2015 yl 5,000 TL %6 s dagtlyor lot alyorsun.
    byle byle 2019 ylna kadar geldik.

irketin elde ettii toplam kar 4k+6k+5k....... = 30,000 TL
    irketin SZDE kasadan datt para 300+500+200......... =1000 TL

BUGUN portfye baknca grdnz ey;

Lot says artm toplam sermaye= 10,000 TL Kasadan alnp bana verilen kar paylar yok ? lota evirdiim szde kar paylarnn deeri hala 10,000 TL 2013 ylnda 5 lotum vard deeri 10,000 TL BUGUN 10 lotum var deeri 10,000 TL irket kar ediyordu hatta karn datyordu. Hatta byle irketler defansifti. Hatta yabanclar aklyd. Hani kasadaki paray bana veriyorlard.

Kar eden bir irkete yatrm yaptm m evet
    karn dzenli ekilde datan irkete yatrm yaptm m evet.
    Hatta aldm (szde) kar paylaryla lot saymda arttrdm m evet.
    Hi al sata girmedim uzun vadeli emeklilik plan yaptm m evet.
    Defansif olduu sylenen temett veren hisseye yatrm yaptm m evet.
    Akll yabanclarn ald temett hissesine yatrm yaptm m evet

Daha sayamadm kadar twitteki neredeyse tm kriterlere uydum mu evet.(yer kaplamasn diye paylamadm dierlerini)

EEEEEE niye kazanmadm ben. niye 2013 te yatrdm para hala ayn mktarda takl kald. Nasl emeklilik lan bu aradan 7 yl gemi param yerinde sayyor. BU planla m emekli olacam ben. Bunun sorumlusu kim ? Bu twitleri atanlarn H SUU yok. YOK YOK gerekten yok. O yle zannetmi veya yle inanm.

SULU SENSIN. NK HAKKATI ARAMADIN!

ne gzel sylemisin eyyyy!!!! bn-i Heysem (Al-Hasan, Alhazen)

"Hakikati bulmak zordur ve ona giden yol etindir. Hakikati arayanlar olarak sizler, hemen hkm vermeyecek ve eskilerin yazlarna ylece gvenmeyecek kadar bilge olmalsnz. Sorgulamal ve o yazlar her adan eletirel biimde incelemelisiniz. Yalnzca delil ve deneyi dikkate almalsnz, herhangi bir kiinin sylediklerini deil. nk her insan, kusurun her trlsne kar savunmaszdr. Hakikati arayanlar olarak bizler, nyarg veya dikkatsiz dnten kanmak iin almalarmzda kendi fikirlerimize de kuku ve sorguyla yaklamalyz. Bu dersi karn ve hakikat gzlerinizin nne serilsin."

7.  Alnt Originally Posted by babynesy Yazy Oku
    gzel bir yazi olmu fakat anlyamadgm yerler oldu tabiki de ama yararl paylam bence.
    Sorabilirsiniz

8. Yazya bakn

"Bugn temett verimi yksek bir hisseden 5.000 lot alm olsanz ve hi bir ekleme yapmadan sadece temettlerle alm yapmaya devam etseniz 10 yl sonra hisse saynz en az 10.000 maliyetiniz 0TL ye yakn olur. Siz de temettlerle her yl lks bir tatil yaparsnz"

isim vermeden paylayorum arkadamz yanl bir alg ierisinde, en kt taraf da bunun propagandasn yaparak dier insanlara yaymas.

Bu soyleneni teste tabi tutup gemie dnk hesaplayan var m ? YOK varsa da ok az

1-Lot saymz artar.
    2-Maliyetiniz "0" TL olmaz yaknda olamaz.
    Hadi varsayalm ki oldu bu neyi deitiriyor ? hi sorguladnz m HBREY!!!!!!!! nasl yani maliyetim dyor daha fazla kar etmiyormuyum ? HAYIR etmiyorsun.
    3-Lks bir tatil iin olmas gereken;

Hisseniz TEMETT VERSN YADA VERMESN FARKETMEZ. MYNET FNANSI ACACAKSINIZ!!!

Hangi tarihte alm yaptnz, u tarih heee o tarihten bugune % ka gitmi hisseniz %50 bitti. te o kadar lks o kadar zenginsiniz.

Temett verse ve lotlarn arttrsanz da o kadar kazanrsnz vermese de okadar kazanrsnz. DAHA FAZLA KAZAN YOK stedii kadar temett versin istedii kadar lotlarnz oaltn GRAFN gittii % KADAR KAZANCINIZ VAR. MALIYETINIZ DSE DAH HBREY DEMYoR.

Peki Grafiin gittiinden daha az kazanabilir miyiz EVET. EER TEMETTLERLE LOT SAYINIZI ARTTIRMAZSANIZ GRAFKTEK % hareketinden daha az kazanrsnz.

Sayfa 85/106 lklk ... 3575838485868795 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •