Beynim durdu bu soru zerine...
3 tane teori ortaya atyorum kn iin iinden ben kamadm
Ayn kar elde eden ve ayn zarar elde eden 2 tane irket var A irket temett datmayan, B irketi temett datan.
z sermayeleri 100 TL hisse fiyatlar 100 TL pd/dd oranlar 1
lk sene her ikiside 25 TL kar elde ediyor. Yani z sermayelerine 25 TL ekliyorlar B irketi eklenen 25 TL yi temett olarak datyor.
Dier sene -25 TL zarar yazyorlar yani z sermayeleri 25 TL eksiliyor. Hisse fiyat deiimleri ve pd/dd deiimleri resimde belli.
imdi 3 adet teoride A irketi zaten ayn ekilde nce A irketini bir kere anlataym. nk 3 teoride de A irketi standart. Ancak A irketinin kopyas ancak temett datan 3 teoridede farkl bir sonuca iaret ediyor.
A irketini anlatyorum 3 teoridede A irketi.
lk sene 25 TL kar elde eder. z sermayesi 125 TL ye kar Hisse fiyatda bunu fiyatlar oda 125 TL ye kar Bylece PD/DD oran deimez. Temett datmaz seneye -25 TL zarar eder. z sermaye gerisin geri 100 TL ye der.
Hisse fiyatda bunu fiyatlar hisseyi %20 drerek 100 TL ye indirir. Pd/DD 1 kar.
imdi TEOR-1 E gre B irketi;
25 TL kar elde eder z sermayede hisse fiyatda 125 TL ye kar pd/dd 1 ckar haliyle. O sene sonunda 25 TL temett datr. Dolaysyla z sermaye 100 TL ye iner. hisse fiyatda 100 TL olarak dzeltilir ki Pd/dd yine 1 ksn. Seneye ise irket -25 TL zarar eder A irketinde oldugu gibi. O halde z sermaye zaten 100 idi 75 TL ye iner.
z sermaye 75 E inecekse hisse fiyatnnda 75 inmesi gerekir ki Pd/Dd saptmasn. Lakin hisse fiyat 75 TL ye inecek ve pd/dd saptmayacaksa A irketine gre B irketi %25 inmi oluyor. Yani temett veren hisse senedi daha fazla der Yatrmcy korumaz yatrmc iin kt gibi bir senaryo ortaya kyor.(Yeil-Krmz renklerle belirttim.)
TEOR-2 E gre B irketi;
Herey ayn kar ediliyor temett olarak datlyor. Temett sonras z sermayede hisse fiyatda ayn. haliyle pd/dd ayn. Peki seneye -25 TL zarar edecekler ya. Sonucta ikiside ayn hisse ayn zarar elde ediyorlar tek fark temett. Dolaysyla -25 TL zarar ettiklerinde B irketinin z sermayesi 75 TL ye dyor. Fakat hissenin fiyatlamas A irketiyle Ayn % yi yapacaksa(z sermaye nemli deilse), Hani yatrmclar iki irkette ayn zarar etti abi o halde ayn % ile dmeli kararn vermilerse B irketi 80 TL ye kadar debilir o zaman iki hissede %20 dm olur. Yanlz B irketi A ile ayn % ile derse PD/DD oran 1,07 ye kyor ve ben pahalym sinyali veriyor B irketi. Hayda..............
TEOR-3 E gre B irketi;
Yine herey ayn kar elde ediliyor temett olarak datlrken z sermaye doal olarak drlyor. Ancak hisse fiyat dzeltilirken 94 TL olarak dzeltiliyor. Olur ya belkide dzeltilen fiyat hataldr. nceki teorilerde. Tamam 94 diyelim. Bu seferde temett sonras yeni fiyata gre pd/dd ucuz grnyor. Bu da mantksz temett sonras dzeltilen fiyatla pd/dd deitiine ucuzladgna hi rastlamadk. Zaten mantkende ucuzlamamas lazm. Ancak yinede zorladm yle oldugunu varsaydm Bu sefer seneye -25 TL zarar ettiklerinde her iki hisseyide ayn % ile drnce Pd/DD ler dzeldi her 2 hissede ayn % ile d gerekletirmi oldu.
Sonu; elinizde baka teori yok ise bu teorilerden herhangibiri doru ise bile A irketinden daha az bir d senaryosu hibir ekilde kmyor. Zorlarsak ayn eit % ler ile drebiliyoruz. O teorilerde de pd/dd oranlar ya pahal gsteriyor yada ucuz gsteriyor. Pd/DD lerin hibir senaryoda deimemesi lazm mantken ama birde siz deerlendirin bakalm.
-Elde ettiim bulgulara ve izlenimlerime gre temettnn yatrmcy koruduu yada daha az tedirgin ettii vermeyene gre daha az dtyle ilgili birey elde edemedim.
Ancal JoNaThAn hocamzn teorisi 3 e gre uyarlanm gibi Fakat bu durumu nasl aklayabiliriz. Temett datld gn PD/DD oranlarnda bir farkllk oluyor mu ? Eer bir farkllk oluyorsa mantg br kenara atarsak daha yksek oranda verilen temett PD/DD orann daha da ucuzlatacaktr. O halde en yksek temett veren hisseyi temett sonras satn alp bir sonrak temett tarihinden bir gn nce satmak neredeyse kesin kazan anlamna gelecek.

Yer mleri