Originally Posted by
Delta Heavy
kanaatimce temettü vermeyen bir hissenin fiyatlamasý (özkaynaklarý ne kadar artarsa artsýn fiyatlama tamamen arz talebe dayandýðýndan), bir noktada spekülatiftir. yahu firma karlýlýðýný katlamýþ, ama onbinde bilmem kaç ortaðý olan bana kar payý vermiyor da ben piyasanýn þirketi yeniden deðerlemesini fiyatlamasýný bekleyeceðim, satacaðým.
Ýþte bende tam olarak bu dediðini anlatýyorum ya. Þirket temettü verse de Piyasanýn þirketi yeniden deðerlemesi ÞART.
Yoksa aldýðýn temettüden kar elde edemiyorsun. Yani þirket temettü versede vermesede Her iki durumda da piyasanýn bu þirketi deðerlemesi bir baþka deðiþle ederine getirme bir baþka deðiþle fiyatýný yükselmesi þart.
Yani bir nevi þirketin size temettü veriyor olmasý anlamsýzlaþýyor eðer deðerleme yada spekülatiflik yoksa.
Sizin temettü vermeyenlerde aradýðýnýz bu deðerleme özelliði Malesef temettü verenlerde de geçerli.
Bana ýspat edin deðerlemeye ihtiyaç duymadýðýný ?
10 lýradan aldýgýnýz bir hisse ilerde 1 lira temettü daðýtacak. hisse hiç spekülatif hareket etmedi oynamadý yerinden deðerlenmedi fiyatý yükselmedi (hani temettü vermeyen mecbur yukarý cýkmalý ya) temettü verince noluyor ?
9 lýraya düþüyor ana portfoyde 9 lýraya düþüyor bürüt 1 lýrada temettü veriyor. toplam deðer = 10 TL
E zaten 10 lýralýk almýþtýk. Gördüðünüz gibi bir deðerleme olmazsa hiçbirþey kazanmýyoruz.
Þimdi diyeceksinki 9 lýradan 10 lýraya gider. O halde bir deðerleme ve/veya spekilasyon olduðu anlamý çýkar.
Yani temettü veren bir hisseye para yatýrmýþsam onbinde bilmem kaç ortaðý olan bana kar payý veriyorda da ben piyasanýn þirketi yeniden deðerlemesini fiyatlamasýný bekleyeceðim, ve temettü kar olarak yansýyacak.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri