Bu topýgýn geçmiþinde aynen senin lot sayýn biter ama benimki bitmez ki yazan bir sürü kiþi oldu. ANcak hiçbiri de hesap yapmýyorlar.
ben sana 2 türlü de açýklayayým. Olayý ayný þireketin temettü dagýtan versiyonuyla temettü dagýtmayan versiyonu olarak düþün kendýnde düþünürken böyle düþün.
Hisse temettü sonra 0,90 a düþtü ya düþtükten sonra bir sonraký temettü tarihine kadar % kaç yukarý gitsin ???
%33,4 yukarý gitsin dedin bunu sen belirle ben þimdilik %33,4 diyeyim. 0,90 TL %33,4'i = 0,300 + 0,90 = 1,20 TL ye cýkacak 2. sene doðru mu ? 10,000 LOtum 1,20 TL den = 12,000 TL portfoy degerým
Þimdi bu hissenin temettü vermemiþ halini de %33,4 yukarý götürelim. 1,00 TL %33,4'i = 1,33 TL
Hesapla bakalým 9000 LOT * 1,33 hisse fiyatý =12,000 TL Portfoy degerim ?
Nasýl oldu da benim lotum senden daha az olmasýna raðmen her ikimizinde 12.000 TL parasý var.
Ýstersen örnegý temettü verenden temettü daðýttýrarak diðerindenden ayný degerde olacak sekýlde lot satarak devam ettir.
Bunlar ayný sirketin temettü dagýtmýþ halýyle dagýtmamýs hali ise ikiside ayný þekilde yukarý fiyatlanacak
TEMETTÜ DOLAYLI YOLDAN SENÝN LOTLARINI SATIYOR. HA LOT SATMIÞSIN HA TEMETTÜ ALMIÞSIN.
HA LOT SATMIÞ HA LOTUNUN DEGERINI DÜÞÜRMÜÞ. ÝLÝZYON BURADA YA ZATEN.
6-7 yýl a gerek yok istersen 300 sene boyunca git ben her türlüsünü hesapladým. Senin sordugun soruyuda sordum kendime. mantýken lotum azalýrsa bir yerde 0 lanýr dedim. Ancak böyle olmadýgýný anladým. Nasýl oluyor dersen.
Eðer dagýtýlan temettü hisse fiyatýnýn yükseliþinden daha az ise. Bir kere hiçbir zaman lotun 0 lanmýyor. Çünkü dagýtmayan hissenin hisse fiyatý 300 yýl sonra 7,000,000 oluyor mesela Lot sayýn az oluyor ancak lotunun degerý cok yukselýyor.
Tamam dedim. birde dedim temettüyü hisse fiyatý yükseliþinden daha çok dagýtayým bakalým her iki örnek ne oluyor dedim.
Temettü veren hisse temettüyü vere vere 0 TL ye düþüyor

Yani 0 deðersiz demek yani aslýnda þirket Halka açýk deðeri 0 a dönüyor degersýz oluyor cunku þirketini sata sata temettü ödemesi yapmýþ oluyor.
Temettü dagýtmayanda da ayný zaman skalasýnda Lot adetýn 0 a düþüyor.
Bu son söylediklerim kafaný karýstýrmýþ olabilir.
Öðrenmek anlaman ve anlamlandýrmak için soruyorsan hiçbir soru SAÇMA DEÐÝL!!! Ama amacýn kavga cýkarmaksa sabýr kalmadý. Sizinde niyetinizin kötü olmadýgýný düþünüyorum. bu sebeple anlatmaya devam edebilirim sorularýný.
Yer Ýmleri