Originally Posted by
fortune
Temettünün þu anda psikolojik tarafý var sadece. Çünkü temettü verdiði gün o anki iþlem fiyatý, verdiði temettü kadar düþüyor. Niye düþüyor. Bence cazip olmasý için düþmemesi lazým... Þu anki uygulamanýn yatýrýmcýya hiçbir faydasý yok bence. Ben genelde temettü açýklandýðýnda bir miktar fiyatý yükselen hisseyi yüksek fiyattan satýp, düþtükten bir süre sonra tekrar alýyorum.
Düþürülüyor desek daha doðru olur. Düþürülmezse hatalý uygulama olur. 20,000 TL gerçek deðeri ve piyasa daki degeri de ayný olan bir þirketin içerden 5000 TL yi cýkardýgýnda borsadaki degeriyle beraber gerçek deðeri haliyle 15.000 TL düþürülecek. Dolayýsýyla düþürlmezse 15,000 TLlik þirket borsada 20,000 TL piyasa deðeriyle iþlem görür. Pahalý görünür anlayacaðýn.

Originally Posted by
seref9
Hisse önerisinde bulunabilirmisin? Temettü vermeyen, heryýl kârlýlýðýný artýran
Bunun için kapsamlý bir inceleme yapmak lazým. Hekts uygun gibi aselsan(temttücülerden saymýyorum) var.
Aklýma gelen bunlar araþtýrýlsa bulunur. Öz sermaye büyümesi yýllýk baz'da en yüksek olan hisseler bu kategorýye dahil edilebilir. Amaç borsada en yüksek getiriyi elde etmek. Bu noktada seçimleri öz sermayenin büyüme oranlarýyla kategorýze edersenýz en yüksek getiriyi elde edersiniz.
Öz sermaye = varlýklar - Borçlar demek Sizden örnekleyelým bir adet arabanýz var 100,000 TL bankada paranýz var 50,000 TL bilgisayarýnýz cep telefonunuz kýyafetlerýnýz cüzdanýnýzdaký paralarýda toplayýnca bunlarda 50,000 TL etsin.
varlýklarýnýzýn toplamý 200,000 TL bankayada 50,000 TL borcunuz var o halde öz sermayeniz 150,000 TLdir.
Ben sizin zenginleþtiðinizi nasýl anlarým ? bu yýl 150 bin TL oz sermayen varsa seneye 200,000 TL öz sermayen varsa büyümüþsün demektir. Ayný þeyi þirketlere uyarla.
Örnegýn A þirket vardýr oz sermayesý 50,000 TL dir. seneye 100,000 TL ye cýkartýr elde ettiði kar ile daha sonra bunun %10 ini temettü olarak dagýtýr yani 5000 TL
B þirket vardýr öz sermayesi 1,000,000 TL dir seneye 1,050,000 TL ye cýkartýr elde ettiði kar ile daha sonra bunun %10 ini temettü olarka dagýtýr yani 5000 TL
C þirketi vardýr öz sermayesi 100,000 TL dir seneye 195,000 TL ye cýkartýr Elde ettiði karý daðýtmaz.
Bu þirketler arasýnda hangisi tercih edilmelidir ???
A þirketi %100 büyüme gerçekleþtirmiþtir. Hisse fiyatýda 1 senede (temettü öncesi) %100 büyümelidir.
B þirketi %5 büyüme gerçekleþtirmiþtir. Hisse fiyatýda 1 senede (temettü öncesi) %5 büyümelidir.
C þirketi %95 büyüme gerçekleþtirmiþtir. Hisse fiyatýda 1 senede %95 büyümelidir.
BU durumda tercihimi A þirketinden yana kullanmalýyým eee o temettü dagýtýyor? Dagýtsýn temettü de zaten hisse fiyatý yükseliþinden gelen karýn realize edilmesi deðil mi ?
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri