Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 94/106 ÝlkÝlk ... 44849293949596104 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 745 - 752 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Ereðli'nin bu sene 4 tl temettü daðýtmasý bekleniyor. Daðýttýðý gün fiyattan 4 tl düþecek. Ama daðýtmýyorum bu sene dese hisse fiyatýna 4 tl eklenmeyecek. Böyle bir tezatlik çifte standart olamaz.
    Ýsviçre temettü daðýtýmý sonrasý hisse fiyatýndan otomatik düþmeyi kaldýrmýþ diye duydum. Ne kadar doðru bilemem. Ama tüm dünyada böyle olmalý.

2. Temettü verdiði için deðil þirket kar ettiði için hisse yükselir aslinda olmasý gereken fiyatýn bir bölümünü de karpayi adý altýnda daðýtýlýr sonuna kadar katýlýrým bu fikre
    Ama biz küçük yatýrýmcýya hele algoritmik robotlarýn bu kadar yaygýnlaþtýðý en iyi teknikcinin carpildigi ortamda malýný taþýmak için uzun vade psikolojik etkisi yeterli degilmi ,sahte temettü havucu olmasa hele bide seans izliyorsak al sat iþine girip o mal eninde sonunda kaptirilir reel anlamda kazanç yok ama psikolojik kazancý büyük bana göre borsanin %70 psikoloji ,algý %30 teknik temeldir

3.  Alýntý Originally Posted by chevron Yazýyý Oku
    Ereðli'nin bu sene 4 tl temettü daðýtmasý bekleniyor. Daðýttýðý gün fiyattan 4 tl düþecek. Ama daðýtmýyorum bu sene dese hisse fiyatýna 4 tl eklenmeyecek. Böyle bir tezatlik çifte standart olamaz.
    Ýsviçre temettü daðýtýmý sonrasý hisse fiyatýndan otomatik düþmeyi kaldýrmýþ diye duydum. Ne kadar doðru bilemem. Ama tüm dünyada böyle olmalý.
    Bu dediðiniz birilerinin bu iþi yanlýþ uyguladýðý anlamýna gelir. Onca sene aynen uygulanan þey bugun yaw burada bir sakat var denilip deðiþtirilemez. Bir kere yanlýþ uygulama yok doðru uygulama yapýyorlar ancak bizim yatýrýmcýmýz olayý yanlýþ biliyor.

Zaten bizde yatýrýmcýnýn yanlýþ anladýðý kýsmý anlatmaya çalýþýyoruz.

Tane tane aktaralým.

Bir hisse senedi aldýðýnýz da o þirkete ortak olmuþ olursunuz. Bu þirket kar ettiðinde sizin cebinize hiç bir þey girmez. Sizin cebinize yansýyacak þey siz aldýðýnýzdan itibaren fiyat ne kadar yükselmiþse o oranda kar edersiniz.

Peki fiyat nasýl yükselir. Þirket kar ederse veya edecekse yükselecektir. Ancak önemli bir ayrýntý eðer bir sonraký karlar fiyatlarýn içine girmiþse ve sizde oradan alým yapmýþsanýz haliyle hisse fiyatý maliyetinizi geçemeyecektir. Bu sebeple sizde herhangibir kar elde edemeyeceksiniz. Þirket kar açýklasa bile. Çünkü zaten pahalý bir fiyattan alým yaparak bir sonraký karý deðil ondan sonra elde edilecek karlara güvenerek alým yapmýþ oldunuz.

Fiyalarýn içine girmemiþ karlarý tahmin etmeli ve bu sekilde alým yapmalýsýnýz ki bu yatýrýmdan kar edin. Diðer türlü herhangibir riskten bahsedemeyiz. Herhangibir tahmine de gerek kalmaz. RÝskin olmadýðý bir yerde de bedava para daðýtmazlar.

Fiyatýn niçin hareketlendiðini anladýðýnýzda temettünün anlamsýzlýðýný daha net anlarsýnýz.

Þimdi gelelim sizin senaryoya. Madem fiyat düþürülmüyor temettünden 6 ay önce alým yapanlarla temettüden 1 gün önce alým yapanlar arasýnda ki farký kim belirleyecek ? Öteki adam enayýmý 6 ay hisseyi tutuyor. Sen 1 günde düþürülmemiþ hisse fiyatý sayesýnde temettü karý yazýyorsun.

Olayýn özü temettü karý diye birþey yoktur. Sizin alým yaptýðýnýz yerden itibaren yukarý gitmiþse hisse daha sonra temettü daðýtýðýnda elde ettiðiniz hisse fiyatý yükseliþi karýnýn bir kýsmýný dolaylý yoldan temettü sayesinde satmýþ olursunuz. Bunun için temettü daðýtýlmasýna gerek yoktur zaten hisse satarak karýný realize etmiþ oluyorsun.

hisse fiyatý yükseliþi dýþýnda kar edemediðimizi anladýðýmýza göre demek ki yukarý gidebilecek hisseleri yukarý gidebilecek fiyatlardan alým yaparak kar elde ediyormuþuz. Bunun içinde analiz etmeli ve tahminlerde bulunmalýyýz.

Bedava para hiçbir yerde bulunmaz. Tahminde bulunmalý ve risk almak zorundasýnýz.

Durum buysa tezatlýk kimde!!! Temettüye ihtiyaç kaldý mý ?

Temettü insanlara bedava para daðýtmasýný istiyorsunuz yada sanýyorsunuz. Böyle bir dünya yok. Ucuzdan almalý pahalýdan satmalý veya ucuzdan almalý pahalý fiyattan temettü daðýtýlmasýný UMMALISINIZ baþka türlü 1 kuruþ para girmez cebinize.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Alýntý Originally Posted by novek Yazýyý Oku
    ben eregli hisselerimi bloke etttim ve ölene kadar satmama kararý aldým aldýgým temettüleride harcayacagým . þimdi burda hissenin fiyatý kaç olmuþ beni ilgilendirirmi zaten satma niyetim yok.
    yýllar once 1-2 tl olan bazý hisseler bugun sadece temettüsü 50 tl.
    firma zaten benim olan paramý bana veriyor diyen arkadaþlara hitaben.
    Sn Novek,

Topikte 'aslen' anlatýlmak istenen þeyi tam olarak yakalayamýyorsunuz, tamamen iyi niyetle yazýyorum, çünkü bu temettü meselesini KY nin algýlayýþ biçimi evvelden beri beni rahatsýz eder.

Ýlk yatýrým yaptýðýnýz günden T zaman sonra eðer, temettülerinizi harcadýktan sonra kalan ana paranýz, ilk yatýrdýðýnýz ana parayla mukayese edildiðinde enflasyona karþý kendini korumuþsa, erime olmamýþ siz de enflasyon üzerindeki getiriyi harcamýþ olursunuz. Ve her yýl bu böyle o yýlki temettü ve enflasyon mukayesesi ile devam eder, ya ana para erir, ya korunur, ya da üzeri getiri gelir.

Faiz gibi düþünün, %20 faizle yýllýk yatýrmýþsýnýz, enflasyon %25, temettü vermiþ %10. Bir yýl sonra 100 br 120 br yapar, %10 temettüsü 12 br yapar aldýnýz harcadýnýz kaldý 108 br, enflasyona göre kendini korumasý için olmasý gereken 125 br, ana paranýz bir yýlda yaklaþýk % 15 erimiþ oldu.

Tersi de olabilir, yýllýk fiyat getirisi enflasyonu aþar da, daðýtýlan temettü de aþýlan kadar olursa, enflasyon üzeri getiriyi almýþ harcamýþ ana paranýz deðer kaybetmemiþ olur.

Ayný denklemleri, temettü daðýtmamasýna göre hesaplayýn, siz bir yýl sonraki fiyattan satýþ yaparsanýz (temettü oranýnda) ayný rakam ve oranlarla ayný sonuçlara ulaþýrsýnýz, hiç bir þey deðiþmez.

Dolayýsýyla her defasýnda, ilk yatýrým yaptýðýnýz zamana göre, geçen zaman içerisinde gerçekleþen enflasyona göre, temettüyü alýp harcamaya, veya harcamayýp onunla da hisse almaya (veya gereken miktar kadar) devam ederek, daha ince bir ayar çekebilirsiniz, ana paranýzýn erimemesi için.

Eðer misal, müteakip 10 yýl içinde, non stop bir ralli baþlarsa, Ereðli de, logaritmik olarak katlayarak (enflasyona karþý) fiyatlanýrsa, bu ince ayarlara gerek kalmaz, o zaman da, sadece temettüsünü mü almakla yetineyim, yoksa üzerine biraz da satýþ mý yapayýmý da düþünebilirsiniz. Abartalým mesela burada hareket tarzýný, o kadar çok arttý ki fiyat, toplam hissenizin %20 sini sattýðýnýzda, ana para+geçen zamanýn enflasyon farkýný karþýlayabiliyorsunuz, bu durumda satýþý yapýp da ana paranýzý reel deðeriyle çektiðinizde, borsada kalan kýsmý, tamamen sizin karýnýz olur, karýn karýný/temettüsünü almak almamak gibi hesaplamalar yapabilirsiniz, bu benim yanlýþ bulduðum bir hareket tarzý, kazanýlmýþ para kazanýlmýþ paradýr, ona bakýþ açýsýný deðiþtirmek doðru deðildir, ama psikolojik olarak çokça yapýldýðýna da þahit oldum, bir tür rahatlama psikolojik olarak riski sýfýrlama davranýþý yani, ben ana paramý çektim, borsada sadece elde ettiðim kar var gibi gibi.

Hissenin fiyatý kaç olmuþ beni ilgilendirir mi kýsmý çok yanlýþ bir ifade, temettü de fiyata göre hesaplanýyor, ana paranýn reel deðeri de, yatýrýmýn anlamý da her þey fiyattan ibaret zaten, fiyat ilgilendirmeyecekse ne kalýyor geriye ilgilendirecek. Borsamýzda 10 yýldýr ana parasýný kurtaramamýþ (dolar bazýnda/enflasyon bazýnda) KY ler var. Hele ki dolar bazlý zirvelerde alanlar, ev satýp girenler v.s.

Daha detaylý kavramanýz için meseleyi hesap yapmalýsýnýz. Ya dolar bazlý düþüneceksiniz en pratiði, ya da enflasyon.

2000 yýlýndan bu yana gerçekleþen toplam enflasyon kaçtýr mesela? Tersten sorayým, 2000 yýlýnda kardeþinizden 20.000 TL borç aldýnýz, abi ne zaman elin bollaþýrsa öde dedi, eliniz bollaþtý þu an, reel olarak enflasyona göre ödemek istiyorsunuz sýfýr ekstra kazanç ve zararla sadece reel olarak birebir, kaç para ödemeniz lazým? (1-2 TL olan hisselerin 50 TL temettü daðýtmasý meselesi, daha geniþ ölçekte endeks satýn aldýðýmýzý düþünelim mesela, 2000 zirvesi geçen 22 yýlda reel anlamda hiç görülemedi.)

Uzun vadeli yatýrýma karþý deðiliz, temettü meselesinin KY e anlatýlýþ þekli farklý, hatta kasýtlý olarak yanlýþ, amaç tamamen mal taþýtmak, malý hiç sattýrmama üzerine kurulmuþ kurgulanmýþ bir temettü söylemi. Derin tahtalarýn bir kýsmýný bu þekilde duraðan hale getirirseniz, geriye kalan dinamik kýsmýný büyük portföylerle daha kontrol altýna alýnabilir hale getirirsiniz, çünkü bilirsiniz ki, ne kadar fiyatý kaldýrýrsanýz kaldýrýn o duraðanlaþmýþ kýsým satmayacaktýr. Tabi süper bir ralli olursa da herkes kazanmýþ olacak, bir tür ponzi etkisi.

Saygýlar selamlar.

5.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Bu dediðiniz birilerinin bu iþi yanlýþ uyguladýðý anlamýna gelir. Onca sene aynen uygulanan þey bugun yaw burada bir sakat var denilip deðiþtirilemez. Bir kere yanlýþ uygulama yok doðru uygulama yapýyorlar ancak bizim yatýrýmcýmýz olayý yanlýþ biliyor.

Tane tane aktaralým.

Bir hisse senedi aldýðýnýz da o þirkete ortak olmuþ olursunuz. Bu þirket kar ettiðinde sizin cebinize hiç bir þey girmez. Sizin cebinize yansýyacak þey siz aldýðýnýzdan itibaren fiyat ne kadar yükselmiþse o oranda kar edersiniz.

Peki fiyat nasýl yükselir. Þirket kar ederse veya edecekse yükselecektir. Ancak önemli bir ayrýntý eðer bir sonraký karlar fiyatlarýn içine girmiþse ve sizde oradan alým yapmýþsanýz haliyle hisse fiyatý maliyetinizi geçemeyecektir. Bu sebeple sizde herhangibir kar elde edemeyeceksiniz. Þirket kar açýklasa bile. Çünkü zaten pahalý bir fiyattan alým yaparak bir sonraký karý deðil ondan sonra elde edilecek karlara güvenerek alým yapmýþ oldunuz.

Fiyalarýn içine girmemiþ karlarý tahmin etmeli ve bu sekilde alým yapmalýsýnýz ki bu yatýrýmdan kar edin. Diðer türlü herhangibir riskten bahsedemeyiz. Herhangibir tahmine de gerek kalmaz. RÝskin olmadýðý bir yerde de bedava para daðýtmazlar.

Fiyatýn niçin hareketlendiðini anladýðýnýzda temettünün anlamsýzlýðýný daha net anlarsýnýz.

Þimdi gelelim sizin senaryoya. Madem fiyat düþürülmüyor temettünden 6 ay önce alým yapanlarla temettüden 1 gün önce alým yapanlar arasýnda ki farký kim belirleyecek ? Öteki adam enayýmý 6 ay hisseyi tutuyor. Sen 1 günde düþürülmemiþ hisse fiyatý sayesýnde temettü karý yazýyorsun.

Olayýn özü temettü karý diye birþey yoktur. Sizin alým yaptýðýnýz yerden itibaren yukarý gitmiþse hisse daha sonra temettü daðýtýðýnda elde ettiðiniz hisse fiyatý yükseliþi karýnýn bir kýsmýný dolaylý yoldan temettü sayesinde satmýþ olursunuz. Bunun için temettü daðýtýlmasýna gerek yoktur zaten hisse satarak karýný realize etmiþ oluyorsun.

hisse fiyatý yükseliþi dýþýnda kar edemediðimizi anladýðýmýza göre demek ki yukarý gidebilecek hisseleri yukarý gidebilecek fiyatlardan alým yaparak kar elde ediyormuþuz. Bunun içinde analiz etmeli ve tahminlerde bulunmalýyýz.

Bedava para hiçbir yerde bulunmaz. Tahminde bulunmalý ve risk almak zorundasýnýz.

Temettü insanlara bedava para daðýtmasýný istiyorsunuz yada sanýyorsunuz. Böyle bir dünya yok. Ucuzdan almalý pahalýdan satmalý veya ucuzdan almalý pahalý fiyattan temettü daðýtýlmasýný UMMALISINIZ baþka türlü 1 kuruþ para girmez cebinize.
    Doðru benim dediðimde de o problem var. O zaman temettüyü 6 ay veya 1 yýl tutan alacak hocam.
    Bu da olmayacaksa tüm dünyada yanlýþ olan temettü denen yalanýn toptan kaldýrýlmasý gerekir. Buyback yapip o paylarý iptal etsinler. oh miss. Abd'de yaygýn zaten.
    Bir diðer sorum borsaya açýk olmayan þirkette temettü iþi nasýl iþliyor? Onlarda da bu dezavantaj var mý?

6.  Alýntý Originally Posted by chevron Yazýyý Oku
    Doðru benim dediðimde de o problem var. O zaman temettüyü 6 ay veya 1 yýl tutan alacak hocam.
    Bu da olmayacaksa tüm dünyada yanlýþ olan temettü denen yalanýn toptan kaldýrýlmasý gerekir. Buyback yapip o paylarý iptal etsinler. oh miss. Abd'de yaygýn zaten.
    Bir diðer sorum borsaya açýk olmayan þirkette temettü iþi nasýl iþliyor? Onlarda da bu dezavantaj var mý?
    Olayý þöyle düþünün benimde 20 bin TL param var seninde sen bana dedin ki erhan al beným 20 býn TL mý iþlet borsada dedin.

40,000 TL ana sermayemiz var. %50 %50 ortaðýz bu paraya.

Ben trade yaparak parayý %25 kazandým. Yani 50 bin TL yaptým. %50 si 25,000 TL si senin 25 i benim.

Eðer ben temettü daðýtýrsam 5 bin 5 bin ikimizede veririm ana sermayemiz 40 bin TL ye düþer.

Temettü öncesi hesabýn %50 sine sahiptin ve deðeri 25,000 TL idi temettü sonrasý yine %50 sine sahipsin ancak deðeri artýk 20,000 TL

Tekrar 40,000 TL nin %25 kazanalým 50,000 TL ye cýktý istersek tekrar temettü daðýtýrýz bu döngü böyle ilerler.

Þimdi ise temettü daðýtmadan ayný seyi yapalým

paraya %25 kazandým, 50 bin TL ye cýktý dedinki ben 5000 TL lik pay satacam x kiþisine.

Oranlarý düzeltelim hemen erhan %50 chevron %40 X %10

erhan 25,000 TL si var senin 20,000 TL X in 5,000 TL si var toplamda 50 bin tl para var.

sen cebine 5000 TL sanki temettü almýþ gibi yaptýn. Ben ise temettü almamýþ gibi yaptým. X kiþisi de yeni bir ortak oldu.

Þimdi tekrar %25 kazanalým 50,000 TL nin %25 si 12,500 + 50,000 TL = 62,500 TL

Oranlara tekrar bakalým

62,500 ün %50 i 31,250 erhanýn parasý

62,500 ün %40 i 25,000 TL senin paran

62,500 ün %10 u 6,250 TL X in parasý.

Ýstersen tekrar 5,000 TL lik X e satýþ yapabilirsin.

DÝKKAT ETMEN GEREKEN NOKTA ÞU ORTAKLIK ORANIN HER SATIÞTA DÜÞMESÝNE RAÐMEN 5000 TL ALMAYA DEVAM EDÝYORSUN(ÝSTERSEN 100 YIL BOYUNCA DÖNGÜYÜ DEVAM ETTÝR.) PEKÝ HÝÇ TEMETTÜ ALMAMIÞ GÝBÝ YAPAN ERHAN NE ÜRETTÝ 11,250 TL SEN NE ÜRETTÝN 5+5 10,000 TL.

SORUNA DÖNERSEK

temettü niye kaldýrýlmýyor aslýnda istatistiksel olarka þirketler temettü daðýtýmýndan vazgeçmeye baþladýlar ancak fonlar ve diðer kurumsal þirketler temettüden vergi alýnmadýgý için hisse satmak yerine temettü ile realizasyon yapmýþ oluyorlar. Buda iþlerine geliyor. Þirketlerde eger bu fonlarý istiyorsa bir miktar temetü dagýtmaya razý oluyorlar diye düþünüyorum.

2. soruya gelirsek öncelikle þunu bilmek gerekir.

Þirketin kasasýna giren para þirketin degerýne giren yani öz sermayesi anlamýna gelir.

Bunu daha basit aktarayým.

Bakkal dükkanýn var içerdeki püsküvit masa sandalye yazar kasa çitoslar dondurmalar vesaire yazar kasa içerisinde de 10,000 TL hazýr para var bu parada dahil olmak üzere toplamda kaç para yapsýn 50,000 TL yani bu bakkalýn deðeri 50,000 TL unutma içerde kasada duran hazýr para þirketin degerine öz sermayesine yansýr.

Sonra bu bakkal biraz mal satsýn çitos dondurma falan satsýn sonra o dondurmalarý tekrar tedarik etsin. elde ettiði karýda kasaya koysun kaç para girsin 5,000 TL peki þirketin degerini tekrar hesaplayalým

masa sandalye dondurma vesair kasada kaç para var artýk 15,000 TL var topla 55,000 TL lik bakkal dükkaný oldu.

Þimdi sen bu bakkal dükkanýný %100 üne sahiptin deðeri 50,000 TL idi. Þimdi hala %100 üne sahipsin ve deðeri artýk 55,000 TL. 5,000 TL temettü daðýttýgýn da kasada ki 5,000 TL eksilir doðrumu.

bakkalý tekrar deðerleyelim; masa sandalye çitos dondurma vesaire.. kasa da ??? 10,000 TL var artýk 5,000 TL çýktý

Þirketin hala %100 üne sahipsin ancak bu bakkalýn þu anký degeri 50,000 TL Ýþte hisse fiyatý bu yüzden düþer 55,000 TLlik þirketin kasasýndan 5,000 TL cýktýgý için 50,000 TL degerine düþer haliyle hisse fiyatý ayný oranda düþürülmek zorunda kalýr.

Temettü daðýtmayýp ortaklýk oranýný bir kýsmýný satarak örnekleyelým;

55,000 TL deðerine cýktý bakkalýn degeri pekala 5000 TL lik pay satýþý yapalým erhana erhan artýk bakkalýn %9,09 Una sahip sana 5,000 TL para ödedi. sende þirketin %90,91 i kaldý.

Hesaplayalým 55,000 TL lik dükkan %90,91 = 50,000 TL 5,000 TL side erhanýn.

Bak temettü daðýtmaya gerek kalmadan 5,000 TL senýn oldu. bakkalýn daha azýna sahip olmana raðmen deðeri hala 50,000 TL
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

7.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku

Tane tane aktaralým.

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Olayý þöyle düþünün benimde 20 bin TL param var seninde sen bana dedin ki erhan al beným 20 býn TL mý iþlet borsada dedin.

40,000 TL ana sermayemiz var. %50 %50 ortaðýz bu paraya.

Ben trade yaparak parayý %25 kazandým. Yani 50 bin TL yaptým. %50 si 25,000 TL si senin 25 i benim.

Eðer ben temettü daðýtýrsam 5 bin 5 bin ikimizede veririm ana sermayemiz 40 bin TL ye düþer.

Temettü öncesi hesabýn %50 sine sahiptin ve deðeri 25,000 TL idi temettü sonrasý yine %50 sine sahipsin ancak deðeri artýk 20,000 TL

Tekrar 40,000 TL nin %25 kazanalým 50,000 TL ye cýktý istersek tekrar temettü daðýtýrýz bu döngü böyle ilerler.

Þimdi ise temettü daðýtmadan ayný seyi yapalým

paraya %25 kazandým, 50 bin TL ye cýktý dedinki ben 5000 TL lik pay satacam x kiþisine.

Oranlarý düzeltelim hemen erhan %50 chevron %40 X %10

erhan 25,000 TL si var senin 20,000 TL X in 5,000 TL si var toplamda 50 bin tl para var.

sen cebine 5000 TL sanki temettü almýþ gibi yaptýn. Ben ise temettü almamýþ gibi yaptým. X kiþisi de yeni bir ortak oldu.

Þimdi tekrar %25 kazanalým 50,000 TL nin %25 si 12,500 + 50,000 TL = 62,500 TL

Oranlara tekrar bakalým

62,500 ün %50 i 31,250 erhanýn parasý

62,500 ün %40 i 25,000 TL senin paran

62,500 ün %10 u 6,250 TL X in parasý.

Ýstersen tekrar 5,000 TL lik X e satýþ yapabilirsin.

DÝKKAT ETMEN GEREKEN NOKTA ÞU ORTAKLIK ORANIN HER SATIÞTA DÜÞMESÝNE RAÐMEN 5000 TL ALMAYA DEVAM EDÝYORSUN(ÝSTERSEN 100 YIL BOYUNCA DÖNGÜYÜ DEVAM ETTÝR.) PEKÝ HÝÇ TEMETTÜ ALMAMIÞ GÝBÝ YAPAN ERHAN NE ÜRETTÝ 11,250 TL SEN NE ÜRETTÝN 5+5 10,000 TL.

SORUNA DÖNERSEK

temettü niye kaldýrýlmýyor aslýnda istatistiksel olarka þirketler temettü daðýtýmýndan vazgeçmeye baþladýlar ancak fonlar ve diðer kurumsal þirketler temettüden vergi alýnmadýgý için hisse satmak yerine temettü ile realizasyon yapmýþ oluyorlar. Buda iþlerine geliyor. Þirketlerde eger bu fonlarý istiyorsa bir miktar temetü dagýtmaya razý oluyorlar diye düþünüyorum.

2. soruya gelirsek öncelikle þunu bilmek gerekir.

Þirketin kasasýna giren para þirketin degerýne giren yani öz sermayesi anlamýna gelir.

Bunu daha basit aktarayým.

Bakkal dükkanýn var içerdeki püsküvit masa sandalye yazar kasa çitoslar dondurmalar vesaire yazar kasa içerisinde de 10,000 TL hazýr para var bu parada dahil olmak üzere toplamda kaç para yapsýn 50,000 TL yani bu bakkalýn deðeri 50,000 TL unutma içerde kasada duran hazýr para þirketin degerine öz sermayesine yansýr.

Sonra bu bakkal biraz mal satsýn çitos dondurma falan satsýn sonra o dondurmalarý tekrar tedarik etsin. elde ettiði karýda kasaya koysun kaç para girsin 5,000 TL peki þirketin degerini tekrar hesaplayalým

masa sandalye dondurma vesair kasada kaç para var artýk 15,000 TL var topla 55,000 TL lik bakkal dükkaný oldu.

Þimdi sen bu bakkal dükkanýný %100 üne sahiptin deðeri 50,000 TL idi. Þimdi hala %100 üne sahipsin ve deðeri artýk 55,000 TL. 5,000 TL temettü daðýttýgýn da kasada ki 5,000 TL eksilir doðrumu.

bakkalý tekrar deðerleyelim; masa sandalye çitos dondurma vesaire.. kasa da ??? 10,000 TL var artýk 5,000 TL çýktý

Þirketin hala %100 üne sahipsin ancak bu bakkalýn þu anký degeri 50,000 TL Ýþte hisse fiyatý bu yüzden düþer 55,000 TLlik þirketin kasasýndan 5,000 TL cýktýgý için 50,000 TL degerine düþer haliyle hisse fiyatý ayný oranda düþürülmek zorunda kalýr.

Temettü daðýtmayýp ortaklýk oranýný bir kýsmýný satarak örnekleyelým;

55,000 TL deðerine cýktý bakkalýn degeri pekala 5000 TL lik pay satýþý yapalým erhana erhan artýk bakkalýn %9,09 Una sahip sana 5,000 TL para ödedi. sende þirketin %90,91 i kaldý.

Hesaplayalým 55,000 TL lik dükkan %90,91 = 50,000 TL 5,000 TL side erhanýn.

Bak temettü daðýtmaya gerek kalmadan 5,000 TL senýn oldu. bakkalýn daha azýna sahip olmana raðmen deðeri hala 50,000 TL
    Teþekkürler artýk bu son rutuþlarla objektif biri için soru iþareti kalmamasý lazým. Her þey örneklerle çok detaylý açýkladýnýz. Temettü temettü diye heyecanlananlarý bu baþlýða yönlendiriyorum. Ümidi kesmeye de gerek yok sadece temettü yerine gelecekte oluþabilecek hbk, efk artýþýna roic oranýna odaklanmalý yatýrýmcýlar.

8. Temettü konusunda karaladýk bir þeyler...

https://twitter.com/yatirimcibaba1/s...74740212547586

Sayfa 94/106 ÝlkÝlk ... 44849293949596104 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •