Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 95/106 ÝlkÝlk ... 45859394959697105 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 753 - 760 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Borsaya yatýrým yaparken bist 50 deki hisselerin çoðunu dolar ve eurobonda karþý kýyasladým. Sadece 18 hisse eurobondu geçebildi. Dolarý geçende 20-25 hisse vardý. Bunlar içerisinde temettü verenlerde var vermeyenlerde var. Temettü vermesi bir ayrýcalýk ve üstünlük deðil. Bende portföyümü oluþtururken bu hisselerden seçtim ama 3 tanesi iyi temettü veren hisse iken 3 tanesi çok az temettü veren hisselerden seçtim. Sektörel daðýlým yaptým. Aslýnda sektörel daðýlým yapayým son 10 yýlda büyüyen dolarý yenebilen hisselerim olsun derseniz zaten bist 50 daki hisseler belli. Fazla seçenek yok. Defansif bir uzun vade hisse yatýrýmcýsý olursunuz. Yeni egeen sasa bulabilirseniz iþte o zaman çok kazanýrsýnýz. Portföyün %25 ini ilerde bu tarz hisselere çevirmeyi düþünüyorum. Ama bulmasý çok zor diye düþünüyorum. Þuan defansif borsa yatýrýmcýsý olarak 6 hisseyle devam ediyorum. Temettü olayýný abartmaya gerek yok bende etkinliði olmadýðýný düþünüyorum. Öyle temettü canavarý hisseler var ki býrakýn eurobondu dolarýn bile altýnda kalmýþ son 10 yýlda. %15 temettü verse nolacak vermese ne olacak fiyata yansýmamýþ. Ama temettü verip eurobondu yenen hisselerde var tabi eregli vs..

2. Zaten soyle biþi var baktýgýnýz grafikler temettü dahil temettüyü gerisin geri hisse almýþsýnýz gibi grafikler düzeltiliyor.

Temettü veren hisse grafiðide vermeyen hisse grafiðide ayný yani grafiðe bakýp %30 gitmiþ üste her yýlda þu kadar temettü vermiþ diye bir olay yok!

%30 gitmiþ hisse temettülerle lota çevrilmiþ haliyle %30 u veriyor.

Bunu çoðu kiþi extra getiri veriyor sanýyor.

Yani þöyle biþi yok hisse hiç gitmmemiþ ama %15 her yýl temettü vermiþ yani hiçbiþi kazanmasam %15 temettüden getiri elde ettim. Diye birþey yok kazancýn 0 ancak insanlar zannediyor ki hisse gitmese de olur %15 kar ediyorum. hayir etmiyorsun 0 kazanýyorsun.

E o zman hesaba yatan temettü nolacak açýklayayým.

100,000 Yatýrdýn hisseye hisse hiç gitmedi 100,000 TL duruyor temettü günü geldiðinde 15,000 TL hesabýna para yatar. portfoyun ne olur söyleyeyim artýk 85,000 TL görünür. Bir sonraký seneye geçelim hisse hiç gitmedi o halde portfoy degerin hala 85,000 TL

temettü günü geldi 15,000 TL daha yattý hesabýna okey portfoyün ne görünüyor 70,000 TL görünüyor.

Þimdi herþeyi tokla 15 erden 2 tane temettü aldýn 30,000 TL su anký portfoy degerýn kaç 70,000 TL topla 100,000 TL

Kazanç elde ettin mi ?

Demek ki neymiþ hisse fiyatý gittiði kadar para kazanýyoruz...

O halde bir hissenin temettü vermesiyle vermemesi arasýnda ne fark kalýyor. Veya temettü veren hisse vermeme kararý alýnca ne deðiþiyor ?

Cevap vereyim HÝÇBÝRÞEY DEÐÝÞMÝYOR.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

--yazdýklarý doðru ama, insanlar neden temettü hisselerine daha çok raðbet ediyorlar...önemli olan burasý...

--düzenli ve nispeten yüksek temettü veren þirketler, verdikleri temettüleri brüt karlýlýktan gelen kar ile veriyorlar ise ve þirket enflasyonun üzerinde büyüyor ise saðlam ve güçlü þirketlerdir...bunun verdiði güven nedeniyle insanlar bu hisseleri seçiyorlar...

--borsada hisselerin grafiðine bakýldýðýnda en düzgün yükselen hisseler düzenli ve yüksek temettü verimi olan þirketlerde görülür...

--temettü sigortadýr...kendini yatýrýmcý hissettirir... rahat uyursun...uzun vadeli taþýyabilirsin...þirket yönetiminin dürüst olduðunu düþündürür...

4.  Alýntý Originally Posted by ft-2 Yazýyý Oku
    --yazdýklarý doðru ama, insanlar neden temettü hisselerine daha çok raðbet ediyorlar...önemli olan burasý...

--düzenli ve nispeten yüksek temettü veren þirketler, verdikleri temettüleri brüt karlýlýktan gelen kar ile veriyorlar ise ve þirket enflasyonun üzerinde büyüyor ise saðlam ve güçlü þirketlerdir...bunun verdiði güven nedeniyle insanlar bu hisseleri seçiyorlar...

--borsada hisselerin grafiðine bakýldýðýnda en düzgün yükselen hisseler düzenli ve yüksek temettü verimi olan þirketlerde görülür...

--temettü sigortadýr...kendini yatýrýmcý hissettirir... rahat uyursun...uzun vadeli taþýyabilirsin...þirket yönetiminin dürüst olduðunu düþündürür...
    Zaten bizde aslýn da etkisiz bir þeye neden raðbet ediyorsunuz çok anlamsýz deðil mi kýsmýný açýklamaya çalýþýyoruz.

Tezlerinin üzerine konuþalým. yazdýgýn tezlerden bir kaç kelýmeyý cýkarýp deðiþtireceðim.

þirketler, brüt karlýlýktan gelen karlar ile yatýrým yapýyorlar ise ve þirket enflasyonun üzerinde büyüyor ise saðlam ve güçlü þirketlerdir...bunun verdiði güven nedeniyle insanlar bu hisseleri seçiyorlar...

--borsada hisselerin grafiðine bakýldýðýnda en düzgün yükselen hisseler düzenli karý olan þirketlerde görülür...

SOn maddeyi ve diðer maddelerini de tartýsalým tez ve anti-tezlerle

Ýlk madden zaten yatýrýmcýnýn temel analiz yaparak hisse seçtiðine iþaret ediyor. "ise" kelimesinden önceki kriterleri temel analizle öðrenebilirsin. Bunu saðladýðýn her þirkete güvenirsin otomatik olarak. Saydýðýn unsurlar temettü ile alakasýz kriterler. Bunun dýþýnda temettü veren þirket bu mesajlarý verir analiz etmeye gerek yoktur diyorsan temettünün bir mesaj ilettiðini düþünüyorsun demektir. Eðer temettü böyle bir mesaj veriyorsa temettü vermekten vazgeçen bir þirketin iþleri yolunda gitmiyordur anlamý çýkar. O halde temettü veren hisse olumlu bir mesaj vererek defter deðerleri vermeyen hisselere göre daha yüksek fiyatlanmalý ayný þekilde sonradan vermemeyi tercih eden bir þirketin de defter deðerlerinin altýna düþmeli.

Fakat gerek bilimsel araþtýrmalar da gerekse bist tüm incelemelerinde bu durum görülmüyor. O halde temettünün aslýnda bir mesaj içermediðini veya içerse bile bunun hisse de herhangi bir deðer deðiþikliðine sebep olmadýðý ortaya çýkýyor.

2. madden bilimsel olarak kanýtlanamaz bir teori. Aslýnda temettü krali þirketler çimento þirketleridir. Çimento þirketlerinin çok güzel grafikleri olmasý gerekirken bunu pek fazla gözlemleyemiyoruz. Gerçekten düzgün yukarý giden senetler karlarý iyi olan þirketler mi yoksa temettü verdiklerinden mi büyük bir muamma.

örneðin Froto yarýndan itibaren ben temettü dagýtmak istemiyorum artýk dediðinde artýk düzenli þekilde yukarý gidemeyen bir grafik mi görmeye baþlarýz ? Bence froto yine oldugu gibi yukarý gitmeye devam eder. Ancak bunu kanýtlayamam veya temettü veren hisseler yukarý düzenli düzgün giden þirketlerse daha çok temettü verenler çok daha düzenli ve cok daha güzel yukarý gitmesi gerekir. Eðer temettü birþeye sebep oluyor ise %0,1 temettü verimiyle %40 temettü verimi arasýn da da grafiklerde bir farklýlýk olmasý gerekir.

Zaten anlatmaya çalýþtýgýmýz þey aslýn da senin tam da dediklerinle ilgili

Temettünün yanlýþ anlaþýlmasý veya olumlu grafiklerin veya hisselerin temettü vermeye baðlanmasý.

Mesela temettüleri göremiyor olsaydýk ve þirketlerin temettü daðýtýp daðýtmadýklarýný hiç kimsenin bilmediðini düþünelim. Objektif olursak sen yine bist-30 senetlerinden seçim yapacaktýn. Yine frotoyu bimasý seçecektin. Çünkü aslýnda kararýný temettüden baðýmsýz veriyorsun. Grafiðin þekline bakarak seçim yapýyorsun aslýnda. Gerçekten temettüye bakýyor olsaydýn kesinlikle çimentolardan oluþan bir portfoy seçecektin.

Tabi temettü ile ilgili o kadar çok kanýtlanmamýþ spekilasyonlar yapýlýyor ki yatýrýmcý anlamadan bu hisseleri seçiyor.

Mesela temettü sigortadýr demiþsin ? ama açmýyorlar neye göre sigortadýr ne saðlýyor da sigorta görevini üstleniyor ? kimse bunu sormuyor yada sorgulamýyor. Napýyor da sigorta saðlýyor ?

Sigortayý saðlayan þey kar etmesi mi temettü vermesi mi ?

Mesela diyelim ki xxx sigortasý saðlýyor o halde aldým frotoyu yarýn dagýtmayacam artýk dedi ? sigorta mý mý kaybettim ? O þirketi biran evvel satmalý mýyým ? froto da ne eksildi ? veya bu bir sigorta ise yüksek temettü daha iyi bir sigorta düþük temettü daha kötü bir sigorta hiç temettü dagýtmamak sigortasýz yatýrým anlamý taþýyacak.

Yatýrýmcý hissettirir kýsmýna gelelim. Bu daha çok kendini bir kalýba sokmakla alakalý bir þey ait hissetmekle alakalý birþey mesela türkiyede insanlarýn %90 ý aslýnda "zayýf agnostik" ama hepsi de kendilerine ben müslümaným der. Müslümansan yaratýcýya inanýyorsun demek o halde tüm yaþamýný tamamen müslümanlýk üzerine kurman gerekir. eðer bu þekilde bir yaþam sürmüyorsan aslýnda zayýf agnostik oluyorsun. Ayný bunun gibi yatýrýmcýyým diye tanýmlýyor ancak bunu ait hissetmek için söylüyor. Niye kendini illa yatýrýmcý diye tanýmlama gereði hissediyorsun ? Toplum baskýsý olmasýn ? kumarcý demesinler diye mi ? çünkü borsa hep kötü bir yer gibi anlatýlmýþtýr. Toplumun bu bakýþýndan sýyrýlmak için insanlar kendýný yatýrýmcý kalýbý altýna sokmaya çalýþýyor.

Rahat uyumak ve uzun vade taþýmak tamamen yatýrýmýn stiliyle alakalý ve analizinle alakalý þeyler aslýnda. Yatýrýmcýnýn bilgi ve tecrübesi yüksek ise bir trader da rahat uyuyabilir. Yani temettü verilmesi rahat uyuma sebebi ise sebebi açýklamak lazým. Yine bir hisse temettü verdiði için mi uzun vade taþýnýr mesela vermeyne bir hisse taþýnamaz mý ? taþýnamaz ise neden ?

Son olarak yönetimin dürstlüðü kýsmýna gelelim. Bir yöneticinin dürst oldugunu nasýl anlarsýn ? yada dürüst olmadýðýný ? froto yarýn temettü daðýtmýyorum dediðin de dürüst yöneticiler biranda düzenbaz sahteker yöneticilere mi dönüþürler ? Mesela Þirket yönetimi temettü daðýtýyor demekki dürst diyorsan o halde o þirketten niye temettü istiyorsun býrak o paralarla yatýrým yapsýnlar ? Niye kar ediyorsan daðýt bunu diyorsun demek ki bir güven problemin var. O halde hem güvenmiyor hem de yatýrým yapýyorsun ? Bir bir paradox deðil mi ?
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

5. Sayýn Erhanaçýkgöz1 beyefendi , çok güzel bir yazý olmuþ. Tekrar tekrar okuyorum. Harikasýnýz.

6. Yazýlar gerçekten deðerli, keþke daha çok okunabilse.
    Forum Kurallarýný buraya týklayarak okuyabilirsiniz

Borsanýn Altýn Kurallarý Md. 6: " Seans içinde karar vermeyin. Kararlarýnýzý, etkilenmeyeceðiniz bir ortamda verin. Seans anýnda görüþlerinize ters düþen hareketlerin planlarýnýzý etkilemesine izin vermeyin. Daha önce düþünmediðiniz yeni fikirler oluþturmayýn. Ýyice incelenmeden yapýlan hareketlerin genellikle zararla sonuçlandýðý gözlenir."

Forumun Altýn Kuralý : Forumda okuduðunuz bilgileri fikir vermesi amacýyla ve mantýk süzgecinden geçirerek deðerlendirin. Hiç kimse sizi tanýmadan size para kazandýrmak heveslisi deðildir. Hayatta karþýlaþmadýðýnýz ve adýný soyadýný dahi bilmediðiniz bir kiþinin tavsiyesi ile senet almaya kalkýþmayýn, sonu %99 hüsran olacaktýr.

Not: Lütfen dini tartýþmalara girmeyelim.

7. Yorumlarý okudum, genel anlamda temettünün saçmalýðýndan bahsedilmiþ.

2 sene evvel 25 liradan TTRAK hissesi alan biri bu yýl koyduðu paranýn tamamýný temettü olarak alacak.

Nacizhane tavsiyemdir, Türkiye þartlarýnda temettü vermeyen hisseye girmem, girmeyi býrak iþlem dahi yapmam.

Temettü yatýrýmcýya nakit ihtiyacýný gidermesini saðlar.

Bir ev aldýðýnýzý varsayalým, enflasyona karþý paranýzýn deðerini koruyor.
    diyebilir misiniz, ben kiraya vermeyeyim, ev zaten paramý koruyor.

Örnek vermek gerekirse, portföyümde HEKTS, AGESA, AKGRT temettü vermiyor bu sene. AKGRT bedelsiz vererek sahip çýktý bu yüzden portföyde kalacak. HEKTS ve AGESA bedelsiz vermezse gözlerinin yaþýna bakmam, satarým.

2012 yýlýndan beri böyle bir yatýrým stratejisi izliyorum ve þuana kadar çok memnun kalmakla birlikte doðru strateji olduðuna inanýyorum.

Burasý macera yeri deðil, binbir dalaverenin, spekülasyonun, manipülasyonun döndüðü yer.

Bu gözler þirketlerin duran varlýklarýna deðerleme yaptýrýp, afaki kârlar açýklayýp, temettü vermeyip, bedelli isteyen gözler gördü.
    twitter / @berryforeva
    blog; https://zbam1.blogspot.com

8.  Alýntý Originally Posted by berryforeva Yazýyý Oku
    Yorumlarý okudum, genel anlamda temettünün saçmalýðýndan bahsedilmiþ.

2 sene evvel 25 liradan TTRAK hissesi alan biri bu yýl koyduðu paranýn tamamýný temettü olarak alacak.

Nacizhane tavsiyemdir, Türkiye þartlarýnda temettü vermeyen hisseye girmem, girmeyi býrak iþlem dahi yapmam.

Temettü yatýrýmcýya nakit ihtiyacýný gidermesini saðlar.

Bir ev aldýðýnýzý varsayalým, enflasyona karþý paranýzýn deðerini koruyor.
    diyebilir misiniz, ben kiraya vermeyeyim, ev zaten paramý koruyor.

Örnek vermek gerekirse, portföyümde HEKTS, AGESA, AKGRT temettü vermiyor bu sene. AKGRT bedelsiz vererek sahip çýktý bu yüzden portföyde kalacak. HEKTS ve AGESA bedelsiz vermezse gözlerinin yaþýna bakmam, satarým.

2012 yýlýndan beri böyle bir yatýrým stratejisi izliyorum ve þuana kadar çok memnun kalmakla birlikte doðru strateji olduðuna inanýyorum.

Burasý macera yeri deðil, binbir dalaverenin, spekülasyonun, manipülasyonun döndüðü yer.

Bu gözler þirketlerin duran varlýklarýna deðerleme yaptýrýp, afaki kârlar açýklayýp, temettü vermeyip, bedelli isteyen gözler gördü.

TTrakla ilgili o hisse temettü daðýtmasaydý da zaten parasýný portfoyunde 2 ye 3 e 5 e katlamýþtý realizasyonun temettü ile olmasý ile normal yolla olmasý arasýnda bi fark yok bunu temettü ile niye iliþkilendiriyorsunuz. Zaten portfoyu 2 ye katlamýþ temettü daðýtmasa bile. Temettünün bir anlamý kalmadý ki 2 ye katlarken.

Siz hisse senedi gitmiþ yukarý bunu temettü ile realize ediyorsunuz. Temettü daðýtmasa da realize edebilirsiniz. Olur olmadýk herþeyi temettüye baðlamak saçma deðil mi. Temettü vermeseydi bu fiyata gidemeyecek miydi ? gidemeyecekse neden ?

Hakketten bir inanç gibi yüce zeusa þükürler olsun yaðmur yaðdýrdý ve ekinlerim tuttu. Yaðmurun yaðmasý zeusla ilgili deðil aslýnda ama sen zeusa baðlýyorsun.

Mesela bedelsiz verek sahip çýktý diyorsun. Babana gidip 10 TL veriyorsun sana 2 adet 5 lik olarak geri veriyor. bu para bozdurma hareketine sahip çýkma ile iliþkilendiriyorsun.

Gelelim meþhur ev örneðine. Sen evden kira alýnca evin deðerinde kira aldýgýn kadar düþüþ gördün mü ?

100,000 TL lik evin var diyelim. 1 senedir kiracýsý var. Bende senin eve geldim niyetlendim evin deðeri 1 senede 120,000 TL ye çýkmýþ olsun 1 sene de ise sen toplamda 20,000 TL de kira aldýn.

Þimdi ben sana diyeceðim ki kardeþ sen 20 bin TL kira aldýn bu evden onun parasýný düþ 100,000 TL ye verecen bana evi. Temettüden yapýlan þey bu evin artmýþ deðeri üzerinden düþülüyor verilen temettü.

O halde bu günümüzde ki ev - kira örneðiyle uyuþuyor mu sence ?

bende çok þey gördüm deve gibi kredi borcuna girip temettü daðýtýp aslýnda þirketi bataða götüren þirketler de gördüm. Adam kredi çekiyor sonra gidip temettü daðýtýyor.

Nakit ihtiyacý temettü ile giderilmesi þart deðildir bir kýsým hisse satarakta ayný þeyi yapýyorsun zaten. Merak etme ortaklýk oranýn düþse de deðeri ayný oluyor. Hiçbir handikapý olmuyor.

Tabi insan oðlu davranýþý þöyle de sirayet ediyor þimdi sen 10 yýldýr birþeye inanarak yatýrým yap daha sonra aslýnda bunun bir anlamý olmadýðýný öðrendiðinde kabullenemiyorsun.

Týpký deðiþensiz boyasýz diye 2. el araba almýþ, daha sonra arabanýn kazalý olduðu söylendiðinde insan kabullenemez. yok ya ne macunu ne kazasý yok caným hiçbirþeyi yok bu arabanýn. O hayal kýrýklýðýný yaþamak istemediði için. Araþtýrmaya korkuyor.

Mesela hastalýklar da da öyledir bir yerin aðrýyor ancak doktora gitmeye korkarsýn ya birþey çýkarsa ayný þey temettü yatýrýmý yapýyorsun ki buna karþý deðiliz sadece bilinçli yatýrýmdan yanayýz. Sonra aslýnda temettünün düþündüðün gibi olmadýgýný ogrenýyorsun kabul etmek ýstemeyeceksýn net.

Sayfa 95/106 ÝlkÝlk ... 45859394959697105 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •