Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 98/106 ÝlkÝlk ... 488896979899100 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 777 - 784 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Kurumlar Vergisi oraný %20-25

Gelir Vergisi oraný %40'a kadar yükseliyor

Devletin; Kurumlar Vergisini , Gelir Vergisine göre düþük tutmasýnýn nedeni ; þirketlerin kar payý daðýtmayýp , yaratýlmýþ olan kaynaðý tekrar yatýrýma yönlerdirmesini saðlamak ,
    dolayýsýyla istihdamý teþvik etmek içindir.

Daðýtmak mý istiyorsun , %10-15 temettü vergisini (KV ile GV farký) vereceksin diyor.

Temettü vergisinin mantýðý bu.
    Türkiye, kazýðýn her türlüsünü ayrý ayrý deneyimleyebilmek için mükemmel bir yer. Burada yetiþen biri dünyanýn baþka bir yanýnda sýkýntý yaþamaz.
    Re-twittlediklerim katýldýðým anlamýna gelmez!

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Dünyanýn merkezi Ýstanbul
    Gönderi
    1,837

Erhanla Hatakenin bahsettiði 2 benzer þirket arasýndaki farklýlýk oluþturan durumu örnekle açýklamak isterim:

Cam bardak üretimi yapan bütün koþullarý eþit olan (basit hesap olmasý için iþçilik vs maliyetleri olmayan)
    personel çalýþmayan 1. þirketin 1 yýlda robotlarla 200 cam bardak ürettiðini ve tanesi 10 liradan 2.000 lira kar ettiðini düþünelim. Þirket 2.yýlda yine ayný üretimi yapýyor ve 2.000 lira kar ediyor. Basit olmasý için iþcilik maliyeti ve ülkede yýllýk enflasyon sýfýr. Þirket bütün karýný verginin vergisi vs olayýna karþý cam olarak stok yapýyor yada opsiyonel olarak(vergi yok ise) nakit tutuyor.
    Baþlangýçta hisse fiyatý 10 iken 1. yýl sonu 12 ve 2.yýl sonu 14 olsun

Diðer 2.þirkette 1.yýlda yine 2.000 kazanýyor ama vergi sonrasý tüm daðýtýlabilir karýný daðýtýyor.2 yýl oluyor yine vergi sonrasý tüm kar daðýtýlýyor. daðýtýlacak temettü hisse baþýna 2 lira olsun. 2 liradan %10 stopajla 1,8 eline geçiyor ve onu da hisseye yatýrýyor. 1.yýl sonu hisse fiyatý 12-0,2=11,8 2.yýl sonu ise 13,6 lira oluyor. (gelen parayý tekrar hisseye yatýrdýðým için fiyatý temettü düþülmemiþ gibi düþünüyorum)

2.þirkete yatýrým yapan yatýrýmcý 2 yýl boyunca %10 luk stopaj öderken 1.þirkete yatýrým yapan böyle bir vergi ödemiyor. Bu durumda 1.þirkete yatýrým yapanýn 3.sene baþýnda toplam portföy deðerinin daha fazla olmasýný beklememiz gerekmez mi?

2 sene sonunda 1000 adet 10 liralýk hissem 1.þirkette 14.000 TL olmuþ diðerinde 13.600 lira olmuþ ve hiç temettü ödemeyen ayný koþullarda üretim yapan þirkete yatýrým yapan daha kazançlý olmuþ olurdu. Aradaki fark her geçen sene 1.þirket lehine (vergiden dolayý)açýlýrdý.

Yani bireysel yatýrýmcý açýsýndan bakarsak 3. yýlýn baþýnda elindeki yatýrýmlarýn portföy deðeri temettü daðýtmayan 1. þirkette iken daha fazla olurdu. Farklý düþünen varsa yazsýn ki mantýk hatasý varsa konuþalým

3. @hatek üstadým. Ýþte þirket temettü daðýtmasa da daðýtsa da. 3 yýl sonra toptan daðýtacak olsa da.

temettü daðýtmýþý %25 gidiyorsa daðýtmamýþ versiyonu da %25 gitmeli.

Daðýtmamýþ olan yatýrým yapar ve daha fazla kar üretirse %25 ten de daha fazla gider.

Hiçbirþey yapmaz temettü parasýný kasada boþ boþ bekletse (sanki temettü daðýtmýþta o para yokmuþ gibi) de %25 gider.

Ancak sizin tezinizde daðýtýlmamýþ temettü parasýyla verimli yatýrým yaparsa ancak o zaman %25 cýkar diyorsunuz.

Bende diyorum ký ayný ikiz þirket ayný karý ediyorlar ise biri %25 giderken diðeri niye %25 gidemiyor ?

Bakkaldan örnek verelim.

A bakkalý B bakkalý var birisi ortaðýna karýný veriyor biride kasa da boþ boþ tutuyoýr kullanmasýna gerek yok.

Sen diyorsun ký bu 2 bakkal arasýnda A bakkalýnýn ortaðý daha çok kar eder ?

Bende diyorum ký A bakkalýda B bakkalýda ayný karý eder. B bakkalý kasada boþ tutugu parayý verýmlý kullanýrsa A bakkalýndan daha degerlý olur kullanmazsa A bakkalýyla AYNI degerde olur.

A bakkalý senin
    B bakkalý benim. herþeyimiz ayný karlarýmýz bile 100 Býn TL lik bakkal bunlar

20 býn TL kar etti A bakkalýnýn deðeri 120 oldu 20 sini cektýn bankaya koydun. A bakkalýnýn yený degeri 100 bin.

B bakkalý da ayný karý etti fakat bakkalýn kasasýnda tutuyor bu bakkalýn degeri 120 bin.

Bir sonraký seneye geç yine 20 býn kar et yine 120 ye cýksýn 20 sýný cek bankaya koy bakkalýn degerý 100

B bakkalý da 20 býn kar etti kasada býraktý 140 oldu B bakkalýnýn da degeri.

Ýstersen bunu seneler boyunca uzat.

Her iki bakkaldaki yatýrýmcýnýn toplam sermayesini ölçelim.

A bakkalý 40 bin bankada parasý var 100 bin TL de bakkalýnýn degeri var 140 bin
    B bakkalýnýn bankada hiç parasý yok bakkalýnýn degeri 140 bin çünkü bakkalýn yazar kasasýnda boþ duran 40 bin var.

O halde A bakkalýnýn temettü vermesinin bir anlamý kaldý mý ? Temettü etkisiz kaldý. bir anlam ifade etmedi.

Dikkat B bakkalýnýn kasadaki parayla yatýrým yapmadýðýný varsaydým B bakkalýnýn böyle bir þansý var ama kullanmýyor.

Dersen ki A bakkalýnýn da cekýlmýs karý var oda kullanabýlýr. Evet ama A bakkalýndan CIKMIÞ parayý kullanýyor yaný sirkete bir katkýsý yok dolayýsýyla ortaklara bir katkýsý yok. Ancak B bakkalý o parayý düzgün deðerlendirirse. ortaklara katkýsý var cunku sýrket 20 býn kar ederken 23 býn kar etmeye baslayacak.
    ---------------------------

Exceli indirdiysen. Benim lotlarýmý bitirecek sekýlde satýþ yap bakalým sað taraf temettü veren versiyon ne hale dönecek ? Benim lotlarým bitemiyor ? resme bakýnca mantýken býter zannedýyorsun ancak matematiksel olarak bitmiyor Ýlginç deðil mi nasýl bitmez ya dedirtiyor. Dosya linki ortada indir dene.

Benim lotlarým biterse senin þirketini satarak temettü verebiliyorlar. yani þirketin deðeri 0 a düþüyor. yani þirket 3000 TL kar ediyor ancak 25,000 TL temettü ödemiþ oluyor. exceldeki örnegý çeþitli þekillerde formullere bakarak kurcala LOT SATIÞ parametrelerini deðiþtirebilirsin.

BENÝM LOTUM BITIYORSA TEMETTÜ VEREN ÞÝRKET SATILIYOR YANI ARTIK OYLE BIR SIRKET OLAMAMUS OLUYOR DEGERI 0 TL OLUYOR. Daha basit anlatýmýyla hisse 10 lýra mesela 10 lýralýk temettü daðýtmýþ oluyor.

Neyse bunun haricinde bu konuyu sadece biz tartýsmamýþýz. Bakýn proflar da tartýsmýs.

makalenin tam metni https://acikders.tuba.gov.tr/file.ph...s/Ders-a-6.pdf

baþka bir çalýþma:

Nakit Temettü Bilgisinin Hisse Senedi Getirisi Üzerinde Önemli Bir Etkisi Olup Olmadýðýnýn ÝMKB’de Test Edilmesi (Information Content of the Cash Dividend: An Empirical Study on Istanbul Stock Exchange)
    Hacettepe Üniversitesi Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesi Dergisi 28(2):47-49, 2010

Posted: 15 Feb 2022
    Burak Gunalp
    Cankaya University

Eyup Kadioglu
    Ghent University - Department of Economics; Capital Markets Board of Turkey

Saim Kilic
    Independent

Date Written: 2010

Abstract
    Turkish Abstract: Çalýþmada Türkiye sermaye piyasasýnda nakit temettü bilgisinin hisse senedi getirisi üzerinde önemli bir etkisi olup olmadýðý, açýklama etkisi aracýlýðýyla ve 2003-2007 yýllarý arasýndaki beþ yýllýk dönemde Ýstanbul Menkul Kýymetler Borsasý’nda iþlem gören 83 þirketin 321 adet nakit temettü açýklamasý ile ilgili fiyat verileri kullanýlarak regresyon yöntemiyle test edilmiþtir. Elde edilen bulgular çerçevesinde üç önemli sonuca ulaþýlmýþtýr. Birincisi, nakit temettünün açýklanmasý sonrasýnda hisse baþýna nakit temettü oraný ile kümülatif normalüstü getiri arasýnda istatistiksel olarak anlamlý negatif bir iliþki vardýr. Hisse baþýna yüksek nakit temettü açýklayan hissenin normalüstü deðer kaybý, hisse baþýna düþük nakit temettü açýklayan hissenin fiyatýna göre daha fazladýr. Dolayýsýyla, nakit temettü fiyatý etkileyebilecek önemli bir bilgidir. Ýkinci olarak, fiyatýn bilgiye uyarlanma süreci açýklamanýn yapýldýðý gün baþlamakta ve en az 15 gün devam etmektedir. Nakit temettü açýklanmasýndan sonra en güçlü etki ilk üç günde olmaktadýr. Son olarak, nakit temettü açýklamasý öncesinde anlamlý bir fiyat hareketinin olmamasý nedeniyle, fiyatý etkileyebilecek ve önemli bir bilgi olan nakit temettü kararýnýn þirket içinden piyasaya sýzmadýðý sonucuna varýlmasý mümkündür.

-----------------------------------bakþa bir çalýþma daha googlede aratarak bulabilirsiniz.
    KAR PAYI BÝLMECESÝNÝN ARAÞTIRILMASI: BÝST TEMETTÜ-25 ENDEKSÝ ÜZERÝNE BÝR UYGULAMA
    Yýl 2017, Cilt 6, Sayý 5, 172 - 183, 22.12.2017
    Feyyaz ZEREN

Öz
    Amaç: Kar payý daðýtým politikalarý firma deðeri üzerinde etkiye sahip en önemli faktörlerin baþýnda gelmektedir. Bu baðlamda kar payý daðýtýmýnýn firma deðeri üzerinde ne yönde etki yaptýðýnýn incelenmesi önemli bir araþtýrma konusudur.

Yöntem: 2001-2017 yýllarý için nakdi kar payý daðýtým oranlarý ve firma deðerleri arasýndaki iliþkiyi BÝST Temettü 25 endeksi için araþtýran bu çalýþmada kar payý politikalarýnýn geçerliliði yatay kesit baðýmlýlýðýný dikkate almayan Pedroni (1999, 2004), Kao (1999), Cusum (2005) ve Westerlund-Edgerton (2007) panel eþbütünleþme testleri ve bunlarý takiben DOLS/FMOLS eþbütünleþme tahmincileri ile araþtýrýlmýþtýr.

Bulgular: Yapýlan analizler sonucunda kar payý daðýtýmý ve firma deðeri arasýnda istatistiki olarak anlamlý bir iliþkiye rastlanmamýþ olup, Türkiye piyasalarýnýn etkin olmadýðý yönündeki literatür bulgularý da hesaba katýlarak, söz konusu örneklem için MM kar payý ilintisizliði yaklaþýmýnýn geçerli olmadýðý, yalnýzca Müþteri Etkisi Hipotezinin geçerli olduðu sonucuna ulaþýlmýþtýr. Böylelikle geçmiþ literatürü destekler nitelikte kar payý bilmecesinin devam ettiði görülmektedir.

----------------------------

çalýþmanýn bir tanesi diyorký hiçbir iþe yaramýyor daðýtmakta daðýtmamakta totalde hiçbir anlamý yok diyor.

baþka bir çalýþma ise temettü verilmesinin duyurusunun hisseyi yukarý ýtmedýgýný tam tersine yüksek daðýtacagý acýklandýgýnda hissenin çok düþtüðünü az temettü açýklandýgýn da yine düþtüðünü gösteriyor.

DÜNYADA TEMETTÜ BÝLMECESÝ DÝYE GEÇER: Dividend puzzle

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

4. Arkadaþlar düþünceleriniz ve güzel yorumlarýnýz için çok teþekkür ederim.
    Ara ara sarýyoruz bu temettü olayýna

Özet olarak temettü verilmesine kimse karþý deðil. önemli olan yatýrýmcýya faydalý olabilecek hisseyi bulmak bu temettü veren hisse de olabilir vermeyen hissede olabilir.

Fakat piyasada ki yanlýþ spekilasyonlar sebebiyle bu hisseleri bulurken temettü vermeyen hisseler çöpe atýlarak seçim yapýlýyor.

Bizde bunun yerine kardeþim bu yanlýþ anlaþýlmayý düzeltelim. Bilinçli þekilde yatýrýmcý kararýný versin peþindeyiz aslen.

Mesela temettü verileceði zaman verilmeden önce hisse fiyatýnýn yukarý gýttýgýný düþünür bir çok kiþi.

Fakat adamlar bunu bildiðin test edip bilimsel makale yazmýþ ve görmüþler ki yüksek temettü açýklamak fiyatý düþürüyor. Daha düþük açýklamak bile hisse fiyatýný düþürüyor buyrun bilimsel hesaplamasý da burada demiþler.

Ancak yatýrýmcý ne zannediyor temettü açýklanýnca fiyat yükselir ???

Doðrusunu söylemek anlatmak yanlýþ birþey mi ?

Yine ayný þekilde temettü daðýtan hissenin daha fazla deðerlendiðini zannederek daha fazla kazanacagýný sana milyonlarca yatýrýmcý var üstelik senelerce bir hayal içinde yatýrým yapýyorlar. Ýnsanlara da bunu teþvik ediyorlar.

Oysaki yapýlan bilimsel araþtýrmalar da, daha fazla getiri saðlanmadýðý da tespit edilmiþ.

Yatýrýmcý niçin bunlarý görmek yerine kulaktan duyma oradan buradan duyma "EZBER" bilgilerle bu iþi savunup anlatmaya devam ediyor.

Dünya örneklerine bakýn Facebook google amazon buffetin þirketi netflix vb neredeyse ismini duydugunuz butun unlu markalar Temettü dagýtmamaktadýr.

TÜRK ÞÝRKETLERÝ BÜYÜYEMÝYOR DAHA FAZLA YATIRIM YAPMIYOR DAHA ÝLERÝ GÝTMÝYOR. ÇÜNKÜ HEP KIT DÜÞÜNCELERLER EZBERE YATIRIM YAPIYORUZ BÝLÝNÇLÝ DEÐÝLÝZ ARAÞTIRMIYORUZ ÖÐRENMÝYORUZ.

Sonra biri gelip yaw bu þöyle deyince "kötü" görünüyor.

Aslýnda yatýrýmcý farkýnda deðil. Mevcut þirketlerimiz temettü daðýtmayarak, yerine daha fazla büyümeye çalýþsalar alanlarýný geniþletseler ortak olarak bizler daha fazla para kazanacaðýz.

Temettüyü kendimin vergisiz bir biçimde yaratabildiðimi bi anlatabilsem bütün düðüm çözümlenir de onu da anlatabilmek "mesle" :D :D

Mesela buffetin yatýrýmcýlara yazdýgý mektubu türkçesini bir okuyun.
    Adama sormuþlar niye sen temettü daðýtmýyon diye.

Buffet ya temettücü tayfanýn idolü adam diyorki temettü daðýtmaya gerek yok ben o parayla daha fazla deðer yaratýyorum böylece hisse fiyatým daha fazla yukarý gidiyor yani ortaklarým daha çok kazanýyor diyor.

Ha diyor eðer daha fazla deðer yaratamýyorsak o zman yine temettü DAÐITMAMMMMM diyor. naparsýn hisse geri alýmý yaparým diyor :D :D

Yani daha fazla deger yaratamasa bile temettü daðýtamýyor.

E onuda yapmazsam o zaman temettü daðýtmayý düþünebilirim diyor.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

--türkiye þartlarýnda temettü vermeyen-verme ihtimali olmayan þirkete yatýrým yapmak bana göre akýl karý deðil, çünkü kredi ucuz, sen bu yatýrým için kredi kullanmaya korkuyorsan, zaten bir geleceðin yoktur...

Ustadim soyle, ben diyorum ki bu noktada onemli olan surketin yatirima ayirdigi paranin net karina katkisinin sirketin net kar/piyasa degeri oranindan yuksek olmali... yani biz simdi ikiz sirlet diyoruz 8m piyasa degeri varken 2m kar ediyorsa 10m piyasa degeri varken 2.5m kar etmesi lazim baglantisini biz kuruyoruz ...
    Ancak gercek hayatta boyle olmuyor ... yani siz 80m2 bakkaliniz varlen aylik 2bin kazaniyorsunuz diye bakkali buyutup 100 m2 yaptiginiz icin dogrudan 2500 lira net kara cikmiyorsunuz ..... mesela sirket 20m cirodan 200m ciroya cok hizli bir sekilde yukselebiliyor ancak 200m cirodan 2milyar ciroya cikmasi ise ayni kolaylikta olmuyor... bim mesela mahalleye bir dukkan daha açtýðý icin satislari ikiye katlanmayacak .. cunku mahalle belli pazar belli koparabilecegi musteri belli musterinin ihtiyaci belli ...
    O yuzden ben diyorum eger biz sirket 8m piyasa degeri varken 2m net kar ediyorsa 10m piyasa degeri varken 2.5m kar eder sogru orantýsini kabul ediyorsak evet sirketin ortaklari acisindan sirketin elde ettigi kari yatirima ayirmasi ortaklarina dagitmasindan daha yararlý olacaktýr... ancak bu sirket 2m uatirim yaptiginda karini 500bin tl arttiramayacaksa bu yatirimin kara etkisi artik 100bin tl civari olacaksa o sirketin kar payi dagitmasi ortaklarinin da o payla tekrar sirket hissesi almasi ortaklar icin daha yararli olacaktir ..
    Siz yatirim yaptikca bu yatirimdan elde edeceginiz gelir bir noktada doygunluga ulasacak dusmeye baslayacak belki kucuk cirolar elde ederken yaptýðýnýz 2m luk bir yatirimdan cok kolay 500bin belki 1m kar elde edebileceksiniz ancak pazarda belli bir noyuta ulastiktan sonra cironuz da net kariniz da belli seviyelerde sabit kalmaya baslayacak artik yatirima ayirdiginiz 2m tl nin getirisi eskisi kadar olmayacak ... iste sirketin yatirima ayirdigi paranin gelirinde ne olcude bir degisime yol actigi rasyosu bu acidan cok onemli ..
    Tablonizda dogrusal olarak sirketinizi her yil ayni seviye buyutuyorsunuz oysa gercekte boyle olmuyor sirket buyuse bile fiyati yillarca dusuk kalmaya veya daha da düþmeye devam edebiliyor o zaman zararina satis yapmak zorunda kalacaksiniz
    Ben de temettunun butun degiskenleri ayni tuttugumuzda bir muhasebe islemi gorevi gördüðünü hatta sirketin kullanabilecegi bir kaynagi devlete vergi olarak odedigini kabul ediyorum... bununla beraber diyorum ki saglikli bir temettu oncelikle sirketin patronunun cakal cukal isler pesinde kosmadigini gosteriyor.. sirketteki ortaklik oranim ayni kalmaya devam ederken elime kullanabilecegim nakit geciyor bu nedenle ortaklik oranimi yani gelecek yillardaki kardan alacagim payi arttiyrabiliyorum ... veya piyasanin kan golu oldugu gunlerde korkmadan alim yapmaya devam edebiliyorum veya hissemi hic satmadigimdan borsadaki hicbir ralliyi kacirmiyorum ... surekli buyuyecek bir sirketi arayip bulmaktansa hisseyi alip buyutup alip satmaktansa bir yerden sonra artik o hissenin yillik kariyla yasamayi dusunuyirum...
    Eger piyasanin henuz fiyatlamadigi bilgilere sahipseniz piyasada atiyorum 5 yil icerisinde karini en cok katlayacak sirketleri tespit edip bunlarin da tahtalarinda donme dolaplarin donmeyecegine eminseniz borsada yapilmasi gereken en cok temettu verene degil karini en kisa surede em cok katlayacak yatirimcidini en cok ihya edecek sirketlere ortak olmak bence yani ideal ortamda temettuyu degil karini en hizli katlayacak durust sirketler daha kazancli olacak .. ancak piyasa ideal degil patronlar tahtacilar sirketlerin karinin surekliligi ideal degil.. boyle bir ortamda temettyu onemsiz goremiyorum ustadim kaldi ki cok ciddi psikolojik fayda sagliyor bence
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

son olarak ben de nezaketiniz için çok teþekkür ederim üstadým... belirttiðiniz gibi þirketin kar daðýtým politikasý, piyasa deðerinin artmasýnda bir etmen deðil kesinlikle ... hatta temettü veren þirket kullanabileceði bir kýsým parayý vergi olarak ödemiþ oluyor cebinden çýkarmýþ olduðu için dezavantajlý oluyor .. frotonun yýllar içinde bu þekilde artmasýnýn nedeni temettü vermesi deðil yatýrým yapmasý gelirini karýný katlamasý...
    bununla birlikte ben özellikle patron kriterini geçirmesi, portföye nakit akýþý saðlamasý ve pskolojimi korumama yardým etmesi hiç satmak istememem nedeniyle ihracatçý, büyümeye devam eden þirketler içerisinden temettü verenleri tercih etmeye devam edeceðim
    umarým hepimiz kendi sistemimiz doðrultusunda çok güzel getiriler elde edebiliriz çünkü bu kadar dolabýn döndüðü bu borsada araþtýran, çabalayan, fikir sahibi olan insanlarýn kazanmasý benim en çok istediðim
    baþta Erhan bey olmak üzere tüm arkadaþlara saðlýklý mutlu günler bereketli bol kazançlar dilerim saygýlar
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

8. Hateke hocam bende teþekkür ederim. Yazýlarýnýz için beyin fýrtýnasý yapmak açýsýndan yazýyorum. Tartýsma için deðil. zaten 98 sayfa boyunca herþeyi yazdým diyebilirim. Þimdi karsýlýklý sohbet ediyormuþuz gibi devam ediyorum.

Yazýnýzýn baþýnda söylediðiniz gibi büyümüþ bir þirketi daha büyük bir hale getirmek çok daha zor 100,000 TL ye %20 kar ettirmek cok daha basit iken 10,000,000 TL ye %20 kar ettirecek yatýrým fýrsatý bulmak çok çok daha zordur. Mesela ben hisse yatýrým stratejisin de yeterince büyümüþ þirketler yerine henüz büyümekte olan þirketlere yatýrým yapýlmasýnýn daha kazançlý olacaðýný düþünüyorum. Ha büyümüþ þirket kazandýrmaz mý kazandýrýr daha az risklidir kar edeceði garanti gibidir. Ancak çok daha yavaþ büyümek zorunda kalýr.

Bu sebeple baktýðým ve önerdiðim parametrelerden bir tanesi ÖZ SERMAYENÝN BÜYÜME hýzýdýr.

100,000 TL öz sermayesi olup seneye bunu 200,000 TL ye çýkartýyorsa, %100 büyüyor þirket hisse fiyatý da ortalama %100 yukarý gidecek demektir.

1,000,000 TL öz sermayesi olup seneye bunu seneye 1,500,000 TL ye çýkartan bir þirket %50 büyüme sebebiyle %50 yukarý gidebilecektir.

Bu durumda yatýrýmcý Büyük Öz sermaye Büyümesi olan þirketi tercih etmeli.

Gerçek hayat kýsmýna gelirsek bir bilanço programýnýz var ise þirketlerin geçmiþe dönük öz sermayeleri ile Piyasa deðerlerini alt alta yazýn excelde. 1990 lý yýllardan bugune kadar inceleyebilirsiniz. hatta ölçümün daha kolay yapýlabilmesi için pd/dd parametresini de yazýn

Ben bunlarý inceledim þirketlerde tek tek excele çekerek. Yani gerçekte yerinde sayýyor dediðimiz bir durum var mý diye. Þöyle oluyor;

RAKAMLAR TEMSÝLÝ X hissesi
    YIL/////////////Özsermaye(defter deðeri)////////////////Piyasa deðeri////////////PD/DD
    1995///////////100,000 TL////////////////////////////////150,000 TL//////////////1,50
    1997///////////130,000 TL////////////////////////////////150,000 TL//////////////1,15
    1999///////////180,000 TL////////////////////////////////150,000 TL//////////////0,83
    2002///////////200,000 TL////////////////////////////////200,000 TL//////////////1,00
    2004///////////250,000 TL////////////////////////////////210,000 TL//////////////0,84
    2006///////////300,000 TL////////////////////////////////300,000 TL//////////////1,00
    2008///////////350,000 TL////////////////////////////////450,000 TL//////////////1,28
    2010///////////360,000 TL////////////////////////////////650,000 TL//////////////1,80
    2015///////////480,000 TL////////////////////////////////550,000 TL//////////////1,14
    2018///////////550,000 TL////////////////////////////////550,000 TL//////////////1,00
    2022///////////670,000 TL////////////////////////////////680,000 TL//////////////1,01

Bunun gibi belki 100 150 adet þirketi aynen inceledim. Öz sermaye büyüdükçe piyasa deðeri de büyümüþ.

Aslýnda alýyoruz ama bir türlü gitmiyor dediðiniz þirketler pahalý fiyattan alýnýyor adamlar 2 sene sonraki öz sermaye büyümesini zaten piyasa deðerine fiyatlamýþlar o yüzden 2 senedir yerinde sayýyor sanýlýyor. Mesela yukardaki tabloda 95 ten 99 yýlýna kadar hisse yerinde saymýþ. çünkü zaten fiyatý yukardaymýþ. Öz sermaye büyümesine raðmen herhangibir fiyatlama gerçekleþmiyor çünkü piyasa deðeri önceden gitmiþ oraya. Daha sonra öz sermaye büyümeye devam ettikçe piyasa deðeride ayný oranda büyüyor. Zaman zaman piyasa deðeri daha fazla fiyatlanýyor zaman zaman daha ucuz bir deðerde iþlem görüyor. Ancak totalde gelinen nokta da ÖZ sermaye büyüdüðü kadar hisse senedi büyüyor. Bu kaçýnýlmaz.

Eðer büyümeseydi hissenin pd/dd oraný 0,05 gibi komik bir rakamda görünecekti. Demem o ki hisse fiyatlanmýyor senelerce yerinde sayýyor dediðimiz bir örnek yok bilancolarý döküp inceleyip tersini ýspatlayabilirsiniz varsa ancak yok! Ha hisse önceden 3 pd/dd ye cýkarýlmýþtýr. Yani piyasa deðeri 300,000 Tl olmuþtur ancak öz sermayesi daha 100,000 TL dir. O hisse öz sermaye 300 e çýkana kadar yerinde sayar neden çünkü zaten önceden fiyatlama yapmýþlar aþýrý fiyatlama yapmýþlar hisse pahalýdýr.

Tabloda ikiz þirket oldugu için iiside ayný karý elde ediyor 3000 Tl kar eden þirketle 3000 TL kar eden þirket ayný oranda fiyatlanmasý gerekiyor diye düþünüyorum. ÝKiz þirket ayný elemanlar ayný malzemeler ayný borçlar ayný satýþlar ayný karlar var her ikiside ayný karý elde ediyor. O sebeple her iki þirkette ayný oranda büyüme sergiliyorlar.

Eðerki þirket yýllarca fiyatlanmýyor diyorsak bu ikiz þirketin her ikisi içinde geçerli olur. her 2 hisseyide exceldeki formulden %0 büyüme olarak deðiþtirin. Sonuçlar yine deðiþmeyecek. Ýkiz þirket deme sebebimiz o zaten ikiside ayný þirket dolayýsýyla ikiside ayný oranda aþþaðý gider veya ayný oranda yukarý gider demek zorundayýz.

Diðer türlü bir tarafa haksýzlýk ederiz. Mesela ben derim ki temettü vermeyen hali %25 yukarý gider veren hali %5 gider dersem temettü verene haksýzlýk etmiþ olurum ve bana dersiniz ki bunlar ikiz þirket deðil mi ayný karý elde etmiyorlar mý niye benim hissemi %5 götürüyorsun.

Amacýmýz zaten bu iki þirketi yarýþtýrmak DEÐÝL. Tabloda ki amaç aslýnda temettü daðýtýlmasa da kendi temettünüzü istediðiniz oranda sizde yaratabiliyorsunuz. Üstelik vergi kesilmeden demek.

Mesela þu yöntemi elle hesaplayýn temettü veren bir hisse alýn. Temettüden bir gün önce tüm lotlarý satýn bir gün sonra gerisin geri yerine koyun. 5 sene boyunca böyle yapýn.

NET SÖYLÜYORUM: ayný hisseyi alýp tutan ve aldýgý temettüler ile payýný arttýran adamdan daha fazla kazancýnýz olacak net.

ayný hisseye yatýrým yaptýk 5 yýl boyunca aramýzdaki tek fark sen temettüsünü aldýn ben temettüden bir gün önce satýp geri alým. NASIL OLDUDA BEN SENDEN FAZLA KAZANABÝLDÝM ?

Ýþte temettü etkisiz elemandýr tezi bu sebeple var. Temettü almak yatýrýmcýya bir katký saðlýyorsa temettüden bir gün önce satýp geri alan adam nasýl oluyor da benden daha az kazanýyor. Temettü almanýn YATIRIMCIYA katkýsýndan cok zararý olmuþ olmuyor mu ?
    -----------------------
    Neyse bunlar bir kenara Temettü sizin kazanýlmýþ paranýzýn size geri verilmesi oldugnu kavramak cok daha önemli.
    100,000 TL yatýrdýnýz 1 sene sonra 100,000 olarka kadý 10,000 TL temettü yatýrýgýnda kalan paranýz 90,000 TL oluyor. Patron hýrsýzlýk yaptýmý yapmadý mý ? KAsadan extra para vermediler ki bana, patronýn hýrsýz olmadýgýný nasýl anladým ? E temettü daðýttý, daðýttý ise 100,000 TL param niye 110,000 olmadý.

Kasadan para pul cýkmýyor sizin daha önce kasaya koydugunuz parayý gerisin geri size veriyorlar.
    Peki daha önce kasaya soktugum bu paranýn 10 býn TL sýný geri almak için illa temettü vermesini beklemem þart deðil ki 10 bin TL lik pay satarým.

E o zman ortaklýk oranýn düþer. Düþmesi birþey ifade etmiyor Ben 100 bin TL lik þirketin 90,000 TL sine sahibim.
    Sen ise 90,000 TL lik þirketin 90,000 TL sine sahipsin.

Senin þirketin küçüldüðü için ortaklýk oranýn sabit kalýyor dolayýsýyla Ortaklýgýmýn sizden daha az görünmesi hiçbir dezavantaj yaratamýyor.

Mesela bu hala mantýgý oturmuyorsa 0,5 kuruþluk hisse almanýz lazým. Daha çok lot alýnca daha mý iyi yapmýþ oluyorsunuz ? Madem ortaklýk oranýnýz önemli O halde büyük þirketler yerine daha küçük þirketleri tercih etmelisiniz. Dolayýsýyla Önemli olan Yatýrdýgýnýz paranýn büyüklüðüdür. Neyi aldýgýn, Kaç lot aldýgýn hisse olan ortaklýk oranýn, bunlarýn hiçbirinin deðeri yok, tek bir parametre önemli KAÇ PARA YATIRDIN

Zaten yatýrýmcý yatýrým yaparken sunu baz alýyor kaç para koydum kaç para olarak geri aldým.

100,000 TL paranýz var
    Bir hisse var 100,000 TL para koyuyorsunuz her sene %30 gidiyor 130,000 TL oluyor HER SENE 30,000 TL dagýtýyor HERSENE daðýtalan temettü ile Ortaklýk oranýnýzý arttýrýyorsunuz 5 sene boyunca ayný döngü devam ediyor. Hesap yapalým
    100*1,30*1,30*1,30*1,30*1,30 = 371,293 TL eder. Vergi düþmedim.

Baþka bir hisse var 100,000 TL para koyuyorsunuz her sene o hissede %30 gidiyor. Temettü olmadýðýndan ortaklýk oraným artmýyor lot sayým artmýyor. 5 sene boyunca ayný döngü devam ediyor.
    100*1,30*1,30*1,30*1,30*1,30 = 371,293 TL eder.

Burada anlatmak istediðim þey

Temettü neye sebep oldu;
    1- ortaklýk oranýmý arttýrdý. OLEY SÜPER
    2- Lot sayým kar topu etkisi gibi arttý oley süper
    3- Patronun hýrsýz olmadýðýný düþündürdü oleyyy
    4- Beni yatýrýmcý gibi hissetirdi artýk mahmut amcam bana kumarcý demeyecek buda güzel
    5- Temettü çok yaþa temettü çok yaþa dedik.

Peki þimdi döndük temettü daðýtmayanýna baktýk.
    1-ortalýk oraným artmadý tüh dedik
    2- lot sayým sabit kaldý deyip aðladým.
    3- patronun hýrsýz oldugunu düþnüp kazýklanmýþ hissettim.
    4- beni kumarcý gibi hissetirdi hiç kar payý ödemedi.
    5- keþke temettü mü olsaydým dedim.

Ancak birde baktým ne göreyim. saydýgýn 5 maddeye üzülsemde üzülmesemde elde edilen kar ayný.

E o zman kendi kendime sordum Temettünün sebep olduðunu sandýgým þeylerin Toplam kazanca hiçbir etkisi yoksa.

O halde temettünün etkisi nerede ?

Dersenizki evet diðer maddelerce hiçbir fark yaratmýyor üstüne birde vergileri düþersem daha bile kötü.

ancak psikolojýk olarak daha rahattým. Bu seninle ilgili bir durum oluyor. Temettünün portfoye katký olarka bir katký yaratmadýgýný gördüðün halde bu bana psýkolojýk olarak iyi geliyor demek çok mantýksýz. Böyle oldugu zaman bu inanca girer. Zeus tanrýsý var mý yok ama ben zeusa inanýyorum onun varlýgýna olan inancým beni güvende hissettiriyor dediðin zaman bu inançtýr ve sadece saygý gösterebiliriz.

ANSÝKLOPEDÝ YAZDIGIM ÝÇÝN KUSURA BAKMAYIN Belký videolarý anlatýmlar cok daha saglýklý olur artýk uzatmayayým bu konuyu. Herkesin inancýna saygým sonsuz Belki felsefeyle ilgilenmek bazý þeyleri anlamak açýsýndan daha yararlýdýr.

Sayfa 98/106 ÝlkÝlk ... 488896979899100 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •