Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Arama sonucu : 847 madde; 1 - 8 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Hayýrlý olsun hocam,diger topikte iþya ile alakalý sorum vardý.
    Ordan baþlayabiliriz mi. soruyu tekrar buraya yazayým.

Ýþyat düzenli ve güzel temettü veriyor.
    Peki neden bu fiyatýna yansýmýyor?
    Bana çok tuhaf geliyor bu durum.
    Temettü verimliligi yüksek, fakat kimsenin ilgisini çekmiyor gibi birþey.

2.  Alýntý Originally Posted by Muhammedsaid Yazýyý Oku

Aksama ayrintili girerim konuya dostum

3.  Alýntý Originally Posted by Muhammedsaid Yazýyý Oku

Bir hisse senedi nasýl hareket eder. arz talep dengesine göre yukarý veya aþaðý hareket eder.

arz fazla talep az ise hisse senedi düþer.

arz az talep fazla ise yükselir.

Peki yatýrýmcýlar buna nasýl karar verir yani almalý mý satmalýmý sorusuna nasýl cevap verir.

Henüz öðrenmemiþ bilgi edinmek istememiþ ezbere ve duyduklarýyla iþ yapan yatýrýmcýlar... Ýþyatýrýmdan kira gibi para kazanacagýný zanneder. Oysaki durum hiçte öyle deðildir.

Bunun sebebi isyat deðildir. Bunun sebebi temettünün maniplasyonlarýyla alakalýdýr.

neden temettü etkisizliði diyoruz konu baþlýgýmýzda bir yatýrýmcý bir hisse senedi aldýgýnda eðer o hisse senedi aldýgý seviyeden yukarý yonde hareket etmezse ne kadar temettü alýrsa alsýn karý 0 dir. kar edemez cunku temettü bir kira geliri deðildir.

Kira gibi çalýþmaz formulu o sekýlde kurulmamýþtýr. Temettü nasýl çalýþýr formulu nedir bu temettünün dersen.

Temettü þöyle calýsýr bir hisse senedini alýrsýn 10,000 TLlik hisse yukarý gýttýkce portfoyun 10,500 11,000 12,000 þekinde artar.

%20 verimlilikle temettü aldýgýnda bu 10,000 tl 12,000 olmuþtu ya bu 2000 TL ni cebine yatýrýr portfoy degerinide 10,000 TL ye tekrar indirir.

Yani senin zaten paran hisse senedi yükseliþiyle zaten elde edilmiþtir. bu elde edilmiþ karý cebine indirmeni saðlar. Tabi bir kar var ise.

Örnegýn sen hisse senedini 12,000 TLlik aldýn 12 lýradan. hisse senedi sen aldýktan býr sure sonra 10 lýraya geriledi portfoy deðerin 10,000 TL ye iner.

daha sonra %20 verimlilikte temettü daðýttýgýnda 2000 TL hesabýna yatar portfoy deðerin ise 8000 TL ye düþülür.

Halbuký hisse senedi bilancosunda kar etmiþ ve elde edilen karý daðýtmýþtý. ama sana herhangibir getiri kardan pay filan hiçbirþey yansýmadý üstüne üstlük -2000 TL zarar ettin.

12,000 TL lýk aldýgýn hissede +2000 Tl banka hesabýna yattý temettü olarak portfoyunde ise 8000 Tl para kaldý topla 10,000 TL para eder 2000 TL nereye kayboldu.

Bilinçsiz ve bilgisiz yatýrýmcý zannediyorki hisse senedi kar edince ve bu karý daðýtýnca bende o kardan pay alýyorum.

Yoo pay filan aldýgýn yok hisse senedi yükseldiðinde elde edilen karý realize etmeni saðlýyor düþtüðündede elde edilen zararý relaize etmeni saðlýyor temettü.

Baþka hiçbir iþe yaramýyor formul bu sekýlde kurmuþlar.

SOnuç: iþ yatýrým ne kadar iyi temettü daðýtýrsa daðýtsýn yukarýdaki formul gereði temettünün yatýrýmcýya kattýðý hiçbirþey olmadýgýný görüyorsun. üstüne üstlük birde vergi keserek daha fazla zarar etmeni saðlamakta. Buda yetmezmiþ gibi þirketin elini güçsüzleþtirmektedir.

Hal böyle olunca akllý yatýrýmcý bir hisseyi süðper temettü daðýtýyor diye almaz bir kere alamaz bu bir gerekçe deðil gerekçe olacak ne var ?

temettü verilince vergi kesiliyormu evet temettü verilince yatýrýmcý ekstra para kazanýyor mu hayýr ? pekþ gerekçem ne ?

benim garipsediðim noktalar biride güven verir denilmesi ? Güven nasýl veriyor bu hisse senedi benim cebime birþey koymadý ki ? örnegýný verdik 12 lýradan aldýn 10 lýraya düþtü ve temettü daðýttý hala -2000 TL zarardayým

nasýl güven veriyor anlamýþ deðilim ?

ee karý yatýrýmcýsýyla paylasýyormuþ. hani kardeþim acýkla bana ? 12 lýradan aldým 10 lýraya düþtü þirket mýlyar dolarlaca kar yayýnladý býlancoda sonra tutu 10 lýrada iken temettü daðýttý nerede benim payým ? -2000 TL zarardayým.

TEKERLEME GÝBÝ OLDU NEREDE BENÝM PAYIM -2000 ZARAR DAYIM :D

Diyeceðim o ki hocam. bir hisse senedinin temettü vermesiyle hisse senedinin yükselmesinin mantýklý bir açýklamasý yoktur. hisse senetlerini hareket ettiren dengeyi bilancolarýndaký karlýlýk belirler bu karlýlýgý hisse senedi fiyatýnda görürüz bunu ister daðýtýr ister daðýtmaz. Daðýtsada cebe giren aynýdir daðýtmasada cebe giren aynýdýr deðiþmez.

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Bir hisse senedi nasýl hareket eder. arz talep dengesine göre yukarý veya aþaðý hareket eder.

Peki yatýrýmcýlar buna nasýl karar verir yani almalý mý satmalýmý sorusuna nasýl cevap verir.

Henüz öðrenmemiþ bilgi edinmek istememiþ ezbere ve duyduklarýyla iþ yapan yatýrýmcýlar... Ýþyatýrýmdan kira gibi para kazanacagýný zanneder. Oysaki durum hiçte öyle deðildir.

Bunun sebebi isyat deðildir. Bunun sebebi temettünün maniplasyonlarýyla alakalýdýr.

neden temettü etkisizliði diyoruz konu baþlýgýmýzda bir yatýrýmcý bir hisse senedi aldýgýnda eðer o hisse senedi aldýgý seviyeden yukarý yonde hareket etmezse ne kadar temettü alýrsa alsýn karý 0 dir. kar edemez cunku temettü bir kira geliri deðildir.

Kira gibi çalýþmaz formulu o sekýlde kurulmamýþtýr. Temettü nasýl çalýþýr formulu nedir bu temettünün dersen.

Temettü þöyle calýsýr bir hisse senedini alýrsýn 10,000 TLlik hisse yukarý gýttýkce portfoyun 10,500 11,000 12,000 þekinde artar.

%20 verimlilikle temettü aldýgýnda bu 10,000 tl 12,000 olmuþtu ya bu 2000 TL ni cebine yatýrýr portfoy degerinide 10,000 TL ye tekrar indirir.

Yani senin zaten paran hisse senedi yükseliþiyle zaten elde edilmiþtir. bu elde edilmiþ karý cebine indirmeni saðlar. Tabi bir kar var ise.

Örnegýn sen hisse senedini 12,000 TLlik aldýn 12 lýradan. hisse senedi sen aldýktan býr sure sonra 10 lýraya geriledi portfoy deðerin 10,000 TL ye iner.

daha sonra %20 verimlilikte temettü daðýttýgýnda 2000 TL hesabýna yatar portfoy deðerin ise 8000 TL ye düþülür.

Halbuký hisse senedi bilancosunda kar etmiþ ve elde edilen karý daðýtmýþtý. ama sana herhangibir getiri kardan pay filan hiçbirþey yansýmadý üstüne üstlük -2000 TL zarar ettin.

12,000 TL lýk aldýgýn hissede +2000 Tl banka hesabýna yattý temettü olarak portfoyunde ise 8000 Tl para kaldý topla 10,000 TL para eder 2000 TL nereye kayboldu.

Bilinçsiz ve bilgisiz yatýrýmcý zannediyorki hisse senedi kar edince ve bu karý daðýtýnca bende o kardan pay alýyorum.

Yoo pay filan aldýgýn yok hisse senedi yükseldiðinde elde edilen karý realize etmeni saðlýyor düþtüðündede elde edilen zararý relaize etmeni saðlýyor temettü.

SOnuç: iþ yatýrým ne kadar iyi temettü daðýtýrsa daðýtsýn yukarýdaki formul gereði temettünün yatýrýmcýya kattýðý hiçbirþey olmadýgýný görüyorsun. üstüne üstlük birde vergi keserek daha fazla zarar etmeni saðlamakta. Buda yetmezmiþ gibi þirketin elini güçsüzleþtirmektedir.

Hal böyle olunca akllý yatýrýmcý bir hisseyi süðper temettü daðýtýyor diye almaz bir kere alamaz bu bir gerekçe deðil gerekçe olacak ne var ?

temettü verilince vergi kesiliyormu evet temettü verilince yatýrýmcý ekstra para kazanýyor mu hayýr ? pekþ gerekçem ne ?

benim garipsediðim noktalar biride güven verir denilmesi ? Güven nasýl veriyor bu hisse senedi benim cebime birþey koymadý ki ? örnegýný verdik 12 lýradan aldýn 10 lýraya düþtü ve temettü daðýttý hala -2000 TL zarardayým

ee karý yatýrýmcýsýyla paylasýyormuþ. hani kardeþim acýkla bana ? 12 lýradan aldým 10 lýraya düþtü þirket mýlyar dolarlaca kar yayýnladý býlancoda sonra tutu 10 lýrada iken temettü daðýttý nerede benim payým ? -2000 TL zarardayým.

Diyeceðim o ki hocam. bir hisse senedinin temettü vermesiyle hisse senedinin yükselmesinin mantýklý bir açýklamasý yoktur. hisse senetlerini hareket ettiren dengeyi bilancolarýndaký karlýlýk belirler bu karlýlýgý hisse senedi fiyatýnda görürüz bunu ister daðýtýr ister daðýtmaz. Daðýtsada cebe giren aynýdir daðýtmasada cebe giren aynýdýr deðiþmez.
    Mükemmel bir anlatým.
    Haklýsýnýz ve dogru bunlar.
    Teþekkür ederim aydýnlatýcý olmuþ.
    Hakkaten benim para nerede?
    Temettüyü aldýk ama hisse düþtü!

5.  Alýntý Originally Posted by Muhammedsaid Yazýyý Oku
    Mükemmel bir anlatým.
    Haklýsýnýz ve dogru bunlar.
    Teþekkür ederim aydýnlatýcý olmuþ.
    Hakkaten benim para nerede?
    Temettüyü aldýk ama hisse düþtü!
    Gercekten anlayabildinmi anlamadigin yeri sor lutfen cevaplarim

Ýstedigini sorabilirsin ben insanlari yermek kucumsemek icin yazmiyorum ogretmek icin yaziyorum.

6.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    Gercekten anlayabildinmi anlamadigin yeri sor lutfen cevaplarim

Ýstedigini sorabilirsin ben insanlari yermek kucumsemek icin yazmiyorum ogretmek icin yaziyorum.
    Öðretmek mi ?

Siz insana bildiðini unutturur sunuz

Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku

Ben 2011 yýlýnda fordotosan aldým
    6 yýl boyunca temettüsünü aldým
    dediðiniz gibi ödenen temettüler kadar hisse fiyatý gerilemesi
    üstelik 6 yýlda % 210 deðerlendi

Peki bunu nasýl açýklayacaksýnýz?
    borsa yatýrýmcýlar içindir.

8.  Alýntý Originally Posted by mikroyatýrým Yazýyý Oku
    Ben 2011 yýlýnda fordotosan aldým
    6 yýl boyunca temettüsünü aldým
    dediðiniz gibi ödenen temettüler kadar hisse fiyatý gerilemesi
    üstelik 6 yýlda % 210 deðerlendi

Peki bunu nasýl açýklayacaksýnýz?
    bunda açýklanmasý gereken durumu anlayamadým.

%210 yükseldi bu hisse totalde diyorsan þimdi kontrol ettim 10 lýradan almýþ varsaysak su an 36 lýra yani 3,6 kat getiri üretmiþ bu 3,6 katlýk getiriye eriþmek için aldýgýnýz temettülerle anýnda lota çevirdiyseniz ve 0 vergi ödediyseniz 3,6 kat getiri üretmiþsinizdir.

vergi ödendiði için ve parayý lota cevirdiyseniz getiriniz kabaca 3,4 kat filan cýkar.

eðer lota hiç cevirmediyip temettüleri direkt yediyseniz getiriniz 3 kat filan cýkacaktýr.

Bu hisse nasýl yükseldiye cevap lazýmsa tabiki KARLILIK BÝLANCO SAYESINDE OLDU.

aþaðýdaki resimle görüntü dahada netleþir.

Mavi cubuk þirketin piyasa deðeri yani hisse fiyatý herzman piyasa deðerine bakýn bir þirkete bakarken.

Diðer turuncu çizgi net kar eflatun ise esas faaliyet karýný göstermekte.

neyi farkettiniz ? þirketin karlarý arttýkça piyasa deðeride artýyor bilancoya bakýn herþeyi göreceksiniz.

Bu örnek yeterli deðilmi.

benim þu anda FAVORÝ hissem orge. bu sayfa þahit olacak orgenin geleceðine.

karlýlýk muazzam bir istikrarla yükselirken piyasa deðeri artýþý karlýlýkla beraber yükseliyor.

THYAO NEDEN DÜÞTÜ NEDEN DÜÞÜÞ DURDU

ASELSAN KENDÝLERÝ TEMETTÜCÜLER ARASINDA SAYILMAZ NEDEN YÜKSELDÝ.

örnekler cogaltýlabilir....

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •