Öncelikle mukemmel piyasa hiçbiryerde yok dünya üzerinde mükemmel piyasa bir kavram örneklendirmek için öyle diyor yani bana bizim piyasa söyle sizinki böyle diyemeyesiniz diye baþýna mükmemel piyasa demiþ. Yani o kavramý bilerek size anlatmak için koyuyor. yoksa mükemmel piyasa zaten yok.
Olayý daha iyi kavrayasýnýz diye veriyor onu.
senin hangini kastetiðini bilmiyorum. sermayeyi büyütmekten.
hesaplaman yine hatalý ben hesaplamadým senýn hesabý ancak bu hesabý tonlarca farklý sekýllerde yaptýgým için temettü ile ortaklýk yüzdesini arttýran bir yatýrýmcý hiç vergi bile ödemese temettü vermeyen kopya þirket ile ayný karý elde ediyor. yani sanký hiç vergi yok gibi hesaplarsan.
A þirketi 20,000 TL cýktý ise toplam portfoy deðeri.
B þirketi 20,000 TL çýkacaktýr. Toplam portfoy deðeri.
A þirketinin atýyorum %1'i 20,000 TL eder.
B þirketinin %2'si 20,000 TL eder.
A þirketine sahip yatýrýmcýnýn atýyorum 1000 lotu varsa.
B þirketine sahip yatýrmcýda 2000 lotu vardýr.
hiç vergi vesaire ödemeseler bile.
Dolayýsýyla pastanýn büyüklüðü deðiþtimi deðiþmedi pastadan iki tarafta ayný dilimi alýyor.
haa vergileri düþsen ne olur biri 20,000 biri 19,000 cýkar belki. yani aþýrý derecede afaký ucuk farklýlýklar cýkmayacaktýr. tabi para büyük olursa bu fark baya hissedilebilir o ayrý.
zaten meselemizde bu deðil meselemiz TEMETTÜNÜN ETKÝSÝZLÝÐÝ þimdi kendine þu soruyu sormuyormusun hocam.
Evet yatýrýmcýya kattýgý extra bir getiri kar vesaire olmadýðýný matematikle gördük.
Peki bu yatýrýmcýlar temettü alacaðýna niçin sevinir ?
Niçin ohh ne güzel kira getirisi elde edeceðim emeklýlýk planý kuracaðým diye hayal alemine girer zaten ayný þeyi temettü vermeyen hissedede yapýyor olmalarýna raðmen emeklýlýk planý için illa temettü vermesi þartmý hissenin. ?
Temettü hisseleri raðbet görürmüþ öyle diyenler varya onlara þu soruyu sormak istemezmisin ? Hangi gerekçe bak ben burada hesapladým temettü verende vermeyende vergi ödemese bile ayný getiriyi kazanýrken temettü hissesi nasýl daha fazla raðbet görebilir ki anlamsýz deðil mi ?
temettü bedelsizin yandan çarklýsý lota cevireleceðine paraya dönüþüyor tek farký bu halbuký sizler demiyormusunuz bedelsiz bomboþ birþeydir diye. ne farký var ?
ortaklýk yüzdesinin artýp deðerinin düþmesinin ne anlamý kaldý demiyormusunuz ?
bir zmanlar benle cok dalga geçilmiþti :D bir örnek vermiþtim. küçükken kardeþimin bayram parasý 10 TL si vardý.
benimde 3 adet 1 tl kaðýt param vardý.
kardeþime bak benim param seninkinden daha çok bende tam 3 tane para var sende ise 1 tane var derdim.
Ben sana 3 tane vereyim sen bana bir tane ver derdim. Oda sevinir ve paralarý bu þekilde deðiþirdik.
Halbuký para sayýsý 3 tane olmasýna raðmen deðeri 3 lira ederken bende 1 tane para ama deðeri 10 tl idi.
Temettü de yapýlan þey ayný mantýktadýr. önemli olan ne kadar para (lot) ya sahip oldugunuz deðil deðerinin kaç lýra oldugudur. bedelsizdede muhabbet aynýdýr. tek yaptýklarý þey paranýzý bozdurmaktan ibarettir.

Þaka þaka, verginin kötü etkisini yeni lotlarýn ürettiði gelir anca nötralize etti. Daðýtan ile daðýtmayan arasýnda yine anlamlý bir fark yok. Sadece birinde þirket büyüyor diðerinde büyümüyor ancak yatýrýmcýnýn parasý yaklaþýk ayný oldu 
Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri