Originally Posted by
british
Þöyle düþünüyorum ...
Þirket kurucu hissedarý/larý , þahsýna ödenen temettüler ile , yönetiminde olduðu, þirketin içini bilen kiþiler olarak halka açýk olan kýsýmdan hisse alsa; halka açýlýk oraný azalmaz mý ? ( biz 1 alýyorsak, onlar 100 tl temettü alýyor)
Ben de, temettü ile kendi hissesini alaný hiç duymadým.
Borsaya açýklama gönderme mecburiyeti var galiba.
evet borsaya açýklama yapmak zorunda.
Sana bir ayrýntý daha vereyim hocam...
yurt dýþýnda uygulanan temettü modelleri farklý ve oradaki model daha iyidir.
Onlarýn bazý akýllý þirketleri temettüyü hisse geri satýn almasý olarak daðýtmaktadýr oda bir temettü daðýtým þeklidir.
Hakim hissedar diyelimki 1 mayýsta teemttü daðýtmak istiyor bunu bizim burdaki gibi yapmýyor.
1 mayýs gunu açýlýþ fiyatý farzedelim 12,00 TL den oldu 12,00 TL ye.
Daðýtacaðý temettü oraný kadar sermayeyi mesela 30,000,000 TL lik toplamda temettü daðýtacak borsa tarafýna diyelim.
30,000,000 / 12hisse fiyatý =2,500,000 LOTLUK alýþ yazýyor 12,00 TL ye
Temettü almak isteyen yatyýrýmcýlar ne kadar temettü almak istiyorsa. mesela senin bu þirkette zamanýnda lot almýþtýn 1 mayýsta hisse 12 lýra ya portfoyde 10,000 TL paran var diyelim fiyat 12 TL de iken.
Sen %20 Temettümü almak istiyorsun. 2000 TL edecek kadar lot satacaksýn. nasýlsa 12 lýrada bir suru lot var.
12 lýradan satýyorsun. 2000 TL cebine iniyor 8000 TL portfoyunde kalýyor.
Böylece senin cebinden ekstra vergi parasý çýkmýyor.
Ayný sekýlde 12 lýrada iken %20 verimlilikte temettü daðýtsaydý ne olacaktý hesapla istersen ayný þey olacaktý yanlýz senden birde vergi kesilecekti.
Ýþte en mantýklý temettü daðýtým politikasý hisse geri satýn almasýyla yapýlmasý lazým ancak bunu uygulayan þirket malesef yok bir tek BÝMAS bunun gibi birþey yaptý yanlýz o hisse geri satýn almasýný benim þirketimin deðeri bu deðil o yüzden geri alým yapýyorum diyerek yapýyor.
BABA þirket yatýrýmcýya deðer veren þirket hisse geri satýn almasý uygulayan þirketlerdir. Temettü daðýtmak bir güven unsuru deðildir.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri