Originally Posted by
erhanacikgoz1
@ekzi hüseyin öncelikle yazýn için teþekkür ederim.
Ýþte senin gibi oturalým böyle örneklerle gidelim düzgünce meseleyi anlayalým anlaþalým..
cevaplara geçiyorum.
1-Bu konuda haklýsýn. Tabiki bizim borsamýz ile amerýkan borsasýný karþýlaþtýrma yapmamýz doðru deðil. Fakat
...
2-BU meseleye gelirsek.
....
Gelelim senaryolarýna süper bir örnek iþte böyle þeylerle gelip konuyu daha iyi anlayacagýnýzý umýt ediyorum. Gelin bana örnekle gelin. Hatta örnegýnizin saglamasýnýda beraber yapalým. Ben bunlarýn HEPSÝNE AÇIÐIM...
Þimdi örnegýnýzde A þirketinin de B þirketininde AYNI KARI ELDE ETTÝÐÝNÝ ANCAK BÝRÝNÝN TEMETTÜ DAÐITIP DÝÐERÝNÝN DAÐITMADIGINI EKLEMEMIZ GEREKIR AKSÝ TAKDÝRDE HANGÝSÝNÝN DAÐA KARLI OLACAÐI DEÐÝÞKENLÝK GÖSTERECEKTÝR BU MADDEYÝ BELIRTMEDÝÐÝNÝZ ÝÇÝN BEN BELÝRTMÝÞ OLAYIM TÜM BILANCO KARLARI AYNI SADECE TEMETTÜ POLITIKASI FARKLI ÝKÝ ADET ÝKÝZ ÞÝRKET ÜZERÝNDEN SERNAYOLARINIZI YÜRÜTÜYORUM.
Ýki þirketinde hisse fiyatý 10 TL olsun. A senaryosu SEN OL B senaryosunuda ben uygulamýþ olayým.
A Senaryosundaký þirket isminede A hissesi Diyelim B senaryosundaki Þirket ÝSMÝNEDE B hissesi diyelim.
A hissesi temettü daðýtsýn.
B hissesi temettü daðýtmasýn.
....
Dikkat ettinmi cahil erhanýn herhangibirþey analiz etmesine bu fiyat yüksekmi düþükmü demesine gerek kalmadý.
Senin temettü aldýgýn tarihte cahil erhanda kendine temettü yarattý ? DÝKKAT ET YÜKSEK FÝYATMI DÜÞÜK FÝYATMI TEKNIK ANALIZMIÞ FÝLAN GIRMEDI SENIN TEMETTÜ ALACAGIN GUN AYNI SEKILDE TEMETTÜ ALMIÞ GÝBÝ YAPTI. TEMETTÜYÜ KOPYALADI ÜSTELÝK VERGÝSÝZ.
üstelik lotlarý seninkine nazaran her geçen yýl azalmasýna raðmen senle ayný getiriyi elde etti. ve bu ornegý istersen 100 yýl boyunca uzat cahil erhanýn hiçbirzman lotlarý 0 a ulaþamaz.
----------------
Bravo Erhan Bey, gerçekten sizi bu kadar yorma niyeti ile sormamýþtým ama azminize þapka çýkartýyorum 
Ancak sanýrým benim sorudaki beceriksizliðim yüzünden bir nokta tam olarak aydýnlanmadý: Þimdi sizin maksadýnýzýn da benim ki gibi BÝST þirketleri üzerinden giderek somut bir gönül mutmainliðine ulaþma olduðunu varsayarak atladýðým noktayý izah edecek olursam:
Ben soruda temettü veren þirket olarak somut bazý örnekler vermiþtim (tekrar etmem gerekirse geçmiþ yýllar performansýna bakarak Hektaþ, Aksa vb yazmýþtým), aslýnda sorudaki ikinci senaryoda alacaðýmýz þirket veya þirketleri yine BÝST üzerinden somutlaþtýrmayý size býrakmýþtým (burada siz de benim gibi geçmiþ performanslardan yola çýkarak bir somutlaþtýrma yapmanýzý beklemiþtim) ama siz cevabýnýzda B þirketi diyerek soyut bir þirket üzerinden senaryonuzu yürüttünüz. Aslýnda somut örnek/örnekler üzerinden gitseydiniz BÝST kapsamýnda bu tür bir þirket bulmak için çok üst düzey ekonomi ve þirket analizi becerisine ve yeterli zamana sahip olmak gerektiði ortaya çýkabilirdi. Veya benim sorudaki maksadým hasýl olacak siz gerçekten ikna edici somut örneklerle bizi mutmain edecektiniz.
Derdimi anlatabilmiþimdir umarým. Tekrar saygýlar selamlar
""Koyun verdi kuzu verdi süt verdi, Yemek verdi ekmek verdi et verdi,Kazma ile döðmeyince kýt verdi...
Benim sadýk yârim kara topraktýr" Koca Veysel
Yer Ýmleri