[QUOTE=erhanacikgoz1;847681]2017/2.Çeyrek benim beðendiðim hisse listesi. Detaylý analizleri yakýnda web sitemde ve yeni açacaðým konu baslýgýnda gýreceðiz.
web sitenizin adýný yazabilir misiniz?
Saygýlar.
[QUOTE=Sunay;2950013]http://www.hisse.net/topluluk/showth...77#post2936177
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Kimse yok mu?
Temettü konusu ve bunun çeþitli baþlýklar altýnda irdelenmesi hep ilgimi çekmiþtir. Eskiden daha çok katký yapardým benzer konulara ancak maalesef yoðunluk nedeniyle yapamýyorum son zamanlarda. Ben de birkaç konuda fikrimi söyleyeyim..
Düþünelim ki normal maaþla çalýþan bir insan söz konusu. Normal maaþ artýk aylýk 5-10 bin arasý. Bu insan belli bir dönem dahilinde 500 bin lira para biriktirdi. Ve iyi kar eden ama karýný "hiç" daðýtmayan bir þirkete parasýný yatýrdý. 500 bini bir süre sonra 1.5 milyon lira oldu. Ancak hiç temettü yok. Artýk portföyü maaþýna göre iyi bir durumda ve ortalamalara göre bu portföyün aylýk 7-8 bin tl arasý temettü getirmesi gerekirdi, bu þekilde sahibinin yaþam standardýný yükseltirdi. Ancak sahibinin parasý 1.5 milyon lira olsa da, aktif bir geliri yok. Sadece maaþý var. Þirket hissesi ise belli dönemlerde elde ettiði kar nedeniyle yükseliyor. Tabii burada dezavantajlý bir durum da var, ona da deðineceðim. Bu adam yaþam standardýný yükseltmek için hisse bozmak zorundadýr. Yani lot sayýsýný azaltacak. Bana göre iyi bir yatýrým deðil.
Hemen dezavantajlý durumu açýklayayým. Diyelim ki kaðýt 10 lira. Þirketin deðeri, mevcut karýna ve piyasa hakimiyetine göre ortalama bir seviyede. Ereðli gibi düþünün. Kar etmese de, piyasa deðeri 15 milyar tlnin altýna kolay kolay düþmez. Ya da birkaç yýl öncesinin thy'si.. Kar etmese de, 5 liranýn altýna kolay kolay gelemez. Neden? Çünkü o þirketin bir noktadan sonra sadece elde ettiði kara göre hesaplanmayacak bir taban piyasa deðeri vardýr. Eðer þirketiniz 3-4 yýl içinde kar elde ettiði halde hiç temettü vermemiþse, bir kriz anýnda 10 liralýk deðerinden 5 liraya inebilir. Ancak zamana yayýlmýþ bir þekilde, 10 lira iken 1 lira temettü verirse, bir kriz anýnda pahalý bulunduðu için yaþayacaðý deðer kaybýný temettü ile yaþamýþ olacak. Bu durum, krizlerde kaðýdýn o min. piyasa deðerine uzaklýðýný çok artýrmayacaðý için kaðýdý sert düþüþlerden korumuþ olacaktýr. Uzun süredir elde tutan yatýrýmcýsýný incitmeyecektir.
Bir diðer detay.. Burada bahsi geçen, temettü veren þirket büyüyemez örneði önemli ölçüde mali sektör için geçerlidir. Bankalar, sigortacýlýk, faktoring, leasing ve benzerleri. Çünkü bunlar parayla iþ yapar. Kasasýndaki bütün parayý daðýtýrsa, iþ yapmak için ya kredi çekecektir ya da küçülecektir. Yerinde sayacaktýr. O nedenle bu sektöre temettü için girilmemeli.
Peki temettü kaðýdý nasýl olmalýdýr? Basit. Sanayi olmalýdýr. Yýllýk 500 milyon kar elde etmeli, büyümesi ve modernizasyonu için bu paranýn 200 milyonu yetmeli, geri kalan daðýtýlmalýdýr. Ve bu daðýtým þirketi geriye atmamalýdýr.
Gördüðünüz gibi temettü iþinde sadece siyah ya da beyaz yok. Gri de var.
...
@Jonathan
Sirket temettu dagittiginda ani dususlerde yatirimciyi bir nebze de olsa korur demissiniz ama bu da ky nin vadesiyle.ilgili bir sey.
20 yildir ayni hisseyi almýþ ve artik hisse alimini durdurmuþ, temettuleri catir catir yiyorsak sorun yok,
Ama temettulerle yine ayni hisseden aliyorsak buyuk krizlerde, dususler de yine etkilenmeye devam.edecegiz demektir.
Beynim durdu bu soru üzerine...
3 tane teori ortaya atýyorum çýkýn iþin içinden ben çýkamadým
Ayný karý elde eden ve ayný zararý elde eden 2 tane þirket var A þirket temettü daðýtmayan, B þirketi temettü daðýtan.
Öz sermayeleri 100 TL hisse fiyatlarý 100 TL pd/dd oranlarý 1
Ýlk sene her ikiside 25 TL kar elde ediyor. Yani öz sermayelerine 25 TL ekliyorlar B þirketi eklenen 25 TL yi temettü olarak daðýtýyor.
Diðer sene -25 TL zarar yazýyorlar yani öz sermayeleri 25 TL eksiliyor. Hisse fiyat deðiþimleri ve pd/dd deðiþimleri resimde belli.
Þimdi 3 adet teoride A þirketi zaten ayný þekilde önce A þirketini bir kere anlatayým. Çünkü 3 teoride de A þirketi standart. Ancak A þirketinin kopyasý ancak temettü daðýtaný 3 teoridede farklý bir sonuca iþaret ediyor.
A þirketini anlatýyorum 3 teoridede A þirketi.
Ýlk sene 25 TL kar elde eder. Öz sermayesi 125 TL ye çýkar Hisse fiyatýda bunu fiyatlar oda 125 TL ye çýkar Böylece PD/DD oraný deðiþmez. Temettü daðýtmaz seneye -25 TL zarar eder. Öz sermaye gerisin geri 100 TL ye düþer.
Hisse fiyatýda bunu fiyatlar hisseyi %20 düþürerek 100 TL ye indirir. Pd/DD 1 çýkar.
Þimdi TEORÝ-1 E göre B þirketi;
25 TL kar elde eder öz sermayede hisse fiyatýda 125 TL ye çýkar pd/dd 1 cýkar haliyle. O sene sonunda 25 TL temettü daðýtýr. Dolayýsýyla öz sermaye 100 TL ye iner. hisse fiyatýda 100 TL olarak düzeltilir ki Pd/dd yine 1 çýksýn. Seneye ise þirket -25 TL zarar eder A þirketinde oldugu gibi. O halde öz sermaye zaten 100 idi 75 TL ye iner.
Öz sermaye 75 E inecekse hisse fiyatýnýnda 75 inmesi gerekir ki Pd/Dd sapýtmasýn. Lakin hisse fiyatý 75 TL ye inecek ve pd/dd sapýtmayacaksa A þirketine göre B þirketi %25 inmiþ oluyor. Yani temettü veren hisse senedi daha fazla düþer Yatýrýmcýyý korumaz yatýrýmcý için kötü gibi bir senaryo ortaya çýkýyor.(Yeþil-Kýrmýzý renklerle belirttim.)
TEORÝ-2 E göre B þirketi;
Herþey ayný kar ediliyor temettü olarak daðýtýlýyor. Temettü sonrasý öz sermayede hisse fiyatýda ayný. haliyle pd/dd ayný. Peki seneye -25 TL zarar edecekler ya. Sonucta ikiside ayný hisse ayný zararý elde ediyorlar tek fark temettü. Dolayýsýyla -25 TL zarar ettiklerinde B þirketinin öz sermayesi 75 TL ye düþüyor. Fakat hissenin fiyatlamasý A þirketiyle Ayný % yi yapacaksa(Öz sermaye önemli deðilse), Hani yatýrýmcýlar iki þirkette ayný zararý etti abi o halde ayný % ile düþmeli kararýný vermiþlerse B þirketi 80 TL ye kadar düþebilir o zaman iki hissede %20 düþmüþ olur. Yanlýz B þirketi A ile ayný % ile düþerse PD/DD oraný 1,07 ye çýkýyor ve ben pahalýyým sinyali veriyor B þirketi. Hayda..............
TEORÝ-3 E göre B Þirketi;
Yine herþey ayný kar elde ediliyor temettü olarak daðýtýlýrken öz sermaye doðal olarak düþürülüyor. Ancak hisse fiyatý düzeltilirken 94 TL olarak düzeltiliyor. Olur ya belkide düzeltilen fiyat hatalýdýr. Önceki teorilerde. Tamam 94 diyelim. Bu seferde temettü sonrasý yeni fiyata göre pd/dd ucuz görünüyor. Bu da mantýksýz temettü sonrasý düzeltilen fiyatla pd/dd deðiþtiðine ucuzladýgýna hiç rastlamadýk. Zaten mantýkende ucuzlamamasý lazým. Ancak yinede zorladým öyle oldugunu varsaydým Bu sefer seneye -25 TL zarar ettiklerinde her iki hisseyide ayný % ile düþürünce Pd/DD ler düzeldi her 2 hissede ayný % ile düþüþ gerçekleþtirmiþ oldu.
Sonuç; elinizde baþka teori yok ise bu teorilerden herhangibiri doðru ise bile A þirketinden daha az bir düþüþ senaryosu hiçbir þekilde çýkmýyor. Zorlarsak ayný eþit % ler ile düþürebiliyoruz. O teorilerde de pd/dd oranlarý ya pahalý gösteriyor yada ucuz gösteriyor. Pd/DD lerin hiçbir senaryoda deðiþmemesi lazým mantýken ama birde siz deðerlendirin bakalým.
-Elde ettiðim bulgulara ve izlenimlerime göre temettünün yatýrýmcýyý koruduðu yada daha az tedirgin ettiði vermeyene göre daha az düþtüðüyle ilgili birþey elde edemedim.
Ancal JoNaThAn hocamýzýn teorisi 3 e göre uyarlanmýþ gibi Fakat bu durumu nasýl açýklayabiliriz. Temettü daðýtýldýðý gün PD/DD oranlarýnda bir farklýlýk oluyor mu ? Eðer bir farklýlýk oluyorsa mantýgý býr kenara atarsak daha yüksek oranda verilen temettü PD/DD oranýný daha da ucuzlatacaktýr. O halde en yüksek temettü veren hisseyi temettü sonrasý satýn alýp bir sonraký temettü tarihinden bir gün önce satmak neredeyse kesin kazanç anlamýna gelecek.
![]()
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri