Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 55/106 ÝlkÝlk ... 545535455565765105 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 433 - 440 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Gözden kaçýrýlan nokta þu, Erhan 3 yýldýr yazýyor.

Temettü kötüdür falan demiyor kimse. Sorun çok basit. Temettü vermese de o þirketin deðeri ayný olacak. Ama temettünün iyi olduðuna inanan yarýrýmcýlar, bu sene temettü vermese bile veya 2 çeyrek boyunca net karý düþen ama yýllardýr temettü daðýtmayý alýþkanlýk haline getirmiþ bir hisseyi nasýlsa kýsa zamanda yeniden toparlar ve temettü daðýtmaya devam eder diye yine yeni yeniden almaya devam ediyor.

Ama ayný durumda olan ve fakat temettü vermeyen þirketi ise 2 çeyrek boyunca karý düþtü diye bir daha almýyor. Olay bu kadar basit.

10 liralýk þirket 2 lira kar edip, karýný daðýtýrsa elinizde 10 liralýk þirket artý 2 lira nakitiniz toplamda 12 liralýk bir deðer vardýr.

10 liralýk þirket 2 lira kar edip, karýný daðýtmayýp þirket özsermayesine eklerse elinizde deðeri 12 lira olan þirket vardýr.

Sonuçta toplam deðer 12 dir. Ama nasýlsa düzenli temettü daðýtýyor diye yatýrýmcýlar ilk þirkete subjektif olarak daha çok raðbet eder ve hissesini almak için yarýþýrsa gerçek deðeri 12 lira olan bu þirketin ederi 15 lira olur. Piyasa deðeri gerçek defter deðerinden büyük olur. Bu kadar basittir olay.

Dostoyevski'nin Suç ve Ceza romaný gibi yazýp tartýþmaya gerek yok. Bu arada o bakkalý da þiddetle kýnýyorum.

2. Þu cumle noksan olmuþ :D hem iyi olsun temettü versin demekle aslýnda yine temettü veren iyi hisseleri ayýrýyorsunuz.

AYRILSIN NE OLUCAK KÝ. KARPUZU BÝLE SEÇÝP ALIYORUZ. HÝSSENÝN HEM ÝYÝ HEM DE TEMETTÜ VERENÝNÝ SEÇÝNCE NEDEN PROBLEM OLSUN[emoji1]

Bir türlü temettü versin yada vermesin iyi hisseyi hep alalým dedittiremedim gittim. :D

ÞÖYLE DÝYELÝM TEMETTÜ VERMEYEN AMA ÝYÝ OLAN HÝSSELERDE VAR ELBETTE.

Hoþ para kazanacak olan sizlersiniz beni niye bu durum geriyor bilmiyorum ama benim insanlara yardým etmek ister bir misyonum varmýþ gibi var gücümle anlatýyorum iþim gücüm yokmuþ gibi.

BUNA BENDE ÞAÞIRIYORUM. GERCEKTEN COK ÝYÝ BIRISISINIZ SANIRIM. [emoji1]

temettüye coluk cocuk geçindirme olayýnda bir problem yok iyi hisseyi seçersin hissen iyi gider gittikçe temettü verir para kazanýrsýn. bunda itiraz edilmiþ herhangibirþey yok. ayný þeyi temettü olmadanda yapýlabiliyor. bunun örnegýný daha öncede defalarca verdik. yani coluk cocuk geçimi vb geçimi için temettü almak þart deðil. BU sadece temettüye özgü birþey deðil bunda da anlaþalým.

MATEMATÝKSEL OLARAK BUNUN MÜMKÜN OLDUÐUNU KABUL EDÝYORUM ZATEN.
    SIZDE ÞUNU KABUL EDIN O HALDE: TEMETTÜ ALMADANDA YAPILABÝLECEK BÝRÞEYÝ TEMETTÜ ALARAK YAPMAKTADA BÝR MAHZUR YOK.

gelelim senin bakklýna ve nakit alma sezgine. Bunlarý cok cok iyi farkýndayým amacýnýn bakkalýn karýndan pay almak oldugunu biliyorum.

SÜPER, HEMFÝKÝRÝZ O HALDE.

O halde bakkaldan nakit almayanlarýn SUÇU NE DÝYORUM BENDE. HER YATIRIMCI ÝLLA BAKKALDAN PAY ALMAK ÝÇNMÝ ORTAK OLMAK ZORUNDA.

OYLE BIR SUC YOK. OYLE BIRSEY SOYLEMEDIM. YAZIMDA BU ACIK. KAR ALMAYIP ICERDE BIRAKMAKTA YANLIS DEÐÝL. BU TERCIH MESELESÝ.
    ALANDA ALMAYANDA HAKLI.

Niye herkes senin gibi bakkaldan elde edilen karýn bir kýsýmýný almak istesin.

Deki iyi bir bakkala ortak olun bu bakkal kar payýný daðýtmak isteyedebilir istemyedebilir burada seçim sizin. demek yerine

iyi bakkal ancak kar payýný dagýtandan alýn. dersen.

Bende malesef üzülerek derimki Bakkaldan nakit almak istemeyip bakkalýn içine malzeme alarak büyütmek isteyenler kötü birþeymi yapmýþ olur. olmaz peki sana göre daha mý az kazanýr ? hayýr.

AMA BEN BÖYLE DEMEDÝM KÝ[emoji20] AKSÝNE, %10 ORTAK OLAN ADAMIMIZ KARIN DAGITILMAYIP ICERDE TUTULARAK PATATES DOMATES ALMANIN YANLIS OLMADIGINIDA BÝLÝYOR DEDÝM.

EEE o halde herhangibir yatýrýmcýya niçin illa kar payý ödeyeni seç diyorsun yanýnda kar payýda olsun diye anlatýyorsun kar payý almayanlar bir eksiklikmi var da ön plana kar payýný koyuyorsun.

Yoksa objektif bakmadanmý yorumluyorsun. NEDÝR ? mesele?

ÝLLA KAR PAYI ODEYENI SEC DEMIYORUM. SECENI YARGILAMANIN, YANLIS YAPIYORSUN DEMENIN BIR ANLAMI YOK DÝYORUM.

YAHU BÝRAZ DAHA YAZISIRSAK AYNI ÞEYLERÝ SÖYLEDÝÐÝMIZI ANLIYCAZ SANKI[emoji1]

SM-G920F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

3. Çeliþtiðimiz bazý noktalarý belýrteyým cogunlugunda hem fýkýr gýbýyýz.

TEMETTÜ ALMADANDA YAPILABÝLECEK BÝRÞEYÝ TEMETTÜ ALARAK YAPMAKTADA BÝR MAHZUR YOK.

Bir kusur olmadýgýný her ýký taraf olarak ýkýmýzde söylüyor sen temettü alanlar için bir kusur olmadýgýný soyluyorsun katýlýyorum bende temettü almayanlarýnda býr kusuru yok dýyorum onu da sen onaylýyorsun. Burada problemýmýz yok.

Fakat bu nakýt alma durumunu eðer bir baþkasýna pay satmak yerine temettü ile yapýlýrsa. Bize olan etkisi yaný yatýrýmcýya olan etkisi týpký payýný býr kýsmýný satanla ayný olmasýna raðmen vergiyi saymazsak.

Þirkete bir etkisi var sorunda bu zaten.

Biz mantalýte diyerek neyi kastediyoruz.

A þirketine yatýrým yapan erhan payýndan oluþan karýn bir kýsmýný cebe indirmek istediðinde bir kýsým hissesini bir baþkasýna satar ve cebine para girer. Þirkete bir etkisi varmýdýr bunun yoktur. þirketin finansallarý ve kasasýndaký para aynýdýr.

B þirketine yatýrým yapan tugrul payýndan oluþan karýnýn bir ksýmýný temettü ödenmesi ile cebe indirmek istediðinde þirket temettü daðýtýr ve cebine para girer. Peki bu durumun þirkete bir etkisi varmýdýr. VARDIR. ÝÞtE SORUN BU.

HER ÝKÝ TÜRLÜDE YATIRIMCI ACISINDAN VE ELDE EDECEÐÝMÝZ KAR AÇISINDAN BÝRÞEY DEÐÝÞMEZ (VERGÝ OLMADIGINI DÜÞÜNEREK)

FAKAT ÞÝRKET AÇISINDAN ÇOK ÞEY DEÐÝÞÝR. DOLAYSIYLA ÞÝRKET AÇISINDAN DEÐÝÞEN BU ÞEYLER

ÖRNEGIN: VAZGEÇÝLEN PROJELER YENÝ YATIRIM FÝNANSMAN MALIYETLERI NAKIT BULMA ZORLUGU VB.

GELECEKTE ETKÝSÝ BÝZE OLACAÐINDAN TEMETTÜ HÝSSELERÝ ÖN PLANA CIKARIR VEYA ONLARA BÝR AYRICALIK TANIR YAZILARI GÖRÜNCE KÝÞÝYÝ REKLAMCILIK PROPAGANDA YAPAN BÝRSÝ OLARAK GÖRÜYORUM.

DOLAYISIYLA TEMETTÜNÜN BÝR AYRICALIK VEYA BÝR KRÝTER OLARAK HATTA OLUMLU BÝR KRÝTERMÝÞ GÝBÝ KULLANILMASI BENÝ ÇÝLLEDEN ÇIKARTIYOR. HALBUKI TEMETTÜ VERÝLMESÝ OLUMLU BÝR KALEM YADA RASYO DEÐÝLDÝR OLUMSUZ BÝR RASYODURDA DÝYEMEM ÇÜNKÜ ÞÝRKET MEVCUT GÜCÜ ÝLE YETERLÝ ÝSE YANÝ TEMETTÜ VERMESÝNE RAÐMEN EK FÝNANSMANI VARSA YENÝ PROJESÝNE AYIRDIGI BAÞKA PARALAR VARSA NAKIT SIKINTISI YOKSA ELBETTEKÝ DAÐITSIN BÝR MAHSUR YOKTUR.

YANÝ TEMETTÜYÜ OLUMLU BÝR KRÝTER GÝBÝ GÖRMEK DEMEK. VEYA OLUMSUZ BÝR KRÝTER OLARAK GÖRMEK DEMEK ÞUNA BENZÝYOR.

BÝR ARABA ALACAGIZ ARABANIN MOTORUNA KAPORTASINA YAGINA TUZUNA BAKARIZ. BUNLAR BILANCO DÝYELÝM.

BÝRDE YAW BU ARABA DÜZ YOLDA GÝDÝYORMU KISMI = TEMETTÜ VERÝYORMU ÝLE EÞ DEÐER. BENDE DÝYORUMKI ARABANIN YAGI TUZU MOTORU KAPORTASI ÝYÝ ÝSE ÝSTER YOKUÞ YUKARU ÝSTER DÜZ YOL OLSUN O ARABA GÝDECEK.

DÜZ YOLDADA GÝDÝYORMU ONADA BAK DEMEK ÇOK MANTIKSIZ KALIYOR BUNU ANLATMAYA CALISIYORUM. ÇÜNKÜ BU SORU ETKÝSÝZ BÝR SORUDUR.

YANÝ UÇAK ALIYORSUNUZ DÝYELÝMKÝ UCAÐA UCAK DENMESININ SEBEBÝ NEDÝR UCUYOR OLMASIDIR.

DOLAYISIYLA SÝZ SATICIYA YAW BU UCAGI ALACAZ AMA UCUYORMU KI DÝYE SORMAK NE DERECE MANTIKSIZ ÝSE TEMETTÜDE VERÝYORMU DÝYE SORGULAMAK O DERECE MANASIZ.

BÝRDE TEMETTÜ ÖYLE BÝRÞEYDÝRKÝ ÞÝMDÝ VERÝLÝR ERTESÝ GÜN VERÝLMEZ 3 YIL HÝÇ VERMEZ 10 YIL HEP VERÝR.

GELECKETE VERMEZ GEÇMÝÞTE VERMÝÞTÝR. GEÇMÝÞTE VERMEMÝÞTÝR GELECKETE VERECEKTÝR.

Benim görüþlerim bunlar hocam.

Bakýn hocam yatýrýmcý tarafýndan elde edilen veya uygulanan nakýt alma stratejisinde ikimizde hem fikiriz. Çeliþtiðimiz kýsým ise þirkete olan etkileri üzerine.

O yuzden temettü verilmesinin þirkete olan etkisini baz alan bir cevaplamayla gidelim.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

4. Yatýrýmcý açýsýndan hem fikiriz o halde. Ben hep o açýdan baktým bugüne kadar.

Þirket tarafýndan bakýnca durum farklýlaþabilir. Ýyi yönetilmeyen, finansal yapýsý saðlam olmayan bir þirketin temettü vermesinin onu olumsuz etkilemesi kaçýnýlmaz. Zaten böyle þirketi her þey etkiler, zira zayýftýr güçsüzdür.

Ama hep belirtip durduðumuz "Ýyi" þirket varya, iþte onu etkilemez. Etkiliyorsa zaten o þirket "Ýyi" tanýmlamasýndan çýkar.

Diðer bir açýdan "Ýyi" bir þirket temettü daðýtmýyor diye "Kötü" olmaz. Olsa olsa temettü daðýtmayan iyi þirket olur.

Tercihimiz þirketin hem "Ýyi" hemde "Temettü" daðýtan olmasýdýr. Zira daha önceki sayfalarda tanýmladýðýmýz iki yatýrýmcý tipininde en çok tercih ettiði þirket tipi budur.

5.  Alýntý Originally Posted by ctugrul Yazýyý Oku
    Yatýrýmcý açýsýndan hem fikiriz o halde. Ben hep o açýdan baktým bugüne kadar.

Þirket tarafýndan bakýnca durum farklýlaþabilir. Ýyi yönetilmeyen, finansal yapýsý saðlam olmayan bir þirketin temettü vermesinin onu olumsuz etkilemesi kaçýnýlmaz. Zaten böyle þirketi her þey etkiler, zira zayýftýr güçsüzdür.

Ama hep belirtip durduðumuz "Ýyi" þirket varya, iþte onu etkilemez. Etkiliyorsa zaten o þirket "Ýyi" tanýmlamasýndan çýkar.

Diðer bir açýdan "Ýyi" bir þirket temettü daðýtmýyor diye "Kötü" olmaz. Olsa olsa temettü daðýtmayan iyi þirket olur.

Tercihimiz þirketin hem "Ýyi" hemde "Temettü" daðýtan olmasýdýr. Zira daha önceki sayfalarda tanýmladýðýmýz iki yatýrýmcý tipininde en çok tercih ettiði þirket tipi budur.

tmmdir bir çok þeyde anlaþtýk öyleyse.

Her temettü daðýtmayan þirket öcü þirket kötü þirket deðildir. her temettü daðýtan þirkette iyi þirket deðildir.

Dolayýsýyla yatýrýmcý kar payýný kendi ne zman isterse almak istiyorsa seçtiði iyi þirkette bir kýsým lot satarak istediði oranda temettüyü yaratabilir.

Diðer yatýrýmcý tipi ise isterse ek olarak kendide yaratabileceði gibi þirketin temettü ödemesi ile de bunu alabilmektedir.

Dolayýsýyla iyi þirket alýndýktan sonra temettü almak hisselerinin bir kýsmýnýn otomatýk olarak satýlmasýyla eþ sonuçlar üretmektedir. yani bir nevi otomatýk lot satýþýnýn baska bir yolu diyebiliriz.

durum bu ise ben nasýlsa temettüyü kendimde yaratýp alabiliyor isem iyi þirketleri belirledikten sonra birde temettü filitresinden geçirmemi gerektiren bir durum kalmamaktadýr.

dolayýsýyla insanlara hisse seçiminde yardýmcý olmaksa amaç. Onlara iyi þirket seçmeyi anlatýrým. BU iyi þirketleriþ seçti isen otur birde temettü daðýtanlarýný ayýkla onlarý seç demem. Eðer öyle diyorsam Bunu soyluyor olmamýn bir sebebi olmalý.

Yani temettü bir iþe yarýyor olmalý ki iyi þirketlerin arasýnda temettücüleri seç demem için. Bir iþe yarýyor oda otomatýk lot satýþý þirketin belirlediði x bir tarihte otomatik olarak o güne kadar kalan ve/veya oluþan sermayenin bir kýsmý otomatýk olarak satýlýyor ve sanada parasý yatýyor. Hisen temettü daðýtmýyor ama temettü almak istiyorsan aldýgýn hissede belirlediðin x bir tarihte o güne kadar oluþan veya kalan ssermayenin bir kýsmýný satarak temettü almýþ olursun. Hissen temettü daðýtmamayý tercih etmiþse daha fazla opsiyona sahip olursun yani kar payýný istediðin bir zamana ayarlayabileceðin gibi oranýnýda istediðin þekilde belirleyebilirsin.

Örneðin 12 lýradan bugun hisse alsanýz kriz cýksa hisse 10 lýraya gerilese ve o sýrada temettü daðýtacaðýný acýklasa.

12 lýradan aldýgýnýz malýn bir kýsmýný 10 lýradan satmýþ olursunuz. Kimse 12 den aldýgý malýn býr kýsmýný dahi olsa 10 lýradan satmak istemez.

Dolayýsýyla burada yatýrýmcýnýn bir opsiyonu yoktur hangi tarihte ve ne kadar verimlilikle kar payý almak istediði þirket tarafýndan belirlenir. ve herzman iyi sonuçlar üretmez.

Ayný ornegý kar payýný opsiyonal þekilde yaratan bir yatýrýmcý tipiyle bakarsanýz.

12 lýradan aldýgý hisse kriz cýksa ve 10 lýraya düþse. Temettü almamayý tercih edip o sene için 10 lýradan malýný bir kýsmýný satmak zorunda kalmaz. ve seneye erteleyebilir.

Bu meselelere bakýþta bir baþka pencere daha var oda "iyi" þirket tanýmý

Ýyi þirketin özellikleri neler ve nasýl belirlenir. YUkarda saydýgýmýz temettünün yatýrýmcý acýsýndan anlam ve önemini anlyabildi isek. þirketin temettü daðýtmasý yada dagýtmamasýnýn bir etkisi olmadýgýný gördüðümüz için. temettü bir filitre seçeneðimiz olmamalý. Bu konuyu geçtim.

Þirkete dönelim. iyi þirket kabaca herkesin kabul edebileceði sebepler þunlardýr.

1-Kar eden karýný arttýran.
    2-Yeni yatýrýmlar yapýp büyüyebilen.
    3-borçlarý olmayan borçlarýný azaltan.
    4-Nakýtte sýkýntýsý olmayan

Ýyi þirketi kabaca bu kriterlerle sýralayabiliriz. Temettü dagýtýmý iyi þirket ozellýklerýnden 3 tanesine etki eder.

2. maddeye etkisi vardýr. Yeni yatýrýmlar finansman gerektirir. Bu finansman temettü yordamýyla dýþa aktarýlýrsa yeni yatýrýmlar ertelenebilir. Veya ek borç malýyetýyle yapýlmak zorunda kalýr. Bu da 3. maddeye etki eder borçlarýn artýþýna sebebiyet verir. veya borcu olan bir þirketin elindeki nakti temettü yordamýyla dýþarý aktardýgýnda mevcut borçlarý kalýr azalma eylimine giremez.
    4. maddeye etkisi þirketin elýne geçen naktin býr kýsmýnýn temettü yordamýyla dýþarý cýkarýlmasý þirkette nakit sýkýntýsýna yol acabilir. bunada etkisi vardýr.

Þimdi temettünün þirket acýsýndan etkileri kabaca bunlara yol acmaktadýr.

Peki iyi þirkette nakit sýkýntýsý yok diyebiliyorsak. Bunu nasýl belirleriz ornegýn þirket kar ýle býrlýkte elýne geçen naktinin bir kýsmýný temettü yordamýyla dýþarý cýkartýyorsa. Ne kadar cýkartmalý ne kadar nakti olmalý ki bu þirketin, biz ona nakit sýkýntýsý olmayan þirket diyelim. bir þirketin nakti kar ile beraber 3,000,000 TL ye cýkmýþ ise

bunun 1,000,000 TLsinin temettü yordamýyla dýþarý cýkarýlmasýnda sakýnca varmýdýr bu nakýtýn ne kadar olmasý gerektiðini nasýl belirleriz ne kadar ise yeterlidir.

3. maddeye geçelim. iyi þirket tanýmlarýndan biri olan düþük borçlanma veya 0 borçluluk. Bir þirketin kar ile elde edilen naktiyle ne kadar borcunu azaltmasý gerekirki borcu az veya hiç borcu olmayan þiket diyebilelim.

Þirketin mevcut durumunda bir borcu var iken temettü yordamýyla elýne geçen nakti borcunun hepsini/birkýsmýný kapatmaya calýsmadan dýþarý aktarýcaksa bu iyi þirketmidir ? elýne geçen naktin ne kadarýný borçlarýn kapanmasýna ne kadarýný dýþarý aktarmalý bu þirket veya gerçekten dýþarý aktarmalýmý iyi þirket tanýmýnda hareket etmesi için ?

2. madde Þirket kar ile elýne geçen nakti yeni yatýrýmlar yapmadan dýþarý mý cýkarmalý ? yoksa ne kadarýný dýþarý cýkarýp ne kadarýný yatýrýma yönlendirmeli ki biz ona iyi þirket diyebilelim. Yoksa iyi þirket elýne geçen naktýný dýþarý aktarmayýp yatýrým için mi kullanmalý ?

SOn olarak þirketin nakti dýþarý aktarýp yaný temettü dagýtmasýnýn yatýrýmcý acýsýndan yatýrýmcýya kattý bir extralýk olmadýgýný anlayaildi isek. Zaten temettü bir filitremiz deðildi. E þimdi bir temettünün iyi þirkete olan etkilerini görebiliyor isek.

Saðda solda yukarda aþaðýda orada burada iyi þirket seç haaa seçtiðin bu iyi þirketin içinde temettüde verenleri seç dersek bir tezatlýk vardýr bu iþte. Nedir bu tezatlýk.

Þimdi temettü daðýtýlýnca yatýrýmcý acýsndan bir extra kazanç oluþmuyor bu yuzden zaten "ben etkisiz" kelimesini kullanýyorum. Þirket acýsýndanda iyi þirket kriterini saðlayan en önemli özelliklere etkisi var. E dolayýsýyla ben yatýrýmcýya iyi þirket seç ama temettü daðýtan olsun dersem. yaw bu saçma deðil mi demesi lazým Temettünün iyi þirket tanýmýna negatif etkileri var. O yüzden yatýrýmcýya demeliyim ki.

TEMETTÜYÜ BÝR KENARA ATTTTTTT OTUR YUKARDAKI 4 MADDEYÝ SAÐlAYAN ÞÝRKETÝ HER 3 AYDA BÝR GELEN BÝLANCO ÝLE KONTROL ET BU ÞÝRKET TEMETTÜ DAÐITABÝLÝR DAGITMAYADABÝLÝR. BU 4 MADDEDEN EN ÝYÝ OLANLARA GÖRE SIRALLATTIR. VE EN ÝYÝ 5 ÞÝRKETÝ SEÇ.

DÝYELÝMKÝ 4 MADDEYÝ BAZ ALARAK EN ÝYÝ ÞÝRKET DÝÐERLERÝ ARASINDA KIYASLAMYA GÖRE FROTO CIKTI ve BU ÞÝRKET TEMETTÜDE DAGITIYOR. TEMETTÜ DAÐITMASINA RAÐMEN 4 KRÝTERÝ EN ÝYÝ OLAN ÞÝRKET HALA FROTO OLDUGU ÝÇÝN O HÝSSEYÝ AL.

BÝTTÝ GÝTTÝ. CÜMKÜ KIYASLAMA BÝÇÝMÝYLE ALIM YAPIYORUZ. BUN GÖÜZÜNÜZDE CANLANDIRABÝLDÝ ÝSENÝZ ÞU ORNEGE OYLE GEÇ.

DÝYELÝMKÝ bist100 de FROTOA var temettü dagýtan BÝRDE FROTOB var temettü daðýtmayan. BÝST100 ü ALDINIZ VE 4 KRÝTERE GÖRE SIRALLATTIRDINIZ. EN YÜKSEK CIKANLAR HATTA BÝRÝNCÝ SIRADA OLAN 2 ÞÝRKET VAR BIRI FROTO A BIRI FROTO B

Burada ister froto a istersen b olaný seç farketmez. Fakat bir sonraý bilanco donemýnde tekrar sýralama yaptýgýnda Göreceksinki ki az farkla FROTO B 1. sýrada iken FROTO A 2. sýraya düþecek.

ÝÞTE BU YUZDEN ÝYÝ HÝSSELERÝ 4 MADDEYE GÖRE SEÇ AMA TEMETTÜYÜ KRÝTERLERÝNE SOKMA DÝYE ANLATIYORUZ. NÝYE CUNKu BÝR SONRAKI DONEMDE BÝST 100 DE 1. SIRADAKI FROTOB Yý ALMAYIP 2. SIRADAKI FROTO A YÝ ALMAK ZORUNDA KALIRSIN. FROTO B YE HAKSIZLIK EDERSÝN. HALBUKI 1. O ÝDÝ.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

6. bu pencerede bakabildiðiniz de anlattýklarýmda ters veya yanlýþ diyebileceðiniz ne var?

7. tabi yukardaki maddeleri okuyan bir adam. Ýþin akýl ile düþünme ile ilgili olan kýsmýný bir kenara atýp diyor ki.

e yöneticler salak mý ? Onlar düþünememiþ mi ? E peki sen düþündün mü ? Akýl suzgecinden önce sen geçir söylediklerimi. sen bir karara varda. sonra yönetciler mi salak bizmi salagýz anlayalim.

Ama ne yapýyoruz kendi aklýmýzý bir kenara atýp yöneticiler salakmý diyoruz :D

O yYüzden aklý bir baþkasýndan almak yerine oturup kendin düþünmelisin. borsaya bugun açabileceðin bir fabrikan olsa. ve amacýn ilk 4 madde de bist 100de en iyi olmaksa. 4 maddeyi arttýrmak için elindne gelen herþeyi yaparsýn. deðilmi bunlarý arttýrmak için bir ç.ok farklý madde sayabilirim. bir taneside temettü daðýtmamaktýr. Cunku temettünün ilk 3 maddeye olumsuz etkileri vardi,r ilk 3 maddenin ise 1. maddeye dolaylý olarak etkisi vardir. Ýþte tüm bunlar birbiriyle okadar baglantýlý durumlar ki.

O yüzden bakkýn buffet daðýtmýyor facebook dagýtmýyor amazon dagýtmýyor bunlarýn niçi dagýtmadýklarýný okuyup araþtýrýn diyorum ya

AMA ÝLK ÖNCE KENDÝ AKLIMIZI KENDÝ BEYNÝMÝZÝ CALISTIRMAMIZ LAZIM. ÖNCE ÝYÝ HÝSSEYÝ DOÐRU ÞEKÝLDE TANIMLAMAMIZ LAZIM. BORSA GÝRMEKTEKÝ AMACIMIZI TANIMLAMAMIZ LAZIM. BUNLARI AKILCI BÝR ÞEKÝLDE TANIMLADIKTAN SONRA.

MESELELERE AKILCI BÝR ÞEKÝLDE YAKLASARAK ÇÖZMEMÝZ LAZIM. YÖNETÝCÝLER SALAKMIDA TEMETTÜ DAÐITIYOR DÝYE BASÝT BÝR ÇIKARIMLA KARAR VERÝR ÝSEK AKILCI BÝR CIKARIM YAPMAMIÞ OLURUZ.

DÜNYADA HRÝSTÝYAN DAHA FAZLA OZMAN ÞÖYLE DEMEK GÝBÝ GÝBÝ DUNYADAKÝ BUNCA ÝNSAN SALAK MIDA HRÝSTÝYAN OLMUÞ.

ozman hadi toplanýn hristiyan olun filan gibi saçma sapan birþey olur bu.

SÖZÜM MECLÝSTEN DIÞARI Cümelelerimi dogru seçememiþsem bu benim akýlsýzlýgýmdýr. Kimseye akýlsýz demek haddime deðil. Ben sadece aklýmýzýn daha fazlasýný kullanabilmekle ilgileniyorum. teþvik etmeye calýsýyorum. sorgulamaya araþtýrmaya ve düþündürmeye calýsýyorum. BU amacla verdim örnekleri.

www.temettuemeklisi.com da temettünün padiþahlarý baþlýklý yazýya yapýlan bir yorum aynen þöyle
    ''Bence Arçelik, Aselsan, Froto, Toaso, Petkm gibi þirketler belki temttü olarak padiahlýk koltuðunu alamazlar ama overall büyümesi saðlarlar. Ýlerde de ben sýkýldým dendiði anda bu þirketlerin tutarý padiþahlýk koltuðunda olan þirketlere geçirilerek temettü ile güzel bir geçim saðlanabilr kanaatindeyim. Özetlersem; portföyde 10 hisse varsa; en fazla beþi temettüsü çok yüksek ve istikrarlý kar edeneler, geri kalan beþi iþse temettüsdü düþük ama çok çok istikrarlý kar edenlere ve düzenli primlenen hissselerden oluþmalýdýr.''
    borsa yatýrýmcýlar içindir.

Sayfa 55/106 ÝlkÝlk ... 545535455565765105 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •