Çeliþtiðimiz bazý noktalarý belýrteyým cogunlugunda hem fýkýr gýbýyýz.

TEMETTÜ ALMADANDA YAPILABÝLECEK BÝRÞEYÝ TEMETTÜ ALARAK YAPMAKTADA BÝR MAHZUR YOK.

Bir kusur olmadýgýný her ýký taraf olarak ýkýmýzde söylüyor sen temettü alanlar için bir kusur olmadýgýný soyluyorsun katýlýyorum bende temettü almayanlarýnda býr kusuru yok dýyorum onu da sen onaylýyorsun. Burada problemýmýz yok.

Fakat bu nakýt alma durumunu eðer bir baþkasýna pay satmak yerine temettü ile yapýlýrsa. Bize olan etkisi yaný yatýrýmcýya olan etkisi týpký payýný býr kýsmýný satanla ayný olmasýna raðmen vergiyi saymazsak.

Þirkete bir etkisi var sorunda bu zaten.

Biz mantalýte diyerek neyi kastediyoruz.

A þirketine yatýrým yapan erhan payýndan oluþan karýn bir kýsmýný cebe indirmek istediðinde bir kýsým hissesini bir baþkasýna satar ve cebine para girer. Þirkete bir etkisi varmýdýr bunun yoktur. þirketin finansallarý ve kasasýndaký para aynýdýr.

B þirketine yatýrým yapan tugrul payýndan oluþan karýnýn bir ksýmýný temettü ödenmesi ile cebe indirmek istediðinde þirket temettü daðýtýr ve cebine para girer. Peki bu durumun þirkete bir etkisi varmýdýr. VARDIR. ÝÞtE SORUN BU.

HER ÝKÝ TÜRLÜDE YATIRIMCI ACISINDAN VE ELDE EDECEÐÝMÝZ KAR AÇISINDAN BÝRÞEY DEÐÝÞMEZ (VERGÝ OLMADIGINI DÜÞÜNEREK)

FAKAT ÞÝRKET AÇISINDAN ÇOK ÞEY DEÐÝÞÝR. DOLAYSIYLA ÞÝRKET AÇISINDAN DEÐÝÞEN BU ÞEYLER

ÖRNEGIN: VAZGEÇÝLEN PROJELER YENÝ YATIRIM FÝNANSMAN MALIYETLERI NAKIT BULMA ZORLUGU VB.

GELECEKTE ETKÝSÝ BÝZE OLACAÐINDAN TEMETTÜ HÝSSELERÝ ÖN PLANA CIKARIR VEYA ONLARA BÝR AYRICALIK TANIR YAZILARI GÖRÜNCE KÝÞÝYÝ REKLAMCILIK PROPAGANDA YAPAN BÝRSÝ OLARAK GÖRÜYORUM.

DOLAYISIYLA TEMETTÜNÜN BÝR AYRICALIK VEYA BÝR KRÝTER OLARAK HATTA OLUMLU BÝR KRÝTERMÝÞ GÝBÝ KULLANILMASI BENÝ ÇÝLLEDEN ÇIKARTIYOR. HALBUKI TEMETTÜ VERÝLMESÝ OLUMLU BÝR KALEM YADA RASYO DEÐÝLDÝR OLUMSUZ BÝR RASYODURDA DÝYEMEM ÇÜNKÜ ÞÝRKET MEVCUT GÜCÜ ÝLE YETERLÝ ÝSE YANÝ TEMETTÜ VERMESÝNE RAÐMEN EK FÝNANSMANI VARSA YENÝ PROJESÝNE AYIRDIGI BAÞKA PARALAR VARSA NAKIT SIKINTISI YOKSA ELBETTEKÝ DAÐITSIN BÝR MAHSUR YOKTUR.

YANÝ TEMETTÜYÜ OLUMLU BÝR KRÝTER GÝBÝ GÖRMEK DEMEK. VEYA OLUMSUZ BÝR KRÝTER OLARAK GÖRMEK DEMEK ÞUNA BENZÝYOR.

BÝR ARABA ALACAGIZ ARABANIN MOTORUNA KAPORTASINA YAGINA TUZUNA BAKARIZ. BUNLAR BILANCO DÝYELÝM.

BÝRDE YAW BU ARABA DÜZ YOLDA GÝDÝYORMU KISMI = TEMETTÜ VERÝYORMU ÝLE EÞ DEÐER. BENDE DÝYORUMKI ARABANIN YAGI TUZU MOTORU KAPORTASI ÝYÝ ÝSE ÝSTER YOKUÞ YUKARU ÝSTER DÜZ YOL OLSUN O ARABA GÝDECEK.

DÜZ YOLDADA GÝDÝYORMU ONADA BAK DEMEK ÇOK MANTIKSIZ KALIYOR BUNU ANLATMAYA CALISIYORUM. ÇÜNKÜ BU SORU ETKÝSÝZ BÝR SORUDUR.

YANÝ UÇAK ALIYORSUNUZ DÝYELÝMKÝ UCAÐA UCAK DENMESININ SEBEBÝ NEDÝR UCUYOR OLMASIDIR.

DOLAYISIYLA SÝZ SATICIYA YAW BU UCAGI ALACAZ AMA UCUYORMU KI DÝYE SORMAK NE DERECE MANTIKSIZ ÝSE TEMETTÜDE VERÝYORMU DÝYE SORGULAMAK O DERECE MANASIZ.

BÝRDE TEMETTÜ ÖYLE BÝRÞEYDÝRKÝ ÞÝMDÝ VERÝLÝR ERTESÝ GÜN VERÝLMEZ 3 YIL HÝÇ VERMEZ 10 YIL HEP VERÝR.

GELECKETE VERMEZ GEÇMÝÞTE VERMÝÞTÝR. GEÇMÝÞTE VERMEMÝÞTÝR GELECKETE VERECEKTÝR.

Benim görüþlerim bunlar hocam.

Bakýn hocam yatýrýmcý tarafýndan elde edilen veya uygulanan nakýt alma stratejisinde ikimizde hem fikiriz. Çeliþtiðimiz kýsým ise þirkete olan etkileri üzerine.

O yuzden temettü verilmesinin þirkete olan etkisini baz alan bir cevaplamayla gidelim.