Originally Posted by
mikroyatýrým
www.temettuemeklisi.com da temettünün padiþahlarý baþlýklý yazýya yapýlan bir yorum aynen þöyle
''Bence Arçelik, Aselsan, Froto, Toaso, Petkm gibi þirketler belki temttü olarak padiahlýk koltuðunu alamazlar ama overall büyümesi saðlarlar. Ýlerde de ben sýkýldým dendiði anda bu þirketlerin tutarý padiþahlýk koltuðunda olan þirketlere geçirilerek temettü ile güzel bir geçim saðlanabilr kanaatindeyim. Özetlersem; portföyde 10 hisse varsa; en fazla beþi temettüsü çok yüksek ve istikrarlý kar edeneler, geri kalan beþi iþse temettüsdü düþük ama çok çok istikrarlý kar edenlere ve düzenli primlenen hissselerden oluþmalýdýr.''
yani benim meselem strateji þekillendirmesi deðil. strateji olayý bana göre cok cok farklý bir konu kiþilerin risk getiri ve zaman olgularýna göre deðiþen bir kavram. Benim meselem. Temettü mantýk ve mantalýtesýný kavratmakla alakalý yatýrýmcýya þirkete ne etkileri ne ne yararý var ne zararý var.
Temettü denen þey niye var amaçlarý neler bunlarý akýlcý bir düþünceyle sogrulamalarla öðretmeye calýsmak.
Dolayýsýyla daha tam olarak anlaþýlmayan bir kelime olan temettü üzerine henüz tam anlaþýlmadan bir strateji belirlemekte yüklemekte dogru býr cýkarým olmaz.
Bir çok kiþinin henüz temettünün þirkete kendilerine netür etkisi oldugundan veya olabileceðinden habersiz. Kendý akýlcý düþünüp karar vermektense bir baþkasý ona yatýrým yapmýþ ozman o dogrdur basit cýkarýmlarýyla ezbere ve hazýrcýlýkla yatýrým strateji belirlemektedir. Bende zmanýnda ilk yýllarýmda böyleydim. örnegýn x kiþisi bu adamý cok dýnleyen var herkeste takdýr ediyor demekki bu adam dogru yatýrým biçimi uyguluyor. oda temettü hissesi almýþ hmm tamam ozman bende ona yatýrayým þeklinde gidiyordum.
Sonra durdum düþündüm ki. Benýmde beyným var aklým var. BU ADAMI SORGULAMAYA CALISTIM Neden bunu seçmiþ niçin bunu seçmiþ. sorguladýkça altta yatan sebepleri bir bir ortaya cýkarttým ortaya cýkan sebepleride sorguladýkça daha iyi öðrendim.
sonra bir meselede çatýþtým oda temettü ? aklým diyorki dur temettü bir kriterin olmamalý. ama bir taraftanda herkesin dinlediði ve takdir ettiði bir "hoca" benimde saygý duydugum bir kiþilik temettü diyor. Ya ben çok aptalým. benim kafam düzgün calýsmýyor. yada karþý taraf aptal veya bu konuyu araþtýrmamýþ.
Akýl ile çeliþen bir durum var. HAA ÝÞTE OZMAN ANLADIM.
BURADAKI AMACIMDA ÝNSNALARA BENÝM YAÞADIGIM AYDINLANMAYI YAÞATMAK. BENÝ BÝLE SORGULAYIN BANA BÝLE ÝNANMAYIN.
KENDÝ AKLINIZLA AKILCI BÝR ÞEKÝLDE DÜÞÜNMEYE CALISIN. ZATTEN BURADA BANA ÝNANIN DEMÝYORUM TEK YAPTIGIM ÞEY ORNEKLER VEREREK SÝZÝN DÜÞÜNMENÝZÝ SORGULAMINIZI SAGLAMAYA CALISMAK SIZE EGER SORGULATTIRABÝLÝRSEM ZATEN AKLINIZ ÝLE BUGUNE KADAR UYGULADIKLARINIZ ARASINDA BÝR TEZATLIK FARKEDECEKSÝNÝZ. SONRA BEN DEÐÝL ARTIK KENDÝNÝZ BU KONUYU DAHA BÝR TÝTÝZLÝKLE ELE ALACAK HATTA UYARMAYA BASLAYACAKSINIZ.
SONUÇ OLARAK VERDÝGÝN ÖRNEK KONUMUZLA ÝLGÝLÝ DEÐÝL. BUNU SOYLEYEN KÝÞÝNÝN TEMETTÜYÜ NE DERECE AKILCI BÝR MANTIKLA DÜÞÜNDÜÐÜNÜ GÖRMEMÝZ GEREKÝR.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri