Çok güzel bir insansýn. Çok temiz kalbin var. Adamsýn, seni gerçekten seviyorum. 10 yýldan fazladýr seni okurum, çok güzel bir insansýn, beyefendi, akýllý, yardýmsever, samimisin Hep böyle kal. Sevgiyle.Bu aralar çok yazmýyorsun. Yazýlarýný okumak hoþuma gidyor. Arada yaz emi.
Hisse fiyatýndan BANANE ben aldýgým temettüye bakarým diyenlere cevaben.
Müdür bey hissenin deðerini arttýrmadan örnekleme sebebim.
Hisse fiyatýnýn yükseliþinden kazandýgýnýz parayý temettü olarak alýyorsunuz Yani dolaylý yoldan LOT SATIYORSUNUZ. hisse fiyatý yükselmezse temettü size kar vermiyor. Örnegý o alýntýda. Burada anlamýnýz gereken þey. HAAA DEMEK BEN TEMETTÜDEN DEGIL HÝSSE FÝYATI YÜKSELÝÞÝNDEN KAZANIYORMUÞUMMM. EE o zaman Temettü ne iþe yarýyor ? madem hisse fiyatý yükseliþinden elde edilen karý alýyorsak o zman niye temettü denen þey var ?
HMMM COK ÝLGÝNÇ DEMENIZI BEKLERDIM.
Yükseliyorsa yükseliþten elde edilen karý ha lot satarak ha temettü alarak realize ediyorsunuz.
Dolayýsýyla temettünün anlam ve önemi kalmýyor.
Burayý sindirebildiysek. Temettü verimi yüksek firmalarýn fiyatý artar demiþsiniz. Bunun sebebi temettü verimliliðiinin yüksekliði deðil. ÇOOOKKK karlý fýrmanýn deðeri çok artar temettü vermese de olay karlýlýgýn ne kadar büyük olduguyla alakalý temettü dagýtmasýyla alakasýz.
HEKTS temettücülerin göz bebegiydi ve temettü vermeyi 2017 sonunda kesti. Kazandýrmaya devam etti açýp bakabilirsiniz.
Warren buffetýn þirketin tek kuruþ temettü vermez. Amazon, google, facebook daha bir sürü daha var bunlar 0 temettü verirler. Dünyanýn en büyük þirketleri farkettiyseniz. Olayýn temettü ile deðil Karlýlýkla ilgisi var. Temettücülerin krallarýný arýyorsanýz ÇÝMENTO þirketlerine bakýn hepsi temettücülerdir ancak karlýlýk kadar fiyatlanýr herþey temettü kimseye birþey kazandýrmýyorsa niye fiyatlarý yükselsin çok saçma deðil mi ?
Firma aslýnda kasasýndan birþey paylaþmamýþ oluyor. sen 10,000 TL parayý sokuyorsun kasaya senýn bu soktugun para hisse deðeri yükselince 12,000 TL oluyor. 2000 TL ni sana temettü diye verip portfoyude 10,000 e düþürüyor.
Kasadan para pul almadýn yatýrdýgýn paranýn deðerlendiði kadarýný aldýn.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Bir þirket 1 yýl sonunda elde ettiði bir kar var ise bunu yatýrýmcýlarýna temettü olarak daðýtabilir. Ancak bunu yatýrýmcýlarýna daðýtmasý ile daðýtmamasý arasýnda temettüden alýnan %15 kesintiyi de düþünürsek daðýtmayan yani karýný kasada býrakan þirketin lehine olan durum bir yada iki týk daha fazladýr.
Bir kere ayný þirket temettüyü içerde býraktýðýnda piyasa deðeri daha yüksek olacaktýr. Bu bir prestij unsuru olabilir.
2. si kasada duran nakit þirketin yapacaðý yatýrýmlarda banka kredisi,þirket tahvili gibi masraflý borçlanmalara karþý 0 faizli bedava bir kredi niteliðinde olacaktýr.Bu da dolaylý yönden þirketin uzun vade karlýlýðýnýn yüksek seyretmesinde daha faydalý olacaktýr.
3. olarak belki de en önemli olan durum:yatýrýmcý açýsýndan aslolan o þirketin özkaynak karlýlýðýnýn yýldan yýla artýþýdýr. Temettülerin her yýl düzenli olarak verilmesi aslýnda o þirketin özkaynak karlýlýðýnda zaman içinde(vermeyene göre) azalmaya da neden olabilir.
Ayný koþullarda özkaynak karlýlýðý ve büyümesi artan þirketlerden temettü daðýtmayan þirketleri tercih etmek gerekir. Temettü aslýnda Erhanýnda yukarýda yazdýðý gibi benim paramýn bana geri verilmesidir. Benim paramý bana geri verecekse ve ben bunu geriye tekrar stopajla daha eksik þirket hissesi alýmýnda kullanacaksam aslýnda daðýtmamasý daha iyidir..
Neticede Stopajý da dahil edersek sonuç diðer duruma göre negatifdir.
Örnekle açýklamak istersek:
Her yýl ayný sayýda iþçi ile ayný yere üretim ve satýþ yapan iki þirket olsun. iki þirketin karlarý da her yýl ayný olsun yani tüm þartlar eþit. Þirketlerin 1 i her yýl ayný oranda temettü daðýtsýn. örneðin basit hesap olsun: 100 lira temettü daðýtsýn.15 lira stopaj kesildi. 3 yýlda sizden 3x15=45 lira stopaj kesilmiþ oldu. Peki diðer þirkete(temettü vermeyen) yatýrým yapan yatýrýmcý olsaydý ne olurdu? ayný þartlar altýnda 45 lirasý cebinde kalmýþ(hisse fiyatý düþmemiþ olarak anlamýnda) ve her halukarda diðer þirkete göre daha fazla portföy deðerine sahip olurdu.(hissenin fiyatýnýn artýþ yada azalmasýndan baðýmsýz olarak)
4. olarak þirket temettüyü þirket bünyesinde tutarak yýl içinde eðer hisse fiyatýnýn uygun olduðunu düþünüyorsa hisse geri alýmýnda kullanabilir. Böylece 1 taþla 2 kuþ vurmuþ olabilir..
Temettünün þu anda psikolojik tarafý var sadece. Çünkü temettü verdiði gün o anki iþlem fiyatý, verdiði temettü kadar düþüyor. Niye düþüyor. Bence cazip olmasý için düþmemesi lazým... Þu anki uygulamanýn yatýrýmcýya hiçbir faydasý yok bence. Ben genelde temettü açýklandýðýnda bir miktar fiyatý yükselen hisseyi yüksek fiyattan satýp, düþtükten bir süre sonra tekrar alýyorum.
Yer Ýmleri