@hatek üstadım. İşte şirket temettü dağıtmasa da dağıtsa da. 3 yıl sonra toptan dağıtacak olsa da.

temettü dağıtmışı %25 gidiyorsa dağıtmamış versiyonu da %25 gitmeli.

Dağıtmamış olan yatırım yapar ve daha fazla kar üretirse %25 ten de daha fazla gider.

Hiçbirşey yapmaz temettü parasını kasada boş boş bekletse (sanki temettü dağıtmışta o para yokmuş gibi) de %25 gider.

Ancak sizin tezinizde dağıtılmamış temettü parasıyla verimli yatırım yaparsa ancak o zaman %25 cıkar diyorsunuz.

Bende diyorum kı aynı ikiz şirket aynı karı ediyorlar ise biri %25 giderken diğeri niye %25 gidemiyor ?

Bakkaldan örnek verelim.

A bakkalı B bakkalı var birisi ortağına karını veriyor biride kasa da boş boş tutuyoır kullanmasına gerek yok.

Sen diyorsun kı bu 2 bakkal arasında A bakkalının ortağı daha çok kar eder ?

Bende diyorum kı A bakkalıda B bakkalıda aynı karı eder. B bakkalı kasada boş tutugu parayı verımlı kullanırsa A bakkalından daha degerlı olur kullanmazsa A bakkalıyla AYNI degerde olur.

A bakkalı senin
B bakkalı benim. herşeyimiz aynı karlarımız bile 100 Bın TL lik bakkal bunlar

20 bın TL kar etti A bakkalının değeri 120 oldu 20 sini cektın bankaya koydun. A bakkalının yenı degeri 100 bin.

B bakkalı da aynı karı etti fakat bakkalın kasasında tutuyor bu bakkalın degeri 120 bin.

Bir sonrakı seneye geç yine 20 bın kar et yine 120 ye cıksın 20 sını cek bankaya koy bakkalın degerı 100

B bakkalı da 20 bın kar etti kasada bıraktı 140 oldu B bakkalının da degeri.

İstersen bunu seneler boyunca uzat.

Her iki bakkaldaki yatırımcının toplam sermayesini ölçelim.

A bakkalı 40 bin bankada parası var 100 bin TL de bakkalının degeri var 140 bin
B bakkalının bankada hiç parası yok bakkalının degeri 140 bin çünkü bakkalın yazar kasasında boş duran 40 bin var.

O halde A bakkalının temettü vermesinin bir anlamı kaldı mı ? Temettü etkisiz kaldı. bir anlam ifade etmedi.

Dikkat B bakkalının kasadaki parayla yatırım yapmadığını varsaydım B bakkalının böyle bir şansı var ama kullanmıyor.

Dersen ki A bakkalının da cekılmıs karı var oda kullanabılır. Evet ama A bakkalından CIKMIŞ parayı kullanıyor yanı sirkete bir katkısı yok dolayısıyla ortaklara bir katkısı yok. Ancak B bakkalı o parayı düzgün değerlendirirse. ortaklara katkısı var cunku sırket 20 bın kar ederken 23 bın kar etmeye baslayacak.
---------------------------

Exceli indirdiysen. Benim lotlarımı bitirecek sekılde satış yap bakalım sağ taraf temettü veren versiyon ne hale dönecek ? Benim lotlarım bitemiyor ? resme bakınca mantıken bıter zannedıyorsun ancak matematiksel olarak bitmiyor İlginç değil mi nasıl bitmez ya dedirtiyor. Dosya linki ortada indir dene.

Benim lotlarım biterse senin şirketini satarak temettü verebiliyorlar. yani şirketin değeri 0 a düşüyor. yani şirket 3000 TL kar ediyor ancak 25,000 TL temettü ödemiş oluyor. exceldeki örnegı çeşitli şekillerde formullere bakarak kurcala LOT SATIŞ parametrelerini değiştirebilirsin.

BENİM LOTUM BITIYORSA TEMETTÜ VEREN ŞİRKET SATILIYOR YANI ARTIK OYLE BIR SIRKET OLAMAMUS OLUYOR DEGERI 0 TL OLUYOR. Daha basit anlatımıyla hisse 10 lıra mesela 10 lıralık temettü dağıtmış oluyor.

Neyse bunun haricinde bu konuyu sadece biz tartısmamışız. Bakın proflar da tartısmıs.

makalenin tam metni https://acikders.tuba.gov.tr/file.ph...s/Ders-a-6.pdf

başka bir çalışma:

Nakit Temettü Bilgisinin Hisse Senedi Getirisi Üzerinde Önemli Bir Etkisi Olup Olmadığının İMKB’de Test Edilmesi (Information Content of the Cash Dividend: An Empirical Study on Istanbul Stock Exchange)
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 28(2):47-49, 2010

Posted: 15 Feb 2022
Burak Gunalp
Cankaya University

Eyup Kadioglu
Ghent University - Department of Economics; Capital Markets Board of Turkey

Saim Kilic
Independent

Date Written: 2010

Abstract
Turkish Abstract: Çalışmada Türkiye sermaye piyasasında nakit temettü bilgisinin hisse senedi getirisi üzerinde önemli bir etkisi olup olmadığı, açıklama etkisi aracılığıyla ve 2003-2007 yılları arasındaki beş yıllık dönemde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören 83 şirketin 321 adet nakit temettü açıklaması ile ilgili fiyat verileri kullanılarak regresyon yöntemiyle test edilmiştir. Elde edilen bulgular çerçevesinde üç önemli sonuca ulaşılmıştır. Birincisi, nakit temettünün açıklanması sonrasında hisse başına nakit temettü oranı ile kümülatif normalüstü getiri arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif bir ilişki vardır. Hisse başına yüksek nakit temettü açıklayan hissenin normalüstü değer kaybı, hisse başına düşük nakit temettü açıklayan hissenin fiyatına göre daha fazladır. Dolayısıyla, nakit temettü fiyatı etkileyebilecek önemli bir bilgidir. İkinci olarak, fiyatın bilgiye uyarlanma süreci açıklamanın yapıldığı gün başlamakta ve en az 15 gün devam etmektedir. Nakit temettü açıklanmasından sonra en güçlü etki ilk üç günde olmaktadır. Son olarak, nakit temettü açıklaması öncesinde anlamlı bir fiyat hareketinin olmaması nedeniyle, fiyatı etkileyebilecek ve önemli bir bilgi olan nakit temettü kararının şirket içinden piyasaya sızmadığı sonucuna varılması mümkündür.

-----------------------------------bakşa bir çalışma daha googlede aratarak bulabilirsiniz.
KAR PAYI BİLMECESİNİN ARAŞTIRILMASI: BİST TEMETTÜ-25 ENDEKSİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA
Yıl 2017, Cilt 6, Sayı 5, 172 - 183, 22.12.2017
Feyyaz ZEREN

Öz
Amaç: Kar payı dağıtım politikaları firma değeri üzerinde etkiye sahip en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Bu bağlamda kar payı dağıtımının firma değeri üzerinde ne yönde etki yaptığının incelenmesi önemli bir araştırma konusudur.

Yöntem: 2001-2017 yılları için nakdi kar payı dağıtım oranları ve firma değerleri arasındaki ilişkiyi BİST Temettü 25 endeksi için araştıran bu çalışmada kar payı politikalarının geçerliliği yatay kesit bağımlılığını dikkate almayan Pedroni (1999, 2004), Kao (1999), Cusum (2005) ve Westerlund-Edgerton (2007) panel eşbütünleşme testleri ve bunları takiben DOLS/FMOLS eşbütünleşme tahmincileri ile araştırılmıştır.

Bulgular: Yapılan analizler sonucunda kar payı dağıtımı ve firma değeri arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamış olup, Türkiye piyasalarının etkin olmadığı yönündeki literatür bulguları da hesaba katılarak, söz konusu örneklem için MM kar payı ilintisizliği yaklaşımının geçerli olmadığı, yalnızca Müşteri Etkisi Hipotezinin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Böylelikle geçmiş literatürü destekler nitelikte kar payı bilmecesinin devam ettiği görülmektedir.

----------------------------

çalışmanın bir tanesi diyorkı hiçbir işe yaramıyor dağıtmakta dağıtmamakta totalde hiçbir anlamı yok diyor.

başka bir çalışma ise temettü verilmesinin duyurusunun hisseyi yukarı ıtmedıgını tam tersine yüksek dağıtacagı acıklandıgında hissenin çok düştüğünü az temettü açıklandıgın da yine düştüğünü gösteriyor.

DÜNYADA TEMETTÜ BİLMECESİ DİYE GEÇER: Dividend puzzle