Ustadim soyle, ben diyorum ki bu noktada onemli olan surketin yatirima ayirdigi paranin net karina katkisinin sirketin net kar/piyasa degeri oranindan yuksek olmali... yani biz simdi ikiz sirlet diyoruz 8m piyasa degeri varken 2m kar ediyorsa 10m piyasa degeri varken 2.5m kar etmesi lazim baglantisini biz kuruyoruz ...
Ancak gercek hayatta boyle olmuyor ... yani siz 80m2 bakkaliniz varlen aylik 2bin kazaniyorsunuz diye bakkali buyutup 100 m2 yaptiginiz icin dogrudan 2500 lira net kara cikmiyorsunuz ..... mesela sirket 20m cirodan 200m ciroya cok hizli bir sekilde yukselebiliyor ancak 200m cirodan 2milyar ciroya cikmasi ise ayni kolaylikta olmuyor... bim mesela mahalleye bir dukkan daha açtığı icin satislari ikiye katlanmayacak .. cunku mahalle belli pazar belli koparabilecegi musteri belli musterinin ihtiyaci belli ...
O yuzden ben diyorum eger biz sirket 8m piyasa degeri varken 2m net kar ediyorsa 10m piyasa degeri varken 2.5m kar eder sogru orantısini kabul ediyorsak evet sirketin ortaklari acisindan sirketin elde ettigi kari yatirima ayirmasi ortaklarina dagitmasindan daha yararlı olacaktır... ancak bu sirket 2m uatirim yaptiginda karini 500bin tl arttiramayacaksa bu yatirimin kara etkisi artik 100bin tl civari olacaksa o sirketin kar payi dagitmasi ortaklarinin da o payla tekrar sirket hissesi almasi ortaklar icin daha yararli olacaktir ..
Siz yatirim yaptikca bu yatirimdan elde edeceginiz gelir bir noktada doygunluga ulasacak dusmeye baslayacak belki kucuk cirolar elde ederken yaptığınız 2m luk bir yatirimdan cok kolay 500bin belki 1m kar elde edebileceksiniz ancak pazarda belli bir noyuta ulastiktan sonra cironuz da net kariniz da belli seviyelerde sabit kalmaya baslayacak artik yatirima ayirdiginiz 2m tl nin getirisi eskisi kadar olmayacak ... iste sirketin yatirima ayirdigi paranin gelirinde ne olcude bir degisime yol actigi rasyosu bu acidan cok onemli ..
Tablonizda dogrusal olarak sirketinizi her yil ayni seviye buyutuyorsunuz oysa gercekte boyle olmuyor sirket buyuse bile fiyati yillarca dusuk kalmaya veya daha da düşmeye devam edebiliyor o zaman zararina satis yapmak zorunda kalacaksiniz
Ben de temettunun butun degiskenleri ayni tuttugumuzda bir muhasebe islemi gorevi gördüğünü hatta sirketin kullanabilecegi bir kaynagi devlete vergi olarak odedigini kabul ediyorum... bununla beraber diyorum ki saglikli bir temettu oncelikle sirketin patronunun cakal cukal isler pesinde kosmadigini gosteriyor.. sirketteki ortaklik oranim ayni kalmaya devam ederken elime kullanabilecegim nakit geciyor bu nedenle ortaklik oranimi yani gelecek yillardaki kardan alacagim payi arttiyrabiliyorum ... veya piyasanin kan golu oldugu gunlerde korkmadan alim yapmaya devam edebiliyorum veya hissemi hic satmadigimdan borsadaki hicbir ralliyi kacirmiyorum ... surekli buyuyecek bir sirketi arayip bulmaktansa hisseyi alip buyutup alip satmaktansa bir yerden sonra artik o hissenin yillik kariyla yasamayi dusunuyirum...
Eger piyasanin henuz fiyatlamadigi bilgilere sahipseniz piyasada atiyorum 5 yil icerisinde karini en cok katlayacak sirketleri tespit edip bunlarin da tahtalarinda donme dolaplarin donmeyecegine eminseniz borsada yapilmasi gereken en cok temettu verene degil karini en kisa surede em cok katlayacak yatirimcidini en cok ihya edecek sirketlere ortak olmak bence yani ideal ortamda temettuyu degil karini en hizli katlayacak durust sirketler daha kazancli olacak .. ancak piyasa ideal degil patronlar tahtacilar sirketlerin karinin surekliligi ideal degil.. boyle bir ortamda temettyu onemsiz goremiyorum ustadim kaldi ki cok ciddi psikolojik fayda sagliyor bence
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
Yer İmleri