buffet ben böyle yapýyorum baskalarý da böyle yapmalý diyor.

Þimdi kötü dönemlerde temettü þirketleri daha iyi demek yukarida bilimsel araþtýrmalarýn tersini düþündüðünü gösteriyor.

Hani hisse fiyatýna bir etkisi yok demiþtik ? o halde tüm hisseleri düþmesi gereken kadar düþüyor.

Eðer bir hisse daha az düþmüþse sebebini temettüye deðil onun bilanco karlýlýklarýna baðlyabiliriz.

Temettüye baðlarsak bunu net görebiliriz mesela yüksek temettü verimi daha az düþmeli düþük temettü verimi ve vermeyenler çok düþmeli.

Fakat görünürde aslýnda saðlam þirketler daha az düþüyor bu saglam þirketler temettü vermeselerdi de dirayetli kalacaklardý.

Bir þirket patronu para çalacaksa bunu yapmanýn milyon yolu vardýr. zaten temettü daðýtarakta para çalabilir.

Birde madem felsefik gidiyoruz bir paradoksla devam edelim.

Temettüyü isteme sebebimiz þirket patronuna güvenmemek ise

Güvenmediðimiz þirkete nasýl ortak kalýyoruz. Hatta çoðu yatýrýmcý patron sana güvenmiyorum bana temettü ver diyip aldýgý temettü ile güvenmediði patronun þirketinde ortaklýk oranýný arttýrýyor.

Ha yok bu þirket güvenilir ise o halde temettü istememize gerek yok.

Yani benim derdim temettünün doðru anlaþýlmasýnda.

Malesef çoðu kimse bunu ezbere biliyor. Frota yarýn diyemezmi ben bu sene temettü daðýtmayacam diye geleceði riskli görüyorum biraz nakit bulunsun diyemez mi ???

Temettü yatýrýmcýsýna göre bunu söylediðinde o patron sahtekar hýrsýz para çalan bir adama dönüþüyor.

E 10 yýldýr temettü verirken dürsttüde þimdimi kötü oldu ?