Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 99/106 ÝlkÝlk ... 4989979899100101 ... SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 785 - 792 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2. Matematiksel olarak Erhan Hocaya katýlýyorum. Ama iþin psikolojik yönüne bakarsak büyük yatýrýmcý ve fonlar temettü seviyor. Çünkü satarak realize etmek istese güncel fiyattan %10 satmasý mümkün olmuyor çoðu zaman. Tahtayý çok aþaðý çekebilir.
    Bir diðer olay ise özellikle çok yoðun yatýrým yapýlmýyorsa temettü daðýtmayan þirket yeterince dürüst bulunmuyor. Hele de borç sorunu yoksa. Benim gördüðüm çarpanlara yansýyor bu durum. Düzenli temettü verenler daha yüksek çarpanla ödüllendiriliyor.
    Tabii bu bizim ülke için geçerli. ABD'de temettü vermeyen Amazon gayet de iyi çarpanla fiyatlanýyor.

3.  Alýntý Originally Posted by chevron Yazýyý Oku
    Matematiksel olarak Erhan Hocaya katýlýyorum. Ama iþin psikolojik yönüne bakarsak büyük yatýrýmcý ve fonlar temettü seviyor. Çünkü satarak realize etmek istese güncel fiyattan %10 satmasý mümkün olmuyor çoðu zaman. Tahtayý çok aþaðý çekebilir.
    Bir diðer olay ise özellikle çok yoðun yatýrým yapýlmýyorsa temettü daðýtmayan þirket yeterince dürüst bulunmuyor. Hele de borç sorunu yoksa. Benim gördüðüm çarpanlara yansýyor bu durum. Düzenli temettü verenler daha yüksek çarpanla ödüllendiriliyor.
    Tabii bu bizim ülke için geçerli. ABD'de temettü vermeyen Amazon gayet de iyi çarpanla fiyatlanýyor.
    hocam çarpanlar kýsmýnda ben dediðiniz sonuca varamadým. Fon ve büyük yatýrýmcý konusunda ayný fikirdeyim.

Birde sorguladýgým kýsým niye dürüst görülüyor
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

4.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    hocam çarpanlar kýsmýnda ben dediðiniz sonuca varamadým. Fon ve büyük yatýrýmcý konusunda ayný fikirdeyim.

Birde sorguladýgým kýsým niye dürüst görülüyor
    Hocam hisse özelinde düþünürsek Arsan, ozkgy, gsdho kârlý kasasýnda para bulunan þirketler. Ama piyasa þöyle bakýyor sanýrsam. Parayý kasada tutacaðýna temettü versin. Kasada tutarsa ya iliþkili taraflar iþlemleriyle parayý iþtirake kaçýrýr ya da enflasyona ezdirir gibi düþünülüyor. Egser son dönemde gördüðüm temettü haberinden sonra roketleyen bir hisse oldu.
    Yurtdýþýnda da artýk büyümeyen sigara ve petrol þirketleri de yüksek temettü daðýtýyor. Kasada boþa duran parayý piyasa sevmiyor globalde de.

Tabii bu dediklerim öznel piyasa görüþüdür. Baþka sebeplere de baðlamak mümkündür.

baþta Erhan bey olmak üzere tüm forumdaþlara çok selamlar
    düþünürken biraz aklýma geldi eðer þirket düzenli karýný arttýran bir þirketse, yüksek oranlý temettü verdiðinde f/k düþeceði için, verilen nakit parayla nispeten düþük f/k'dan maliyetlenmek , yatýrýmcýya ortalamayý düþürmek açýsýndan bir avantaj saðlýyor olabilir...
    Erhan Bey yapýlan araþtýrmalarda hisse fiyatý ile þirketi temettü politikasýnýn bir baðý olmadýðýnýn net bir þekilde ortaya konduðunu belirtti, bence de ikisi arasýnda hiç kolerasyon olmamasý normal... ancak hisse fiyatý açýsýndan etkisi olmamasýna raðmen belki de yatýrýmcý açýsýndan bu þekilde düþük f/k'dan hisse almak avantaj saðlýyor olabilir ...
    buffet'ýn temettü vermemesine hisse alýmý yapmasýna katýlamayacaðým... buffet, þirketin sahibi olarak hissesini alýp, fiyatý arttýrýp sonrasýnda uygun ortam gördüðünde satabilir... nitekim corona krizinden önce hisse satýp sürekli de kötü demeçler verdiðini hatýrlýyorum belki de yanýlýyorumdur tam bilemedim ama satýþ da yapýyor sonuçta... elon musk da ayný þekilde mesela tesla kendi hissesini aldý aldý yatýrýmcýya yüksek fiyattan sattý sonra
    her alanda olduðu gibi yatýrým konusunda da bir felsefeye bir bakýþ açýsýna , bir pencere sahibi olmanýn önemli olduðunu düþünüyorum sonuçta stratejiler bu düþünceler , felsefeler üzerine inþa edilecek ... elde edilmek istenen amaçlar, katlanýlabilecek kayýplar vb hep bu düþünceler etrafýnda þekillendirilebilecek, yatýrýmcýnýn kendisini tanýmasý psikolojisini piyasaya göre hazýrlamasý çok önemli ... piyasanýn kötü olduðu dönemlerde de bir dayanma gücü olarak temettü bence etkili ...
    düzenli karýný arttýran þirketler arasýndan temettü verenlerin sahiplerinin neden yatýrýmcý dostu olduðuyla ilgili olarak da þirketin patronunun tek sahip olmadýðýný, yatýrýmcýsýyla beraber ortak olduðunu göstermesi açýsýndan o yýl elde edilen kardan yatýrýmcýnýn payýna düþeni nakit olarak vermesi önemli ... burada patron karý sürekli sermayeye ekleyip birçok farklý muhasebe oyunuyla hiç edebilir kendi cebine yönlendirebilir sonuçta... yatýrýmcýnýn þirketteki ortaklýk payý düþmeden þirketin o yýlki karýndan pay almasý patronun kendi þirketinin elde ettiði karý bir baþkasýnýn cebine nakit olarak göndermesi onun yatýrýmcý dostu olduðunu gösteriyor... zaten borsamýzda karýný arttýran þirketler içerisinden diðer bir ifadeyle saðlýklý bir þekilde temettü verebilen þirketlerden düzenli olarak temettü verenler çok az ... toplasak 25 belki 30 þirket ancak çýkýyor... bunlarýn da hemen hemen hepsi böyle tahtasýnda çok antin kuntin iþler olmamýþ son beþ yýla bakýldýðýnda düzenli bir þekilde artýþ olmuþ þirketler
    bütün arkadaþlara sevdikleriyle saðlýklý mutlu haftalar dilerim saygýlar
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

https://twitter.com/ArslanTaylan/sta...BKjjZA8cQ&s=19
    Borsaya kote bir sirketin hissedarinin genel kurulda kar dagitim politikasýyla ilgili yaptigi konusma..
    Kesinlike bu sirketi kotuleme amaçlý paylasmiyorum sadece patronun yatirimcisina yaklasimi ve sirketin temettu anlayisi arasýndaki iliskiye bir ornek...
    Sirketin hissesi temettu kararýnýn aciklanmis oldugu son 1 ayda yuzde1 artmisken bist100 yuzde 13 artmis
    Son düzenleme : HATAKE; 02-04-2022 saat: 10:03.
    yazdýklarým tamamen kiþisel yorumlarým olup hiçbir þekilde yatýrým tavsiyesi deðildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileðiyle...

7. buffet ben böyle yapýyorum baskalarý da böyle yapmalý diyor.

Þimdi kötü dönemlerde temettü þirketleri daha iyi demek yukarida bilimsel araþtýrmalarýn tersini düþündüðünü gösteriyor.

Hani hisse fiyatýna bir etkisi yok demiþtik ? o halde tüm hisseleri düþmesi gereken kadar düþüyor.

Eðer bir hisse daha az düþmüþse sebebini temettüye deðil onun bilanco karlýlýklarýna baðlyabiliriz.

Temettüye baðlarsak bunu net görebiliriz mesela yüksek temettü verimi daha az düþmeli düþük temettü verimi ve vermeyenler çok düþmeli.

Fakat görünürde aslýnda saðlam þirketler daha az düþüyor bu saglam þirketler temettü vermeselerdi de dirayetli kalacaklardý.

Bir þirket patronu para çalacaksa bunu yapmanýn milyon yolu vardýr. zaten temettü daðýtarakta para çalabilir.

Birde madem felsefik gidiyoruz bir paradoksla devam edelim.

Temettüyü isteme sebebimiz þirket patronuna güvenmemek ise

Güvenmediðimiz þirkete nasýl ortak kalýyoruz. Hatta çoðu yatýrýmcý patron sana güvenmiyorum bana temettü ver diyip aldýgý temettü ile güvenmediði patronun þirketinde ortaklýk oranýný arttýrýyor.

Ha yok bu þirket güvenilir ise o halde temettü istememize gerek yok.

Yani benim derdim temettünün doðru anlaþýlmasýnda.

Malesef çoðu kimse bunu ezbere biliyor. Frota yarýn diyemezmi ben bu sene temettü daðýtmayacam diye geleceði riskli görüyorum biraz nakit bulunsun diyemez mi ???

Temettü yatýrýmcýsýna göre bunu söylediðinde o patron sahtekar hýrsýz para çalan bir adama dönüþüyor.

E 10 yýldýr temettü verirken dürsttüde þimdimi kötü oldu ?
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..

üstadým selamlar .. çok teþekkürler arkadaþlýk isteðimi kabul ettiðiniz için... umarým iyisinizdir çok ...
    ben kötü dönemlerde temettü hisselerinin normalde olmasý gerekenden daha az düþtüðünü deðil "en kötü temettüsünü yerim" veya "cebimden para çýkmadan bu þirkette ortaklýðýmý arttýrýrým, maliyetimi düþürürüm" diyebildiðim için avantajlý olduðunu düþünüyorum .. bu yukarýda yatýrýmcý arkadaþýn genel kurulda þikayet ettiði þirkette ise hissenin artmamasýnýn sebebi tamamen temettü politikasý ... þirket bir yýl içerisinde karýný 2 ye katlamasýna ve yaklaþýk 1.2 milyar tl kar elde etmesine raðmen bunun 560 milyon tlsini a grubu hissesi olan 5 kiþiye, 60 milyon tl'sini yönetim kuruluna, 30 milyon tlsini de yatýrýmcýlarýna vermiþ ... þirket aslýnda 1.2 milyar büyüyebilecek iken bu temettü politikasý nedeniyle 600m büyüyebilmiþ .. yani aslýnda þirket çok saðlam bir þirket olmasýna raðmen bu geliri þirkette tutmadýðýndan hisse fiyatýna yansýtamamýþ... diðer bir deyiþle temettü politikasý hisseye hiç etki etmiyor diyemiyoruz sizin de dediðiniz gibi patron temettü vererek de karý cebine indirebilir þirketten , yatýrýmcýsýndan kaçýrabilir....
    temettü verimi ile ilgili olarak dikkat ettiðim konunun temettünün saðlýklý, sürdürebilir olmasý, þirketin hisse baþý karýnýn artmasý olduðunu belirtmiþ hatta bu nedenle ihracat kasý güçlü olan þirketlere yöneldiðimi söylemiþtim.. bu gibi hisse baþý karýný arttýran öz sermayesini büyüten ve saðlýklý bir þekilde temettü verebilen (ben burada en önemli kriter olarak ihracatý görüyorum bir baþkasý yatýrýmý görebilir) þirketler arasýnda ise karýnýn bir kýsmýný düzenli olarak ortaklarýyla paylaþan þirketlerin yönetimine daha çok güveniyorum o yüzden lotlarýmý temettülerle tekrar arttýrýyorum ... temettü vermeyen þirketler arasýnda da tabii ki de çok güzel ülkemizin göz bebeði þirketler var, kendisini kanýtlamýþ yatýrýmcýsýný korumuþ þirketler tabi ki bulunuyor ben bunlardan gidip neden temettü vermiyorsun diyemem o þirket karýný kendisinde tutup yatýrýma ayýrýp daha hýzlý büyüme politikasýný seçmiþ olabilir mesela þiþecam bu þekilde çok büyük yatýrýmlar yaptýðý için temettü daðýtmýyor yani ayný grubun þirketi iþmenkul kýymetler temettü verdiði için güvenilir veya bu þirket temettü vermediði için güvenilmez deðil... ben sadece saðlýklý bir þekilde karýný arttýran þirketlerden bu karýn bir kýsmý yatýrýmcýlarýyla paylaþanlarýn güvenilir olduðunu düþünüyorum .. temettü vermeyenlerin hepsi güvenilmez, bunlara da ortak olunmaz þeklinde bir düþüncem yok kesinlikle .... benim temettüyü tercih etme sebebim dediðim gibi portföyde hisselerimi satmadan ve ortaklýk payýmý düþürmeden nakit akýþý saðlayabilmek, bu nakitle borsada sert düþüþlerin görüldüðü günlerde cebimden ekstra para çýkarmadan ortalamamý düþürebilmek , ortalýk payýmý ve dolayýsýyla bir sonraki yýl aldýðým karý büyütebilmek ... nakit akýþý için hisse satmak biraz riskli bir durum bence mesela temettüden önce hisseyi satýp lot arttýrmayý deneyebiliriz ama belki de hisse ertesi gün çok yukardan bir açýlýþ yapar ve o lotlarý yerine koyamayýz tabi tam tersi de olabilir bu biraz iþi þansa býrakmak gibi geliyor bana ...
    borsada tabii ki ideal þartlarda en kýsa sürede öz sermayesini en çok katlayacak þirketleri araþtýrmak bunlara ortak olup sermayeyi en kýsa sürede katlamak yapýlmasý gereken ... ancak hisseyi aldýktan sonra iþin içine psikolojiden, piyasanýn fiyatlamasýndan baþlayan bir çok farklý etmen giriyor ideal durumdan ideal hamleden uzaklaþmak zorunda kalýyorsunuz ... öyle þirketler var ki kf'sý artýk 1e yaklaþmýþ ama hisse artmýyor veya þu an bankacýlýk çok son dönemde artmasýna raðmen uzun bir süre çok kötü fiyatlandý mesela .. iþte böyle idealden uzaklaþýlan bir ortamda ben saðlýklý bir þekilde temettü veren þirketlere yönelmeyi tercih ettim
    bununla beraber temettünün mantýðýný anlamak nerden geldiðini niye geldiðini görmek ona göre bu yolu seçmek lazým sizin de belirttiðiniz gibi çoðu kiþi bu konuda çok bilinçsiz ... çok doðru söylediniz bir çok kiþi temettü daðýtsýn yeter diye bakýyor oysa þirket yüksek borç faizi ödememek için veya sektörde önünü göremediði için karýný daðýtmadýðýnda tü kaka olmayacak .... mesela temettü aldýðýnda hissenin fiyatý düþünce bir dumur olma söz konusu oluyor
    sizinle sohbet etmek büyük keyif üstadým .. iftarda yaklaþýyor saçmaladýysam affola mutlu haftalar dilerim .. inþallah bütün forumdaþlar kendi stratejilerine göre çok bereketli kazançlar elde ederler

Sayfa 99/106 ÝlkÝlk ... 4989979899100101 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •