Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 105/106 ÝlkÝlk ... 55595103104105106 SonSon
Arama sonucu : 847 madde; 833 - 840 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. @dva hocam ne kadar süredir bilancolara bakýyorsun bir eðitim aldýn mý temel analizle ilgili arz talep vesaire bilgin var mý bilmiyorum.

hisseleri ne amaçla attýðýný da anlayamýyorum.

açýklama yazarsan daha mantýklý olur. Sonuçta ilk defa bu sayfaya girip son gönderi ne acaba diye girenler olacak.

Açýklama yapmaksýzýn yayýnladýgýn foto spam gibi algýlanýyor.

Bu þirkette uzun vadeli yatýrým yaptým yorumla diye yayýnladýysan

Öz sermayesi sýrasýyla
    -1.144,07 2021
    -911,80 2020
    -691,77 2019
    -539,96 2018
    -669,26 2017

Öz sermaye ne demek

Þirketin varlýklarý stoklarý arsasý tarlasý fabrýkanýn kendýsý vesaireni çýkar borçlardan kalan rakam öz sermayedir.

Örnek: senin cebinde 50 TL var üzerinde 500 tl lik takým elbise var 50 tl lik saat var banka hesabýnda da 200 TL var
    kredi kartý borcun ise 200 TL baþkada hiçbirþeyin yok.

50+500+50+200 - 200 =600 TL öz sermayeye sahipsin demektir.

DÜnya üzerinde yaþayan herkes öz sermayesini arttýrmak ister. ancak o zman zenginler ve büyür.

FENER þirketini bugun satsalar komple herþeyini satsalar banka borcunu kapatamýyorlar. Banka hala alacaklý konumda kalýyor öz sermayesi -1 milyar 144 milyon herþeyini satsa banka borcu hala 1 milyar olan bir adama ortak olur musun ?

Bu þirkete puaným 10 üzerinden -5 o derece kötü

Çok saglam tiyo alsam %200 kazanacagýma dair bu þirketi yine almam.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2.  Alýntý Originally Posted by chevron Yazýyý Oku
    Hocam hisse özelinde düþünürsek Arsan, ozkgy, gsdho kârlý kasasýnda para bulunan þirketler. Ama piyasa þöyle bakýyor sanýrsam. Parayý kasada tutacaðýna temettü versin. Kasada tutarsa ya iliþkili taraflar iþlemleriyle parayý iþtirake kaçýrýr ya da enflasyona ezdirir gibi düþünülüyor. Egser son dönemde gördüðüm temettü haberinden sonra roketleyen bir hisse oldu.
    Yurtdýþýnda da artýk büyümeyen sigara ve petrol þirketleri de yüksek temettü daðýtýyor. Kasada boþa duran parayý piyasa sevmiyor globalde de.

Tabii bu dediklerim öznel piyasa görüþüdür. Baþka sebeplere de baðlamak mümkündür.
    Karný sürekli aðrýyan gsdho temettü haberiyle tavana yapýþtý bile. Aynýsý Egserde de olmuþtu. Konuya biraz da buradan bakmak lazým bence.

NAKÝT temettü daðýtýldýðý an ve andan itibaren kim daha iyi sermayeyi kullanacaksa onda olmalý sermaye.Þirket kullanýr diyorsanýz þirketde ben kullanýrým diyorsanýz sizde olmalý.

Yoksa temettü verdikden BÝR sonraki yýl batan þirketde biliyorum.Arkadaþým eðer o temettüyü almasaydý parasýnýn yüzde 100 ünü kaybedecekti (iflas).ama o sene aldýðý yüzde 1 temettü ile parasýnýn yüzde 99 unu kaybetti (iflas etmedi)

kimbilir belkide bazýlarý o temettüyle insanlar , 1 e 100 kazanmýþlardýr eski sermayesine kavuþmuþlardýr.

NOT1:Örnek verdiðim þirket imkb de iþlem görmüþ bir þirketdir.Hala da bu forumda geçmiþ zaman hisselerinde adý ve baþlýðý vardýr.Buna benzer örneðin biride 1988 de olmuþdu.

NOT2:sayfalarýn hepsini okumadým umarým baþlýðý yanlýþ algýlamamýþýmdýr. Saygýlarýmla .
    Herkesin Ramazan bayramý kutlu olsun esen kalýn.

Y.T.D

EK:üstteki adýný vermediðim þirket ilk deðildir.Ayný olayý bizzat 1988 de de þahit oldum.foruma yeni üyeyim þirket ismi zikretmek doðru mu yanlýþmý bilemediðim için yazmadým.saygýlar

Y.T.D

1_temettü veren þirketler
    1_a düzenli verebilen þirketler
    1_b düzensiz verenler.

2_temettü vermeyen þirketler
    2a temettü verebilecek durumda olmasýna raðmen büyümeyi seçenler
    2b temettü veremeyen þirketler

not1:Henüz önceki sayfalarýn hepsini okuyp idrak edemedim.
    not2:Þahsým adýna Forumda bulup bulabildiðim makul,yararlý ,seviyeli ,geliþtirici,aydýnlatýcý ender baþlýklardan. Sayýn Erhanacikgoz1 e teþekkür ediyorum.istediðiniz gibi takýlýn sözünden aldýðým cesaretle ilk 105 sayfanýn hepsini okumadan yazýyorum.(Bayramdan sonra ilk fýrsatda baþdan sona hepsini okuyacaðým kýsmet olursa)
    Herkesin Ramazan bayramýný kutlarým.Hürmetler saygýlar.
    Son düzenleme : pisyedili01; 01-05-2022 saat: 23:10. Sebep: yazým yanlýþý

6. Arkadaþlar merhaba, bu forumu ve bu forumdaki sayfayý yeni keþfettim. Özellikle hisse ismi verilmesine raðmen hisse özelinde deðil de hisseyi neden almalý almamalý gibi iþin mantýðýný anlatan yorumlar gördüðüm için ben de danýþmak istedim yüksek müsaadenizle. Borsada yeniyim ve baya küçük yatýrýmcýyým. Kendimce temel analizler yapmaya çalýþýyorum. Belirli sektörlerden hisse portföyü oluþturmak istiyorum. Özellikle yukarýda belirtilen özsermaye ile ilgili bilgilendirmeler hoþuma gitti. Bu sebeple kendi danýþmak istediðim þeyi kendi forumuna yazdým ve kimse cevap vermediði için bir de buraya yazmak istiyorum. Aþaðýdaki yazý benim diðer sayfaya yazdýðým yazýdan belirli bir kopyadýr. Yardýmcý olursanýz sevinirim.

1)Öncelikle son dolar bazýnda son 10 yýllýk satýþlara baktýðýmýzda bütün çimento þirketlerinin satýþýnýn sürekli düþtüðü gözüküyor, artan sadece Oyak çimento idi yanlýþ hatýrlamýyorsam. Ayný zamanda esas faaliyet karý ve net karýna da bakýyorum onlarda da sürekli düþüþ görüyorum dolar bazýnda. Bunlara raðmen hisselerin deðeri artýyor. Ben buradaki mantýðý çözemedim, tamam kovid sebebiyle kriz var ama 10 yýllýk süreçte baþka ne oldu da çimento sektörü bu kadar etkilendi ve gelecekte bu durum sizce düzelir mi?
    2) Çimsa özellikle Sabancý gibi bir devin olmasýndan ötürü de çok beðendim, lakin akçansa gibi küresel devle ortaklýk varken neden çimsa üzerinden yatýrýma devam ettirilip arttýrýlýr ki? Çimsa daha eski biliyorum lakin akçansa kurulduðunda borsaya giriþ yapsaydým kendi kendime akçansa kurulduðu için çimsayý yutacak artýk sabancýlar da oradan devam edecek bunu almalýyým derdim, lakin temettü, büyüme ve hisse deðer artýþlarýný kýyasladýðýmýzda çimsa çok daha performanslý duruyor. Bunun mantýðý sizce ne olabilir? Çimsa'da bildiðim beyaz çimento hikayesi var lakin bu hikaye akçansada da kullanýlabilirdi. Ben buradaki amacý anlamadým.

Sizlere danýþtýðým þey yanlýþ anlamayýn þu hisseyi mi alayým bunu mu deðil, iþin mantýðýný felsefesini anlamaya çalýþýyorum. Kýsmetse perþembe günü borsa açýldýðýnda çimsa almak istiyorum, ufak tefek, 500-1000 liralýk paralarla ve minimum 10 yýl maksimum ömür nereye giderse tutma niyetim var, bu sebeple saðlam yatýrým yapmak istiyorum. Yardýmcý olursanýz þimdiden teþekkür ederim.

Benim burada sorduðum sizlere hisse tavsiyesi deðil tekrar belirteyim. Bütün çimento sektörünün verileri karlýlýklarý düþüyor lakin bir kaç hisse sürekli yükseliyor, bunu anlamaya çalýþýyorum. Þu veriler otomotiv sektöründeki bir hissede olsa almak istemem ama çimento sektörüne göre kendi içinde kötünün iyisi konumunda ve böyle hisseler alýnýr mý sizce?

gozde hissesi temettü vermesede varlýklarýyla takibe deðer olduðunu düþünüyorum.Yýl sonu karý 20 milyarý zorlayabilir.
    “Saðlam bir para birimi, zengin bir toplumun olmazsa olmazýdýr.”

8.  Alýntý Originally Posted by B.A.L Yazýyý Oku
    Arkadaþlar merhaba, bu forumu ve bu forumdaki sayfayý yeni keþfettim. Özellikle hisse ismi verilmesine raðmen hisse özelinde deðil de hisseyi neden almalý almamalý gibi iþin mantýðýný anlatan yorumlar gördüðüm için ben de danýþmak istedim yüksek müsaadenizle. Borsada yeniyim ve baya küçük yatýrýmcýyým. Kendimce temel analizler yapmaya çalýþýyorum. Belirli sektörlerden hisse portföyü oluþturmak istiyorum. Özellikle yukarýda belirtilen özsermaye ile ilgili bilgilendirmeler hoþuma gitti. Bu sebeple kendi danýþmak istediðim þeyi kendi forumuna yazdým ve kimse cevap vermediði için bir de buraya yazmak istiyorum. Aþaðýdaki yazý benim diðer sayfaya yazdýðým yazýdan belirli bir kopyadýr. Yardýmcý olursanýz sevinirim.

1)Öncelikle son dolar bazýnda son 10 yýllýk satýþlara baktýðýmýzda bütün çimento þirketlerinin satýþýnýn sürekli düþtüðü gözüküyor, artan sadece Oyak çimento idi yanlýþ hatýrlamýyorsam. Ayný zamanda esas faaliyet karý ve net karýna da bakýyorum onlarda da sürekli düþüþ görüyorum dolar bazýnda. Bunlara raðmen hisselerin deðeri artýyor. Ben buradaki mantýðý çözemedim, tamam kovid sebebiyle kriz var ama 10 yýllýk süreçte baþka ne oldu da çimento sektörü bu kadar etkilendi ve gelecekte bu durum sizce düzelir mi?
    2) Çimsa özellikle Sabancý gibi bir devin olmasýndan ötürü de çok beðendim, lakin akçansa gibi küresel devle ortaklýk varken neden çimsa üzerinden yatýrýma devam ettirilip arttýrýlýr ki? Çimsa daha eski biliyorum lakin akçansa kurulduðunda borsaya giriþ yapsaydým kendi kendime akçansa kurulduðu için çimsayý yutacak artýk sabancýlar da oradan devam edecek bunu almalýyým derdim, lakin temettü, büyüme ve hisse deðer artýþlarýný kýyasladýðýmýzda çimsa çok daha performanslý duruyor. Bunun mantýðý sizce ne olabilir? Çimsa'da bildiðim beyaz çimento hikayesi var lakin bu hikaye akçansada da kullanýlabilirdi. Ben buradaki amacý anlamadým.

Sizlere danýþtýðým þey yanlýþ anlamayýn þu hisseyi mi alayým bunu mu deðil, iþin mantýðýný felsefesini anlamaya çalýþýyorum. Kýsmetse perþembe günü borsa açýldýðýnda çimsa almak istiyorum, ufak tefek, 500-1000 liralýk paralarla ve minimum 10 yýl maksimum ömür nereye giderse tutma niyetim var, bu sebeple saðlam yatýrým yapmak istiyorum. Yardýmcý olursanýz þimdiden teþekkür ederim.

Benim burada sorduðum sizlere hisse tavsiyesi deðil tekrar belirteyim. Bütün çimento sektörünün verileri karlýlýklarý düþüyor lakin bir kaç hisse sürekli yükseliyor, bunu anlamaya çalýþýyorum. Þu veriler otomotiv sektöründeki bir hissede olsa almak istemem ama çimento sektörüne göre kendi içinde kötünün iyisi konumunda ve böyle hisseler alýnýr mý sizce?
    soruya yönelik cevabýmý ileteyim birde nacizane tavsiyelerimi vereyim.

1-Enflasyon da týpký bizde oldugu gibi þirketin dogru degerlenmesýnde bir ölçek 100 lýraya aldýgýn araba nasýl ký bugun 300 ise 5 milyon TL öz sermayeye sahip þirket artýk 15 milyon TL deðerinde

Öz sermaye varlýklarýda barýndýrýyor biliyorsun varlýklarda ki enflasyon sebepli deðer artýþý þirket öz sermayelerinin artmasýna sebep oluyor.

Öz sermayeler artacaksa piyasadaki yani borsadaki deðeri de artmalý. bu sebeple o çýlgýn cýkýslar yaþandý ve yaþanýyor.

BÝlancolar tarafýna gelirsek biliyorsun bir sektörde bir sürü kalem var en baþta petrol girdiler çýktýlar maliyetler dolar vesaire çimento da da ne olmuþ olabilir eskisi kadar ev yapýlmýyor olabilir yapýlýyorsa dahi maliyetler çok yüksek olmuþtur örnegýn çimento çýktý bunun sevkiyatý petrol fiyatlarý sebebiyle maliyeti artýyor. Çimentoyu satýyor fakat tekrar üretirken çok daha yüksek maliyetle üretiyor neden dolarýn cýkýsý veya enflasyon çimentonun satýþýndan gelen para ile tekrar üretilemiyor. Yani demek istediðim. Bir çimento þirketi nasýl büyür ve kar eder.

5 çuval çimento satar sattýðý 5 çuvalýn parasýyla 7 çuval üretir 7 yi satar onun parasýyla 10 çuval üretir.

Fakat enflasyon dolar petrol ve diðer kalemlerdeki oynaklýk bu hesaplamanýn yapýlmasýný imkansýzlaþtýrdý.

5 Cuval sattý parasýný aldý yeni çimento üretecek bir baktý ki kazandýgý parayla 4 çuval üretebiliyor. Niye bu süre zarfýnda maliyetler arttýðý için. Haliyle gelir gider dengeleri öngörülemez bir hal aldý fiyat verecek çimentoya hangi fiyatý versin yüksek fiyat verse satýþlar düþüyor. düþük fiyat verse zarar ediyor. haliyle bunlar bir þirket analizinde önemli dengeler.

BU dengeler hangi yönde düzelirse þirketler de buna göre düzelir veyahutta öngörü olarak bir þirket yönetimi ne kadar ileriyi önceden görebilir ve buna göre önündeki puslu havayý kaldýrýrsa o derece baþarýlý olacaktýr.

2- Çimento sektöründe en önemli gider kalemlerden birtanesi nakliyedir. çimsanýn bulundugu yer farklý akcansanýn bulundgu yer farklý. Haliyle nakliye masraflarýnýn önemli ölçüde düþebilmesi için konum da önemli bir yer eder.

Ýþ tabi konuma kadar düþünce o bölgede ne kadar çimento satabiliyor kimlere satabiliyor o bölgede ne kadar inþaat yapýlýyor gibi gibi bir sürü maliyet hesabý ortaya çýkýyor. petrol fiyatlarýndaki artýþla beraber iþ iyice çýkmaza girebiliyor.

Haliyle 2 hisse arasýnda ki bu denge veya dengesýzlýk durumu görüldüðü üzere bir çok parametreden etkilenmektedir.

Olaylara daha geniþ bir bakýþ açýsýyla bakmak çok daha doðru olacaktýr. Mesela iþtirakler yine keza önemli çimsa kimlere ortak kimlere çimento veriyor o þirketlerin durumu ne.

Ben afyonda oturuyorum afyon çimento mesela çuvallarýn üstünde cimsa yazar cimsa afyon çimentonun %51 ine sahip. DOlayýsýyla afyon çimentonun durumu çimsayada etki edecek

Vesaire vesaire sanýrým anlaþýlmýþtýr olayýn detayýna girdikçe aslýnda sadece bir dünya olmadýgýný marsýn saturnun oldugu görüyorsun. daha da geniþleyince bir sürü yýldýz oldugunu görüyorsun sonra daha geniþ çerçeveden bakýnca aslýnda bir samanyolu oldugunu. Daha da geriye gidince týpký senýn saman yolun gibi milyarlarca saman yolu oldugunu. O sebepledir ki;

BÝR ÞÝRKETE ORTAK OLMAK Eðer doðru ve çok daha karlý yatýrým yapmak istiyorsak. Elimizdeki temettüye grafiðe ona buna bakarak 3 5 parametreyle olacak iþ deðildir. Çok daha geniþ bakmak lazým her konu için. Mesela temetüye burada bakarken konuþurken en geniþ açýyla baktýk vermese nolurdu verilince ne deðiþti vesaire vesaire.

TAVSÝYELER;
    1- Çok geniþ açýyla hisseyi analiz edin basit bir mantýkla deðil örnegýn þu o kadar komýk bir bakýþ açýsýdýr ki her duydugumda sadece gülüyorum. "Yazýn altýn fiyatlarý yükselir düðünlerden dolayý" Tam bir cahilliktir aslýnda bu.

Altýn fiyatlarý dünyadaki ONS fiyatýndan etkilenir ülkemizde Ons üzerine birde dolar eklendiði için hem dolardan hem onstan etkilenir senin ülkendeki altýn alýþ ve satýþlarý KOSKOCAMAN ONS'u %0,001 belki etkiler. Fakat öyle bir inanýþ var. BÝLÝMDEN VE MATEMATÝKTEN UZAK BÝR BÝÇÝMDE. BEN TEMETTÜYEDE BU SEKILDE BAKILDIGINI DÜÞÜNÜYORUM. TEMETTÜMÜ VERÝYORMUÞ HA O ZAMAN ÝYÝ TAMAM YÜKSELÝR.

2-Araþtýrmacý olmak sorgulamak felsefe yapmak olayý anlama ve anlamlandýrmaya calýsmak bu özelliðinizin oldugunu düþünüyorum. Çünkü sorunuzun içinde bunlar var. Anlayarak yatýrým yapmak en mantýklýsý. Sonuç olarak para kazanmak istiyoruz o halde hisseler neye göre yükselir hangi parametrelerden etkilenir didik didik etmek lazým. Koþulsuz inanmamak lazým. Her soylenený sorgulamak lazým.

3-Madem yenisin bir adet borfin fast web mali analiz mutlaka al kendince hobi amaçlý þirketlerin bilancolarýný incele geçmiþ bilancolarýna bak fiyat hareketlerine bak çeþitli bilanco kalemleri ne olunca hisse fiyatý ne olmuþ anlamlý iliþkkiler bulmaya çalýþ.

4-Her neye yatýrým yaparsan yap mutlaka her 3 ayda bir bilancolarýna göz gezdirmeyi unutma hiçbirþey bilmesen bile fast web deki satýþ ve karlýlýk grafikleri illaki bir bakýþ açýsý verecektir. Bunu küçümseme.

5- Her zman malda olmana gerek yok etrafýndaki insanlarýn yatýrým mantýklarýna bak özellikle kaybedenler, ben özellikle dinlerim 1 senede 365 gün var. BU adamlar genellikle 350 gün malda kalýrlar. yani sadece 15 gün dýþarda kalýrlar. Oysaki grafiklere bakýlýrsa bazý dönemler nakiite olunmalý bazý dönemler ise malda olunmalý ve bu oran istatistiksel olarak kabaca %70 civarýndadýr. Yani 1 senede yaklaþýk 121 gün nakitte kalmalý 243 gün malda oturmalýyýz. Bu zamanlamalarý doðru noktalara denk getirdiðinde hem enflasyonu geçer hemde alýp tutandan daha fazla kazanýrsýn. Sürekli al sat demiyorum DÝKKAT ET. 121 gün yani 4 ay. Mesela hisseler doygunluga ulaþmýþtýr. Çýkar 4 ay faizde kalýrsýn. SOnrasýnda tekrar alýr en az 8 ay tutarsýn vesaire.

6-FAÝZ - DOLAR - ENFLASYON üçgenine mutlaka bak Bunlar genel tüm hisseler için ortak parametrelerdir.

7-Ne istediðin çok önemli stratejini belirlemede düzenli ama az getiri istiyorsan daha büyük þirketlere ve sektörlere yaymalýsýn portfoyu. bist30 max bist50 dýþýna cýkmamaya çalýþýrsýn. Yok, hýzlý büyümek istiyorsan. portfoyun 3/2 sini küçük belki bist 100 dýþý henüz bebek þirketlerde kullanmalýsýn. Kendinden pay biç 5 milyon TL öz sermayen olsa buna %100 üretmek çok daha zordur. ancak 50 bin TL ye %100 üretmek çok daha kolaydýr. Þirketlerde böyledir. Büyüdükçe büyüme hýzlarý yavaþlar. Dogal olarka büyüme yavaþladýkça getiri bir önceki zamana nazaran düþer fakat stabilite artar.

Bu hep böyledir zaten. risk = getiri demektir. bak faize banka faizi stabildir ama getirisi düþüktür. Bankalar çok daha yüksek faiz vermeye basladýklarýn da bilirsin aslýnda büyük riskler içeriyordur. ÝMAR BANKASI Çok yüksek faizler verip durumu kurtarmaya calýstý ancak baþaramayýp battý gibi gibi.

Mevduat faiz oranlarý diye arat ismini az duydugun bankalar genelde daha yuksek faýz verýrler cunku daha fazla rýsk ýcerýrler.

8-Sonuç olarak; ilerdeki zenginliðin en temelde risk iþtahýnla dogrudan orantýlý olacaktýr.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

Sayfa 105/106 ÝlkÝlk ... 55595103104105106 SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •