Arkadaþlar merhaba, bu forumu ve bu forumdaki sayfayý yeni keþfettim. Özellikle hisse ismi verilmesine raðmen hisse özelinde deðil de hisseyi neden almalý almamalý gibi iþin mantýðýný anlatan yorumlar gördüðüm için ben de danýþmak istedim yüksek müsaadenizle. Borsada yeniyim ve baya küçük yatýrýmcýyým. Kendimce temel analizler yapmaya çalýþýyorum. Belirli sektörlerden hisse portföyü oluþturmak istiyorum. Özellikle yukarýda belirtilen özsermaye ile ilgili bilgilendirmeler hoþuma gitti. Bu sebeple kendi danýþmak istediðim þeyi kendi forumuna yazdým ve kimse cevap vermediði için bir de buraya yazmak istiyorum. Aþaðýdaki yazý benim diðer sayfaya yazdýðým yazýdan belirli bir kopyadýr. Yardýmcý olursanýz sevinirim.
1)Öncelikle son dolar bazýnda son 10 yýllýk satýþlara baktýðýmýzda bütün çimento þirketlerinin satýþýnýn sürekli düþtüðü gözüküyor, artan sadece Oyak çimento idi yanlýþ hatýrlamýyorsam. Ayný zamanda esas faaliyet karý ve net karýna da bakýyorum onlarda da sürekli düþüþ görüyorum dolar bazýnda. Bunlara raðmen hisselerin deðeri artýyor. Ben buradaki mantýðý çözemedim, tamam kovid sebebiyle kriz var ama 10 yýllýk süreçte baþka ne oldu da çimento sektörü bu kadar etkilendi ve gelecekte bu durum sizce düzelir mi?
2) Çimsa özellikle Sabancý gibi bir devin olmasýndan ötürü de çok beðendim, lakin akçansa gibi küresel devle ortaklýk varken neden çimsa üzerinden yatýrýma devam ettirilip arttýrýlýr ki? Çimsa daha eski biliyorum lakin akçansa kurulduðunda borsaya giriþ yapsaydým kendi kendime akçansa kurulduðu için çimsayý yutacak artýk sabancýlar da oradan devam edecek bunu almalýyým derdim, lakin temettü, büyüme ve hisse deðer artýþlarýný kýyasladýðýmýzda çimsa çok daha performanslý duruyor. Bunun mantýðý sizce ne olabilir? Çimsa'da bildiðim beyaz çimento hikayesi var lakin bu hikaye akçansada da kullanýlabilirdi. Ben buradaki amacý anlamadým.
Sizlere danýþtýðým þey yanlýþ anlamayýn þu hisseyi mi alayým bunu mu deðil, iþin mantýðýný felsefesini anlamaya çalýþýyorum. Kýsmetse perþembe günü borsa açýldýðýnda çimsa almak istiyorum, ufak tefek, 500-1000 liralýk paralarla ve minimum 10 yýl maksimum ömür nereye giderse tutma niyetim var, bu sebeple saðlam yatýrým yapmak istiyorum. Yardýmcý olursanýz þimdiden teþekkür ederim.
Benim burada sorduðum sizlere hisse tavsiyesi deðil tekrar belirteyim. Bütün çimento sektörünün verileri karlýlýklarý düþüyor lakin bir kaç hisse sürekli yükseliyor, bunu anlamaya çalýþýyorum. Þu veriler otomotiv sektöründeki bir hissede olsa almak istemem ama çimento sektörüne göre kendi içinde kötünün iyisi konumunda ve böyle hisseler alýnýr mý sizce?

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri