Verdiðiniz bilgiler ve harcadýðýnýz emek için çok teþekkür ederim Erhan Bey, söylediklerinizin bir kýsmýný uyguluyorum, bir kýsmýný da uygulayacaðým inþallah.
Verdiðiniz bilgiler ve harcadýðýnýz emek için çok teþekkür ederim Erhan Bey, söylediklerinizin bir kýsmýný uyguluyorum, bir kýsmýný da uygulayacaðým inþallah.
Erhan Bey merhaba, öncelikle detaylý bir biçimde çimento sektörü hakkýnda verdiðiniz bilgiler için teþekkür ederim. Ben ziraatten iþlem yapýyorum, ziraatin finnet2000 diye bir siteyle anlaþmasý var, hisse seçerken yaptýðým þeyler tam olarak þunlar;
1)Hissenin sýrasýyla 5-10-15-20 yýllýk ve ilk halka arzýndan beri dolar bazýndaki yükseliþine bakýyorum. Sonra geçmiþ temettülerini ve temettüdeki artýþ azalýþlarýna bakýyorum.
2)Daha sonra genelde 2012 ile son yýlý bazen ara yýllardaki toplam borç ve toplam aktiflerini dolar bazýnda kýyaslýyorum. Buna galiba cari oran diyorlar tam emin deðilim. Örneðin 2012 son çeyrekteki toplam aktifi toplam borca bölüyorum, atýyorum kafadan 3 mü çýktý. 2021 son çeyrekteki toplam borcu 3 ile çarpýyorum. Daha sonra 2021 son çeyrekteki toplam aktifle arasýndaki farka bakýyorum eðer açýk varsa 2012'den 2021'e kadar verdiði toplam temettü miktarýný topluyorum bunu çýkarýyorum yine fark kapanmamýþsa bu defa þirketin faaliyet raporlarýný açýyorum orada yazan yatýrým miktarlarýný ve baðýþlarýný çýkarýyorum. Fark kapanmadýðý taktirde hisseyi herhangi bir þekilde almýyorum.
3)Þirketin sahiplerini inceliyorum. Borsaya açýk pay oranýna bakýyorum. Sahiplerinin sað-sol fark etmez herhangi bir þekilde siyasi olarak güçlü baðý varsa hisseyi almýyorum. Çünkü uzun vadeci yatýrýmcý olacaðým, yarýn öbür gün iktidar deðiþir þirketind deðeri düþer diye düþünüyorum. Borsaya açýk pay oraný yüzde 60 'ýn üstünde ise ya da sahiplerinde pay yüzde 35 in altýnda ise yine hisseyi almýyorum. 4)Faaliyet raporundan imtiyazlý paylara bakýyorum, imtiyazlý paylara daðýttýðý kar oranýna bakýyorum eðer toplam daðýtýlan payýn üçte birinden yüksek ise imtiyazlý paylara daðýtýlan kar miktarý o hisseyi almýyorum.
5)Þirketin favök ya da vafök ikisi de ayný diye biliyorum emin deðilim vergi öncesi faaliyet karý diye biliyorum geçmiþ yýllara göre onlara bakýyorum. Dolar bazýnda azalma varsa almýyorum.
6)Þirketin yýllýk satýþ miktarýna dolar üzerinden bakýyorum, yine dolar üzerinden bir azalma varsa almýyorum ayný kaldýysa sürdürülebilirlik kýsmýný incelemeye çalýþýyorum.
7)Þirketin faaliyet raporunda argeye herhangi bir miktar para harcanmamýþsa o hisseyi satýn almýyorum.
Bana bilançolarý inceleyebileceðim bir program önermiþsiniz galiba, finnet2000 ile bu saydýklarýmý görebiliyorum, lakin dediðiniz programý da inceleyeceðim. Bir kere stockeys diye bir siteden bir aylýk ücretli üyelik satýn almýþtým. Orada finnette olmayan þirketin yýlda yaptýðý yatýrým miktarýný dolar üzerinden gösteriyordu. Lakin daha sonra bir þirketin faaliyet raporunda yazanla sitede yazan miktar arasýnda büyük fark olduðunu görünce oradaki üyeliðimi yenilemedim. Yani güvenilir site bulmak da zor bu durumda.
Çimsa ve çimento sektöründe ise dediðiniz gibi sadece dünya yok uzay var resmen. Benim anlamadýðým çimsada bu yukarýda saydýklarýmý incelediklerimde 2010 ile 2016 arasýnda lira cinsinden 1.2 milyat tl açýk görüyorum. 2012 ile 2021 arasýnda yaptýðýmda ise açýk 2 milyar tl ye çýkýyor. Ve bu açýk dolar olarak da artýyor. Lakin benim yukarýdaki verilere uyan takip ettiðim pek çok hisseden daha çok yükselmiþ ve daha çok temettü vermiþ. Ayrýca þirkette bu kadar açýk olmasýna raðmen büyümeye devam ediyor. Yurtdýþýndan yeni þirket satýn alýyor madem parasal olarak açýk var niye bu kadar temettü daðýtýyor, bu mantýðý anlamaya çalýþýyorum. Çimsa örnek sadece mesela Oyak çimentoyu da ayný yöntemle araþtýrýyorum, 2017'ye kadar tutuyor. 2018-2021 arasý açýklar baþlýyor onu da hisselerde normal karþýlýyorum çünkü pandemi döneminde açýk olmasý normal diye düþünüyorum. Lakin bunlarý yaparken dediðim gibi herhangi bir bilgim ya da tecrübem yok borsada, bu siteyi tesadüfen gördüm, iyi de olmuþ çünkü benim çevremde oturup borsa hakkýnda sohbet edebileceðim herhangi bir insan yok, burada hem sohbet imkaný var hem de bir þeyler öðreniyorum o çok güzel bence.
açýk dediðin borç falan galiba.
kaldýraç kullanýyor da olabilirler. Yani bazen örnegýn kredi almanýn maliyeti daha düþüktür yatýrýmdan daha fazlasýný aldýgý için kredi maliyetine (faizine) katlanarak yatýrým yapmayý tercih edebilir.
Belki böyle bir þeydir.
Bunun dýþýnda güzel analizler yapmýþsýnýz.
yatýrým hayatýnýz da baþarýlar dilerim.
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Açýk dediðim þöyle sayýylar örnek vereyim örneðin: 2012 son çeyrekte þirketin toplam aktifi 3 milyon tl. Toplam borcu ise 1 milyon tl. Þimdi toplam aktif/toplam borç 3 yapýyor ya. 2021 son çeyrek toplam borç mesela 3 milyon tl olsun, 3 milyon tl ile 3 ü çarpýyorum. Olmasý gereken toplam aktif 9 milyon tl ediyor gözümde lakin 2021 son çeyrek toplam aktife bakýyorum 7 milyon tl. Yukarýdaki son mesajýmda belirttiðim yatýrým, temettü gibi deðerler toplamý 1 milyon tl olsa,9 milyondan çýkarýyorum mesela 8 milyon tl kaldý diyelim. Lakin aktif 7 milyon tl. Bu durumda aradaki 1 milyon tl benim size bahsettiðim açýk oluyor. Toplam aktif/Toplam borca cari oran mý diyorlar tam bilmiyorum. Teknik bilgim yok. Bakkal hesabý gibi yapýyorum. Bu oran deðiþebilir ama 10 yýllýk sürelerde bakýyorum, o bahsettiðim açýk artýyorsa þirket benim için deðersiz oluyor. Böyle böyle elemeye çalýþýyorum kafamda þirketleri. Bir de anlayamadýðým yer olursa buraya yazýp öðrenmeye çalýþýyorum, çimsa örneðinde olduðu gibi.Kaldýraç olayýný þirketlerin kullandýðýný bilmiyordum. Benim için ek bir bilgi oldu. Anlamadýðým bilmediðim daha çok þey var mesela þirket baþka bir þirketi satýn aldýðýnda ya da borsadaki hisselerini geri topladýðýnda aktifleri artýyor mu yoksa hiç bir þekilde etki etmiyor mu bilmiyorum. Benim bildiðim aktifleri artmalý ama bu sitede kordsa forumunda bahsetmiþlerdi yurtdýþýndan þirket alýrsa eðer oradan elde ettiði geliri bizim ülkede temettü olarak daðýtamýyormuþ sadece o ülkede temettü daðýtabilirse o daðýtýlan temettüden sonra bu ülkede temettü daðýtabiliyormuþ, ne kadarý doðru bilmiyorum. Zamanla öðreneceðim. Teþekkür ederim her þey için, size ve forumun geri kalan insanlarýna da yatýrým hayatýnda baþarýlar dilerim.
anladým kaldýraç dediðim þey kredi yani kredi çekmek kaldýraç kullanmak demektir.
https://youtu.be/7SbafP_45Bs?t=460
![]()
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Anladým, verdiðiniz link çok güzel, aslýnda benim borsa hakkýnda özellikle bilanço okumak için merak ettiðim bilgilerin çoðu verdiðiniz kanalda var. Tekrar teþekkürler.
Temettü mevsimi geldi de geçiyor bile.![]()
Yer Ýmleri