Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
5,83 10% 1,06 Mr 5,49 / 5,83
11,99 10% 336,27 Mn 10,90 / 11,99
124,30 10% 112,66 Mn 116,00 / 124,30
35,42 10% 122,32 Mn 32,38 / 35,42
6,93 10% 401,38 Mn 5,67 / 6,93
1.170,00 -10% 101,24 Mn 1.170,00 / 1.290,00
481,50 -10% 434,72 Mn 481,50 / 532,00
43,74 -10% 96,29 Mn 43,74 / 48,36
6,48 -10% 126,65 Mn 6,48 / 7,28
17,10 -10% 1,93 Mr 17,10 / 19,25
121,30 -5.53% 24,17 Mr 121,30 / 136,30
3,20 1.27% 16,88 Mr 3,16 / 3,29
425,50 2.65% 16,34 Mr 415,50 / 434,25
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
314,50 -0.4% 9,53 Mr 313,00 / 317,75
18,61 -1.27% 555,50 Mn 18,41 / 19,11
73,70 -2.96% 8,42 Mr 73,65 / 76,90
264,00 3.63% 10,28 Mr 252,00 / 264,00
727,00 -0.41% 2,16 Mr 721,50 / 739,00
97,15 1.09% 607,34 Mn 95,70 / 98,05
112,30 -2.43% 247,63 Mn 111,80 / 115,70
30,92 2.59% 121,66 Mn 30,22 / 30,98
10,22 -0.68% 218,42 Mn 10,22 / 10,44
83,15 0.12% 582,64 Mn 82,70 / 85,15

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 106/106 ÝlkÝlk ... 65696104105106
Arama sonucu : 847 madde; 841 - 847 arasý.

Konu: Temettu Etkisizligi

1. Verdiðiniz bilgiler ve harcadýðýnýz emek için çok teþekkür ederim Erhan Bey, söylediklerinizin bir kýsmýný uyguluyorum, bir kýsmýný da uygulayacaðým inþallah.

2.  Alýntý Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazýyý Oku
    soruya yönelik cevabýmý ileteyim birde nacizane tavsiyelerimi vereyim.

1-Enflasyon da týpký bizde oldugu gibi þirketin dogru degerlenmesýnde bir ölçek 100 lýraya aldýgýn araba nasýl ký bugun 300 ise 5 milyon TL öz sermayeye sahip þirket artýk 15 milyon TL deðerinde

Öz sermaye varlýklarýda barýndýrýyor biliyorsun varlýklarda ki enflasyon sebepli deðer artýþý þirket öz sermayelerinin artmasýna sebep oluyor.

Öz sermayeler artacaksa piyasadaki yani borsadaki deðeri de artmalý. bu sebeple o çýlgýn cýkýslar yaþandý ve yaþanýyor.

BÝlancolar tarafýna gelirsek biliyorsun bir sektörde bir sürü kalem var en baþta petrol girdiler çýktýlar maliyetler dolar vesaire çimento da da ne olmuþ olabilir eskisi kadar ev yapýlmýyor olabilir yapýlýyorsa dahi maliyetler çok yüksek olmuþtur örnegýn çimento çýktý bunun sevkiyatý petrol fiyatlarý sebebiyle maliyeti artýyor. Çimentoyu satýyor fakat tekrar üretirken çok daha yüksek maliyetle üretiyor neden dolarýn cýkýsý veya enflasyon çimentonun satýþýndan gelen para ile tekrar üretilemiyor. Yani demek istediðim. Bir çimento þirketi nasýl büyür ve kar eder.

5 çuval çimento satar sattýðý 5 çuvalýn parasýyla 7 çuval üretir 7 yi satar onun parasýyla 10 çuval üretir.

Fakat enflasyon dolar petrol ve diðer kalemlerdeki oynaklýk bu hesaplamanýn yapýlmasýný imkansýzlaþtýrdý.

5 Cuval sattý parasýný aldý yeni çimento üretecek bir baktý ki kazandýgý parayla 4 çuval üretebiliyor. Niye bu süre zarfýnda maliyetler arttýðý için. Haliyle gelir gider dengeleri öngörülemez bir hal aldý fiyat verecek çimentoya hangi fiyatý versin yüksek fiyat verse satýþlar düþüyor. düþük fiyat verse zarar ediyor. haliyle bunlar bir þirket analizinde önemli dengeler.

BU dengeler hangi yönde düzelirse þirketler de buna göre düzelir veyahutta öngörü olarak bir þirket yönetimi ne kadar ileriyi önceden görebilir ve buna göre önündeki puslu havayý kaldýrýrsa o derece baþarýlý olacaktýr.

2- Çimento sektöründe en önemli gider kalemlerden birtanesi nakliyedir. çimsanýn bulundugu yer farklý akcansanýn bulundgu yer farklý. Haliyle nakliye masraflarýnýn önemli ölçüde düþebilmesi için konum da önemli bir yer eder.

Ýþ tabi konuma kadar düþünce o bölgede ne kadar çimento satabiliyor kimlere satabiliyor o bölgede ne kadar inþaat yapýlýyor gibi gibi bir sürü maliyet hesabý ortaya çýkýyor. petrol fiyatlarýndaki artýþla beraber iþ iyice çýkmaza girebiliyor.

Haliyle 2 hisse arasýnda ki bu denge veya dengesýzlýk durumu görüldüðü üzere bir çok parametreden etkilenmektedir.

Olaylara daha geniþ bir bakýþ açýsýyla bakmak çok daha doðru olacaktýr. Mesela iþtirakler yine keza önemli çimsa kimlere ortak kimlere çimento veriyor o þirketlerin durumu ne.

Ben afyonda oturuyorum afyon çimento mesela çuvallarýn üstünde cimsa yazar cimsa afyon çimentonun %51 ine sahip. DOlayýsýyla afyon çimentonun durumu çimsayada etki edecek

Vesaire vesaire sanýrým anlaþýlmýþtýr olayýn detayýna girdikçe aslýnda sadece bir dünya olmadýgýný marsýn saturnun oldugu görüyorsun. daha da geniþleyince bir sürü yýldýz oldugunu görüyorsun sonra daha geniþ çerçeveden bakýnca aslýnda bir samanyolu oldugunu. Daha da geriye gidince týpký senýn saman yolun gibi milyarlarca saman yolu oldugunu. O sebepledir ki;

BÝR ÞÝRKETE ORTAK OLMAK Eðer doðru ve çok daha karlý yatýrým yapmak istiyorsak. Elimizdeki temettüye grafiðe ona buna bakarak 3 5 parametreyle olacak iþ deðildir. Çok daha geniþ bakmak lazým her konu için. Mesela temetüye burada bakarken konuþurken en geniþ açýyla baktýk vermese nolurdu verilince ne deðiþti vesaire vesaire.

TAVSÝYELER;
    1- Çok geniþ açýyla hisseyi analiz edin basit bir mantýkla deðil örnegýn þu o kadar komýk bir bakýþ açýsýdýr ki her duydugumda sadece gülüyorum. "Yazýn altýn fiyatlarý yükselir düðünlerden dolayý" Tam bir cahilliktir aslýnda bu.

Altýn fiyatlarý dünyadaki ONS fiyatýndan etkilenir ülkemizde Ons üzerine birde dolar eklendiði için hem dolardan hem onstan etkilenir senin ülkendeki altýn alýþ ve satýþlarý KOSKOCAMAN ONS'u %0,001 belki etkiler. Fakat öyle bir inanýþ var. BÝLÝMDEN VE MATEMATÝKTEN UZAK BÝR BÝÇÝMDE. BEN TEMETTÜYEDE BU SEKILDE BAKILDIGINI DÜÞÜNÜYORUM. TEMETTÜMÜ VERÝYORMUÞ HA O ZAMAN ÝYÝ TAMAM YÜKSELÝR.

2-Araþtýrmacý olmak sorgulamak felsefe yapmak olayý anlama ve anlamlandýrmaya calýsmak bu özelliðinizin oldugunu düþünüyorum. Çünkü sorunuzun içinde bunlar var. Anlayarak yatýrým yapmak en mantýklýsý. Sonuç olarak para kazanmak istiyoruz o halde hisseler neye göre yükselir hangi parametrelerden etkilenir didik didik etmek lazým. Koþulsuz inanmamak lazým. Her soylenený sorgulamak lazým.

3-Madem yenisin bir adet borfin fast web mali analiz mutlaka al kendince hobi amaçlý þirketlerin bilancolarýný incele geçmiþ bilancolarýna bak fiyat hareketlerine bak çeþitli bilanco kalemleri ne olunca hisse fiyatý ne olmuþ anlamlý iliþkkiler bulmaya çalýþ.

4-Her neye yatýrým yaparsan yap mutlaka her 3 ayda bir bilancolarýna göz gezdirmeyi unutma hiçbirþey bilmesen bile fast web deki satýþ ve karlýlýk grafikleri illaki bir bakýþ açýsý verecektir. Bunu küçümseme.

5- Her zman malda olmana gerek yok etrafýndaki insanlarýn yatýrým mantýklarýna bak özellikle kaybedenler, ben özellikle dinlerim 1 senede 365 gün var. BU adamlar genellikle 350 gün malda kalýrlar. yani sadece 15 gün dýþarda kalýrlar. Oysaki grafiklere bakýlýrsa bazý dönemler nakiite olunmalý bazý dönemler ise malda olunmalý ve bu oran istatistiksel olarak kabaca %70 civarýndadýr. Yani 1 senede yaklaþýk 121 gün nakitte kalmalý 243 gün malda oturmalýyýz. Bu zamanlamalarý doðru noktalara denk getirdiðinde hem enflasyonu geçer hemde alýp tutandan daha fazla kazanýrsýn. Sürekli al sat demiyorum DÝKKAT ET. 121 gün yani 4 ay. Mesela hisseler doygunluga ulaþmýþtýr. Çýkar 4 ay faizde kalýrsýn. SOnrasýnda tekrar alýr en az 8 ay tutarsýn vesaire.

6-FAÝZ - DOLAR - ENFLASYON üçgenine mutlaka bak Bunlar genel tüm hisseler için ortak parametrelerdir.

7-Ne istediðin çok önemli stratejini belirlemede düzenli ama az getiri istiyorsan daha büyük þirketlere ve sektörlere yaymalýsýn portfoyu. bist30 max bist50 dýþýna cýkmamaya çalýþýrsýn. Yok, hýzlý büyümek istiyorsan. portfoyun 3/2 sini küçük belki bist 100 dýþý henüz bebek þirketlerde kullanmalýsýn. Kendinden pay biç 5 milyon TL öz sermayen olsa buna %100 üretmek çok daha zordur. ancak 50 bin TL ye %100 üretmek çok daha kolaydýr. Þirketlerde böyledir. Büyüdükçe büyüme hýzlarý yavaþlar. Dogal olarka büyüme yavaþladýkça getiri bir önceki zamana nazaran düþer fakat stabilite artar.

Bu hep böyledir zaten. risk = getiri demektir. bak faize banka faizi stabildir ama getirisi düþüktür. Bankalar çok daha yüksek faiz vermeye basladýklarýn da bilirsin aslýnda büyük riskler içeriyordur. ÝMAR BANKASI Çok yüksek faizler verip durumu kurtarmaya calýstý ancak baþaramayýp battý gibi gibi.

Mevduat faiz oranlarý diye arat ismini az duydugun bankalar genelde daha yuksek faýz verýrler cunku daha fazla rýsk ýcerýrler.

8-Sonuç olarak; ilerdeki zenginliðin en temelde risk iþtahýnla dogrudan orantýlý olacaktýr.
    Erhan Bey merhaba, öncelikle detaylý bir biçimde çimento sektörü hakkýnda verdiðiniz bilgiler için teþekkür ederim. Ben ziraatten iþlem yapýyorum, ziraatin finnet2000 diye bir siteyle anlaþmasý var, hisse seçerken yaptýðým þeyler tam olarak þunlar;

1)Hissenin sýrasýyla 5-10-15-20 yýllýk ve ilk halka arzýndan beri dolar bazýndaki yükseliþine bakýyorum. Sonra geçmiþ temettülerini ve temettüdeki artýþ azalýþlarýna bakýyorum.
    2)Daha sonra genelde 2012 ile son yýlý bazen ara yýllardaki toplam borç ve toplam aktiflerini dolar bazýnda kýyaslýyorum. Buna galiba cari oran diyorlar tam emin deðilim. Örneðin 2012 son çeyrekteki toplam aktifi toplam borca bölüyorum, atýyorum kafadan 3 mü çýktý. 2021 son çeyrekteki toplam borcu 3 ile çarpýyorum. Daha sonra 2021 son çeyrekteki toplam aktifle arasýndaki farka bakýyorum eðer açýk varsa 2012'den 2021'e kadar verdiði toplam temettü miktarýný topluyorum bunu çýkarýyorum yine fark kapanmamýþsa bu defa þirketin faaliyet raporlarýný açýyorum orada yazan yatýrým miktarlarýný ve baðýþlarýný çýkarýyorum. Fark kapanmadýðý taktirde hisseyi herhangi bir þekilde almýyorum.
    3)Þirketin sahiplerini inceliyorum. Borsaya açýk pay oranýna bakýyorum. Sahiplerinin sað-sol fark etmez herhangi bir þekilde siyasi olarak güçlü baðý varsa hisseyi almýyorum. Çünkü uzun vadeci yatýrýmcý olacaðým, yarýn öbür gün iktidar deðiþir þirketind deðeri düþer diye düþünüyorum. Borsaya açýk pay oraný yüzde 60 'ýn üstünde ise ya da sahiplerinde pay yüzde 35 in altýnda ise yine hisseyi almýyorum. 4)Faaliyet raporundan imtiyazlý paylara bakýyorum, imtiyazlý paylara daðýttýðý kar oranýna bakýyorum eðer toplam daðýtýlan payýn üçte birinden yüksek ise imtiyazlý paylara daðýtýlan kar miktarý o hisseyi almýyorum.
    5)Þirketin favök ya da vafök ikisi de ayný diye biliyorum emin deðilim vergi öncesi faaliyet karý diye biliyorum geçmiþ yýllara göre onlara bakýyorum. Dolar bazýnda azalma varsa almýyorum.
    6)Þirketin yýllýk satýþ miktarýna dolar üzerinden bakýyorum, yine dolar üzerinden bir azalma varsa almýyorum ayný kaldýysa sürdürülebilirlik kýsmýný incelemeye çalýþýyorum.
    7)Þirketin faaliyet raporunda argeye herhangi bir miktar para harcanmamýþsa o hisseyi satýn almýyorum.

Bana bilançolarý inceleyebileceðim bir program önermiþsiniz galiba, finnet2000 ile bu saydýklarýmý görebiliyorum, lakin dediðiniz programý da inceleyeceðim. Bir kere stockeys diye bir siteden bir aylýk ücretli üyelik satýn almýþtým. Orada finnette olmayan þirketin yýlda yaptýðý yatýrým miktarýný dolar üzerinden gösteriyordu. Lakin daha sonra bir þirketin faaliyet raporunda yazanla sitede yazan miktar arasýnda büyük fark olduðunu görünce oradaki üyeliðimi yenilemedim. Yani güvenilir site bulmak da zor bu durumda.

Çimsa ve çimento sektöründe ise dediðiniz gibi sadece dünya yok uzay var resmen. Benim anlamadýðým çimsada bu yukarýda saydýklarýmý incelediklerimde 2010 ile 2016 arasýnda lira cinsinden 1.2 milyat tl açýk görüyorum. 2012 ile 2021 arasýnda yaptýðýmda ise açýk 2 milyar tl ye çýkýyor. Ve bu açýk dolar olarak da artýyor. Lakin benim yukarýdaki verilere uyan takip ettiðim pek çok hisseden daha çok yükselmiþ ve daha çok temettü vermiþ. Ayrýca þirkette bu kadar açýk olmasýna raðmen büyümeye devam ediyor. Yurtdýþýndan yeni þirket satýn alýyor madem parasal olarak açýk var niye bu kadar temettü daðýtýyor, bu mantýðý anlamaya çalýþýyorum. Çimsa örnek sadece mesela Oyak çimentoyu da ayný yöntemle araþtýrýyorum, 2017'ye kadar tutuyor. 2018-2021 arasý açýklar baþlýyor onu da hisselerde normal karþýlýyorum çünkü pandemi döneminde açýk olmasý normal diye düþünüyorum. Lakin bunlarý yaparken dediðim gibi herhangi bir bilgim ya da tecrübem yok borsada, bu siteyi tesadüfen gördüm, iyi de olmuþ çünkü benim çevremde oturup borsa hakkýnda sohbet edebileceðim herhangi bir insan yok, burada hem sohbet imkaný var hem de bir þeyler öðreniyorum o çok güzel bence.

3. açýk dediðin borç falan galiba.

kaldýraç kullanýyor da olabilirler. Yani bazen örnegýn kredi almanýn maliyeti daha düþüktür yatýrýmdan daha fazlasýný aldýgý için kredi maliyetine (faizine) katlanarak yatýrým yapmayý tercih edebilir.

Belki böyle bir þeydir.

Bunun dýþýnda güzel analizler yapmýþsýnýz.

yatýrým hayatýnýz da baþarýlar dilerim.
    Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

4. Açýk dediðim þöyle sayýylar örnek vereyim örneðin: 2012 son çeyrekte þirketin toplam aktifi 3 milyon tl. Toplam borcu ise 1 milyon tl. Þimdi toplam aktif/toplam borç 3 yapýyor ya. 2021 son çeyrek toplam borç mesela 3 milyon tl olsun, 3 milyon tl ile 3 ü çarpýyorum. Olmasý gereken toplam aktif 9 milyon tl ediyor gözümde lakin 2021 son çeyrek toplam aktife bakýyorum 7 milyon tl. Yukarýdaki son mesajýmda belirttiðim yatýrým, temettü gibi deðerler toplamý 1 milyon tl olsa,9 milyondan çýkarýyorum mesela 8 milyon tl kaldý diyelim. Lakin aktif 7 milyon tl. Bu durumda aradaki 1 milyon tl benim size bahsettiðim açýk oluyor. Toplam aktif/Toplam borca cari oran mý diyorlar tam bilmiyorum. Teknik bilgim yok. Bakkal hesabý gibi yapýyorum. Bu oran deðiþebilir ama 10 yýllýk sürelerde bakýyorum, o bahsettiðim açýk artýyorsa þirket benim için deðersiz oluyor. Böyle böyle elemeye çalýþýyorum kafamda þirketleri. Bir de anlayamadýðým yer olursa buraya yazýp öðrenmeye çalýþýyorum, çimsa örneðinde olduðu gibi. Kaldýraç olayýný þirketlerin kullandýðýný bilmiyordum. Benim için ek bir bilgi oldu. Anlamadýðým bilmediðim daha çok þey var mesela þirket baþka bir þirketi satýn aldýðýnda ya da borsadaki hisselerini geri topladýðýnda aktifleri artýyor mu yoksa hiç bir þekilde etki etmiyor mu bilmiyorum. Benim bildiðim aktifleri artmalý ama bu sitede kordsa forumunda bahsetmiþlerdi yurtdýþýndan þirket alýrsa eðer oradan elde ettiði geliri bizim ülkede temettü olarak daðýtamýyormuþ sadece o ülkede temettü daðýtabilirse o daðýtýlan temettüden sonra bu ülkede temettü daðýtabiliyormuþ, ne kadarý doðru bilmiyorum. Zamanla öðreneceðim. Teþekkür ederim her þey için, size ve forumun geri kalan insanlarýna da yatýrým hayatýnda baþarýlar dilerim.

5.  Alýntý Originally Posted by B.A.L Yazýyý Oku
    Açýk dediðim þöyle sayýylar örnek vereyim örneðin: 2012 son çeyrekte þirketin toplam aktifi 3 milyon tl. Toplam borcu ise 1 milyon tl. Þimdi toplam aktif/toplam borç 3 yapýyor ya. 2021 son çeyrek toplam borç mesela 3 milyon tl olsun, 3 milyon tl ile 3 ü çarpýyorum. Olmasý gereken toplam aktif 9 milyon tl ediyor gözümde lakin 2021 son çeyrek toplam aktife bakýyorum 7 milyon tl. Yukarýdaki son mesajýmda belirttiðim yatýrým, temettü gibi deðerler toplamý 1 milyon tl olsa,9 milyondan çýkarýyorum mesela 8 milyon tl kaldý diyelim. Lakin aktif 7 milyon tl. Bu durumda aradaki 1 milyon tl benim size bahsettiðim açýk oluyor. Toplam aktif/Toplam borca cari oran mý diyorlar tam bilmiyorum. Teknik bilgim yok. Bakkal hesabý gibi yapýyorum. Bu oran deðiþebilir ama 10 yýllýk sürelerde bakýyorum, o bahsettiðim açýk artýyorsa þirket benim için deðersiz oluyor. Böyle böyle elemeye çalýþýyorum kafamda þirketleri. Bir de anlayamadýðým yer olursa buraya yazýp öðrenmeye çalýþýyorum, çimsa örneðinde olduðu gibi. Kaldýraç olayýný þirketlerin kullandýðýný bilmiyordum. Benim için ek bir bilgi oldu. Anlamadýðým bilmediðim daha çok þey var mesela þirket baþka bir þirketi satýn aldýðýnda ya da borsadaki hisselerini geri topladýðýnda aktifleri artýyor mu yoksa hiç bir þekilde etki etmiyor mu bilmiyorum. Benim bildiðim aktifleri artmalý ama bu sitede kordsa forumunda bahsetmiþlerdi yurtdýþýndan þirket alýrsa eðer oradan elde ettiði geliri bizim ülkede temettü olarak daðýtamýyormuþ sadece o ülkede temettü daðýtabilirse o daðýtýlan temettüden sonra bu ülkede temettü daðýtabiliyormuþ, ne kadarý doðru bilmiyorum. Zamanla öðreneceðim. Teþekkür ederim her þey için, size ve forumun geri kalan insanlarýna da yatýrým hayatýnda baþarýlar dilerim.

anladým kaldýraç dediðim þey kredi yani kredi çekmek kaldýraç kullanmak demektir.

https://youtu.be/7SbafP_45Bs?t=460

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

6. Anladým, verdiðiniz link çok güzel, aslýnda benim borsa hakkýnda özellikle bilanço okumak için merak ettiðim bilgilerin çoðu verdiðiniz kanalda var. Tekrar teþekkürler.

7. Temettü mevsimi geldi de geçiyor bile.

Sayfa 106/106 ÝlkÝlk ... 65696104105106

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •