PÝYASAYA BAKIÞ-QNB Finans Yatýrým/Kanlý: GSYH'de mevcut sert iniþin ardýndan toparlanma çok yavaþ olacaktýr
11/03/2019 10:49:25
QNB Finans Yatýrým'dan Baþekonomist Burak Kanlý, GSYH'de mevcut sert iniþin ardýndan toparlanmanýn çok yavaþ olmasýný ve 2019 yýlý büyümesinin %1’in altýnda gerçekleþmesini beklediðini vurguladý.
Baþekonomist Burak Kanlý Foreks'e yaptýðý açýklamada, yýlýn son çeyreðinde iktisadi faaliyette önemli bir daralma gözlendiðini kaydederek, "Bu dönemde, gerek özel tüketim gerekse yatýrým talebinin sert bir biçimde zayýflarken, ihracatýn güçlenmesi ve ithalatýn daralmasýyla net ihracatýn büyümenin tek motoru olduðunu gördük.
Dördüncü çeyrekte, makine ve ekipman yatýrýmlarýnýn 26% daralmasý ise, özel sektörde beklentilerin ne kadar bozulduðunun göstergesi olarak deðerlendirilebilir." diye konuþtu.
Kanlý, 2018 yýlýnýn son iki çeyreðinde ekonominin sert bir iniþ yaptýðýný, ancak iktisadi faaliyetteki zayýflýðýn bu yýlýn ilk çeyreðinde de varlýðýný koruduðunun gözlemlendiðini belirterek, öncü göstergeler ve þirketlerden gelen geri bildirimlerin, reel sektörde
2019 yýlýnýn tamamýna dair endiþelerin olduðunun göstergesi olduðunu söyledi. 2019 yýlýnda þirketlerin önceliklerinin büyüme ve yatýrým deðil, borç ve risk azaltma ve temkinli bir duruþa geçme olacaðý düþüncesini savunan Kanlý, þu þekilde konuþtu:
"Þirketlerin borç azaltma (deleveraging) eðiliminin temel belirleyici olduðu bir dönemi belki de ilk defa yaþýyoruz. Böyle dönemlerde toparlanma kademeli ve uzun süreye yayýlmýþ biçimde olur.
Ben de 2001/2002 ve 2008/2009 dönemlerinden farklý olarak, mevcut sert iniþin ardýndan toparlanmanýn çok yavaþ olmasýný, 2019 yýlý büyümesinin %1’in altýnda gerçekleþmesini bekliyorum. Bu yýl büyümeye katkýnýn net ihracat ve kamu harcamalarýndan gelmesini, özel tüketim ve özellikle de yatýrým talebinin zayýf kalmasýný bekliyorum."

Yer Ýmleri