Originally Posted by
abcd
Keþke dediðiniz gibi olsa net kar rakamý ama imkansýz.
Bu hisseye 2 ay önce girdim, daha öncesini ancak mali tablo dipnotlarýndan okuyarak anlayabiliyorum doðal olarak.
Finansal raporlar ve dipnotlarýný incelediðimizde , 2018 ve 2017 yýlýnda faaliyet dýþý gelirler dolayýsýyla net kar rakamý her 2 yýl da yüksek açýklanmýþ. Yatýrým faaliyetlerinden gelirler baþlýðý altýnda, 2017 yýlýnda 110 mln, 2018 de 75 mln TL extra gelir yazýlmýþ.
Sebebi, grup þirketlerine ait Sarýyer de bulunan bir gayrimenkul ün hasýlat paylaþýmý esasýna göre satýþýyla alakalý. Ortaya çýkan gayrimenkulün bir kýsmý , yatýrým amaçlý taþýnmazlar adýyla þirketin aktifinde kalmýþ, kalaný satýlarak paraya çevrilmiþ.
Doðru zamanlamayla harika bir iþ yapmýþ þirket, yani ülkemizde finansal kriz baþlamadan hemen önce bu kararý vererek, projeyi yaptýrmýþ ve tamamlayýp satýþýný yaparak parayý da tahsil ederek, hem borçlarýný kapatmýþ ve pozitif net nakite geçmiþ, hem de özsermayesini güçlendirmiþ. O projeyi yapmakta ve karar vermekte biraz geç kalsalardý, geçen yýl veya bugünlerde hatta önümüzdeki bir kaç yýl içinde inþaat piyasasýnýn içinde bulunduðu kriz dolayýsýyla asla yapamazlardý. Bu da hem þirket yönetimi ve karar vericilerin baþarýsý, hem de bir miktar piyasa þansýyla olmuþ. Sonuçta iyi iþ yapmýþlar bugün baktýðýmýzda.
Özetle, hasýlat paylaþýmlý gayrimenkul satýþýyla ilgili yatýrým faaliyetlerinden elde edilen gelir ve proje 2018 yýlýnda tamamlanmýþ, yani tekrar etmeyecek bir kerelik , faaliyet dýþý gelirlerdi onlar.
Ciroya ve faaliyet karýna dönersek, her çeyrek benzer cirolar yapýyor þirket, çeyrek baþýna 1 mlyr civarý, çeyrek bazda karlar da benzer, sadece geçen yýlýn son çeeðinde kar marjý biraz daha iyiymiþ. Sebebini bilmiyorum. Döviz kurlarýna baðlý olarak 2019 son çeyrek karý biraz daha fazla gelebilir ve eldeki stoklar ve eski maliyetler dolayýsýyla yine biraz daha karlý bir son çeyrek olabilir.
Ama bu senaryo da bile yýllýk net karýn 80 ni geçmesinin büyük bir baþarý (inþallah) olacaðýný okuyabiliyorum.
Sonuçta yýllýk net kar mukayesesi yapmak artýk doðru deðil ama yýllýk faaliyet karýný karþýlaþtýrmak ve iyi takip etmek lazým, çünkü þirketin ana faaliyeti önemli olan.
Ama rasyolarý , performansý, þirketin geliþimi, ortaklýk yapýsý ve karar verici patron veya yöneticilerin genelda baþarýlý götürdükleri, ve bundan sonra da teknolojiyle ilgili sektöre hardware lojistiði saðlayan, organizasyonu ve pazar payý gayet iyi olan , nihayetinde geliþen ve popüler bir sektör olarak daha iyi ve umutlu bir geleceði olan sektör ve þirket diyebiliriz.
Böyle olunca, rakamlar ve sonuçlar zaten tatmin edici gelmeye devam edecektir.
Elbette bizim için olan ise, bu geliþmelerin fiyata da yansýmasý. Bence yansýyacaktýr zamanla.
Ortak olarak güvenli bir þekilde bekleyeceðimiz bir hisse gibi görünüyor.
Ýyi bir 2020 diliyom
Yer Ýmleri