Sn. Pscyokinesis, konu baþlýðý ilgisiz olduðu için meþgul etmemek adýna size özelden yazýyorum; Büyük olasýlýkla siz baþka bir þekilden bahsettiniz fakat ben aþaðýdaki þekilde de bunun mümkün olabileceðini düþündüm ama doðruluðundan emin deðilim, beyin fýrtýnasý yapmak isterim
Verdiðiniz örnek için:
Akbank ay sonu kontratý 6.29 iken Ayný anda 6.14 spot fiyattan alýp birim baþýna 15 kuruþ kazanmanýn maliyetini hesaplayalým:
Örneðin 10000 adet için hesaplarsak;
Spottan alým için 61400TL baðlanacak
Viop ta AKBANK kontrat teminatý 90TL yani kaldýraç 7kat.
Demekki 6.29 dan Akbank kontratýný açýða satmak için (Short) 62900/7 = 8985TL baðlamak lazým.
Toplam: 61400 + 8985 = 70385TL baðlanan para ve
Ay sonu beklenen getiri 1500TL ise %2.13 Aylýk getiri saðlamýþ oluruz.
Yýllýk karþýlýðý %25.56
Tabi bu getiri net deðil çünkü hisse alým satýmda ve viop pozisyonu için ödenecek komisyonlarýn eksiltilmesi lazým.
Fakat bildiðim kadarýyla VÝOP ta pozisyon açtýðýnýz miktardan da nema alabiliyorsunuz bu verilecek komisyonlarý kapatabilir. Net hesabý yapacak bilgi birikimine sahip deðilim fakat VÝOP ta kontratý olan tüm hisse senetleri anlýk olarak takip edilip %30 ün üzeri bir pozisyon yakalandýðýnda anlýk iþlem yapýlabilir deðil mi?
** Olayýn mantýðý da þu anladýðým kadarýyla;
Senaryo1) kontrat günü 6.29 ise 1500ü kazandýk
Senaryo2) kontrat günü 6.35 olmuþsa spottan 6 kuruþ extra kar, viop tan 6 kuruþ extra zarar ettik yine 1500ü kazandýk.
Senaryo3) kontrat günü 6.23 olmuþsa spottan 6 kuruþ extra zarar, viop tan 6 kuruþ extra kar ettik yine 1500ü kazandýk.
Yorumlarýnýzý bekliyorum, eðer mantýk doðru ise risk almadan mevduat üzeri getiri saðlamak biraz matematikle mümkün gibi gözüküyor ?
Yer Ýmleri