Hayrl olsun ite bu gzel
Yem olmayalm
Kactan verdin bol ans
Yatrm tavsiyesi deildir roni bu yaz Bu benim yorum kimseyi balamaz Her kes birey dir
SM-A750F cihazmdan hisse.net mobile app kullanarak gnderildi.
Hayrl olsun ite bu gzel
Yem olmayalm
Kactan verdin bol ans
Yatrm tavsiyesi deildir roni bu yaz Bu benim yorum kimseyi balamaz Her kes birey dir
Mondi kadar olurmu acaba???
15 gn aa sat yok
Kredili sat yok
Tedbir gelmi
Y.t.d
ok gzel kazan salad bu kat. Bundan sonra totomu viking tuvalet kadyla silicem :D
Sermaye Piyasas Kurulundan:
OY HAKKINA VE YNETM KURULUNDA TEMSL EDLMEYE LKN
MTYAZLARIN KALDIRILMASINA LKN ESASLAR TEBL
(II-28.1)
BRNC BLM
Ama, Kapsam, Dayanak ve Tanmlar
Ama ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Tebliin amac, mevzuata uygun olarak hazrlanm finansal tablolarna gre st ste be yl dnem zarar eden halka ak ortaklklarda oy hakkna ve ynetim kurulunda temsil edilmeye ilikin imtiyazlarn kaldrlmasna ilikin usul ve esaslar dzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Tebli, 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayl Sermaye Piyasas Kanununun 28 inci maddesine dayanlarak hazrlanmtr.
Tanmlar
MADDE 3 – (1) Bu Teblide geen;
a) Dnem zarar: Konsolide finansal tablolarda “ana ortakla ait dnem zarar”, bireysel finansal tablolarda ise “dnem zarar” olarak raporlanan dnem zararn,
b) Finansal tablolar: 13/6/2013 tarihli ve 28676 sayl Resm Gazete’de yaymlanan Sermaye Piyasasnda Finansal Raporlamaya likin Esaslar Teblii (II-14.1) uyarnca hazrlanm konsolide veya bireysel yllk finansal tablolar,
c) Halka ak ortaklk, ortaklk: Kitle fonlamas platformlar araclyla para toplayanlar hari olmak zere, paylar halka arz edilmi olan veya halka arz edilmi saylan anonim ortaklklar,
) Kanun: 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayl Sermaye Piyasas Kanununu,
d) Kurul: Sermaye Piyasas Kurulunu,
e) MKK: Merkezi Kayt Kuruluu Anonim irketini,
f) Oy hakkna ilikin imtiyazlar: 6102 sayl TTK’nn 479 uncu maddesinin birinci fkrasnda tanmland ekliyle eit nominal deerdeki paylara tannan farkl saydaki oy hakkna dair imtiyazlar,
g) zel hesap dnemi: Takvim yl dnemi faaliyet ve muamelelerinin mahiyetine uygun bulunmayanlar iin bunlarn mracaat zerine Hazine ve Maliye Bakanl tarafndan belirlenen 12’er aylk dnemi,
) TMS/TFRS: Kamu Gzetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlar Kurumu tarafndan yrrle konulmu olan Trkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartlar ile bunlara ilikin ek ve yorumlar,
h) TTK: 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayl Trk Ticaret Kanununu,
) Ynetim kurulunda temsil edilmeye ilikin imtiyazlar: 6102 sayl TTK’nn 360 nc maddesinin birinci fkrasnda tanmland ekliyle; belirli pay gruplarna, zellik ve nitelikleriyle belirli bir grup oluturan pay sahiplerine ve azla tannan ynetim kurulunda temsil edilmeye dair imtiyazlar,
ifade eder.
KNC BLM
mtiyazlarn Kaldrlmasna likin Esaslar
mtiyazlarn kalkmas
MADDE 4 – (1) Faaliyetlerinin makul ve zorunlu kld hller sakl kalmak kaydyla, mevzuata uygun olarak hazrlanm finansal tablolarna gre st ste be yl dnem zarar eden halka ak ortaklklarda, oy hakkna ve ynetim kurulunda temsil edilmeye ilikin imtiyazlar Kurul karar ile kalkar.
(2) Birinci fkradaki be yllk sre, halka ak ortaklk statsnn kazanld yldan sonra balayan ilk yllk hesap dnemi itibaryla balar.
Finansal tablolara ilikin esaslar
MADDE 5 – (1) Ortaklklarn dnem zarar elde edip etmediklerine dair tespit bamsz denetime tabi olunmas durumunda bamsz denetimden gemi kamuya aklanan finansal tablolar zerinden yaplr.
(2) Konsolide finansal tablo hazrlama ykml bulunan halka ak ortaklklar iin konsolide, konsolide finansal tablo hazrlama ykml bulunmayan ortaklklar iin ise bireysel yllk finansal tablolar esas alnr.
(3) Dnem zararnn tespitinde kullanlan finansal tablolara ilikin bamsz deneti grnn artl gr (snrl olumlu gr) iermesi durumunda, ilgili artn dnem zararna etkisinin tutar olarak bamsz deneti grnden tespit edilebilmesi durumunda, dnem zararnn tespitine ilikin yaplacak deerlendirmede arta konu edilen husus dikkate alnr.
(4) Dnem zararnn tespitinde kullanlan finansal tablolara ilikin bamsz deneti grnn olumsuz olmas veya gr bildirmekten kanlmas durumunda, ilgili finansal tablolarn ynetim kuruluna sunulmasndan itibaren sekiz ay iinde yeniden hazrlatlmalarna kadar geecek sre zarfnda Kurulca imtiyazlarn kaldrlmasna ynelik herhangi bir deerlendirmede bulunulmaz.
(5) Sekiz aylk sre iinde olumsuz gr verilmemi veya gr vermekten kanlmam ekilde yeni finansal tablolarn ynetim kurulu tarafndan hazrlatlmamas durumunda, dnem zararnn tespiti kapsamnda yaplacak deerlendirmede olumsuz gr veya gr vermekten kanlm finansal tablolar Kurulca resen dikkate alnr ve bu Tebli kapsamnda yaplacak deerlendirme ile snrl olmak zere ilgili finansal tablolar dnem zarar ile sonulanm finansal tablolar olarak kabul edilir.
(6) Bu maddenin drdnc ve beinci fkralarnda yer alan gr bildirmekten kanlmas durumunun mcbir sebeplerden kaynaklanmas hali sakldr.
(7) Halka ak ortaklklar tarafndan kamuya aklanm finansal tablolarn Kurul veya dier ilgili kamu kurumlarnn alacaklar kararlar dolaysyla veya TMS/TFRS uyarnca daha sonra deiiklie tabi olmas ve ilgili finansal tablo deiikliinin, halka ak ortakln ibu Tebli hkmleri karsndaki durumuna dair daha nce yaplm deerlendirmede deiiklie neden olmas durumunda, Kurul deiiklie urayan finansal tablolar resen dikkate almaya yetkilidir.
(8) Yatrm ortaklklarnn bamsz denetimden gemi yllk konsolide finansal tablolar ile birlikte bamsz denetimden gemi yllk bireysel finansal tablolarn da hazrlayarak kamuya aklamalar durumunda, ortaklklarn dnem zarar elde edip etmediklerine dair tespit konsolide finansal tablolar zerinden yaplr.
Faaliyetlerin makul ve zorunlu kld haller nedeniyle muafiyet
MADDE 6 – (1) st ste 5 yl dnem zarar eden halka ak ortaklklar, beinci hesap dnemine ait finansal tablolarn kamuya akladklar tarihten itibaren 20 i gn iinde varsa sz konusu 5 hesap dneminin tamamnda ya da herhangi birinde dnem zararna neden olan faaliyetlerinin makul ve zorunlu kld hallere ilikin aklamalarn Kurula iletir.
(2) Makul ve zorunlu halin varlna ilikin Kurulca yaplacak deerlendirmede, halka ak ortaklk ynetiminin kontrol dnda gelien, ekonomiyi, sektr ya da irketi etkileyen olumsuzluklar ve benzeri durumlar dikkate alnr.
Esas szlemenin deitirilmesi
MADDE 7 – (1) Oy hakkna ve ynetim kurulunda temsil edilmeye ilikin imtiyazlarn kaldrlmasna ilikin Kurul karar tarihi itibaryla sz konusu imtiyazlar kullanlamaz. Halka ak ortaklklarn esas szlemelerindeki aksine hkmler uygulanmaz.
(2) mtiyazlarn kaldrlmasna ilikin Kurul kararnn ilgili ortakla bildirimini takip eden azami iki ay iinde ilgili ortaklklarca esas szlemede gerekli deiiklikleri yapmak zere Kurula bavuruda bulunulmas ve yaplacak ilk genel kurul toplantsnda Kurulun uygun gr verdii esas szleme deiikliklerinin genel kurul gndemine alnmas zorunludur.
(3) Esas szleme deiikliine ilikin Kurula sresi iinde bavuruda bulunulmamas veya genel kurul gndeminde esas szleme deiikliine yer verilmemesi durumunda, esas szleme deiikliklerinin ortaklk genel kurulunda grlmesini teminen, Kurul Kanunun 29 uncu maddesinin drdnc fkras uyarnca genel kurul gndemine ilgili maddeyi ekletir.
(4) mtiyazlarn kaldrlmas karlnda herhangi bir menfaat temin edilemez.
Pay alm teklifinde bulunma ykmllnn domad hal
MADDE 8 – (1) Oy hakkna ve/veya ynetim kurulunda temsil edilmeye ilikin imtiyazlarn kaldrlmasna ilikin Kurul karar sonucunda, ilgili ortaklkta mevcut oy haklarnn yzde ellisinden fazlasna sahip olunmas nedeniyle ynetim kontrolnn elde edilmesi, pay alm teklifinde bulunma ykmllnn domad hal kabul edilir.
NC BLM
eitli ve Son Hkmler
Kurulca yaplacak bildirimler
MADDE 9 – (1) mtiyazlarn Kurul karar ile kaldrlmas akabinde, MKK nezdinde paylar kayden izlenen halka ak ortaklklar iin sz konusu paylarn Kurul karar tarihi itibariyle imtiyazsz pay statsne dntrlmesinin salanmas amacyla MKK’ya Kurulca bildirimde bulunulur.
(2) Kaldrlan imtiyazlarn genel kurul toplantlarnda kullanlmasnn nlenmesini teminen imtiyazlarn kaldrlmasna ilikin Kurul karar hakknda Ticaret Bakanlna Kurulca bildirimde bulunulur.
stisna
MADDE 10 – (1) Oy hakkna ve/veya ynetim kurulunda temsil edilmeye ilikin imtiyaz veren paylarn kamu kurum ve kurulularna ait olmas hlinde bu Tebli hkmleri uygulanmaz.
(2) Oy hakkna ve/veya ynetim kurulunda temsil edilmeye ilikin imtiyazl paylarn bir ksmnn kamu kurum ve kurulularna bir ksmnn ise dier kiilere ait olmas durumunda, kamu kurum ve kurulularna ait olan imtiyazl paylar dnda kalan dier imtiyazl paylarn imtiyazlar Kurul karar ile kaldrlr.
Sorumluluk
MADDE 11 – (1) Ortaklklarn bu Teblide dzenlenen usul ve esaslara uyumundan ortaklklarn ynetim kurullar sorumludur.
(2) Kurul kararyla imtiyazlarn kaldrlm olmas halinde, genel kurul toplantsnda esas szlemenin gerek duruma uygun hale getirilmesi ynnde karar alnmas zorunludur.
Gei sreci
GEC MADDE 1 – (1) Kanunun yrrlk tarihi itibaryla halka ak olan ortaklklar iin be yllk srenin hesaplanmasna;
a) Hesap dnemi takvim yl olan halka ak ortaklklar iin 31/12/2013 tarihinde sona eren hesap dnemi,
b) zel hesap dnemine sahip olan halka ak ortaklklar iin 2014 yl iinde sona eren yllk zel hesap dnemi itibaryla balanr.
Yrrlk
MADDE 12 – (1) Bu Tebli yaym tarihinde yrrle girer.
Yrtme
ayboa karde bunlar ne anlama
Geliyor ksa olarak yazarsan
Seviniriz okudum birey anlamadm
imdiden teekrler
Y.t.d
Yer mleri