Aþýnýn Türkiye'ye gelmesi ile birlikte hem bist'te hem de sanayi hisselerinde ciddi hareketlenme olur diye düþünüyorum. 11 Aralýktan sonrasýný takip etmek gerekir.
Aþýnýn Türkiye'ye gelmesi ile birlikte hem bist'te hem de sanayi hisselerinde ciddi hareketlenme olur diye düþünüyorum. 11 Aralýktan sonrasýný takip etmek gerekir.
Yazýlarýmýn tamamý þahsi görüþlerim olup, SPK Kanunu ; madde 101, 103, 104, 106, 107, 110 ve diðer ilgili maddeleri kapsamýnda görüþ ve düþüncelerim asla yatýrým tavsiyesi olarak deðerlendirilmemelidir. Aksi halde zarar edebilirsiniz...
T-14 Armata
Çeþidi Ana Muharrebe Tanký
Uyruðu Rusya
Hizmet*geçmiþi
Hizmet 2015- günümüz
Üretim*tarihi
Tasarýmcý Ural Design Bureau of Transport Machine-Building, Uralvagonzavod
Tasarlandýðý*tarih 2009-2014
Üretici Uralvagonzavod
Birim*maliyeti 3.7 milyon dolar[2][3]
Üretim*adedi 20+ teslim edildi.[1]
Özellikler
Aðýrlýk 50+ ton
Uzunluk 10.8 m
Geniþlik 3 m
Yükseklik 3,3 m
Namlu Çapý 125 mm
Yolcu yok
Zýrhý 44S-sv-Sh[2][7] 1000–1100 mm vs APFSDS and 1200–1400 mm vs HEAT[8]
Ana*silahý 125 mm (4.92 in) smoothbore 2A82-1M tank cannon[5] with 45 mermi
Diðer*silahlarý 12.7 mm (0.50 in) Kord makineli tüfek (6P49), 7.62 mm (0.30 in) PKTM makineli tüfek (6P7К)
Motor diesel 1500 hp 2000 hp
2000 hp
Transmisyon 12-vites otomatik þanzýman
Süspansiyon*donanýmý Burulma çubuðu
Harekat*menzili 500 km
Azami*hýzý 80-90 km/s
.........
Rus insansýz tank 2300 sipariþ almýþ
ÝKA kaç sipariþ alýr
Bilgiye ulaþ aklýný kullan tavsiyelere uyma
Bu þirketin üretim alanlarýna bakýnca, hissenin buralarda olmasýna insan þaþýrýyor doðrusu. Özellikle katmerciler'in kendi web sayfalarýndaki þu haber çok dikkat çekici. Bu þirketin bu haber ve beklentiyle çok çok yukarýlarda olmasý gerekir. Haberi paylaþýyorum.
Türkiye'nin Ýlk Ýnsansýz Mini Tankýnda Katmerciler Ýmzasý
2.7.2020
Türk savunma sanayinin önde gelen þirketlerinden Katmerciler, dünyada çok az ülkede bulunan insansýz kara araçlarýnýn (ÝKA) ülkemizdeki ilk paletli örneðini, Aselsan' la birlikte Türk Silahlý Kuvvetleri'ne kazandýrýyor. Aselsan'ýn yükleniciliðinde hayata geçirilecek proje kapsamýnda Aselsan ile Katmerciler arasýnda seri üretim sözleþmesi imzalandý. Yerli bir ürün olarak tasarlanan ve insansýz mini tank olarak da adlandýrýlan silahlý insansýz kara aracý, muadilleri arasýnda üstün özelliklerle ön plana çýkarak bu segmentte Türkiye'yi dünyanýn sayýlý ülkeleri arasýna sokuyor.
Aselsan ile Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayi Baþkanlýðý arasýnda imzalanan silahlý sýnýf insansýz kara aracý temin sözleþmesi kapsamýnda seri üretimine baþlanacak silahlý insansýz kara aracýnýn uzaktan kumanda iletiþim alt yapýsý dahil tüm altyapý platformu Katmerciler tarafýndan geliþtirildi. Araç, keþif, gözetleme, hedef tespiti yapabilen, üzerine silah ve gözetleme sistemleri dahil ihtiyaç duyulan her türlü sistemin takýlabildiði, uydu baðlantýsý üzerinden uzaktan kontrol edilip yönetilebilen, otonom olarak kullanýlabilme özelliðine sahip, zorlu yol, arazi ve iklim þartýnda üstün hareket kabiliyetine sahip dünyanýn en önde platformlarýndan biri olacak.
Aselsan ile Katmerciler arasýnda imzalanan sözleþme gereðince seri üretimine baþlanacak silahlý insansýz kara araçlarý, 2021 yýlýnda Kara Kuvvetleri Komutanlýðý'na teslim edilmeye baþlanacak.
KAYNAK : http://www.katmerciler.com.tr/L/TR/m...ler-Imzasi.htm
Yazýlarýmýn tamamý þahsi görüþlerim olup, SPK Kanunu ; madde 101, 103, 104, 106, 107, 110 ve diðer ilgili maddeleri kapsamýnda görüþ ve düþüncelerim asla yatýrým tavsiyesi olarak deðerlendirilmemelidir. Aksi halde zarar edebilirsiniz...
Haftalýk bazda pivot noktasý 3,22
Direnç noktalarý ise sýrasýyla 3.34 3.54 ve 3.66
Destek noktasý ise 3.02
Borsada iþlem gören ve yaklaþýk ayný iþi yapan iki þirket olan Otokar ve Katmerciler kýyaslamasý yapalým beraber. Datalar tradingview sitesinden alýnmýþtýr.
Katmerciler / Otokar
Piyasa Deðeri 663 / 5.642
Geçen yýlki ciro 278 / 2.431
Net Borç 742 / 1.098
Özsermaye 240 / 726
Nakit akýþý -107 / 396
VAFÖK 167 / 440
Net Kar -13 / 351
Bu tablodan çýkarýmlarýmýz þunlar:
- Otokar Katmericlerden 9 misli fazla ciro yapýyor fiyatý da 9 misli fazla ama acaba bu adil bir fiyatmý ikisi arasýnda?
-Katmer Net karda zarar yazarken Otokar ciddi kar yazýyor.Bunun sebebi katmerin 550 milyon TL muadili Euro cinsi açýk pozisyon taþýmasý. Eurodaki yukarý yönlü her %10 Katmere 55 milyon kur zararý yazýyor. Bu kaðýt üstünde bir zarar ama nette zarardýr.
-Diðer dikkat eçeken bir kalemde otokar 396 milyon nakit yaratabilirken Katmer 107 milyon nakit yemiþ. Ýþte zaten bu yüzden borçluluk yüksek. Katmer 107 milyon borç almýþ satýcýlarýna borçlanmýþ stoða çalýþmýþ veya malýný vermiþ ama tahsilatýný yapamamýþ bu yüzden bu sene nakit akýmý olarak 107 milyon daha içeriye girmiþ. Basitçe þöyle düþünün malzemeyi aldýðý adam 100 milyon vermiþ malzeme almýþ ama malzemeyi satamamýþ stokta kalmýþ veya satmýþ ama parasýný tahsil edememiþ. Yani kýsaca bu senede cepten nakit 107 milyon para çýkmýþ. Zaten Katmerin en büyük sorunu bu senelerdir hep nakit akýþý eksi olmuþ. Çok sermaye yoðun bir sektör çok paraya ihityaç var bu iþte. Stoklar çok fazla proje süreleri uzun. PAtronda da para yok, sermaye lazým oldukça hisse satmýþ þirkete koymuþ, o da yetmemiþ nasýlsa Euro ile satýyorum faizi de düþük diye gitmiþ Euro ile borçlanmýþ þirkete koymuþ.Sermaye ihtiyacýný böyle kapatmaya çalýþmýþ. Ama satýþlar arttýkça sermaye ihtiyacý durmamýþ. Euronun da füze gibi fýrlamasý bilanço rakamlarýný bozmuþ.
- Katmerciler yýllýk cirosunun 3 misli net borcu varken Otkarýn yýllýk cirosunun %40 kadar net borcu var. Ýþte bütün hikaye bu borcun etrafýnda dönüyor. Bütün mesele burasý. Bu borç nasýl ödenecek. Ödeneceðinin piyasa tarafýndan net anlaþýlmasý katmeri marsa götürür , sýkýntý olacaðý þüphesi geldiði dibe indirir.
- Hadi diðer kalemlere bakalým. Acaba bu borç ödenemeyecek kadar çokmu? Borç ne ile ödenir kar ile. Bu þirket kar ediyormu? Asla net kazanca bakmam benim için asýl olan Vergi Faiz ve Amortisman öncesi kardýr. Þirketin yaptýðý iþin kar üretip üretmediðini burasý gösterir. Otokar cirosunun %15i kadar vafök üretebilirken Katmer cirosunun %60 ý kadar kar üretiyor. MUAZZAM kar rakamý bu. Eðer þirket karlý görünebilmek için hile hurda yapmýyor ise çok büyük muazzam bir karlýlýktýr bu. Dünkü katmer iki tane aracýyla KOÇ un devi Otokarýnýn %40 ý kadar kar üretebiliyor.
- Bu karlýlýðý devam ettirebilirlerse bu þirket benim ana yatýrým favori firmam olmaya devam eder ama yeterki ciro makul büyüsün ve bu karlýlýk oraný devam etsin... Nedenmi böyle diyorum? Bakýnýz bu vafök ile teorik olarak herhangi bir büyüme olmaz ise otokar tüm borcunu 2,5 senede sýfýrlayabilirken katmer de 4,5 sene sýfýrlayabiliyor.
- Yani hiçbir diðer þartýn deðiþmediði varsayýmýyla 3-4 sene sonra önünüzde kýyaslayabileceðiniz iki firma olacak biri 167 milyon vafök üretiyor diðer 440 milyon... doðru hisse fiyatýnýn otokar olduðunu varsayarsak 440 milyon vafök üreten þirket 5,6 milyar piyasa deðerinde ise ayný iþi yapan borcu olmayan 167 milyon vafök üreten þirketin piyasa deðeri þimdiki gibi 660 milyon olarak mý kalmalý ???
Diðer taraftan þirket bu savunma sanayi ihracatýna daha yeni baþladý. Furkan Katmercinin her sene 45 milyon dolar ihracat yapacaðýz hedefi var. Eðer bu gerçekleþirse ve son çeyrekte ihracat sayesinde gelen 80 milyonluk vafök her çeyrek gelmeye baþlarsa vafök 167 deðil 300 milyona dayanmasý lazým... 300 milyon yýllýk vafök 5,5 milyarlýk otokarýn ürettiði vafökün %70 iidir ve bu þirketin piyasa deðeri 660 milyon... 5,5 milyarýn %70i 3,85 milyar demektir ve 660 milyon ile 3,85 milyar rasýnda kaç kat var farkýndasýnýzdýr herhalde... Þirket yetkilileri nasýl bir þeyin arafesinde olduklarýnýn farkýndamý acaba çünkü biz bütün bu analizleri ve yorumlarý onlarýn demeçleri ve bize sunduðu rakamlar üzerinde yapýyoruz ve eðer dedikleri doðru ise ve böyle bir muazzam deðiþimin öncesinde onlar da pozitif iseler hala daha neden hisse satýyorlar??? bunu gerçekten oldukça fazla ve þüpheci þekilde düþünüyorum!!... Burada muazzam bir potansiyel enerji mevcut ama bu kinetik enerjiye dönüþecekmi onu bilmiyoruz.
Yani þirketin açýklamalarýný baz alýrsak son çeyreklerdeki satýþlarýný ve karlýlýðýný göz önüne alýrsak eðer þirket içinde olduðu araçüstü ekipman kaynakçýlýðýndan arge yapan savunma sanayi firmasýna dönüþümü projesini gerçekleþtirirken 2021 de baþlayacak kredi geri ödemelerini saðlamak adýna satýþlarýný karlýlýðýný koruyacak þekilde demeçlerinde ifade ettikleri þekilde arttýrabilirse muazzam bir þirket doðuþu ve hisse hareketi görebiliriz.
Bütün büyük hisse hareketleri deðiþimler sonrasý gelir , sektör deðiþimi konjonktör deðiþimi vs. Ama deðiþim kolay deðildir. Dere geçilirken at deðiþtirmek gibidir. Þirketin çalýþýrken, bir iþi yaparken, yani dereyi geçerken baþka bir iþe yani baþka bir ata geçmesi demektir bu.. Eðer dereyi geçerken atý deðiþtirebilir ve bir savunma þirketine dönüþebilirse, dinlenmiþ atýyla çok ileri koþabilir Katmerciler ama dereyi geçerken atý deðiþtiremez, satýþlarý arttýramaz ürünü yeterince kaliteli yapamaz ise dereye düþer ve o borcun içinde boðulur... 2020 katmercilerin geleceðinin belirleneceði kader yýlý olacak bence...
Son düzenleme : WellsFargo; 07-12-2020 saat: 02:27.
Yer Ýmleri