Ons, fed faizi, amerikan borsalarý ile alakalý bir baðlantý kurmaya çalýþýyorum. Aklýma takýlan bir durum var. Cevabýný bilen arkadaslar yanýtlayabilirse çok sevinirim.
Özellikle sosyal medyada global bir sýkýntýnýn olabileceðinden söz edilip duruyor.
Fed bir süredir parasal geniþleme yapýyordu. Hatta faizleri indirmiþti bir süre. Sonra parasal geniþlemeyi bitirme kararý aldýlar ki borsalarý aþaðýya yöneldi. Trump baský yaptý, faizleri artýrmalarýný istemedi vs. Sonra vazgectiler anladýðým kadarýyla.
Yanlýþým varsa duzeltin lütfen. Okuduklarýmdan anladýðým bunlar çünkü.
Þu an hem ons hem de borsa yukarý gidiyor.
Benim anlamadýðým nokta bundan sonra baþlýyor iþte.
Diyelim ki global bir sýkýntý bir þekilde patlak verdi. Böyle bir þey olursa eðer bu durumun 2008 krizinden farký ve benzerlikleri ne olabilir?
Ve de fed ne yapar böyle bir durumda? Bunu çok merak ediyorum. Çünkü parasal geniþleme ve faizleri düþük tutma çabasý zaten bir sýkýntýnýn giderilmesi amacýyla deðilmiydi?
Faizleri tekrar artýrmak herhangi bir sýkýntýyý daha da artýrmaz mý?
Diyelim ki artýrdý. Borsalar ve ons birlikte düþmez mi? E o zaman ons nasýl güvenli bir liman olmaya devam edebilir?
Yani kýsacasý eðer bir sýkýntý olursa fed nasýl bir yol izlemek durumunda kalýr ve bunun ons, dxy ve borsalar üzerindeki etkisi nasýl olur ben tam anlayamadým.
Geçmiþe dönük biraz araþýrma yaptým ileriye yönelik fikir vermesi açýsýndan. Fakat finansal okuryazarlýðým olmadýðý için anlayamadýðým ve de ayýrýmýna varamadýðým pek çok nokta oldu.
Konu ile alakalý kurulmasý gereken doðru baðlantýlar nedir?
Yada böyle bir baðlantý beklentisi gerçekçi deðilmidir?


Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri