herhangi bir kiþisel cevap deðildir..durum tesbiti ve kiþisel pozisyonumun tarihçesidir..
herhalde bu baþlýkta en çok yazanlardan birisiydim son döneme kadar.. 2012 de foruma üye oldum.. o dönemde emlak furyasý ve rezilliði zirvedeydi..
burada bir balon oluþtuðunu söyleyenlerden birisiydim..hatta karþýmda sadece emlaða iman etmiþ olanlar deðil ayný zamanda akapenin ülkeyi ne kadar mükemmel yönettiðine iman etmiþ bazý troller de vardý..
son 3-4 yýldýr zaten ayyuka çýktý çöküþ ama 2013-2014 gibi yýllarda da aslýnda bir çöküþ vardý.. olayý sadece konut satýþlarý üzerinden deðerlendirmeyin, zira sektör temsilcileri bile sonradan itiraf etmek zorunda kaldýlar ki bu satýþlarýn çoðu bir cepten diðerine olan veya baþka bir hizmetin takasý gibi görülen ve sürekli tekrarlanan iþlemlerdi.. o yýllarda aslýnda sürekli artan bir stok oluþumu vardý..
neyse.. neticede emlak sektörü akapenin cansuyudur ve onu yaþatmak için milli mesele gibi olayý ele almalarý uzun süredir devam ediyor.. nasýl ki merkez bankasýnýn kasasý þu anda 50 milyar dolar ekside ama aslýnda çok daha once eksi olacaktý eðer yedek akçe, swap ve kar transferi gibi konular üzerinden cambazlýk yapmasalardý.. benzer biçimde normal olmayan þekilde sürekli desteklemeselerdi çöküþ zaten daha once olacaktý.. ama neticede yine de oldu. kaçýnýlmazdý.. saadet zinciriydi.. ülkeyi betonlaþtýrma procesiydi..
dolayýsýyla.. çöküþ olacak diyenlerden birisi bendim.. ve gerçekleþti.. ama itirazým sadece bu furyanýn mekanik yönlerine deðildi.. þehirlerin betonlaþtýrýlmasý, deprem toplanma alanlarýnýn yokedilmesi, "kat karþýlýðý finansman modeli" gibi saçmalýklar ve bunlara altyapý hazýrlayan imar ve emsal artýþlarý benzeri unsurlarýn hepsi rezil akape emlak düzeninin devamý için yapýldý..
saadet zinciriydi.. ve daðýldý.. stok olarak ancak zevksiz ve ilkel ülkelerde görülecek kümes gibi evler kaldý.. bunlarýn f/k sý 100 olsa ne olur 200 olsa ne olur.. boþ iþler.. ev almak için ortada ev olmasý lazým.. ama yok.. ne var ?? kümes var..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer Ýmleri