01.02.2021
Açýklamalar
%45 iþtirakimiz konumunda bulunan Toprak Yenilebilinir Enerji A.Þ. aracýlýðýyla güneþ enerjisi santralleri (GES) sektörüne yatýrým yapmayý planladýðýmýzý 30.12.2020 tarih ve 2020/28 numaralý yönetim kurulu kararýmýzda açýklamýþtýk. Bu konuyla ilgili DBE Elektrik Mühendislik Proje ve Danýþmanlýk A.Þ. ile bir sözleþme imzalamýþtýk. Süreç içerisinde Toprak Enerji ve DBE Elektrik'in yaptýðý çalýþmalar neticesinde Aðrý'da kurulu toplam kapasitesi 7,02 MWp olan Fortuna 3-4-5-6-7-8 Enerji A.Þ'nin (Her biri 1 MWe-1,17MWp kapasiteli toplam 6 þirket) 6.700.000 Amerikan Dolarý toplam bedelle satýn alýnmasýna karar verilmiþtir. Satýn alma ile ilgili sözleþme yapýlmýþ olup, devir iþlemlerinin 1 ay içerisinde tamamlanmasý beklenmektedir.
Söz konusu satýn alýnan santraller, 2020 yýlý Þubat ayýnda devreye girmiþ,10 yýl boyunca 13,3 USD cent/kWh birim fiyattan YEKDEM (Yenilebilinir Enerji Kaynaklarý Destekleme Mekanizmasý) kapsamýnda elektrik üretimi ve satýþý yapmak üzere Aras Elektrik Daðýtým A.Þ. ile sözleþmesi bulunan þirketlerdir.Özellikle, 29.01.2021 tarihli ve 3453 sayýlý Cumhurbaþkaný Kararýndan sonra 01.07.2021 tarihi öncesinde devreye giren bu tür santraller avantajlý konumunu sürdürmüþtür.
Ýþtirakimizin yaptýðý bu satýn alma sonucu, Þirketimizin toplam cirosu ve FAVÖK 'ü (Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar) olumlu etkilencektir. Satýn alýnan þirketlerin 2020 yýlý üretim ve satýþ rakamlarý ve bölgenin ýþýma oranlarýna göre yapýlan analizlerde, YEKDEM süresince**yýllýk yaklaþýk*1.400.000 Amerikan Dolarýna yakýn ciro ve 1.000.000 Amerikan Dolarýna yakýn FAVÖK elde etmesi beklenmektedir.
Ýþtirakimizin bio-kütle enerji santralleri (BES), baca enerji çevrim santralleri, elektrik depolama üniteleri çerçevesinde yatýrým ilgisi sürmekte, çalýþmalarýna devam etmektedir.*
Konuyla ilgili yönetim kurulu kararýmýz ektedir.
Kamuoyunun ve yatýrýmcýlarýn bilgisine sunarýz.
SM-N975F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri