https://www.borsaistanbul.com/docs/d...i.pdf?sfvrsn=4
Tedbir Uygulanabilecek Durumlar
MADDE 6- (1) Borsa Denetim ve Gözetim Kurulu tarafýndan yürütülen denetim ve
gözetim faaliyetleri sýrasýnda;
a) Yüksek miktar ve oranlarda alým ve/veya satým iþlemi yapýlmasý suretiyle piyasada
hâkimiyet kurulmasý,
3 | 7
b) Bir veya birden fazla fiyat kademesine yüksek miktarlarda alým ve/veya satým emri
girilmesi suretiyle arz veya talep üzerinde kontrol saðlanmasý ve/veya fiyatýn istenilen þekilde
yönlendirilmesi,
c) Girilen alým ve/veya satým emirlerinin kýsa zaman aralýklarýyla deðiþtirilmesi ve/veya
iptal edilmesi suretiyle diðer yatýrýmcýlar nezdinde yanýltýcý izlenim uyandýrýlmasý,
ç) Kýsa zaman aralýklarýyla ekonomik veya makul bir gerekçeyle örtüþmeyecek ters yönlü
emirler iletilmesi,
d) Kýsa zaman aralýklarýyla iletilen ters yönlü emirlerin eþleþtirilmesi suretiyle aktif bir
piyasa olduðu izlenimi oluþturulmasý ve/veya iþlem hacminin yapay olarak artýrýlmasý,
e) Kendinden kendine veya karþýlýklý iþlemler gerçekleþtirilmesi,
f) Tek seferde iletilebilecek miktardaki alým veya satým emirlerinin parçalý olarak
girilmesi suretiyle piyasada geniþ bir katýlým olduðu veya sürekli iþlem gerçekleþtiði izlenimi
yaratýlmasý,
g) Süreklilik arz edecek þekilde girilen aktif emirlerle cari iþlem fiyatýnýn yükseltilmesi,
düþürülmesi veya sabit tutulmaya çalýþýlmasý,
ð) Açýða satýþ iþlemleri gerçekleþtirilmesi suretiyle saðlýklý piyasa oluþumunun
engellenmesi,
h) Açýlýþ ve/veya kapanýþ fiyatýný etkilemeye yönelik emir iletilmesi, deðiþtirilmesi, iptal
edilmesi ve/veya iþlem gerçekleþtirilmesi,
ý) Gün sonu veya vade sonu uzlaþma fiyatlarýný etkilemeye yönelik emir girilmesi, iþlem
yapýlmasý,
i) Vadeli iþlem ve opsiyon piyasalarýnda bir sicile baðlý tüm hesaplar için ya da piyasa
bazýnda belirlenen pozisyon limitlerinin geçilmesi,
j) Vadeli iþlem ve opsiyon piyasasýnda, ilgili dayanak varlýk piyasasýnda gerçekleþtirilen
iþlemlerle ayný yönlü iþlemler gerçekleþtirilmesi,
k) Algoritmik emir iletim sistemlerinin ve özelde yüksek frekanslý iþlem kullanýcýlarýnýn
emir iletmelerinden, deðiþtirmelerinden, iptallerinden ve/veya iþlemlerinden kaynaklý piyasa
bozucu durumlarýn ortaya çýkmasý
gibi ancak bunlarla sýnýrlý olmayan yöntemler kullanýlmak suretiyle Borsa iþlemlerinin
güvenilir, þeffaf, etkin, istikrarlý, adil, dürüst ve rekabetçi bir þekilde gerçekleþmesinin ve saðlýklý
fiyat ve piyasa teþekkül etmesinin engellendiðine veya ihlallere sebebiyet verildiðine dair güçlü
emareler oluþmasý durumunda önleyici tedbirler alýnabilir.
(2) Birbirlerinin emir ve/veya iþlemlerini destekler ve/veya tamamlar tarzda emir ilettiði,
deðiþtirdiði, iptal ettiði ve/veya iþlem gerçekleþtirdiði görülen ya da herhangi bir suretle aralarýnda
iliþki olduðu anlaþýlan yatýrýmcýlar hakkýnda birlikte hareket kapsamýnda birinci fýkra uyarýnca
tedbir alýnmasý mümkündür.
(3) Arzýn ve/veya fiili dolaþýmýn daralmasý nedeniyle piyasada yüksek volatilite görülmesi
veya arz talep dengesizliklerinin saðlýklý fiyat oluþumunu engellemesi durumunda da önleyici
tedbirler alýnabilir.
(4) Yukarýda sayýlan hallerden baðýmsýz olarak bir yatýrým aracý için saðlýklý bir piyasa
oluþmasýný önleyecek þekilde olaðandýþý fiyat ve/veya miktar hareketinin gerçekleþmesi, anormal
4 | 7
piyasa hareketlerinin oluþmasý veya diðer maddi unsurlarýn ortaya çýkmasý durumunda önleyici
tedbirler alýnabilir.
Ü

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri