Arkadaþlar bu gün netaþýn temelini bir miktar inceledim...kendimce bu yýl için ciro tahmini yapmak istiyorum...
........................CÝRO VE CÝRONUN ÇEYREKLERE DAÐILIÞI...........
YIL.....TOP....................4.ÇEY.............. .........3.ÇEY...............2.ÇEY..............1. ÇEY
2017....1 122 MÝL......434 MÝL(%39).......195 MÝL(%17)......326 MÝL (%29)......167 MÝL(%15)
2018.....1 039 MÝL......438 MÝL(%42).......194 MÝL( %18,6)....218 MÝL(%21).....189 MÝL.(%18)
2019.........?....................?............... ......?..........................346 MÝL....................219 MÝL
bu verilerden þunlarý görebiliyoruz :
1-yýlýn en zayýf çeyrekleri 1. ve üçüncü çeyreklerdir ki genelde tüm cirodaki paylarý %15-18 aralýklarýnda olmaktadýr...
2-yýlýn en güçlü çeyrekleri 2. ve dördüncü çeyrekleridir ki genelde tüm cirodaki paylarý 2.çeyrekte %21-29 aralýðýnda iken son çeyrekte ise %39-42 aralýðýnda olmuþtur ...yazýlým ve teknoloji þirketlerinde karaktrestik olan güçlü son çeyrek netaþta da görülmektedir..
þimdi bu verilere dayanarak üçüncü çeyrek ,dördüncü çeyrek ve toplam yýl sonu ciroyu tahmin etmek istiyorum..
2019 yýlý ilk çeyrekte 219 milyon ,ikinci çeyrekte de 346 milyon ciro yapmýþtýr...
cirodaki oranlarý ele alýrken ben 2017 yýlý ve 2018 yýlý ortalamalarýný ele almak istiyorum çünkü en doðru rakamýn bu iki ortalamanýn saðladýðýný hesapladým...
yani 2017 yýlý ilk çeyrekte %15 ,2018 yýlýnda ise %18 lik oranlar var...bu ikisinin ortalamasý 15+18=33/2=16,5 olur...o halde 2019 yýlý ilk çeyrekte 219 milyon ciro var ise buda %16,5 luk orana tekabül edecek ise 219/16,5=13,3 mil %1 lik deðere tekabül eder..
þimdi bu oraný 2019 yýlý kalan diðer çeyreklere uygulamak istiyorum..
2017 %17...2018 %18,6 ortalamalarý 35,6/2=17,8 *13,3 milyon =236 milyon tl ciro ortaya çýkar..bu 2019 yýlý üçüncü çeyrek cirosu olmalý..
2019 yýlý dördüncü çeyrekte ise yine diðer son iki yýlýn ortalamasýný aldýðýmýzda (%39+%42 =81/2= %40,5 )
%40,5 *13,3 milyon =538,6 milyon olarak ortaya çýkmaktadýr..
böylece üçüncü çeyreði 236 milyon ,son çeyreði ise 538,6 milyon olarak tespit ettik...
tüm yýlda ise toplamda (219+346+236+538,6 = 1,340) 1,340 milyar tl olarak ortaya çýkmaktadýr..buda geçen yýlýn 1039 milyarlýk cirosunun %29 luk bir artýþý iþaret ediyor...
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
ben hesap yaparken 2017 yýlý ve 2018 yýlýnýn ortalamalarýný kullandým...yoksa tek baþýna ne 2017 yýlý ,nede 2018 yýlýnýn oranlarý gerçek deðeri yakalayamýyordu...2019 yýlý için bulduðum tüm ciro 1,340 milyon ve üzeridir.....bir aralýk verecek olursam bana göre 1,340-1,400 milyar aralýðýnda gelmeli...
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
peki 2019 yýlý üçüncü çeyrekte kar ne kadar gelmeli ??
bilançoyu incelediðimizde netaþýn döviz açýðýnýn 493.647 milyonluk tl olduðunu görüyoruz....döviz kuru da 5,80 den 5,60 a geriledi bu düþüþ oraný da %3,5 a denk gelmektedir...bu oran ile 17 milyonluk bir kar ortaya çýkmaktadýr...
ayrýca tl deki faiz düþüþlerinin de 1,273 milyarlýk kýsa vadeli yükümlülüklerinde finansman gideri olarak hafifletici bir etkisi olacaktýr..tahminim 15 milyon da oradan olumlu etki eder...toplamda 32 milyonluk bir olumluluk olabilir..
buna karþýn her an nakite çevrilebilecek dönen varlýklarý önceki çeyrek baþýndakine göre 118 milyonluk bir azalýþ var , yine nakit benzerlerinde önceki çeyreðe göre 100 milyonluk düþüþ var...bunlar da ne yazýk ki olumsuz verilerdir ve karý bir önceki çeyreðe göre törpüleyecek faktörlerdir...
eðer bizim bilmediðimiz yeni süpriz iþler almamýþ iseler ?? 2019 yýlý üçüncü çeyreklerde 30-50 milyon aralýðýnda bir zararýn gelme olasýlýðý var...çünkü kýsa vadeli finansal borçlarý bir önceki çeyreklere göre pek de deðiþmemiþtir ve buda þirketin karlýlýðý üzerinde ciddi baskýlar oluþturacaktýr...
yeni iþler dediðimiz zte ürünleri ile ilgili yeni satýþ kanallarý açýlmýþ ise veya yeni pazarlar bulmuþ ise ?? süpriz bir güzel bir bilanço da açýklayabilir...ama þu anda mantýk bu olasýlýðýn ancak bu yýlýn son çeyreðinde ile 2020 yýlýnýn ilk çeyreklerinde mümkün olabileceðini söylüyor..
yalnýz bu yýl ki ciro gördüðüm kadarýyla hem geçen yýldan hem de 2017 yýlýndan daha iyi olacak görünüyor....bu ciro artýþýnýn kýsa vadeli yükümlülüðün oluþturacaðý finansal giderleri ne kadar karþýlayabilecek bilemiyorum...gerçekten de þirken son iki çeyrekte kýsa vadeli yükümlülüklerini olaðanüstü artýrmýþ...gerçi bu artýþ ile birlikte ciro da da artýþlar olmuþtur...en doðruyu bilançolar geldiðinde görebileceðiz....
2017 ve 2018 yýlý ilk çeyrek ortalamalarýna göre %1 lik ciro miktarý 13,3 milyon tl ye denk geliyordu...þimdi 2019 yýlý ikinci çeyrek sonuçlarý gelmeden bu hesaba göre 2019 yýlý ikinci çeyreðin cirosunu tahmin etmiþ olsaydýk acaba ne kadarlýk bir ciro tahmin edebilecektik ??
bunun için ayný þekilde 2017 yýlý ikinci çeyrek ile 2018 yýlý ikinci çeyrek ciro oranlarýnýn ortalamasýný ele alacaktýk ve %21+%29 u toplayacaktýk bu ikisinin ortalamasý da %25 olarak bulacaktýk...bu bulduðumuz %25 lik ciro oranýný 13,3 milyon ile çarpacaktýk...o vakit sonuçta 25*13,3=332,5 milyon tl bulacaktýk...
2019 yýlý ikinci çeyreðe baktýðýmýzda cironun 346 milyon geldiðini görüyoruz...arada sadece 14 milyonluk bir fark var...aþaðý yukarý hesabýmýz doðru çýkýyor...
buna göre yýl sonu tahmin ettiðimiz 1,340 milyonun 28 milyon fazlasý bizim beklediðimiz ciro olmalýdýr...buda 1368 milyon eder...o yüzden de 1,340-1,400 milyar tl lik bir ciro tahmini yapmýþtým...
görüldüðü üzere saðlamasýný yaptýðýmýzda çok az bir sapma ortaya çýkýyor....bu yüzden de yýl sonunda kabaca ( yeni ekstra iþ baðlantýlarý kurulmaz ve mevcut iþleri devam edecek ise ?? çünkü malum son çeyrekte zte ürünlerinin satýþýnýn ivme kazanmasýný bekliyoruz...) 1,340-1,400 milyarlýk bir ciro mantýða uyar..
eðer son çeyrekte zte ürünleri satýþlarý yerli olmasý nedeniyle ivme kazanýrsa bu miktarýn ciddi bir þekilde aþýlmasý söz konusu olabilir..benim kiþisel düþüncelerim bunlardýr arkadaþlar...
görüldüðü üzere ciro artýþý bu yýl agresif olacaðý görülüyor...yalnýz kýsa vadeli yükümlülükleri de son iki çeyrektir artmýþ vaziyette...iþte bu kýsa vadeli yükümlülükler karlýlýðý ne kadar törpüleyecek bilemiyoruz...ama herhalükarda son çeyrekte ciddi bir beklenti oluþacak görünüyor...
ben tüm yatýrýmcý dostlara baþarýlar diliyorum..
Sayýn keko yazýp cizmiþsiniz güzel umarým bunlarý iyi niyetler içinde yapýyorsunuzdur. Lakin Netaþýn bilancosu bir nevi faliyet zararý döndüsü içersinde köklü degiþiklikler olmadan bu boyle devam edecektir. Gelecek olan bilancodan pek fazla umutlanmayýn...Maliyet ve giderlerde bir azalma söz konusu olur ise üç beþ milyon belki kar eder...Afedersiniz ama kol gibi bir zarar ile karþýlasmamýz muhtemel gozukuyor.
Sonuç olarak borsa ozellikle netaþta olmak bir kumar.
Netaþta en önemli olan dýger býr hususda ticari alacaklar mevzusu Tahsil edilemeyen alacaklar var bunun buyuk bir mýktarýnýnda Telekomdan kaynaklý olarak býlýyorum.
Sermaye : 64.840.800
6 aylýk Zarar: 92.000.000
2800 civarý personel ve üst yönetimiyle son 10 senedir zarar üretmek dýþýnda bir iþlevi mevcut deðil.
Bu tabloda geçmiþ yýllarýn kar/zarar durumu deðerlendirildiðinde Netaþýn sene sonu CÝDDÝ zararla kapatacaðý kaçýnýlmaz.
Umarým farklý bir sonuç çýkar ve piyasa fiyatý yükselir. Kendi adýma böyle bir beklenti için emare var mý? YOK.
Yer Ýmleri