Gayrimenkul: 30 Haziran'da sona ermesi planlanan Ýmar Barýþý yapý* kayýt bedeli ödeme süresi 31 Aralýk tarihine kadar uzatýldý.*
Yazdýðým her þeyi eleþtirebilirsiniz katýlmadýðýnýzý da söyleyebilirsiniz , aksini de iddia edebilirsiniz ama "haddini bilmelisin" kelimeleri kime karþý kullanýlýrsa kullanýlsýn, doðru deðil bence.
Daha önce de defalarca kez yazdýðým gibi
"Piyasalarý doðru okuyanlar siyasetin ve ekonominin gideceði yönü de doðru okuyabilirler"
Dolayýsýyla sizin için belirsizlik olarak görülen gelecek piyasayý doðru okuyanlar açýsýndan öngörülebilir.
Maalesef bu ülke "borsa ile ilgilenmiyorum , altýn fiyatlarýndan anlamýyorum diyen ekonomi profesörlerinin de olduðu bir yer. Daha da kötüsü ekonomi veya siyaset bilimcisi olduðunu söyleyip "her þeyi kendi tarafý açýsýndan yorumlayan, bazen gerçekleri gizleyen ya da çarpýtanlarýn da olduðu bir yer"
"Hangi taraftan olursa olsun maalesef ayný"
Ayrýþan siyasetçiler , ayrýþan yorumcular ve en sonunda da ayrýþan insanlar...
Kaç tane tarafsýz yorumcu sayabiliriz
Taraf kelimesini hiç kullanmadýðýmýz kadar çok kullanýr olduk.
"Okuduðumuz yorumlara da tarafsýz bakamýyoruz çoðumuz"
Birbirimize þüpheyle bakýyor , birbirimizi birinin tarafý olmakla suçluyoruz.
Borsa yatýrýmcýsý objektifliðini kaybettiðinde para kazanmasý imkansýz hale gelir.
Seçimlerden önce 86 000 civarýnda çoðunluk 70 000' leri konuþurken , Dolar' da 8.5 hedefleri verilirken "seçimlere yakýn 93 000' i aþarýz, tv ekranlarýnda 100 000 konuþanlarý duyarýz , dolar düþer" demiþtim.
Tepki gösterdiðiniz bölümüme benzer bir ifadeyi o zaman da kullanmýþtým.
Bu ifadeyi kullanma nedenim "piyasa psikolojisine dikkat çekmek"
Finansal piyasalarýn en temel ilkelerinden birisi "insanlarýn %85' i bir þeye inanýyorsa onun gerçekleþme olasýlýðý çok çok düþüktür , piyasa büyük çoðunluðun düþündüðünün tersi yönde hareket eder"
Ýnsanýmýzýn dövize yönelme oraný rekor seviyeye geldi ve buna raðmen Dolar 6 civarýndayken 8.5 gibi fiyatlarý konuþanlar vardý.
"Piyasa psikolojisi son derece önemli, kullandýðým cümle de bunu anlatmada son derece etkili"
20 yýldýr borsa ile ilgileniyorum , son 10 yýldýr tek iþim borsa.
Deðinmediðimi söylediðiniz sorunlarýn ve daha fazlasýnýn farkýndayým ve aslýnda son paragrafýmda deðindiðim konular tam olarak bunlar.
106 000' i kýrdýk diyebilmemiz için bu sorunlarýn çözülebileceðine finansal piyasalarý ikna etmek zorundayýz. Piyasalar ikna olursa zaten sizin bahsettiðiniz faizler de düþecektir.
Þimdi piyasa bardaðý dolu tarafýndan görmeyi tercih edecek.
CAATSA süreci benim araþtýrdýðým kadarýyla 2 ayý aþan bir süreç. Trump' ýn açýklamalarý bu süreci, olumsuz sonuçlarý beklediðimiz bir süreçten olumlu olanýn ya da korkulanýn olmadýðýný göreceðimiz bir bir sürece dönüþtürdü yani artýk bu olumlu bir beklenti piyasa için.
Enflasyon süreci , Trump gelecek beklentisi , CAATSA ' da yaptýrým çok hafif olacak beklentisi , küresel parasal geniþleme beklentisi geliþen ülkeler ile aramýzda rekor düzeye gelen ucuzluk makasý.
Þimdi fiyatlayacaðýmýz þeyler bunlar.
Yine geçmiþte sýký sýk tekrarladým bir söz daha var , benim çok iþime yarýyor.
"Fiyatlar düþükse olumlu taraflarý görenleri daha çok dinle , bardaðýn dolu tarafýný gör ki ucuz fiyatlardan alacak cesaretin olsun, fiyatlar yüksekse olumsuz taraflara dikkat çekenleri daha çok dinle , bardaðýn boþ tarafýný da gör ki satabilesin"
Sorunlarýn farkýndayým , bu sorunlar bizi 2000 yýlýndan bile daha ucuz seviyelere düþürdü ama ben þimdilik olumlu taraftan bakmaya devam edeceðim.
Geçmiþ yazýlarýma bakarsanýz çoðunluk panik halinde 70 000' leri konuþurken neden 86 000' de 99 000 - 106 000 hedef verebildiðimi görebilirsiniz. Siyasetin evrileceði yönü görebilmek için "teknik analizin , ana hisselerdeki fiyatlamanýn bile yeterli olduðunu da göreceksiniz.
Çok þey öðrenilebileceðini düþündüðüm için buraya kopyaladým
parasever yazdýðýn yazýlarla bilginve tecrüben olduðunu ve yazýlardaki uslübunla da insani yönlerinin yüksek olduðunu gösterdin.
sana olumsuz anlamda söyleyecek tek sözümüz olamaz. bana ilk baþta garip gelen, bu tür yazýlar genelde borsa genel forumlarýnda yazýlýrdý, sen ekonomi, politika gibi genel öngörülerini bir hisse forumuna yazman. ha bundan memnunmusun dersen çok memnunum. devam et. maalesef piyasa çok fýrsatlar barýndýrdýðý gibi çok da kaybediþler yaþanabilir. burada en önemli faktör zaman. ben açýkçasý çok az sayýdaki bilgili kiþi hariç, borsada kayda deðer kazanç saðlayan kiþi olduðunu sanmýyorum.
uzun vade al unut stratejisi belki eskiden geçerliydi ama günümüzde artýk bir deðeri yok, kazançlar çok yavaþ gerçekleþiyor kayýplar çok hýzlý, bu noktalarda da sermaye ve cesaret öenme kazanýyor. yeterince sermaye yoksa borsa hobi yeri,yeterli cesaretin yoksa da zaman kaybý.
bu anlamda rygyo gelirsek açýkçasý borçlarýný kapamasý 4-5 yýlý alacak gibi duruyor. bu yükselmeyecek anlamýna gelmiyor tabiki, ama uçacak anlamýna da gelmiyor. ama mutlaka bir deðer gelecektir. bu kur artýþlarý durmuþu korkuttu biraz bu güzel en azýndan yatýrýmlara ara verdi, olumlu yönü düþük faizli krediler kullandý. açýkçasý 0,40 usd olacak þekilde hissenin yolculuða baþlamasýný temenni ederim. o bir önceki 1,75 seviyesi, tl de biraz üstte çýkmalý kura baðlý tabi.
herkese bol kazanç dilerim
Borsada algý tamamen deðiþtiði için 98 000 ve altýna olasý her geri çekilme "bence alým fýrsatý olur"
Bu geri çekilme 106 000 hareketi için bir hazýrlýk olacaktýr.
86 000' de hedef 99 000 - 106 000 derken, bu hareket sýrasýnda bardaðýn dolu tarafýna bakacaðým demiþtim.
106 000' e yaklaþtýðýmýzda " bardaðýn boþ tarafýna bakmaya baþlayacaðým"
"Borsacý bugün ne olduðuna deðil, yarýn ve sonrasýnda ne olacaðýna bakmalý"
Ekonomi ile ilgili sorunlarý hepimiz biliyoruz. Bu sorunlar çözüme doðru mu evrilecek yoksa büyüyecek mi ?
Borsacýlar bunu konuþmalý ve buna göre yatýrým planý yapmalý.
Düþen kur , düþen enflasyon þirketlerin finansman yükünü hafifletecek ve sorunlu çoðu kredinin ödenebilir hale gelmesini saðlayacaktýr. Elbette sorun tümüyle çözülmeyecektir ama atýlacak adýmlar doðru adýmlar olursa bunlar üstesinden gelinemeyecek sorunlar olmaktan çýkar.
106 000' i geçmek için piyasa bu sorunlara kalýcý çözüm için ne yapýlacaðýný görmek ister.
Ama 106 000' e kadar düþük kur , düþük faiz beklentisi sorunlarýn çözüme evrileceðini rahatlýkla fiyatlar.
106 000 aþýlýr ise yeni zirve gelir .
Þimdilik aþýlýr mý aþýlmaz mý yorumu yapmayacaðým, görüp karar veririm.
Ama aþýlýr ise o zaman katalizör Erdoðan' ýn zayýflamasý Ýmamoðlu' nun Cumhurbaþkaný olmasý beklentisi olur.
ama " Parlamenter sisteme dönülmesi yerine Cumhurhaþkanlýðý sisteminin güçlendirilmesi" þartýyla
"siyasi istikrar için bu þart"
Umarýn yeni gelenler de AKP' nin "seçimi zamanýnda yapma baþarýsýný sürdürebilirler"
Yer Ýmleri