Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
149,60 10% 1,52 Mr 133,50 / 149,60
71,55 9.99% 412,30 Mn 63,30 / 71,55
106,80 9.99% 267,85 Mn 95,55 / 106,80
36,38 9.98% 315,19 Mn 33,20 / 36,38
11,25 9.97% 197,37 Mn 11,25 / 11,25
224,90 -9.97% 1,26 Mr 224,90 / 240,80
8,15 -9.94% 666,63 Mn 8,15 / 8,99
129,00 -9.35% 3,25 Mr 128,10 / 152,90
39,12 -8.04% 105,06 Mn 39,00 / 42,40
11,79 -8.03% 2,17 Mn 10,02 / 12,86
299,75 0.59% 14,23 Mr 291,25 / 300,50
256,00 0.89% 9,47 Mr 253,00 / 261,50
207,80 5.32% 8,38 Mr 194,90 / 211,10
336,50 5.07% 8,18 Mr 323,25 / 336,50
2,44 0.83% 6,60 Mr 2,37 / 2,52
17,24 1.83% 490,57 Mn 16,51 / 17,24
69,25 1.47% 6,48 Mr 66,45 / 69,40
207,80 5.32% 8,38 Mr 194,90 / 211,10
703,50 2.1% 4,08 Mr 681,00 / 710,50
89,45 0.51% 359,12 Mn 87,35 / 89,65
110,80 0.54% 141,06 Mn 108,00 / 111,10
27,78 -1.14% 119,83 Mn 27,50 / 27,94
11,33 2.16% 518,55 Mn 10,93 / 11,39
78,60 0.13% 356,66 Mn 77,50 / 79,85

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 289/401 ÝlkÝlk ... 189239279287288289290291299339389 ... SonSon
Arama sonucu : 3206 madde; 2,305 - 2,312 arasý.

Konu: RYGYO - Reysaþ Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý A.Þ.

1.  Alýntý Originally Posted by alidesidero Yazýyý Oku
    Kac m2 kapali alan ve arsasi var bu sirketin?

SM-G965F cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
    yaklaþýk 1.280.000-1.300.000 m2 civarý arsasý var þirketin.....
    Söylediklerim kendi fikirlerim olup yatýrýmcý tavsiyesi kapsamýnda deðildir.

2. Arkadaþlar merhaba,

Uzunca bir süre araþtýrdýktan sonra firmaya yatýrým yapmaya karar verdim. Baþtan açýklayayým lotlarýmý upuzun vadede tutmayý düþünüyorum.

Firmaya uzun vade yatýrým yapma sebeplerime gelirsek,
    1- Depo kurulum maliyetinin 100.000 m2 için arsa dahil 50.000.000 USD civarý olmasý ve firmanýn 1.000.000 m2'den fazla kapalý alana sahip deposu olmasý. Bu da sýfýrdan bu firmayý kurmak istediðimizde piyasa deðerinin komik kalacaðý kadar büyük rakamlarý gözden çýkarmamýz gerektiði anlamýna geliyor.
    2- Firma yabancý para cinsinden borçlarýndan ve dolayýsýyla finansal giderlerden önemli ölçüde kurtulduðu için bundan sonra esas faaliyetlerinden gelen karlarla þimdiye kadar da çok iyi þekilde büyüttüðü özkaynaklarýný daha da agresif büyütebilecek alana sahip. 3- Depolarýn solar depo olarak inþa edilmesi ve eski depolarýn dönüþtürülmesi ile ileride olasý vergi avantajlarý ve depo kiralamada maliyetlerini düþüreceðinden rekabet avantajýnýn sürdürme hususlarýnda iddialý olmasý.
    4- Firmaya kambur olabilecek bir durumun kalmadýðý gibi, savaþ ve pandemide bile ana faaliyetine devam edebilecek durumda olduðunu bize göstermiþ olmasý.
    5- Yönetimine iliþkin yapmýþ olduðum araþtýrmalarda olumsuz bir durumla karþýlaþmamýþ olmam.
    6- Ana firmanýn %30'unun fikirlerini önemli bulduðum bir deðer yatýrýmcýsýnýn elinde olmasý. Ortaklýk sebebini açýklarken de RYGYO'nun varlýklarýnýn deðerlemesi üzerinde durmasý.
    7- Uzun olmayan bir vadede (tahminim 3 yýl civarý) ana firmanýn yatýrýmlarýný özkaynakla yapabilmesi ve nakit akýþýnýn güçlenmesi için temettü daðýtmaya baþlayacaðýný düþünüyor olmam. Bunun sebebi ille temettü alayým deðil, firma bence parayý benim kullanabileceðimden daha iyi kullanýyor ve o yüzden özkaynaða eklenerek devam etmesinin bir sorunu yok. Sadece yatýrýmcý sebebini çok iyi anlamadýðým þekilde temettüyü gereðinden fazla önemsiyor.
    8- Kocaeli - Ýstanbul bölgesinde üzerine depo kurulacak ve rekabet edilecek boyutta arsalarýn hemen hemen kalmamýþ olmasý, var olanlarýn da fiyatlarýnýn fahiþ olmasý sebebiyle firmayla rekabetin pratikte çok zor olmasý.

Bunlarýn dýþýnda aklýma gelmeyen sebepler olsa da özet olarak; kamburu olmayan, sektörün lideri, iþ modeli çok iyi olan bir firmaya varlýklarýnýn gerçek deðerinin yarýsýnýn bile altýnda üstelik nakit akýþlarý ve karlýlýðý kuvvetlendiði bir anda ortak olmamak için bir sebep göremedim. Aþaðýda firmaya sorduðum sorular var, cevaplarý gelince paylaþacaðým.

Ayrýca tüm ekspertiz raporlarýný inceleyerek oluþturduðum excel dosyasýný görüntü olarak ekliyorum. 21 Ekspertiz Kira sütununda, 2021 sonu ekspertiz raporlarýnda öngörülen kiralar mevcut. Yani o sütun gerçekleþen anlaþmalardaki fiyatlar deðil. Ekspertiz raporundaki rakamlar.

Yatýrýmcý iliþkilerine gönderdiðim mail:

Merhaba,
    Ekte yer alan excel dosyasýnda Reysaþ Gayrimenkul Yatýrým Ortaklýðý AÞ'nin sahip olduðu gayrimenkullere iliþkin 2021 yýl sonu ekspertiz raporlarý ve 2022 yýlýnda duran varlýk alýmlarýna iliþkin KAP bildirimleri kullanýlarak hazýrlanan mevcut portföy tablosu yer almaktadýr.

1- Excel dosyasýnýn H sütununda depolarýn m2 deðerleri yer almaktadýr. Benim toplamým ile sitenizde yer alan 1,2 milyon m2 arasýndaki fark nereden kaynaklanmaktadýr? Ekspertiz raporlarýnda taban alaný olarak yer alan depolarýn diðer katlarýndan mý kaynaklanmaktadýr?
    2- Son konsolide mali tabloda 11. Dipnot olan Yatýrým Amaçlý Gayrimenkuller baþlýðýnda "Yatýrým amaçlý gayrimenkuller üzerindeki sigorta tutarý 1.294.888.553 TL'dir (31 Aralýk 2020: 1.089.847.194 TL)" ibaresi yer almaktadýr. Söz konusu gayrimenkullere iliþkin ekspertiz deðerleri ile sigorta tutarlarý arasýndaki fark neden kaynaklanmaktadýr? Olasý bir sorun halinde risk oluþturabilecek aradaki fark için baþka bir riskten korunma yöntemi kullanýlmakta mýdýr?
    3- Þirketin depo doluluk oranlarý ile ilgili bir raporlama yapýlmasý düþünülmekte midir?
    4- 04.04.2022 tarihli KAP bildiriminde “Ýstanbul Ýli Sancaktepe Ýlçesi 1975 Parsel'de devam eden "Muhit" projesinin 1.fazýnýn 2022 yýlsonunda, 2.fazýnýn ise 2023 yýlýnýn Haziran ayýnda, Ýstanbul Ýli Sancaktepe Ýlçesi 1975 Parsel'de yeni baþlayacak olan 2.projenin ise Sur Yapý Endüstri San.ve Tic.A.Þ. tarafýndan 2023 yýlsonunda teslim edileceði tarafýmýza bildirilmiþtir. Ýmzalanan sözleþme uyarýnca yazýlan kurallara uyulmakta olup, cezai maddeler Mayýs 2022 tarihi itibariyle uygulamaya konulacaktýr." ibaresi yer almaktadýr. Ýlgili maddelerde teslim edilmesi gereken konut ve dükkanlarýn kira bedeli haricinde bir kazaným söz konusu mudur?
    5- Firmanýzýn depo yatýrýmlarýnýn yeterli olduðu düþünüldüðü zaman kar daðýtýmýna iliþkin bir politikasý bulunmakta mýdýr?

Ýyi çalýþmalar dilerim.

Saygýlarýmla,

RYGYO.jpg

3. Sayýn Chaos öncelikle paylaþýmlarýnýz için teþekkürler. Temel olarak RYGYO ile söylediklerinize hiçbir itirazým olmamakla beraber daha da eklenebilecek noktalar olabilir. Ama gelgelelim, buna raðmen hissenin neden yýllardýr ucuz kalabildiðinin yegane cevabý patronun kendisiyken sizin patronla ilgili araþtýrmalarýnýzda hiçbir olumsuzluk bulamamanýz biraz tuhaf geldi bana.

Burda bir dediði bir dediðini tutmayan gaflar þampiyonu bir patrondan bahsediyoruz. Þirketi iyi yönetip ciddi bir deðer yarattýðý doðru ama bunu yatýrýmcýsýyla kesinlikle paylaþmýyor. Hatta tabiri caizse zýrnýk koklatmýyorlar. Doðru zamanda alýp satanlar RYSAS'larda kazanmýþlardýr ama uzun vade bekleyenlerin pek bir kârý olmamýþtýr. Bence patronlarý pek iyi araþtýrmamýþsýnýz. Oðul Döven'in de babasýndan pek farký yok, basýna hiç çýkmasa da 2 tahtayý da kendisinin kontrol ettiðini herkes biliyor. Göstermelik alýmlarla sað cep sol yaparak bu ara RYSAS alýþý gösteriyor piyasaya. Dikkatleri oraya çekmeye çalýþýyorlar.

Burda 6.maddede belirttiðiniz konu aslýnda önemli. Siz deðer verdiðinizi söylemiþsiniz. Deðer verebilecek ne gördünüz bunu da açýklayabilir misiniz? Keza baþka bir hintli fon ile hoþ olmayan iþler olmuþtu. Bunlardan da haberiniz yok sanýrým. Ana þirketin ortaklýk yapýsýnda gizli saklý bir þeyler var. Genel Kurul oldu bitti. Hazirun cetveli paylaþýlmadý. Kimse sesini çýkarmadýðý için böyle gidiyor.

7.madde de temettü önemli deðil demiþsiniz. Uzun vadede imtiyazlý hisselerin olduðu bir þirkette temettü olmadan patron haricinde hisseye kimin yatýrým yapmasý ve fiyatý etkilemesini bekleyebiliriz veya yahut birileri hisselerine yatýrým yaptýðýnda bedelli açýklayan bir patronun þirketine kim yatýrým yapar. Aksi olsa hisseler böyle ucuz kalýr mý?

4. Sayýn Valentine nazik ve samimi cevabýnýz ve kararlarýmý tekrar sorgulamamý saðlayan sorularýnýz için teþekkür ederim. Sýrasýyla ve dilim döndüðünce kendi bakýþ açýmý izah edeyim.

Bir hissenin fiyatý bir iki yýllýk vadelerde hak ettiðinin çok altýnda kalabilir. Sonuçta hisse fiyatlarý kýsa vadede firmanýn deðerinden ziyade insanlarýn hisse ile alakalý ne düþündüðüne daha çok baðlýdýr. Fakat uzun vadede hisse fiyatlarý gerçekten de firmanýn deðerine yakýnsayacaktýr. Patronun RYGYO özelinde fiyat hareketlerinde dahli olup olmadýðýný bilmem imkansýz. Sizin dediðiniz gibi spekülatif iþlemlerle patronlar tarafýndan hissemizin fiyatýnýn baskýlandýðýný kabul etsek bile bu benim için uzun vadede ancak avantaj olur ki bunu daha detaylý yazýmýn sonunda açýklayacaðým. Sadece benim buna iliþkin bir çýkarýmým olmadýðýný yazdým bir önceki yazýmda. Þu anda da bunu en iyi ihtimalle bilemeyeceðimizi ancak bu durumun eðer hisseyi uzun vade tutmayý düþünüyorsak aleyhimize olmadýðýný söyleyerek özetleyebilirim. Ayrýca, araþtýrmamý yaparken þuna dikkat ettim patronlarýn dürüstlüðüne karine teþkil etmesi açýsýndan: Reysaþ Lojistik AÞ'ye olan kiralamalar ile iliþkili olmayan firmalara yapýlan kiralamalar arasýnda fark var mý yok mu? Yani RYGYO'dan ana firmaya etik olmayacak þekilde kaynak aktarýlýyor mu? Bunun böyle olmadýðýný, ayný deponun farklý alanlarýnýn kiralandýðý depolardaki anlaþmalarda diðer firmalar m2 baþýna ne kadar ödüyorsa Reysaþ Lojistik'in de m2 baþýna ayný tutarý ödediðini gördüm. Dediðim gibi yönetim olumsuzluðu benim için sizden farklý þekilde fiyat hareketlerinden ziyade firmanýn düzgün, dürüst ve deðer artýrýcý þekilde yönetilip yönetilmediðiyle alakalý ve tekraren yazmakta sakýnca görmüyorum, bu anlamda yönetimsel olarak bir sorun olmadýðýný düþünüyorum.

Ýkinci paragrafýnýzda Sn. Durmuþ Döven'in þirketi büyüttüðü ve deðer kattýðýna katýldýðýnýzý belirtmiþsiniz. Ben de ayný þekilde düþünüyorum ve bir önceki yazýmda temelde bunu ifade etmiþtim. Sizin itiraz ettiðiniz nokta olan bunu yatýrýmcýyla paylaþmamasý kýsmýna gelince, sanýrým nakit temettü daðýtýmýný kastettiniz. Bu görüþünüze katýlmýyorum. Sebebine gelirsek, firmanýn özkaynaklarýnýn büyümesi aslýnda fiyata yansýmadýðý durumda dahi bizim için deðer yaratmaktýr. Bu seneki Ýzmir Bayýndýr arsasýnýn alýnýp henüz depo bile inþa edilmeden, bitirildiðinde 5 yýllýðýna CarrefourSA'ya kiralanmasý, üstelik henüz ilk yýlýnýn kirasýyla sadece %25'i peþin olarak ödenmiþ arsanýn maliyetinin tamamýnýn çýkarýlmasý kanaatime göre nakit temettüden daha faydalýdýr. Çünkü biz bu þartlarda anlaþma yapamayýz bize verilen nakit temettü ile. Üstelik vergiye de tabi olacaðý için bir kýsmýný devletle paylaþmamýz gerekir ki bu durumda daha da dezavantajlý olur. Sonuç olarak firma deðer yarattýðý ve güzel bir büyüme oraný yakaladýðý sürece kar payý daðýtmak yerine yatýrým yapmasý benim açýmdan kesinlikle olumsuz bir durum deðil. Depolarýn talebi karþýladýðý noktada kar payý daðýtýlmazsa ben de sizin gibi düþünmeye baþlayabilirim ancak onun için henüz zaman olduðunu düþünüyorum.

Ana firmaya ortak olmadýðým için açýkçasý hazirun cetveli ile ilgili durumu bilmiyorum, ancak sebebini yatýrýmcý iliþkilerine sorarsanýz ve cevabý paylaþýrsanýz ben de bu konuyla ilgili bilgimi artýrmýþ olurum. Sn. Mohnish Pabrai'nin firmaya yatýrým yapmasýný önemsediðimi yazmýþtým. Kendisi hala ana firmanýn %30 ortaðý. Dhandho Investor kitabýnda yatýrým felsefesini yazý gelirse kazanacaðý tura gelirse kaybetmeyeceði varlýklara yatýrým yapmak olarak özetliyor. Ayrýca Reysaþ ile ilgili youtubeda bulabileceðiniz bir konuþmasýnda ki önceki yazýmda belirttiðim gibi aslýnda RYGYO'nun iþ modelini anlatýyor, depolarýn kurulum maliyetinin dahi firmanýn piyasa deðerinin çok çok üzerinde olmasý sebebiyle bu yatýrýmýn az önce özetlediðim felsefeye çok uygun olduðunu söylüyor. Yani özetle Hint asýllý birilerinin hisseye sahip olmak istemesinin ötesinde bir sebeple önemsiyorum bu durumu. Zaten bunlara gerek yok aslýnda, ayný hesabý ben de yaptýðým zaman ayný sonuca ulaþtým, muhtemelen siz de yaptýðýnýzda ayný sonuca ulaþýyorsunuz. Fakat fiyata yansýmýyor uzun süredir ve bununla ilgili kýzgýnsýnýz belki. Biraz da birlikte sabredeceðiz artýk

Bedelli konusuna kesinlikle katýlmýyorum. Firmanýn döviz kredilerini ödemek için bedelli sermaye artýrmýþ olmasý bence aksine inanýlmaz olumlu bir geliþme oldu benim açýmdan. Þöyle eleþtirebilirsiniz belki, onu anlarým. Kira kontratlarý yabancý para üzerinden düzenlenemediðinden beri yabancý para risklerini azaltsalardý, bana mý sorup borçlandýlar. Haklý da olursunuz bence ama sonuç olarak bu firma yabancý para riskiyle kur þokuna yakalandý ve bir þey yapýlmalýydý. Yabancý para gelirler yokken hedge etmeden yabancý para borçlanmak ne kadar hata idi ise borçlarý kapatmak için bedelli sermaye artýrýmý da o kadar doðruydu bence.

Ýmtiyazlý hisseler konusuna þöyle açýklýk getirelim, burayý okuyanlar yanlýþ bir izlenime kapýlabilir aksi takdirde. Bu hissede imtiyazlar kar payý daðýtýmýnda yok. Yalnýzca yönetimsel anlamda var. Dolayýsýyla DEVA ya da benzer durumdaki hisselerdeki gibi yarýn temettü daðýtýlacaðý zaman yatýrýmcýnýn maðdur edileceði bir durum yok. Ben yöneteceðim demiþ patronlarýmýz firmayý kurarken ki benim de buna itirazým yok. Çýkrýkçý yokuþunda baþlayan ticaret hayatýnda sýfýrdan bu noktaya gelen adamdan daha iyi yönetme iddiam olamaz zaten. Dolayýsýyla imtiyazlý hisse konusunda size katýlmýyorum, çünkü kar payý daðýtmayla ilgili bir imtiyaz yok.

Bu arada firmanýn fiyat hareketlerinin deðerini yansýtmamasý konusuna gelirsek, bence firma bu seneki kadar hiç iyi olmamýþtý. Çünkü yabancý para borcu vardý örneðin. Dolayýsýyla daha uzun süre bu fiyatlarda kalamayacaðýný öngörüyorum. Yakýn zamanda deðerini yansýtacaðý yerlere geleceðini düþünüyorum. Fakat baþta da belirttiðim gibi, keþke bu fiyatlardan daha fazla alabilmeme imkan verecek ölçüde kalsa isterim.

Sizin sorularýnýzý yanýtladýktan sonra þöyle bir örnekle konuyu bir çok yönüyle ele alabileceðimi düþünüyorum. Enflasyonist ortamda 1.000.000 deðerinde bir ev aldýnýz diyelim. Normalde beklediðiniz sene sonunda en azýndan enflasyon kadar deðerlenmesi. Etrafýnýzdaki evler için de gerçekten de o þekilde teklifler yapýlýyor, ancak sizin evinize bir türlü istediðiniz fiyat verilmiyor. Hatta bazý günler aldýðýnýz tutarýn bile altý teklif ediliyor ve sinirleniyorsunuz. Siz de satmýyorsunuz haliyle. Bu durumda patrona, bankaya, emlakçýya kýzmanýza gerek olmadýðý kanaatindeyim. Sizin belirlediðiniz deðer neyse, onu teklif eden biri olmadýðý sürece satmak durumunda deðilsiniz neticede. Bunun için tabi acil nakit ihtiyacýnýzýn olmamasý gerekir.

Umarým uzun vadede tüm ortaklarýmýzla birlikte iyi bir kazanç elde ederiz. Ýyi akþamlar ve saygýlar.

5. Kendi muhafazakar deðerleme sürecimdeki varsayýmlarýmý yazarak bu konudaki fikirlerimi de belirtmek istiyorum. Bu deðerlendirmede masraflarý olmasýný beklediðimden fazla, gelirleri ve deðer artýþlarýný ise olmasýný beklediðimden düþük þekilde hesaplamalara dahil ederek muhafazakar davrandým. Böylece bulduðum sonuçta bir parça güvenlik marjý olacaktýr. Gerçekte 2022 sonu deðerleri büyük olasýlýkla yatýrýmcýlar açýsýndan aþaðýda hesapladýðým deðerlerden daha iyi olacak.

Firmanýn 2022 bilançosunda yatýrým amaçlý gayrimenkuller kaleminin en azýndan 7 milyar olacaðýný (%40'a tekabül eden 2 milyarlýk bir artýþ.) Hasýlat kaleminin ise en az 450 milyon olacaðýný düþünüyorum. Genel yönetim giderleri ve satýþlarýn maliyeti kalemlerinin en fazla 75'er milyon olacaðýný düþünüyorum. Finansal giderlerin 300 milyon (ortalama 1.5 milyar * %20), finansal gelirlerin ise 75 milyon (ortalama 500 milyon * %15) olacaðýný öngörüyorum. Bunlarýn sonucu olarak özkaynaklarýn en azýndan 2 milyar 75 milyon artarak 6 milyar seviyesinde gerçekleþmesini bekliyorum. Bu da güncel fiyatlardan PD/DD'nin 0,3 seviyesine, F/K oranýnýn ise 0,9 seviyesine inmesi ve HBK'nýn 4,1 lira civarýnda gerçekleþmesi demektir.

Bunlarýn muhafazakar hesaplamalar olduðunu ve gerçekte daha iyi bir bilanço göreceðimizi düþündüðümü belirtmiþtim. Bu haliyle bile yatýrým yapmak için hevesli olduðum firmadaki olumlu sürprizlere açýk þekilde bekleyeceðim.

Umarým yatýrým yapan herkes elde etmeyi umduðu kazançlarý elde eder. Ýyi pazarlar.

6. Sayýn chaos yatýrýmýnýzýn hayýrlý olmasýný temenni ederim. Ýnþallah patronun da müsadesiyle kazançlý çýkarsýnýz.

Uzun vade yatýrýmý konusunda daha önce tecrübeniz oldu mu bilmiyorum. Pek tecrübeli gibi durmuyorsunuz açýkcasý. Temettü uzun vadede çok önemlidir. Size nakit akýþý saðlamasý yatýrýmlarýnýzý güvenceye alma konusu bir yana þirket sahiplerine de güveninizi diri tutmanýza yardýmcý olur. Ayrýca düzenli temettü veren þirketler uzun vadeli kurumsallarýn radarýna girer. Bu nedenle bu hisseler her zaman topludur ve çarpanlarý her zaman yüksek olur. Böylelikle yatýrýmlarýnýzýn deðeri her zaman korunmuþ olur. Bisteki hisseler patron tahtasýna dönüþmez.

Ýmtiyazlý hisse konusunu kâr payý ile deðerlendirmiþsiniz ama bu da yeterli deðil keza yönetim imtiyazýnýn olduðu hisselerin deðerlemesi de düþük oluyor. Ortaklýk oranýnýn artýrýlmasýnýn bir anlamý olmuyor. Gerek temettü konusunda, gerek iliþki taraf iþlemleri gerekse de þirket yönetimindeki kararlar konusunda þirketin %50'sini toplasanýz bile patron bildiðini okumaya devam ediyor. Þirketler özellikle art niyetli patronlarýn elinde sömürü yuvasýna dönüþebiliyor. Bu nedenle uzun vadeli özellikle de kurumsal taraf çoðunlukla bu tip þirketlerden uzak duruyor. Bu da düþük deðerlemeye sebebiyet veriyor ve hisse tahtasý patron tahtasýna dönüþüyor. RYSAS'lar bunlarýn en tipik örnekleri. Bu arada GYO'da imtiyazlý hisse yoktu. Geçtiðimiz sene çýkarttýlar. Patronlarýn mevcut çizgileri fazlasýný da yapmaya müsait.

Ýliþki taraf iþlemlerinde bakmanýz gereken GYO ve RYSAS arasý iliþki deðil keza GYO'dan RYSAS'a kâr aktarýmýnýn patrona bir faydasý olmaz, ortaklýk oranlarý düþük çünkü. %100'ü kendileri sahip halka kapalý olan þirketlerle olan iliþkilerine bakmanýz lazým. RYSAS'larda bu konu baya muamma. Patronlar milyon milyon hisse topluyorlar, yüz milyonlarca liralýk bedellilere katýlýyorlar. Dikkat etmek gerek.

Bedelli konusu GYO tarafýnda çok uzun süredir gerekliydi. Çok önceleri yapýlsaydý GYO þu an belki 2 kat daha güçlü olabilirdi. Patrona bedeli gerekli dendiðinde gerek yok diyordu. Sonunda televizyon programýnda "Ciddi nakit fazlamýz var" dedi ve akabinde de bedelli açýkladý. Burda GYO'da izhanamede gerekçe olarak borç ödemesi dendi. Bloomerg'de hisselerine yatýrým yapanlarýn dövizini almak için yaptýk dedi. RYSAS'da ise vagon yatýrým dendi izahnamede. Ama gelen paranýn tamamý GYO'ya sermaye olarak gitti. Bunlarýn hepsinin videosu internette mevcut. Bloomberg geçmiþ yayýnlarýndan bulabilirsiniz.

Hintli yatýrým konusunda ise yine dalal street olayýna bakmanýz lazým keza pabrai ile dalal street birlikte hareket ediyor olabilirler. Dalal street'in tahtada yaptýðý iþlemlerle ilgili RYSAS topiðini geriye doðru okumanýzý tavsiye ederim. Dalal street olayýyla ilgili birçok araþtýrma videosu çýkmýþtý. Patronun RYSAS hisseleri 1 lirayken pay alýmý yapmayýp hisseler 8 liraya gelince pay alýmý yapmaya baþlamasý da o zamanýn tuhaf olaylarýndandý.

Dediðim gibi temel olarak anti bir tezim yok. Ekleyebileceklerim bile var. Bir temelcinin zaten RYGYO'ya bakýpta atlamasý pek mümkün deðil. Ama patron faktörü 0'ýn önündeki 1 gibi bir çok temelci için. RYSAS'larýn ikisi için de anahtar bence doðru zamanlama.

7. RYSAS 50 milyon dolara konteyner fabrikasý kuracaðýný açýklamýþtý. Uzun süredir bu konuda ses seda yok. RYSAS'ýn bu yatýrýmý yapabilmesi için ya yeniden bedelli yapmasý lazým ya da GYO'nun temettü vermesi lazým. Tam da burda GYO için aslýnda çok da güzel bir beklenti oluþuyor keza gayrimenkul fiyatlarýnýn uçuþa geçtiði þu dönemde Muhit projesi'nden yüklü nakit giriþi söz konusu olacak. 2023'de GYO temettü daðýtabilir ve patron müsade ederse hisselerin yatýrýmcý gözünde profili de deðiþebilir.

8. Sayýn Valentine umarým hepimiz yatýrýmlarýmýzýn karþýlýðýný alýrýz, iyi dilekleriniz için teþekkürler.

Söylediklerinizin bir kýsmýna katýlýyorum, bazýlarýný bilmediðim için bilgim olmadýðý için yorum yapamýyorum ve bazýlarýna itiraz ediyorum. Ana firma benim deðerleme yeteneðimin ötesinde karmaþýk bir firma. Temel olarak beðensem de dediðim gibi doðru þekilde deðerleyebileceðime inanmadýðým için GYO özelinde konuþuyorum sadece.

Sizin de belirttiðiniz gibi Muhit ve Oto Galericilerden nakit akýþý gelecek bunlar artýlarýmýz. Diðer kýsým ise özkaynaklarýn bu sene sonunda en az 2 milyar artacak olmasý. Bunlarý patron da Hintli de siz de ben de engelleyemeyiz, bunda hemfikiriz sanýrým. Anlaþamadýðýmýz konu burada baþlýyor. Ben diyorum ki, özkaynaklarýmýz bu þekilde artýyor olduktan sonra kimin nasýl hareket ettiðinin ancak ve ancak hisse fiyatlarýnda geçici etkisi olur, firmamýzýn deðeri mecburen ve sürekli olarak artar. Bu durumda ben doðru yerde bekliyor olduðumu bilerek günlük hareketlerden etkilenmeden bekleyeceðim. Bundan 3 sene sonra gayrimenkullerin deðerlemesi sözgelimi 15 milyar, özkaynakalarýmýz da 13 milyar olduðu durumda patronun, Hintlinin ya da küçük yatýrýmcýnýn ne yaptýðýnýn bir önemi yok benim nazarýmda.

GYO özelinde fiyat hareketlerini göz ardý ederek bakarsanýz nasýl bir sorun olabileceðini öngörüyorsunuz merak ediyorum? Özkaynaklarýn artmamasýný saðlayabilirler mi? Kira gelirleri mi azalýr? Firmanýn gerçek deðeri býrakýn azalmayý sabit kalýr bile diyebiliyor musunuz? Yani bu firma nasýl daha deðersiz olabilir 3 sene sonra?

Ýmtiyaz konusuna gelirsek GYO'nun %30'u halka açýk, hepsine sahip olsam bile yönetime talip olmayý düþünmem açýkçasý, çünkü zaten GYO özelinde deðer artýrýcý ve vizyoner hamleler ile iyi bir yönetim görüyorum. Dediðim gibi benden iyi yönetecekleri kesin. Kar payý konusunda imtiyazlarýn olamayacaðý ana sözleþme ile taahhüt altýnda, dolayýsýyla bu hususta çekinmemiz gereken bir þey yok.

Sayfa 289/401 ÝlkÝlk ... 189239279287288289290291299339389 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •