Soðuk havalarda güneþ panelleri daha çok elektrik üretir

Kýþ aylarýnda, güneþli bir günde, güneþ paneliniz yazýn ürettiðinden daha fazla elektrik enerjisi üretir. Kýþýn güneþ enerjisi sistemlerinin toplamda az elektrik üretmesinin sebebi, sýcaklýk deðil, günlerin kýsa olmasýdýr.

Ülkemizde en verimli güneþ enerjisi santralleri Adana, Mersin, Antalya’da deðil, daha iç bölgelerde kalan illerimizdedir. Daha kuzeyde olmasýna raðmen, Karaman ili sýnýrlarý içinde santraller daha verimli çalýþýr. Bunun nedeni, yine ayný þekilde yazýn hava sýcaklýklarýnýn daha düþük olmasýdýr.

Güneþ enerjisi sisteminiz ne olursa olsun kýþýn elektrik üretmeye devam edecektir.*Bulutlu havalarda, elektrik üretimi devam edecektir. Bulut yoðunluðu ne kadar fazla ise üretilen elektrik azalýr. Ama havanýn aydýnlýk olduðu her an, az veya çok bir elektrik üretimi vardýr.

Kar yaðýþý sonrasý güneþli havalar, panellerin en yüksek verimde üretim yaptýðý zamanlardýr

Kar yaðýþý sýrasýnda güneþ ýþýnýmý çok azalmýþ olacaðý için üretilen elektrik azalacaktýr. Kar yaðýþýnýn olduðunda hava normal yaðýþ koþullarýna göre hava daha karanlýktýr. Üzeri tamamen kar ile kaplanmamýþsa, elektrik üretimi az da olsa devam edecektir.

Kar yaðýþýnýn arkasýndan, panellerinizi kaplayan karýn*kaydýðýný ve panellerinizin tamamen açýk olduðu aný düþünün. O sýrada güneþ açtý. Her taraf bembeyaz ve güneþ ýþýnlarý her yerden yansýyor. Hava sýcaklýðý çok düþük, neredeyse eksilerde. Ýþte sisteminizden en çok verimi alacaðýnýz an, o andýr; öyle ki bu güce invertörünüz dayanamaz ve arýza verirse þaþýrmayýn…

biraz arasrirdim, sonuç ; ges ler yaz kiþ çaliþiyormuþ. Sevdim bu iþi.