Originally Posted by
Future1905
Kabaca fiyat bazýnda þöyle bir hisse ile kýyaslayayým inveo eski adý ile gyhol 30 milyon sermayesi ile 300 milyon kar ve pd:2.13 fiyatý 32 TL
Dediðiniz kar rakýmý 300 milyonun 6 katý 180-200 TL olmasý gereken rakam
Veya baþka bir hisse algyo ile kýyaslayaým 17 TL. Ve 100 milyon kar var defter deðeri 0.70 yani olmasý gereken fiyattan yüzde 30 daha aþaðý iþlem görüyor bu rakama göre ise 18 kat fazla yani algyo 1.800.000.000 TL kar açýklarsa 17*18 306 TL fiyat olmasý lazým bunun gibi bir çok örnek var fiyat normal þartlarda bu þekil hesaplanýr 40 -45 lira filan deðil yani defter deðerinin 40 katý diyorsunuz kendi aðzýnýzla defter deðeri þuanki bilançoya göre 10 lira civarý zaten otomatik olarak 400 lira fiyat çýkýyor
En önemlisi nokta=borsada aslýnda fiyat kar sermaye oraný na göre belirlensede (yani benim yaptýðým hesaplamalar gibi) piyasa fiyatý yani gerçek fiyat bambaþka birþeydir onun içine psikolojik matematik sosyalijik onlarca farklý etken girer biz burda sadece kabaca varsayým ile fiyat söyleriz gerçek piyasada bunun çok çok üstüde olabilir çok çok altýda olabilir kýsa bir örnek þirket bu gelen parayý çok farklý bir alanda deðerlendirebilir mesala banka bile kurabileceði bir rakamdan bahsediyorum liman yapabilir baþka bir þirket satýn alabilir bu para çok büyük bir para burda bence en önemli etken patronun karekterli olmasý
Son not: bunlarý niye yazýyorum birçoðunuzun maliyetleri çok düþüktür ben bugün aldým ve sabahtan beri fiyata bile bakmýyorum belki bunlarý yazarken þuanda - filan olabilir [emoji3][emoji3] sadece yazmamýn sebebi borsada büyük fýrsatlar çok az gelir 5 ten 30 a geldi diye kimse almazken 30 dan 300 e gittiðinde herkes vay be diyecek bu borsanýn kuralý 5 liradan taze kuru 1000 TL ye çýkmadý mý peki 30 dan alan adam için zamanýnda ne demiþlerdir borsada imkansýz diye birþey yoktur
Son son not:[emoji3][emoji3][emoji3] merak etmeyin bugün ki yazdýðým kadar bir daha yazmayacaðým sessizce köþeme çekileceðim ama bu yazýlar TARÝHE NOT OLARAK GEÇSÝN 3 ay sonra tekrar alýntý yaparak konuþacaðým tekrardan iyi günler herkese
Yer Ýmleri