O zaman ayný fikirdeyiz beya.
O zaman ayný fikirdeyiz beya.
ÇOK ÖNEMLÝ....
Milli Eðitim Bakaný Selçuk yeni ilkokul ve ortaokul tasarýmýný AA'ya anlattý
Milli Eðitim Bakaný Ziya Selçuk, yeni lise tasarýmýnýn yanýnda ilkokul ve ortaokul tasarýmýna iliþkin pilot uygulamanýn gelecek yýl baþlatýlacaðýný ve pilot uygulamalar yapýlmadan ulusal ölçekli deðiþimlere gidilmeyeceðini bildirdi.
Ankara
Milli Eðitim Bakaný Ziya Selçuk, AA muhabirine yaptýðý deðerlendirmelerde yeni lise tasarýmýna iliþkin detaylarý paylaþtý.
Yeni ilkokul, ortaokul tasarýmýna iliþkin ilk kez açýklamalarda bulunan Selçuk, "Bütün dünyada aklýnýza gelen ilk 50 ülkeyi sýralayýn, neden bu ülkelerin tamamýnda lisede 5-6 ders var da, bizde niye 15-16 ders var?" sorusunun kendisine sorulduðunu aktaran Selçuk, "Ders çeþidinin fazla olmasý öðrencilerin her konuda yüzeysel kalmasýna ve derinleþememesine yol açmaktadýr. Bunu çözmek mümkün ve pilot için tüm hazýrlýklarýmýzý tamamladýk. Artýk zamaný gelmiþtir, yapabiliriz." ifadelerini kullandý.
Yeni lise tasarýmý hazýrlýklarýný tamamladýklarýný belirten Selçuk, gelecek yýl pilot uygulamanýn baþlatýlacaðýný vurguladý.
Öðretmen hazýr olmadan, altyapý, bütün sistem hazýr olmadan bu sisteme baþlanamayacaðýna iþaret eden Selçuk, "Hangi illerde, kaç okulda yapacaðýmýz belli, bunlarla ilgili bir basýn duyurusu yapacaðýz, o zaman açýklayacaðýz." diye konuþtu.
Pilot uygulamalar yapýlmadan ulusal ölçekli deðiþimlere gidilmeyeceðini kaydeden Bakan Selçuk, "Ortaöðretimle ilgili de inþallah Türkiye yeni bir döneme doðru gidiyor." deðerlendirmesinde bulundu.
Yeni lise sistemindeki üniversite sýnavýna iliþkin bir soru üzerine Selçuk, "Öðrencilerin üniversite meselesi 5 yýl sonraki bir konu. Konuyla ilgili her türlü altyapý çalýþmalarýmýz hazýr. Öðretmen eðitimi, öðrenci rehberliði, aileleri bilgilendirme konularýnda içerikler, sunumlar, videolar hazýrlýyoruz. Orada bir problem yok." dedi.
"Ýlkokulda paradigmal dönüþüm yaþanýyor"
Bakan Selçuk, yeni lise tasarýmýnýn yanýnda ilkokul ve ortaokul tasarýmýna iliþkin pilot uygulamanýn da gelecek yýl baþlatýlacaðýna dikkat çekti.
Dünyada tüm öðretim kademelerinde paradigmal bir dönüþüm yaþandýðýný anlatan Selçuk, "Ýlkokul seviyesinde hayatta karþýlaþýlabilecek problemlerle baþ etme, hayat becerileri konusunda yetiþme, yeterince oyun oynama, adabýmuaþeret eðitimi, kendini ifade, jenerik becerilerin kazandýrýlmasý" gibi baþlýklarýn ilkokul programýnda öne çýkacak alanlar olduðunu ifade etti.
Selçuk, Türkçe öðretimini çok önemsediðini ve bu konuya katký verecek yapay zeka temelli Türkçe Söz Varlýðý Projesi'ni bu yýl içerisinde bitireceklerini de söyledi.
"Atölyelerle dersler iç içe geçecek"
Milli Eðitim Bakaný Selçuk, konuþmasýný þöyle sürdürdü:
"Ýlkokulda ve ortaokulda Türkçe'de okuma, dinleme, konuþma ve yazma olmak üzere 4 beceriye ayrý bakacaðýz. Bunun yanýnda dil becerileri üstüne inþa edilen ve matematik, Türkçe ve hayat bilgisi derslerinin hepsinin iç içe geçtiði bir yapý olacak. Yani, hayat bilgisindeki bir problemle deðerler eðitimi, adabýmuaþeretle ilgili meseleler, çocuðun yeterince oyun oynayabilmesi, çocuðun atölyelerde problem çözebildiði bir sistem. Sadece A, B, C, D diyerek yukarý çýkan bir çocuk istemiyoruz. Ýlkokul 1'de mühendislik atölyesini, drama atölyesini, sanat atölyesini, tarým atölyesini gören çocuk istiyoruz. Bu þekilde de atölyelerle dersler iç içe geçecek."
Atölyelerin yaþam tarzý, düþünüþ biçimi ve üretim temelli olduðuna iþaret eden Selçuk, atölyenin bir mekandan ziyade bir zihniyet, bir yaklaþým modeli olduðunu ifade etti.
Selçuk, "Eðer siz hiç atölye görmeden sadece kaðýt üstünde çocuk yetiþtirirseniz liseyi, üniversiteyi bitirdiðinde 'ben masa baþýnda oturayým memur olayým' beklentisine girilir. Çünkü talaþ görmemiþtir, çünkü üretim yapýlan kirli bir atölye görmemiþtir. Çünkü üretmemiþtir, üretmenin hazzýný yaþamamýþtýr. Tam da bunu bütün çocuklarýmýza vermekle ilgili þeylerden bahsediyorum. Bunu yapabiliriz, zaten þu anda 6 binden fazla atölyede bu yaklaþýmý baþarýyla uyguluyoruz." diye konuþtu.
Tasarým beceri atölyelerinde 60 bin hedefi
Bakan Selçuk, ilkokul ve ortaokul tasarýmýnda büyük rol oynayacak Tasarým Beceri Atölyeleri'ne iliþkin yeni hedefleri de paylaþtý.
Atölyelerde "yaparak yaþayarak öðrenmenin" mümkün olduðuna iþaret eden Selçuk, bir yýlda Ankara'da 1513 atölye açýldýðýný, Kayseri'de de geçen hafta 325 atölye için protokol imzalandýðýný ve 2 ay içinde bunlarýn tamamlanacaðýný belirttti. Selçuk, "Bir yýlda, yaklaþýk 6 bin 400 atölyeyi sýfýrdan bitirmiþ olduk. Bu atölyelerin çocuklarýmýzýn geliþimi açýsýndan çok olumlu olduðunu görüyoruz. Ýmkanlar doðrultusunda bu 6 bini asgari 60 bine doðru götürmek istiyoruz." dedi.
Öðretmenlere tasarým beceri atölyeleri de dahil olmak üzere Eðitim Biliþim Aðý'ndaki (EBA) platform üzerinden yüz yüze ya da uzaktan öðretimle eðitim verileceðini de belirten Selçuk, sanatla, müzikle uðraþmanýn öðretmenlere zenginlik kattýðýný, böylece atölye dýþý derslerin de iyileþtiðini sözlerine ekledi.
https://www.aa.com.tr/tr/egitim/mill...nlatti/1740400
Her yaþ gurubu 1.3 milyon kiþi.
Bunun en az 800.000 kiþisi meslek liselerine yöneltilmeli; aþçý, berber, sývacý, fayansçý gibi geleneksel meslekler dahil teknolojinin en ileri branþlarýný uygulayacak inanlarýmýz yetiþmeli.
Darbe olacakmýþ mýþ...
15 temmuz gecesi erler kandýrýldý, köprüye gönderildi. Þimdi hangi eri kandýrabilecekler de sokaða çýkarabilecekler?
Hadi subay-assubay gurubundan bir kýsmý yapmaya kalktý diyelim, bu sefer millet linç etmeye kalkmaz mý darbecileri?
Bu ülkede patron millettir, sandýk da onun tercihini bildirme zeminidir. Buna herkes saygý duyacak 2023 yýlýný bekleyecek beaaa...!
PROBLEM: SURÝYE?
Ýþin arkasýndaki hedef ne?
ABD ne hedefliyor? RUS ne hedefliyor? ÝSRAIL ne hedefliyor?
Suriye problemi 2020 yýlýnda tamamen çözülür dedim %95 hissedeyim.
Çözülmez, kavga büyür ve biz de daha kaotik bir olayýn içinde bulursak kendimizi, borsalar da þinanay.
Ayrýca;
ABD ve Alman borsasý düþerse (merkez bankalari faiz artýrýrsa veya çin abd tahvillerini ortalýða saçarsa), biz de onlar oranýnda düþeriz. Diye düþünüyorum..
ABD tahvil faizleri borsadan kacýþla birlikte minimum rakamlara inmiþ.
ÇÝN için zirve fiyatlardan tahvil bozdurma fýrsatý.
Virüsten kaynaklanan ekonomik kayýplarý telafi için en iyi fiyat.
Haaydi Þi.....!
Kim tutar seni..!
![]()
Idlib'de þehitlerimize rahmet , yaralýlarýmýza þifa diliyorum.
Sözün bittiði yerdeyiz.
Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin ile yaptýðý telefon görüþmesini anlatan Cumhurbaþkaný Erdoðan, “Dün Sayýn Putin’e de söyledim ‘Üs kuracaksanýz yine kurun. Ama bizim önümüzden çekilin. Bizi rejimle baþ baþa býrakýn’ dedim. Rusya’nýn Suriye’de menfaatleri nedir inanýn bunu çözebilmiþ deðiliz” ....
Bu yazý da burada dursun beaaa...!
abd nin menfaati neyse ayný
Yer Ýmleri