https://www.youtube.com/watch?v=NhR-tJKUZRo
Sencer ÝMER hoca, rahmetli
Matematik....
Türkçe.....
https://www.youtube.com/watch?v=NhR-tJKUZRo
Sencer ÝMER hoca, rahmetli
Matematik....
Türkçe.....
sevgili aðabey selamlar.
tarihe not düþmek ihtiyacý hissetim ve senin bu güzel baþlýðýn aklýma geldi. umarým konseptin dýþýna çýkmýyorumdur.
ülke olarak geldiðimiz noktada hem iktidar hem de muhalefet artýk "vatandaþlara" heyecan veremiyor. büyük ihtimalle seçim zamaný açýklandýðýnda partilerden baðýmsýz(istifa bile edebilir) bir aday çýkacak ve yeterli imza ile seçimlere girecek ve büyük ihtimalle de seçimleri kazanacak.
seçimleri kazandýktan sonra kabinesine hem þuandaki cumhur hem de millet ittifakýndan seçilmiþ milletvekillerini alacak.
ülkenin "siyaset" olarak kilitlendiði bu günlerde "kurt" siyasetçilerin fýrsat kolladýðýný düþünüyorum.
Allah sonumuzu hayýr etsin
Her þey mümkün.
Kafalar karýþýk.
Ýktidar hatalar yaptý/yapmakta.
Muhalefet güven vermiyor.
https://tr.euronews.com/2021/12/15/e...ez-nas-l-gecti
tövbekar abem alarko topiðinde yazmýþ:
Yükselen hisselerin ardýndan bakakalmak....
acýtýcý bir durum olarak düþünürdüm... tekrar olacak belki ama birilerine faydasý olacak ise deðer...
ALARKýn en yüksek deðeri gördüðü gün bir pazarlýk içindeydim... portföyüm hayal bile edemediðim bir þekilde büyümüþtü... havalýydým hayata daha rahat açýdan bakýyordum ( havalý kelimesi biraz fazla olsa da zenginlerin bakýþ açýsýný gördüm diyelim)... o zamana kadar düþük profilli evlere bakarken karþýma bir fýrsat çýktý...
Ev için ayýrabileceðim miktarýn neredeyse 2,5 misli bir fiyatý teklif ederken buldum kendimi... teklif teklifti ve beni baðlýyordu... nasýl olsa ALARK yükseliyor ve daha da yükselir diye düþünüyordum... karþýdaki kiþi kestirip atsa dedim ama teklif reddedilmedi... ben de teklifin büyüsüne kapýlmýþ ve rahatlýðým daha bir artmýþtý... böyle bir teklifi memur olarak yapmak deðil neredeyse hayal etmek bile mümkün deðildi...demek ki ben artýk zengin bir adamdým... o hafta sonuna doðru malum ALARK zievelerden devam edecek hiç olmazsa oralarda dinlenecek gibi duruyordu... ve cumartesi teklif biraz artýrýlarak kabul edildi...
3 hafta sürem vardý ama fiyat 70 olur/geçer ise masraflar için bir marj olur diye düþündüm. pazartesi piyasayý izledim hazmetme modu... nasýl olsa zaman var. salý hazma devam biraz düþse de problem yok hafta sonuna doðru toparlar... çarþamba artýk stoploss koymalýyým diye düþündüm... perþembe günü artýk karar zamaný diye düþünürken gerçekten uyuyakaldým... bir de baktým ki hisse tabana yapýþmýþ... ve 7 milyon satýcý var... uzun vade problem var mý yok... piyasa abartýyor mu evet abartýyor ama piyasa neyi fiyatlarsa gerçek odur... 3-5 kuruþ kar edip masraflarý çýkarayým derken bir kaç bin lot hisseden olmuþtum... ve daha da olabilirdim... cuma yönetim güzel açýklamalar yapsa da toparlanmadý hisse en azýndan bir önceki haftaya göre... pazartesi her þeyi býraktým artýk ödemeleri en azýndan bir kýsmýný garantiye alayým diye ekranýn baþýna oturdum. hisse kýpýr kýpýr olan piyasada cansýz... salý günü artýk bu stres çekilmez diyerek hisse 60 larda iken 61.8 e bir miktar, 63 ve tavana bir miktar yazdým...61.8 e kadar gidip aldý tahta sahibi ama hemen arkasýndan tekrar 61 altýna doðru çekti... yukarýdaki emirlerin hepsini yarýya bölüp 62 ye çektim. gidip 62 leri aldý ve tekrar alta düþtü... sonra da ihtiyacým olan miktarý 62.15 ve 62.4 a yazdým... almadý... almazsa almasýn nasýl olsa epey bir satýþ oldu ve diðer kýsmý hallolur diye düþündüm... sonra hýzlý bir hareket aldý ve tekrar aþaðýya saldý... sonra enerjilere girdiler ve yukarýlara çektiler...
baþlangýç için düþündüðümden bir kaç bin lot daha fazla hissem gitti. hissemi tanýyorum tahta yapýcýyý da tanýyorum hissenin önü bir þekilde tarafýmdan açýldý ama ben de stresimden kurtulmuþtum. günlerdir ilk defa rahat bir nefes aldým... bizim kaþýk düþmanýný arayýp ödeme miktarý tamam merak edip durma diyerek ona da haber verdim. aslýnda hisse miktarýna üzüldü ama sanýrým o da rahatladý... sonra hisse bugün de dahil olmak üzere yükseliyor... elimde kalan hisse var. beklediðimden daha çok kar realizasyonu yaptým. ama üzgün deðilim. inanýn o stresi yaþadýktan sonra hiçbir kar beni o duruma getirmesin diye duacýyým Rabbimden...
tamah etmek sonucunda önemli bir ders aldým... borçlanmak hususunda önemli bir ders aldým... kar realizasyonu hususunda önemli bir ders aldým ( geçen haftalarda bütün günüm neredeyse hisse ile geçerken artýk daha rahatým muhtemelen bu öðrendiklerimi unutmazsam yakýnda hisse fiyatlarýnýn gün içindeki seyri beni ilgilendirmeyecek)...
ülkemiz nasýl bir sürecin içine girdi bilmiyorum ama kimse ne yapacaðýný bilmiyor... Altýn yatýrýmlarý dünyadan baskýlý, para korunma ile ilgili döviz ülkemizden baskýlý, gayrýmenkul uçuk fiyatlarda ve bazý mülk sahiplerini eþek sudan gelinceye kadar dövmek lazým... hisse senetleri zirvelerde diye düþünülse de en ihtiyaç olduðu zamanlarda farklý saikler ortaya çýktýðý için zor... yatýrým yapmak da zor aslýnda... maaþlar ancak ihtiyaçlarýn karþýlanmasýna yetiyor ve gitgide hayat daha da zorlaþacak...
ve þükretmek lazým... toplu olsun diye onu da yazayým...
3-5 yýldýr emekliliðime yönelik hisse senedi alýyorum ( daha önceden olan yatýrýmlarým bir þekilde farklý mecralardan özel sebeplerle harcandý). nasýl olsa emekli olduðumda artýk birikim yapamam güvence olsun diye bir miktar hisse biriktirmeye çalýþtým... þimdiki fiyatla 3 liralardan ALARK almaya baþladým, 2 de aldým, 1.3 ten bile aldým... sonra pandemi öncesinde 6 liradan bir realizasyon yaptým ( 1 dolar olacak dediðimde kimse inanmamýþtý ve olmuþtu) sonra kaðýt hýzla 4 e geldiðinde geri aldým ( ev için harcadýðým miktar o realizasyon sonucu alýnandýr, yaklaþýk 5000 lot maaþtan alýnarak eklenmiþtir sonradan o miktara). o dönemde 3 e düþerse kefen paramý, 2 ye düþerse arabamý, 1 e düþerse evi satýp alýrým diyordum. 3.2 den döndü... ve o fiyatlarý daha da görmedi... hedefimi gerçekleþtiremedim ve artýk hisse senedi alacak güçte deðil benim gibi maaþlý kesim... ama 129 çeyrek altýn ile alýnan ve üzerine yukarýda yazdýðým lotu eklediðim hisse bugün bana gerçekten eriþemeyeceðim bir miktarla geri döndü... hisse senedi yatýrýmlarýnýzý ( dikkat trade demiyorum yatýrým diyorum) inanarak yaparsanýz muhtemelen amacýnýza ulaþýrsýnýz...
YTD
ÝSTANBUL (AA) - Hazine ve Maliye Bakaný Nureddin Nebati, "Yakýn zamana kadar Kur Korumalý Mevduat ve Katýlma Hesaplarý ile Hazine'ye büyük bir dinamit koyduðumuzu iddia edip duranlar vardý. Biz, dün son 20 yýlýn en güçlü bütçe sonuçlarýndan birini açýkladýktan sonra bu kesimin þimdi sesleri çýkmaz oldu." dedi.
Bakan Nebati, Ýstanbul'da bir otelde düzenlenen "Akþam Future&Trends Summit 2023" etkinliðinde yaptýðý konuþmada, Türkiye'nin, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde, düþmanlarýna adeta parmak ýsýrtan dev projelere imza attýkça, küresel siyaset ve ticarette giderek öne çýktýkça, semalarda teknoloji harikasý yerli ve milli hava araçlarýný uçurdukça, milletin de bir zamanlar baskýlanmýþ olan özgüvenini yeniden ve çok daha güçlü bir þekilde kazandýðýný ve geleceðe daha umutla bakar, yön verir hale geldiðini söyledi.
Bugün çeþitli sektörlerden iþ insanlarýnýn geleceði konuþmak üzere bir araya gelmesinin, bu ruhun yansýmalarýndan biri olduðunu dile getiren Nebati, "Kendisine duyduðu güvenle, yani özgüveniyle Türkiye Yüzyýlý'ný inþa edecek olan irade iþte burada ortaya konan iradenin ta kendisidir. Bu vesileyle, sürdürülebilirlik odaðýnda Gelecek ve Trendler Buluþmasýný organize eden Akþam Gazetesi'nin tüm çalýþanlarýna ve bu toplantýnýn gerçekleþmesine katký sunan herkese þahsým, bakanlýðýmýz adýna þükranlarýmý sunuyorum." ifadelerini kullandý.
-"Türkiye dünyadan oldukça pozitif yönde ayrýþmayý baþarmýþtýr"
Bakan Nebati, ekonomik görünüme iliþkin de deðerlendirmelerde bulundu.
Tüm ülkelerin son yýllarda birçok sorunla mücadele ettiðini ve ticaret savaþlarýyla baþlayan geliþmeler sonrasýnda tüm dünyayý etkisi altýna alan salgýnýn, küresel ticareti olumsuz yönde etkilerken küresel enflasyonu da tetiklediðini belirten Nebati, þöyle devam etti:
"Geçtiðimiz sene þubat ayýnda baþlayan Rusya-Ukrayna Savaþý'nýn da enerji ve gýda baþta olmak üzere tüm emtia fiyatlarýný daha önce görülmemiþ zirvelere taþýdýðýný gördük. Birçok ülke merkez bankasýnýn sýkýlaþtýrýcý adýmlarý uyguladýðý bu dönem, küresel ekonomide resesyon kaygýlarýnýn ve istihdam daralmalarýnýn artmasýna neden oldu. Tüm ülkeler, belki de 2'nci Dünya Savaþý'ndan bu yana görülmemiþ ölçüdeki bir kriz ortamýyla mücadele etmek durumunda kaldý.
Ancak Türkiye, böylesine sancýlý bir dönemde dahi, büyümede, sanayi üretiminde, istihdamda, ihracatta ve turizm gelirlerinde bir yandan Cumhuriyet tarihimizin rekorlarýna imza atarken diðer yandan dünyadan oldukça pozitif yönde ayrýþmayý baþarmýþtýr. Bu baþarýlarýmýzýn temelinde, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde, 20 yýldan bu yana dirayetle uyguladýðýmýz politikalar olduðu gibi, yaklaþýk 1 sene evvel yatýrým, istihdam, üretim ve ihracat odaklý Türkiye Ekonomi Modelini devreye almamýzýn da büyük katkýsý vardýr."
Dün de geride býrakýlan 1 yýlý tüm detaylarýyla deðerlendirdiklerini ve bu yýla dair hedefleri paylaþtýklarýný anýmsatan Nebati, "Rakamlar çok net bir þekilde ortaya koyuyor ki küresel düzeyde yaþanan türlü badirelere raðmen, Türkiye, 2022 yýlýný neredeyse tüm makroekonomik göstergeler bakýmýndan dünyanýn geri kalanýndan çok iyi bir noktada tamamlamýþ, güçlü ilerleyiþini yeni zirvelere taþýmýþtýr." dedi.
-"Yurt dýþý çýkýþ harcý gibi uygulamalardan dem vurarak prim yapma peþine düþmüþler"
Nebati, yakýn zamana kadar Kur Korumalý Mevduat ve Katýlma Hesaplarý ile Hazine'ye "büyük bir dinamit koyulduðunu" iddia edenler olduðunu anýmsatarak, þunlarý kaydetti:
"Biz, dün son 20 yýlýn, en güçlü bütçe sonuçlarýndan birini açýkladýktan sonra bu kesimin þimdi sesleri çýkmaz oldu. Bazýlarý da bütçede faiz harcamalarýnýn arttýðýný söylüyor. Ancak bu eleþtirileri yapanlar da çok iyi bilirler ki sadece faiz harcamalarýndaki nominal artýþa bakmak doðru bir yaklaþým deðildir. Çünkü faiz harcamalarý artarken bütçe gider ve gelirlerimiz de artmaktadýr. Bu nedenle objektif bir deðerlendirme yapmak için faiz harcamalarýnýn bütçe içindeki payýna bakmak gerekir.
2022 yýlý baþlangýç bütçesinde yüzde 13,7 olarak öngörülen faiz giderlerinin bütçe içindeki payýný, yüzde 10,6'ya düþürdük. 2002 yýlýnda bu oran yüzde 43 idi, tam yüzde 43. Kalkýp bu somut kazanýmlarý alkýþlamalarý gerekirken, þimdi de gitmiþ yurt dýþý çýkýþ harcý gibi uygulamalardan dem vurarak sosyal medyada prim yapma peþine düþmüþler. Anlaþýlan masalardan ve türlü algý oyunlarýndan medet umanlarýn gözleri gerçeklere kör, kulaklarý da doðrulara saðýr olmuþ durumda."
Muhalefetin olumlu ekonomik rakamlarý görmezden geldiðine iþaret eden Bakan Nebati, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Yurt dýþýndan danýþmanlar getiriyorsunuz, rakamlarý okumak için. Büyük bir dijital ortamýn yýllardýr dünyanýn en ucundaki köylerinde dahi kullanýldýðý video konferansla yüzyýlýn toplantýsýný yapýyorsunuz. Bu yüzyýl toplantýsýnda danýþtýðýnýz yabancýlara, içerideki danýþmanlarýnýza, içeride sabahtan akþama kadar rakamlarý bir tarafa atarak yorum yapanlara sormak lazým, 'Dilinizi mi yuttunuz?'. Hani ekonomi rakamlardý? Dün de dünyanýn en zor döneminde 2022 yýlý bütçe gerçekleþmelerini rakam rakam ifade ettik.
Buyurun rakamlarý konuþalým diyoruz. Yoruma bak, 'Yurt dýþý çýkýþ harcýný kaldýracaðým'. Ýddia mý ediyorsun çýk rakamlarý konuþ. Hani rakamlar gerçeði söylüyordu? O zaman dünyanýn karþý karþýya kaldýðý son 100 yýl içerisindeki en zor yýllarýndan birisi olan 2022'de Türkiye'nin baþarýlarý karþýsýnda þöyle bir þapkaný çýkar ve 'yine Recep Tayyip Erdoðan haklý çýktý' de ve gerçekliði kabul et. Milletimiz kimin Türkiye için gece gündüz demeden hizmet aþkýyla koþtuðunu, kimin de çarpýtmalardan medet umduðunu çok iyi biliyor. Hiç kimse milletimizin gözünü el çabukluðuyla boyayarak, iradesini esir alabilecek güçte deðildir. Rakamlar ve gerçekler gün gibi ortadýr. Bilinmelidir ki Türkiye Ekonomi Modeli'ni devreye alan Türkiye, güçlü bir üretim ekonomisi olma yolunda emin adýmlarla ilerleyiþinde kesin kararlýdýr."
-"Tek problemimiz var, enflasyon. O da son iki aydýr düþüþ eðiliminde"
Enflasyon konusuna da deðinen Nebati, "Tek problemimiz var, enflasyon. O da son iki aydýr düþüþ eðiliminde ve bu düþüþ eðilimi devam edecektir. Zira küresel emtia ve enerji fiyatlarýnda normalleþme baþladý. Kurlardaki oynaklýk azaldý. Üretici fiyatlarýnýn tüketici enflasyonu üzerindeki artýrýcý etkisi azaldý. Beklentilerde iyileþme baþladý. Ayrýca iþ dünyamýz enflasyonla mücadelemize fiyat sabitleme katkýlarýyla, hatta indirim yaparak destek oluyor. Sizleri ve tüm iþ dünyamýzý da fiyat sabitleme kampanyamýza destek vermeye davet ediyorum." diye konuþtu.
-"KOBÝ'lerimize yeþil üretime geçiþleri için destek saðlýyoruz"
Ekonomide elde edilen tüm kazanýmlarýn yaný sýra etkisi daha çok gelecek dönemlerde görülecek birçok tedbiri de hayata geçirmeye devam ettiklerine dikkati çeken Nebati, sürdürülebilirlik çalýþmalarýnýn küresel anlamda yeþil dönüþüm politikalarý ile daha kapsamlý ve hýzlý bir döngüye girdiðini dile getirdi.
Yeþil dönüþümden en çok etkilenen sektörlerin baþýnda imalat, ulaþým, konut ve finans sektörleri geldiðini aktaran Nebati, "Bizler ülkemizin bu dönüþüme uyum saðlayarak rekabet gücünü küresel anlamda artýrabilmesi için politika setimizi hýzla hazýrladýk ve tüm sektörleri kapsayan adýmlarýmýzý ivedilikle atmaya baþladýk. Bu kapsamda teþvik ve desteklerimizle yeþil yatýrýmlara ve AR-GE faaliyetlerine öncelik vermeye baþladýk.
Binalarý çevre dostu hale getirmek ve gelecek nesillere daha saðlýklý, yaþam kalitesi daha yüksek, karbon nötr þehirler býrakmak için harekete geçtik. Ülkemizde önemli yeri olan KOBÝ'lerimize yeþil üretime geçiþleri için destek saðlýyoruz." dedi.
Yeni dönemde otomotiv sektörünün de çehresinin deðiþeceðini öngörerek Togg'un tamamen elektrikli þekilde tasarlandýðýný anýmsatan Nebati, "Yakýnda yollarýmýzda da görmeye baþlayacaðýz. Özel Tüketim Vergisi oraný yüzde 10 olan elektrikli otomobillerin kapsamýný geniþlettik. Elektrikli araç altyapýsýný kurmak üzere Elektrikli Araç Þarj Ýstasyonlarý Destek Programýný baþlattýk." açýklamasýnda bulundu.
-"ESG piyasasýnda olasý bir yeþil tahvil ihracý için çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz"
Nebati, yeþil ekonomiye geçiþin yaný sýra teknolojik geliþmelerin ve dijitalleþmenin de sektörleri baþtan aþaðý dönüþtürdüðünü ve tüm dünyada elektronik ticaretin payýnýn giderek arttýðýný ifade etti.
Yeþil dönüþümün, yeþil yatýrýmlar anlamýna geldiðini ve bu yatýrýmlarýn da güçlü bir finansmaný gerekli kýldýðýný belirten Nebati, "Günümüzde, finansal yatýrýmlarýn parasal getirileri kadar çevresel etkileri de öne çýkmýþ durumda. Bizim de 2053 Net Sýfýr Emisyon stratejimizin önemli sacayaklarýndan biri, ülkemizde yeþil finansman ekosisteminin geliþtirilmesi ve yaygýnlaþtýrýlmasýdýr. Bu doðrultuda Bakanlýk olarak Kasým 2021'de "Sürdürülebilir Finansman Çerçeve Dokümaný'ný" yayýnlayarak stratejik bir adým attýk.
Yayýmladýðýmýz bu doküman sayesinde, kýsaca ESG olarak adlandýrýlan uluslararasý "Çevresel, Sosyal ve Yönetiþim" piyasalarýndan finansman saðlama imkaný elde etmiþ olduk.Hazine ve Maliye Bakanlýðý olarak, önümüzdeki dönemde ESG piyasasýnda olasý bir yeþil tahvil ihracý için çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz. Ayrýca þirketlerimizin yeþil tahvil ihraçlarýný artýrmalarý için kapsamlý destekler sunacaðýz." dedi.
Türkiye'nin Ödeme Sistemi TROY'un yurt içi ve yurt dýþýnda yaygýnlaþtýrýlmasý amacýyla çalýþmalarý yoðunlaþtýrdýklarýný da aktaran Nebati, "Dijital bankacýlýk lisanslarýný vermeye baþladýk. Bugün itibarýyla, ülkemizde 4 adet dijital banka faaliyet izni almýþ durumdadýr. Finans sektörünün ve sermaye piyasalarýnýn, yeniliklere en hýzlý adapte olabilen sektörlerin baþýnda geldiðini biliyoruz. Bu nedenle güncel geliþmelerle uyumlu adýmlar atarken finans sektörümüzün geliþmesini desteklemeyi sürdüreceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.
-"Türkiye, trendleri belirlemeye baþlamýþ durumda"
Bakan Nebati, Türkiye'nin artýk o eski bürokratik, hantal, içe kapanýk ve insanýmýza efendilik taslamaya çalýþanlarýn acý reçetelerine muhtaç bir ülke olmadýðýný vurgulayarak, sözlerini þöyle tamamladý:
"Türkiye, binlerce yýllýk birikimiyle ve insan odaklý kendi deðerleriyle yol alýrken, yarýna ve geleceðin dünyasýna yön vermeye, trendleri belirlemeye baþlamýþ durumdadýr. Ýþte Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn açýkladýðý Türkiye Yüzyýlý vizyonumuz da tam olarak budur. Yarýna yön verme iddiasý ve özgüvenine sahip olan sizler, inanýyorum ki Türkiye Yüzyýlý'nýn inþasýnda çok önemli roller üstleneceksiniz.
21. yüzyýl Türkiye Yüzyýlý'dýr, biz buna iyi hazýrlandýk. Ýþler iyi gidiyor. Birileri rakamlardan çýkýp sizinle polemiðe girmeye baþladýysa dilleri tutulmuþ demektir. Spekülasyonlara, manipülasyonlara, yanlýþ bilgilendirmelere kulaðýmýz kapalý. Geleceðe odaklandýk, koþuyoruz. Koþmaya devam ediyoruz."
Kaynak : Anadolu Ajansý
400 km den fazla bir uzunlukta pek çok deprem...
Dev bir facia...
fedoramca ereðli topiðinde yazmýþ...
Ben günlük, aylýk, haftalýk, seçimlik bir yatýrým stratejisinde olmasam da, yine de her þeye bu denli müdahale edilmesinden çok rahatsýzým. Zaten ülkenin en büyük sorunu bu deðil mi? HEr þey suni, dolar suni, ekonomi suni, faiz suni, borsa suni,VÝCDANLAR suni, LÝYAKAT suni, ÝTÝBAR suni...
Yatýrým yapsan bir türlü yapmasan bir türlü. Sizin posizyonunuz nasýl tüm bu þarlarda, sakýnca yoksa?
Yer Ýmleri