XU100 TL direncinden döndü gene, direnç gittikçe aþaðý düþüyor, geçen günkü hacimle kýrarsa neden gol olmasýn....
750 milyon finans borç, 550 milyon ticari toplamda 1.3 milyar borcun yanýnda 20 milyon kur farkýný hesaplamak mý iyi niyet?
Hisse defter deðeri ise 2.50 civarý ve patronlar kendilerine 3.40 tan hisse ihraç etmiþler. Þuan ise 5.20 ine çýktýktan sonra hisseyi yaldýzlamak mý iyi niyet?
Ha!hisse çýkmaz demiyorum. bir çok yerde spekler tarafýndan kaðýda yüksek talep oluþturuluyor, bu da iyi bir beklenti. hissenin ciddi hareketler yapma olasýlýðý var. Ama temelinin desteklemediði hisselerde sonuç her zaman aynýdýr, mesele bu spekülatif hareketler oluþtýrulduðunda en doðru yerden girip çýkabilmek
Bari iyi niyetli analizcisin, bize bu 1.3 milyarlýk borcun hangi kaynaklardan ne kadar sürede ödeyebileceðini, þirketin elinde satýlmamýþ kaç ünite kalmýþ ve bunlar ne kadar eder yaz da bizde öðrenelim gerçekleri ve iyi niyetinden faydalanalým
Siz 9 Aðustos'ta buralarda olun, gelecek baðýmsýz denetimden geçmiþ bilançoyu satýr satýr beraber okuyalým. Çünkü siz hiç ev ödevi yapmýyorsunuz, size söylediðim belgelere/kanýtlara hiç bakmýyorsunuz..
Bin kere ticari borç karþýsýna, ticari alacak olan tutarý yazýn dedim, geri gelip cevap bile vermediniz..
Kötü niyetli deðilseniz bile, tembel bir öðrencisiniz.
Öðrencilik evrelerini çoktan aþtýk, makarna spagetti arkadaþ.
Ayrýca o dediði ticari alacaklar, ticari borçlar karþýsýnda civciv kalýyor, finansal borçlar karþýsýndaysa sinek kalýyor...
öyle bilmiþlik pozlarý atarak esnek köstek laflarla geçiþtirme, rakamlarla somutlaþtýr muhteþem bilanço bilgeliðini.
Hadi sana ev ödevi!
Þirketin ne kadar ticari borcu var? Ne kadar finans borcu var?
Buna karþýlýk,
Ne kadar ticari alacaðý var? Elinde kalmýþ satýlmamýþ üniteler satýlýrsa ne kadar nakit üretilir?
Sonra karþýlaþtýr bunlarý muhteþem analiz yeteneðinle blzleri aydýnlat, tembel öðrenci olma!![]()
bu þirketin kötü yönetim problemi olur, satýþ pazarlama da hatalarý olur, yatýrýmcýyý gözetmede hatalarý olur, olur da olur hepsine kabul derim ama bu saatten sonra nakit sýkýntýsý olmaz, oldurtmazlar izin verilmez.
hepsini geçtim 150 milyon TL lik ticari alacaklar harici sadece maliyet bedeli ile 400 milyon TL ye yakýn bir Nurol Life stoklarda olacak, bu projenin brüt karý %50 nin üzeridir, %30 hasýlat paylaþýmý var gerisi þirkete kalacak 600 milyon TL nakit akýþý olur en kötü senaryoda. (Borç ödeme kapasitesi konuþulduðu için sadece nakit giriþ çýkýþý üzerinden hesaplýyorum)
Nurol tower ve park satýþlarý da artýk doðrudan etki edecek zira orada masraflar bitti sayýlýr. Bu dediklerim bir anda olmayacak ama borçlarda zaten yarýna ödenmeyecek. (Yatýrým amaçlý stoklarda takip edilenler kapsam dýþýdýr, onlarý ben yok sayýyorum)
Ticari borçlar ali-veli hesabý nurol inþaat dan kaynaklý, en kolay çözüm bulunacak konudur.
Dediðim gibi bilanço ilk etapta korkutucu olabilir ama detaylar artýk düzlüðe gidildiðini gösteriyor. Bu arada yukarýdaki hesaplamalarýmýn da fazlasý olur eksiði olmaz kanaatindeyim.
Not: hadi satamadýlar ne olacak derseniz, batarama iþin doðasý gereði satabilmesi gerek, beklenti ve hesaplarým o varsayým altýnda...
Yer Ýmleri