Originally Posted by
zonn
Bu þirkete yatýrým yaptýðým ilk günlerde burada belirttiðim hususlar gerçekleþti ve maalesef ciddi zarara uðradým. her zaman temel analize göre yatýrým yapan bir yatýrýmcý olarak þirketi çok ayrýntýlý inceledim. Þirketin karýný ve patronun yaklaþýmýný birlikte deðerlendirdiðimizde bence bu fiyatlar çok pahalý. Çünki;
1.Ýlk çeyrek karýný diðer çeyreklerde de elde ettiðini düþünürsek fk 15-20 arasý bir rakam oluyor. Pd/dd ise uzun sire 2 üzerinde seyreder. Bu rakamlar yatýrým yapýlabilir deðerlerden çok uzak.
2.Ýlk çeyrekte herþey þirketin lehineydi. Ucuz hammadde, geçen seneden devreden ciddi stok ki bu stoðun bir kýsmý kar marjý yüksek reprosese girmiþ üründü. covid nedeniyle gýda ürünlerinde meydana gelen fiyat artýþlarý bu çeyrekte þirket lehine olan bazý geliþmelerdi. Ayrýca Bülent TABANLI 2019 yýllýk bilançonun zayýf gelmesinin en önemli nedenini son çeyrekte yapýlan iadeler olarak dile getiriyordu. Bu iadeleri reprosese soktuklarýný yüksek katma deðerli ürüne dönüþtürdüklerini, bu durumun önümüzdeki dönemde bilançolarda artý deðer olarak kendisini göstereceðini belirtiyordu.
3.Önümüzdeki dönemde ilk çeyrekte þirket lehine olan þartlarýn ayný zamanda tekrar buluþmasý zayýf ihtimal.
4.Bir kere hýrsýzlýk yapan her zaman bunu tekrarlayabilir. Hatta bir zarar görmezse dozunu artýrabilir. Sonuçta girdi olan meyveler büyük kurumsal firmalardan saðlanmýyor, çiftçiden topluyor. 3 yerine 5 yazýp girdi maliyetini istediði gibi þiþirebilir. nitekim birþeyler yaptýðý da ortada.
Gelelim bizim ne yapabileceðimize. Türkiye'de hukuk davalarý maðdur tarafýn gayretiyle yürür ve sonuca ulaþýr. Hiçbir kurum sizin hakkýnýzýn peþinde koþmaz. Ceza davalarýnda olduðu gibi ben kuyuya bir taþ atayým elbet bir çýkaran olur stratejisi hukuk davalarýnda iþlemez. O yüzden tek çare avukat tutup bu þirketi hoplatmak. Bunu hem hakkýmýzý aramak, hem de vergi kaybý nedeniyle milli bir görev olarak görüyorum. Sonuç alýr mýyýz? Tabi ki alabiliriz. Bilançoda düzeltme yapýlýr, þirkete ceza kesilir ve bu cezalar kusurlu gerçek kiþilere rücu edilir ve de bir daha çalmaya korkarlar. Bu þirkete yatýrým yapan arkadaþlarýn çoðu bilinçli yatýrým yapan, bilgili arkadaþlar. Zira bu hisse; fiyatý yerlerde sürünen, küçük yatýrýmcýnýn incelemeden yatýrým yapacaðý þirketlerden deðil. O yüzden birlikte hareket edersek sonuç alabileceðimize inanýyorum.
Yer Ýmleri