Originally Posted by
surcontre
Ortaklar selam,
Öncelikle belirteyim, bilançoda umduðumuz karý göremeyince birazýný verdim, düþerse alýrým, yükselirse elimdekiler yeter, yani fiyat hareketi bana farketmez.
Ben incelemedim, detaylý inceleyen bir iki arkadaþýmla telefonda konuþtum, gerek görmedim, caným sýkýldý tabi.
Bunun nedeni ne olabilir diye forumda arkadaþlar yorumlar yapmýþlar.
Ben objektif olmaya çalýþacaðým.
Art niyet var mý, kötü yönetim, ya da yanlýþ yönetim, örtülü kar transferi vs.. Bunlarý bilmiyorum.
Hakkýmýzý arayalým diyen arkadaþlar da arasýnlar, hak aramak iyidir, böyle þeyler varsa düzeltilir, neticede hepimiz ortaðýz.
2 husus belirteceðim.
Ýliþkili taraflara faiz ödemesi kanunen zorunlu hale getirildi, 2 dönem önce yoktu.
Baþka art niyetli olaylarý düzenlemek için yaptýlar, bize zararý oldu.
Ýnþallah iyi karlar ederiz de borca ihtiyacýmýz olmaz ileride.
Asýl sorun (bilançodan anlayan arkadaþýmýn düþüncesi), geçen sene yüksek maliyetli stok girdi þirkete ve hala çýkmadý.
Bu durum tüpraþ ya da ereðli gibi þirketlerde de oluyor. (enteresan kar ve zarar.)
Hammadde olarak bunlar petrolü, demiri ne zaman aldýlar, o zaman dolar ne kadardý, ne kadar stokta kaldý, satarlarken, ürün fiyatýný kaçtan sattýlar, demir çelik, dolar kaç liraydý?
Yukarýda detaylý inceleyen arkadaþ da stok devir hýzýndan bahsetmemiþ, bizimki 1 civarý sanýrým.
Yani depoya giren ürünün çýkmasý 1 sene civarý sürüyor.
Bazý þirketler her ay ya da 3 ayda bir stoklarý döndürürken bizimki uzun sürüyor.
O yüksek maliyetli stok 2 bilanço dönemidir bize zarar ettiriyor. Belki önümüzdeki bilançoyu da biraz bozabilir. Ama sonra sýkýntý kalmayabilir.
Çünkü iþlenmiþ, nitelikli gýda satýyoruz, su ya da süt satmýyoruz ki. Yüzde 5 kar marjý olmaz..
Bu olasýlýk nedeniyle ben þirketin birkaç bilançosunun daha izlenmesi gerektiðine inanýyorum.
Haa, hep böyle marjla çalýþýrsa, þirket ucuz sayýlmaz.
Krizde, birçok ürün, hammadde ve dolarýn fiyatý dalgalandýðý için, enteresan karlar ve zararlar gelebiliyor þirketlerde.
Detaylý inceleme gerekir, þirketin hesaplarýnýn da incelenmesi lazým, hakkýmýzý arayalým diye arkadaþlara da katýlýyorum.
Belki de onlarýn söyledikleri doðrudur..
Herkese bol kazançlar.
Yer Ýmleri