Bakalým sonuc ne olur
Bakalým sonuc ne olur
Tüm ortaklarýn yeni yýlý kutlu olsun. Ýnþallah 2021 senesi herkes için huzur, mutluluk, saðlýk dolu bir yýl olsun.
Gelelim hissemize.. Çok çalkantýlý ve iniþ çýkýþlarý bol olan bir yýlý geride býraktýk. Hissemiz özelinde 4 liralardan baþladýðýmýz 2020 senesini 7 civarlarý rakamda bitirmiþ bulunmaktayýz. Bana göre ne kötü ne de iyi bir performans sergiledi genel tabloya baktýðýmýz zaman. Asýl hareketin ise bu sene içersinde gerçekleþeceðini tahmin ediyorum. 2021 yýlý içersinde dikkate almamýz gereken temel odaklý beklentilerimiz;
- Irak ihracatýyla beraber artacak ciro, FAVÖK, kar
- Özbekistan yatýrýmýnýn devreye girmesiyle beraber artacak ciro, FAVÖK, kar
- Kamerun ve Kongo yatýrýmlarýnýn sonuçlanmasý
- Afrika tarafýnda yenilenecek sözleþmeler (Mali, belki Gana da bu sene içersinde yenilenebilir)
- Potansiyel Libya, Azerbeycan, vs tarafýndan gelebilecek sürpriz bir anlaþma haberi
- Elektrik tüketiminin geçen seneye oranla düþüþ kaydetmemesi, 4. çeyrek özelinde az da olsa yukarda olmasý
Bunlarla beraber 3. çeyrek ve 4. çeyrek sonu itibariyle kurlarda %6 civarýnda bir düþüþ yaþandý. Bu geri çekilmenin 4. çeyrek FAVÖK/kar rakamýnda negatif etkisi olmasý muhtemeldir ancak 4. çeyrek itibariyle hem elektrik tüketiminin artmasý hem de kurak bir kýþ geçirilmesinden kaynaklý kapasite kullanýmlarýnýn artmasý sonucu olarak bu negatif etki minimize olacaktýr diye düþünüyorum.
Gelelim 2021 yýlý için teknik olarak þahsi beklentime. Tüm bu temel beklentiler dahilinde öncelikle bu sene içersinde dolar çanaðý olan önce 4 USD rakamýna ulaþýlmasýný, ardýndan 2021 sene sonu itibariyle bunun üstünde bir kapanýþ gerçekleþtirmesini bekliyorum. Hisse hareketlerine baktýðýmýz zaman ayný Logo tarzý bir grafik çalýþtýðý görülüyor. Belki uzun bir süre daha yatay bantta git geller olmasý muhtemeldir. Gerçi tahta yapýcýmýz kendini psikopat sandýðý için olasý bir endeks geri dönüþüyle beraber Güler Yatýrým gibi bir hareket yaparsa da çok þaþýrmamak gerekiyor. Bu yüzden her türlü senaryoya hazýrlýklý olmak gerekecektir. Ancak her mal er ya da geç ederini bulur düsturundan yola çýkarak hedef odaklý beklemeye þahsým adýna devam edeceðim.
Son olarak 2 þey daha ekleyip yazýmý sonlandýracaðým. Birincisi daha önceki sayfalarda arkadaþlar yatýrýmcý iliþkilerine yazýn, baský yapýn tarzý söylemlerde bulunmuþ ancak zaten bu tüm olan bitenlerin þirket ve patrondan baðýmsýz gerçekleþtiðini düþünmek bence tamamýyle polyannacýlýktýr. Zaten aksiyon almak isteyen þirket, yatýrýmcýsýndan talep gelmesine gerek kalmadan alacaðý aksiyonu her türlü alýr. O yüzden bana göre bütün bunlar beyhude çabalardýr.
Diðer bir konu da sosyal medyada yapýlan algý operasyonlarýna yatýrýmcý arkadaþlarýn aldanmamalarý. Bu yüzden þahsým adýna sosyal medyayý takibi neredeyse býrakmýþ durumdayým. Bakýyorsunuz en baba temelcilerin öve öve bitiremedikleri bir Hektas hissesi var ve herkesin gündeminde, ayrýca müthiþ bir pazarlama çabasý içersindeler. Hisse FK olmuþ 27, pddd gelmiþ 7 civarlarýna
ama bakýyorsunuz rasyolarý diplerde ve beklentileri çýð yapmýþ Aksen özelinde yazýlan hiçbirþey yok. Tabi bunda belki hisse ve patron güvensizliði de bir nebze etki etmiþ olabilir. Ancak bu piyasada algýlar çok çabul deðiþtirilir. Bu baðlamda piyasa güvenini kazanmak ve yatýrýmcý çekmek adýna belki sembolik de olsa 2021 yýlý için bir temettü kararý bile çýkabilir, o yüzden kendi inandýðýnýz ve bildiðiniz yoldan þaþmamak þart.
Uzun bir yazý oldu, genel olarak kendi bakýþ açýmdan durumu özetledim. Önümüzdeki dönemde belki yýlsonu bilançosu geldikten sonra güncel bir durum deðerlendirmesi yapýlabilir.
Paranýn öncelikli olmamasý gerektiðini 2020 yýlý bize çok güzel bir þekilde öðretti. O yüzden finansal piyasalardaki hareketlere de çok takýlmamak gerekiyor. Ne çok kazandýk diye sevinmek ne de çok kaybettik diye üzülmeye bence gerek yok. Tekrardan herkese huzurlu, mutlu, saðlýklý bir yýl olsun inþallah.
Yýllýk kâr Beklentileriniz nedir
Bu Gana ile ilgili þirketin de hatasindan dolayi her sene gereksiz bir "acaba yenilenecek mi?" sorgulamasi oluyor. Anlaþmanin bitmesine 4 sene var ve eðer yenilenirse de 30-40% belki de daha fazla indirim yapilacak. E þirket su an bunu haliyle istemez. 6.5 yillik anlaþmanin 1-2. yilinda veya yarisinda anlaþma yenilenmez diye düþünüyorum. O yüzden Gana ile ilgili yazilanlar biraz kendi açimdan gereksiz oluyor. Ha bu arada 4 senede de sadece Ganadan min. 400 mn dolar favök yazacaðýz. Yani þu anki sirket deðerinin 4/6 sý. Ben bir kaç þirkete Gana devletinin yaptigi gibi yeniden anlaþma icin sikiþtirmazsa 2023 e kadar uzama konusunda bir þey beklemem açikçasi.
Irak iþi þu anlik 1 yillik olsa da 2021 de bize tahminim +200 mn TL yazar. Ama umalim da anlaþma en az 5-6 yýllýk olsun.
Umalim da þu Kongo,Kamerun olayi da bu sene pozitif anlamda sonuçlansin ve son çeyrekte de Afrika'dan alacagi 200 mn dolar civari miktarin en az 80-100 ünü tahsil etmiþ olsun ki faize artik cok para kaptirmayalim.
Þu borcu bile sifirlasak; yilda ekstradan 300-400 mn karimiz olur
Redmi 8 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
"Adamýn ahmaðý malýný gereksiz övermiþ, daha ahmaðý da baþkasýnýn malýný yalan yere yerip kendi malýný övermiþ"
Sayýn tezel in açýklamalarý yeni.
Yer Ýmleri