Biz onlara 30 tl veririslz akseni
Biz onlara 30 tl veririslz akseni
Biz onlara 30 dan veririz de kim karli cikar o belli degil. Bu sacmasapan deney nerede sonuclanacak belirsiz.biz yine ucuz kaldik o ayri dava.
Yatirim tavsiyesi degildir.
Yatýrýmcý iliþkilerine bir kaç soru sormuþtum.Hýzlýca cevap verdiler saðolsunlar.
Aksa Enerji’ye olan ilginiz için teþekkür ederiz. Aþaðýda sorularýnýzý yanýtlamaya çalýþtýk.
1)Bolu Göynük Termik Santralinde Mwh baþý üretim maliyeti ne kadardýr? ve Eüaþ'tan 2022 yýlý için fiyat teklifi geldi mi?
EÜAÞ’tan henüz 2022 yýlý için fiyat teklifi gelmedi. Gelen fiyat beklentilerimizi karþýlamazsa %100 spot piyasaya satýþ yapmayý tercih edebiliriz.
MWh baþý üretim maliyeti ticari sýr niteliðinde olduðu için maalesef paylaþamýyoruz
2)Özbekistan'da faaliyet gösterecek doðalgaz santralleri Özbekistan Elektrik Altyapýsý içerisinde Baz Yük santrali olarak mý yoksa Enerji talebinin yükseldiði Pik zamanlarda mý devreye alýnmasý planlanýyor?
Baz Yük santrali olarak çalýþmasý planlanmaktadýr.
3)Özbekistan devleti ile yapýlan anlaþmada elektrik satýþ fiyatý ne kadardýr?
Ticari sýr niteliðinde olduðu için maalesef paylaþamýyoruz.
Özbekistan ile ilgili burada enerji piyasasý hakkýnda bilgili arkadaþlara bir sorum var. Mwh fiyatý 30 dolar gibi bir fiyat olabilir mi?
Özbekistan yýllýk 6 milyar kwh elektrik üretme kapasitesinde olacak. Sizin deðiniz gibi 30 dolara alsalar bizden zaten gazý da bedavaya verecekleri için 180 mn dolar FAVÖK beklentisi olur ki bu 25 yýllýk alým garantili bir sözleþme için bayaðý fazla bir beklenti olur. Yani bence pek ihtimal dahilinde deðil.
Özbekistan santralini TR santralleri gibi düþünmemek lazým. Biz orada anlaþma yapýyoruz ve 500mn dolarlýk santrali(þimdilerde demir fiyatlarý, global enflasyon falan 1 milyar dolar bile telafuz edenler çýkabilir ama çok önemli deðil. Zira bir kaç gereksiz biliyorum 1300MW lýk santrale 2 yýlda 2 milyar dolar üzerine koyan) biz oraya kuruyor ve kapasite üzerinden yýllýk bir bedel alýyoruz. Bir nevi gayrimenkul gibi. Toplantýlara katýlan kimi analistler 120mn dolar civarý bir FAVÖK bekliyorlar Özbekistan'dan. Þahsen ben hesaplamalarýmý 90-100 mn dolara göre yapýyorum.
Göynük için ise max. 450TL olarak alabiliriz maliyeti 2021 ilk çeyrek 220-230TL civarýydý. Bu cevabý bilgili olduðum için deðil kendi tahminlerimde kullandýðým veriler bunlar olduðu için yazýyorum bu arada. YTD.
"Adamýn ahmaðý malýný gereksiz övermiþ, daha ahmaðý da baþkasýnýn malýný yalan yere yerip kendi malýný övermiþ"
Cevabýnýz için çok teþekkür ederim sayýn neva91.Sizi Alarko forumundan tanýyorum.Özbekistan için Kapasite ödemesinin üzerine üretim miktarý üzerinden de bir gelir olucaktýr diye düþünüyorum sonuçta iþletmesini biz yapýcaz.30 dolar bizim için çok büyük para ama dünya piyasasýna bakýnca düþük bir rakam diye söyledim.Ama 100 milyon dolarda gayet iyi bir favök rakamý olur.Saygýlar.
Alarko'dan tanýyorsanýz "Yine de beklentileri düþük tutmakta fayda var. Uçmaya afaki rakamlar telafuz etmeye gerek yok" desem galiba normal karþýlarsýnýz. Zira normal karþýlamayanlarýn halleri ortada
. 90-100 alalým da üstü ekstra olsun.. 30 dolar konusuna da aynen katýlýyorum. Zira Gana cedisi de, özbek somu da son 1 yýlda +100% deðerlendi TL karþýsýnda. Çok þükür kur açýðýmýzý çoktan kapattýk ve bu devire saðlam girdik de "Nasýl olsa 300mn dolar alacaðýmýz var kafa rahat" falan diye saçmalamýyoruz, ya da zarar edip "Antalya santralimiz 2 milyar dolar eder, Göynük artýk 700mn dolar eder" diye birbirimizi avutmuyoruz
. Sonumuz hayrola... YTD.
"Adamýn ahmaðý malýný gereksiz övermiþ, daha ahmaðý da baþkasýnýn malýný yalan yere yerip kendi malýný övermiþ"
Bu arada dolar kazanan ve daha da kazanacak(inþallah) bir firma olarak son 3-4 ayda firma deðerimiz 1 küsür miyar dolarlardan 800 küsür dolarlara geldi maalesef. Hiç bir þey olmasa(ve keþke dolar artmasa) bile piyasadan 25% civarý(dolar sabit) alacaðýmýz var diye düþünüyorum. Þu anki deðerle 2022 yýlý projektif FD/FAVÖK 2 ye düþer. YTD.
Bu gidisle lades olucak birilerinin elinde kalicak bakalim
Yer Ýmleri