CDS düþerken kurun çýkmasý [emoji85][emoji85][emoji85]
hisse.net kullanarak iPad aracýlýðýyla gönderildi
CDS düþerken kurun çýkmasý [emoji85][emoji85][emoji85]
hisse.net kullanarak iPad aracýlýðýyla gönderildi
Yalancý baharda yabancý ne yaptý.
Kendim için faiz indirim sürecinin ‘Vurgun Piyasasý’ oluþturacaðý konusunda çok defa yazdýðýmý ve uyardýðýmý sanýyordum.
Faiz indirim sürecinde ‘Vurgun piyasasý kurallarý’ gereði faizle beraber dövizinde kýsa vadede düþebileceðini ama bu düþüþün de bir aldatmaca olacaðýný söylüyordum.
Lakin sanýrým yeterince yazmamýþ veya tekrarlarý fazla yapmamýþým. Belki de TV5 ve KRT TV’de tekrarladýðým için yeterli olur sanmýþtým.
Merkez Bankasý 14 Eylül 2018’de haftalýk repo faizlerini yüzde 24,00 yükseltmiþti. O faiz artýþý %17,75’ten tek kalemde %24,00’e yapýlmýþtý.
Ve indirim süreci. 26 Temmuz 2019’da baþladý. Ýlk indirimle %19,75; ardýndan 13 Eylül 2019 %16,50. Ve 25 Ekim 2019 %14,00’e gelindi.
En son indirim ise 13 Aralýk 2019 %12,00’ye düþürüldü.
Peki bu süreçte yabancý yatýrýmcýlar ne yapmýþlar? Aman Türkiye’de balayý var, büyük kazançlar var, hemen hisse senedi alalým, ya da hemen tahvil mi (DÝBS) alalým demiþler?
Merkez Bankasý baþkan deðiþimi temmuz ayýnýn ilk haftasýnda gerçekleþti. Ve böylece hýzlý bir faiz indirim sürecinin baþlayacaðý da netleþmiþ oldu. O nedenle verilere 05 Temmuz - 06 Aralýk tarihleri arasýnda bakýyoruz.
Yabancýlarýn hisse senedi stoku 31 milyar 005 milyon dolardan 32 milyar 010 milyon dolara çýkýyor. Lakin bu yükseliþ tamamen borsa endeksindeki yüzde 10’un üzerindeki artýþtan geliyor.
BIST-100 endeksi temmuz ayýnýn ilk haftasýnda 100 bin seviyesinin hemen altýnda seyrederken 06 Aralýk haftasýnda 109 bin seviyelerine yükseldi. O nedenle biz net iþlemlere bakýyoruz.
Yabancý yatýrýmcýlar bu ‘Vurgun Piyasasý’ döneminde borsada net 384 milyon dolarlýk hisse senedi satýþý yapmýþlar.*Zaten borsanýn yüzde 10 civarýnda yükseldiði bu dönemde yabancýlarýn ellerindeki hisse senedi stoku sadece yüzde 3,2 artýþta kalýyor.
Gelelim tahvil ve repo piyasasýna.
Yabancýlarýn elinde temmuz baþýnda 15 milyar 183 milyon dolarlýk DÝBS bulunmaktadýr. 06 Aralýk haftasýnda ise stok DÝBS varlýðý 15 milyar 824 milyon dolara yükseliyor.
Þimdi size asýl veriyi söyleyeyim: Temmuz baþýnda dolar kuru 5,60 seviyesindeyken, aralýk baþýnda 5,75 seviyelerinde seyrediyor. Yani dolar bazýnda TL varlýðý olan DÝBS’lerin düþmesi gerekiyor.
Hatta iþlem bazýnda anýlan dönemde yabancýlar tam 704 milyon dolarlýk DÝBS satýþý gerçekleþtiriyor.*Buna raðmen yabancýlarýn DÝBS varlýklarý 640 milyon dolar artýyor.
Tekrar edelim:
Dolar 5,60’tan 5,75’e yükseliyor.
Yabancýlar 704 milyon dolarlýk DÝBS satýyor.
Ama yabancýlarýn DÝBS varlýðý 640 milyon dolar artýyor.
Kýsaca yabancýlar yaklaþýk olarak sadece 5 ayda DÝBS yatýrýmýndan TL bazýnda yüzde 11,8 civarýnda bir kâr elde ettiler. Ama buna raðmen yeni DÝBS (Devlet Ýç Borçlanma Senedi) almak yerine satmayý tercih ettiler. Zaten þu anda yýllýk (12 aylýk) DÝBS getirisi yüzde 12,0 civarlarýnda görülüyor.
Þimdi sonucu izah edelim.
Hýzlý faiz indirimleri ile piyasalarda tam da faiz lobisi denilen yapýya hizmet edilmiþ olundu. Yine defalarca dile getirmeye çalýþtýðým gibi, bu yalancý piyasanýn ayaklarý saðlam deðil ve yere basmýyor.
Yabancýlar ne borsada yeni hisse senedi almýþlar, ne de yeni tahvil almýþlar. Hatta fýrsat buldukça pozisyon azaltmayý tercih etmiþler.
Yerli yatýrýmcýlarýn ise bu dönemde döviz alýmlarýnýn hýz kestiðini ve bir miktar borsaya gittiðini görüyoruz.
Ama ne döviz hesaplarý çözüldü ne de ekonomiye güven gelip yatýrým ve üretim reel olarak yükseldi.
Kendimizin çalýp yine kendimizin oynadýðý bir film çektik. Ve o filmin ilk sahnesi bitti. Þimdi hazmetme sahnesi içinde küçük küçük yeni dönemin iþaretleri de geliyor.
Biz en iyisi yine kendimizi avutup, Anadolu turunda*‘Yabancýlar yine saldýrýyor’*hikayelerini yazalým. Aksi halde þiþirdiðimiz ve sadece geçici olacaðýný herkesin bildiði bir filmin sonucunda THE END yazýnca Milleti þaþýrtmayalým.
Ýbrahim Kahveci
Banka arýyor müsait misiniz
Size bir teklifimiz var güvenlik için teyit almam lazým
Size özel kredi oraný vereceðiz
Anne baba adý lütfen
Benim krediye ihtiyacým yok isterseniz ben size vereyim kredi
iyi günler efendim
Aslýnda evet dese idi ad soyad TC anne kýzlýk bileðisin isteyecektim 🤣🤣🤣
hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
bir görüþe göre dolardaki son hareketliliðin nedeni Google ile Rekabet Kurumu arasýndaki niza...Bu halledilmezse çok ciddi bir alt yapý krizi ile karþý karþýya kalýrýz deniyor...
kredi faizleri inmeden kayalým diyor banka
bir halt olacaðý yok.
trumpý oyacakalr mý ne
bir halt olacaðý yok.
Yer Ýmleri