6lardan numunelik lot almýstým bu düþüþlerde ekleme yaptým 2 çeyrek daha izlemek gerekli bence panik yapacak bir durum yok temel olarak firma saðlam ytd ...
6lardan numunelik lot almýstým bu düþüþlerde ekleme yaptým 2 çeyrek daha izlemek gerekli bence panik yapacak bir durum yok temel olarak firma saðlam ytd ...
65 milyon satýþlarý kesilirse düþüþün sona ereceðini,sürerse düþüþün devam edeceðini düþünüyorum,ta ki satýþ bitene ve olumlu bir açýklamaya kadar...12 aylýk bilançoyu bekleyeceðiz sonra...
Bence patron biraz daha satýp kýbrýsa kumarhaneye gidecek. Sonra pavyona. Umarým ben kumarbaz deðilim diye açýklama yapar.
Öncelikle firma yeterince þeffaf deðil ne kadar kurumsal olduðu da tartýþýlýr sonuçta bir patron hissesi ve bu tür firmalarýn kendine has riskleri var (buna kýsaca patron riski diyebiliriz.) Konuya gelirsek þirketin arsa payý karþýlýðý yaptýðýný açýkladýðý inþaat sözleþmesinin detaylarýný açýklamamasýnýn arkasýnda nasýl bir gerekçe var bilemiyorum. Ticari sýr kapsamýnda mý deðerlendiriyorlar olsa da halka açýk bir þirketin yatýrýmcýlarýna karþý daha þeffaf olmasý gerekir. Belki Spk'nýn dürtmesi ile bu sözleþmenin detaylarý kamuya açýklanabilir.
Ýkinci husus bahse konu kat karþýlýðý inþaat sözleþmelerinde projenin muhasebeleþtirilmesi ve finansal tablolarda gösterimi konusuna çok vakýf deðilim ayrý bir uzmanlýk gerektiriyor. Kiþisel olarak yorumum (yanýlýyor olabilirim) bahse konu proje alaný tapu kayýtlarýnda henüz arsa vasfýnda görünüyordur. Tapu kayýtlarýnda henüz arsa vasfýnda görünen bir gayrimenkulü deðerleme firmasýnýn raporuna istinaden (tamamlanmamýþ bir projeyi) þirket aktifinde bina olarak göstermek mevzuat açýsýndan doðru olmayabilir. Ne zaman ki proje tamamlanýr ve projeden arsa karþýlýðý þirket payýna düþen baðýmsýz bölümler þirket mülkiyetine geçecek þekilde kat mülkiyetine uygun olarak tapu kayýtlarýnda tescil edilir o zaman deðerleme firmasýnýn raporuna istinaden þirketin bu gayrimenkulleri ne þekilde tasarruf edeceðine uygun olarak (satýþ yada kiralama) stoklarda yada yatýrýmcý amaçlý gayrimenkuller olarak finansal tablolara alýnýr. Tabi buna raðmen yatýrýmcýlarýn bilgilendirilmesi için projenin güncel durumuna iliþkin bir deðerleme raporunun yýl sonu itibariyle hazýrlanmasý gerekir ben böyle bir rapor göremedim. Petkim'in Ýzmir Aliaða'da bir arazisi var son dönemde fiyatlar o kadar hýzlý artýyor ki adamlar 3 ayda bir deðerleme yaparak aradaki farký kar olarak gelir tablosuna yansýtýyor. Ancak deðerleme raporunu Kap'ta açýklamýyorlar
Son olarak bahse konu projenin arsasý Osman Akça Tar. Ürün. Ýth. Ýhr. San. ve A.Þ'den þirketin bu firmadan olan alacaðýna mahsuben alýnmýþ yine 2017 yýlýnda Ýzmir'de Folkart Towers A Blok 42. kattaki 10 adet baðýmsýz bölüm grubun bir baþka þirketinden olan alacaðýna mahsuben alýnmýþ. Anladýðým kadarýyla grubun diðer þirketleri patlak vaziyette borçlarýný nakit ödemek yerine "abi para yok arsa verelim, daire verelim" þeklinde kapatýyorlar. Þimdi bu Osman Akça tar. A.Þ.'nin borcunun vadesi 31 Aralýk 2022 de doluyor yýl sonuna doðru bunlar yine "abi para yok bu sefer tarla verelim" þeklinde bir mahsuplaþma yaparlar mý? Yada holdingin yatýrýmcýsýna ciddi zarar vererek yaptýðý bu hisse satýþlarý nakit yaratmaya yönelik iþlemler mi yakýnda belli olur.
Önceden þöyle açýklama olsa idi daha yüksekten satardý.
veya Borsa dýþýnda kurumsallara satardý
veya diðer ihtimaller
Þimdi yazacaklarým MNDRS den baðýmsýz, geçmiþte manipülatörlerin baþka hisse operasyonlarýnda anlattýklarý üzerinden uydurma senaryo yazýyorum.
Mevcut durum:
1-Manipülatör hisseyi yukarý taþýmak istiyor ama bilinçli yatýrýmcýlar mal vermiyorlar.
Mal almak için yardýma ve daha çok hisseye ihtiyaçlarý var.
2-Çapkýn Patronun ise þirket için kaynaðave ayrýca þahsen serbestçe kullanabileceði nakite ihtiyacý var.
3-Hisseleri bir kiþi ya da gruba borsa fiyatýnýn üzerinde devredip farkýný nakit çanta ile alacaðýný varsayalým.
15 Liradan manipülatörle uzlaþý fiyatý olsa
4- Sonra tahtada Patron insafsýzca hisseleri satýþa geçse. Bu arada Hem patronun sattýklarýný hem de dökülen küçük yatýrýmcýlarýn sattýklarýný alsa.
5- 9 lira ortalama ile satýþlar tamamlansa . Mahsuplaþmada 15-9=6 lira anlaþma farký çapkýn patrona çantada ödense. Borsada ne kadar aþaðýdan verirse çantanýn içine dolacak miktar o kadar artar. (Niye alttan vermeye çalýþýyor)
6- Bu arada dökülen küçük yatýrýmcýlardan extra toplanan hisselerin maliyeti komplesi 9 lira olacak
7- Operasyonun mal toplama kýsmýnda Patrondan 30 milyon 15 maliyetle, 10 milyonda küçük yatýrýmcýdan 9 maliyetle malý toplar.
8- Duraklama ve sonbahar yapraklarýný toplama devri
9- Yükseliþ devri
10 - Devir-teslim devri
Burada yazdýðým yorum Menderes tekstilden baðýmsýz geçmiþte anlatýlan manipülasyon hikayeleri üzerinden kurulmuþ hayali bir senaryodur
Bu konuda iyi niyetle düþünürsek net bir yargýya varmak mümkün deðil, diðer taraftan yatýrýmcýsýna ciddi zarar verecek þekilde adeta yangýndan mal kaçýrýrcasýna yapýlan son hisse satýþlarý patronun iyi niyetli biri olmadýðýný gösteriyor. Bu satýþ iþleminin arka planýnda nasýl bir gerekçe var bilemiyorum netleþtiðinde ancak bir yorum yapabiliriz. Finansallarýn makyajlý olmasýna gelince geçmiþ birkaç yýlýn bilançosuna bakýnca aslýnda her dönem þirket favök yaratmýþ ama yaþanan kur þoklarý döviz açýk pozisyonu sebebiyle finansman giderleri dönem zararýna sebep olmuþ. 2022 yýlýnda ne oldu da bilançolar güzelleþti diye düþünürsek enerji iþkolu malum yekdem üzerinden usd ile satýyor artan kur ile orantýlý ciddi bir hasýlat ve brüt kar artýþý var burada bir sorun yok. Tekstil iþkolunda artan döviz kurlarýna baðlý son dönem ciddi ivme ile artan ihracat geliri var orada da bir makyajlama olduðunu düþünmüyorum. Geriye tarým iþkolu kalýyor burasýný anlamak biraz zor grup þirketleri ile çok fazla ticari iþi var burada iþ patronun iyi niyetine kalmýþ görünüyor ancak ben bilançolarýn makyajlý olduðuna dair bir sonuç çýkaramadým.
Yer Ýmleri